Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Kada ste prvi put cule za produzeno dojenje?

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Kada ste prvi put cule za produzeno dojenje?

Druzeci se sa Rodinim portalom i forumom, postala mi je najnormalnija stvar na svijetu da se beba iskljucivo doji nakon rodjenja, da ne postoji definitvan rez kada se s dojenjem prestaje, da se radi o vrlo individualnom, ali prekrasnom i nezamjenjivom iskustvu za bebu i mamu.

No, razmisljala sam malo o tome kada sam zapravo prvi put cula za "produzeno dojenje". Moram priznati da ne znam sto je tocna definicija produzenog, da li nakon one godine dana kada su neke starije preporuke govorile da se prestane ili neka druga?

U svakom slucaju, najjasnije se sjecam situacije kada je prije nekoliko godina jedna draga prijateljica spomenula 18-mjesecnu kcerkicu svoje sestre koja jos uvijek doji jer ne zeli prestati. Danas znam da je to mala pametnica , no pamtim da sam se tada nemalo iznenadila. Do koje dobi se po mom tadasnjem vidjenju beba doji zasta se ne sjecam, no zbog ovih ili onih razloga meni je tih 18 mjeseci zvucalo neobicno dugo.

Onda je dosao na red jedan mali bebac, a ja se nadam da smo za sada tek na pocetku naseg puta.

Kakva je situacija sa vama? Kada ste prvi put cule za produzeno dojenje?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ZA termin "produženo dojenje" sam čula na Rodi, ali sam čin produženog dojenja nikad nije dolazio u pitanje, a došlo je spontano.
    Nije da sam se baš puno družila sa trudnicama i dojiljama, ali mi ni bilo čudno, ni nastrano, ni gadljivo da mame doje i po dvije godine. Dapače, bilo mi je simpa kad bi vidila da bebač papa "s nogu" 8)
    A nadam se da tebe čeka još puuno dojenja i produženog dojenja

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kolegica s posla je govorila da doji 15-mjesecnu kcerkicu i ne namjerava jos prestati i meni je (kao zeni bez djece) to bilo uzasno cudno. Mene je mama dojila 15 mjeseci i to mi je bila nekakva granica.

Dok smo bile na poslovnom putu, puna 3 tjedna, stalno je razmisljala o svojoj curici i kad se vratila doma, curica je nije htjela ni pogledati. Ona je onda vratila na sisu, trebalo joj je par dana da se sve unormali - mozete zamisliti kako mi je tek TO bilo cudno.

Onda je dosla Leda ...

BTW, kolegica je na kraju dojila preko 3.5 godine. A nije Roda.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

više puta sam čula kako je moja baka dojena do 5g, dida do 4g
    i kako su nosili stolčić sa sobom i trčali za mamo da ima da siseeee

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sam termin sam cula tek ovdje, ali sam i prije slusala price o stolcicima i djeci koja razgovaraju s cicam. nikad mi to nije bilo cudno.

o dojenju sam imala stav - dojit cu, ali bez nekog posebnog uvjerenja o tome dokad bi to trebalo trajati i znanja kako sve oko dojenja uopce funkcionira. prve informacije o iskljucivom 6mjesecnom dojenju sam dobila od pedijatrice.

forum rode sam otkrila kad je mali imao 2 godine, on je sam prestao dojiti s 10 mjeseci, meni je to bilo ok - prestao je sam, bez ikakvog forsiranja sa strane i o tome vise nisam razmisljala.

onda sam ovdje saznala stvari koje sam prije radila po instintu. danas znam vise, educiranija sam, ali je osnovna ideja nepromijenjena, jos uvijek uopce nemam definiran stav koja bi to bila granica dokad treba dojiti i pustam da vrijeme ucini svoje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moje sestre su dojile, one koje su uspjele dulje-smatrano je da je to dobro. Tako sam i ja to prihvatila. Kad sam rodila, mišljah kako ću probat izdržat do prvog rođendana kako tupe sve reklame i časopisi...Toliko o izvoru informacija
    Kad smo proslavili 1. rođ. meni je bilo glupo naredit djetetu da to više nije za njega...i nije mi se slagalo s nečim u meni...onda sam se navukla na rodu i nema nam kraja
    Ostatak svijeta koluta očima. Mene ni briga nije.
    Jedino sam noćas pukla...al to je neka druga priča

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

uvijek sam znala da cu dojiti, ali koliko dugo, to je vec druga prica. odrasla sam na ideji da djeca sam odustanu od cice do godine dana...

za produzeno dojenje sam cula na rodi, i stalno si mislim kako bi moje dojenje izgledalo da nema rode i koliko bi dugo trajalo. hvala bogu da nisam rodila prije desetak godina, kad nisam toliko koristila internet...valjda bi onda slusala mamu, dojenje svaka tri sata, dohrana s tri mejseca, cajeki, vodica...i dojenje bi reklo baj, baj s nekih 6, 7 mjeseci samo od sebe

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Prvo sam se bojala/nadala da nam uopće krene i da uspijemo isključivo dojiti bar 3 mjeseca, pa onda smo nekako tako lako došli do 6, 12, i evo nas sad i na 18! Na svu sreću su se stvari promijenile pa sam tako i prije poroda prvo čula za tremin "dojenje na zahtjev" - inače bi bilo i čajeva i podoj tek svaka 3 sata - k'o što meda veli dojenje

Sam termin "produženog dojenja" sam tek ovdje čula, no ako slušaš srce - nema tu ništa produženog - to je samo i jednostavno dojenje.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam valjda što se tiče dojenja bila kao da sam pala s marsa. Kad sam bila trudna, uopće mi nije padalo na pamet da neću dojiti. A nisam bila nimalo educirana o dojenju, mogućim problemima, itd. Nikad mi opcija adaptiranog nije niti pala na pamet, i nekako sam bila uvjerena da nama adaptirano neće trebati. Kad sam rodila, dojenje mi je bilo super, sve nam je glatko išlo, i uopće nisam razmišljala dokle dojiti. Kad je prošla godina dana i kad su počela ozbiljna pitanja i zgražavanja tipa "Još uvijek dojiš?", onda sam shvatila da sam definitivno u grupi onih koji podržavaju produženo dojenje. Dojila sam 2 godine i to mi je stvarno ostalo u sjećanju kao jedan divan period s mojim djetetom. A kad vidim s koliko ljubavi moje dijete danas priča o tome, ili kad čujem da kaže "jedva čekam da se rodi braco pa da cicamo zajedno" - zar to nije divno? (na opće zgražanje moje familije )

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ni moji još uvijek ne kuže da se približavamo tandemu Vide da Gab ne prestaje dojiti, ali "ne vide" da ću imati dvoje djece na prsima!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i meni su počela pitanja: jel još dojiš?
    pa ih matiran s jednim nonšalatnim : aha 8)
    kao da me pita jel spavam ili dišem
    nakon toga nema više pitanja

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pojam produženog dojenja sam čula tek na Rodi. Ali sam čula za čudnu djecu još čudnijih mama koji doje i do 3 godine . Sad mi je to skroz ok, iako se mi po svemu sudeći nećemo ni upisati u klub 1+.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Za sam termin - tu na forumu.
    Za 'praksu' - moja nećakinja (koja za dva dana puni 9 godina) je dojila do svoje pete godine. Ovo je zapravo jedini konkretan primjer kojeg se sjećam iz razdoblja 'prije Lovre'.
    Što se naše situacije tiče... Oduvijek sam znala da ću dojiti. Samo što nisam znala da će ovoliko trajati...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Prvi put sam na termin "produženo dojenje" naletjela na Rodinom portalu, odnosno na letku na portalu i sva sam se rastopila vidjevši da tako nešto zapravo postoji u terminologiji i da je podržavano, objašnjeno, opisano...
    Tad sam od srca poželjela imati tu čast da dojim "veće" djetešce i eto mi sad.

Megi je relativno rano prestala dojiti (s 8 mj., prije moje "rodovske karijere" i na svoju inicijativu), a tek sam kasnije počela iskreno žaliti za tim. Obećala sam da s drugim djetetom neću ponoviti tu grešku, pa sad, osim što Linda doji k'o novorođenče, i Megica se neki put prišteka ili joj samo špricnem.

Uvijek su mi bile simpa priče o stolčekima (moj tata je navodno dojio do svoje šeste godine, sve dok baka nije zabiberila cicu), ali prije nego sam i sama postala mama, nipošto se nisam vidjela u toj ulozi.

Jučer mi je kolegica skoro doživjela infarkt kad sam joj rekla da još dojim i rekla mi sva izvan sebe "Isuse, ti nisi normalna!" Stvarno se iskreno prenerazila. Prvo mi je malo mi je digla živac, a poslije sam se skulirala, jer je ženskica u totalno drugom filmu i stvarno joj ne može čovjek takvo što zamjeriti. Ono što mi je bilo zapravo gore je to što je rekla da ionako skoro sva djeca piju "mlijeko u prahu", tako i njezina nećakinja od 2 mj. Žalosno je da je opće mišljenje neupućenih ljudi da se bebe po defaultu hrane "mlijekom u prahu", a ne maminim.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

za produzeno dojenje, platnene pelene, uloske, mooncup, AP i brdo drugih super stvari sam cula tek na Rodi!! :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za sam pojam nemam blage veze kada sam ga prvi puta čula, ali prva osoba koja je imala iskustvo dugog dojenja iz moje blizine bila je moja (doduše nezakonita) svekrva koja je prvog klinca dojila 3 g., a drugog 2,5g. Ona mi je bila i najveća podrška i najvažnija osoba u tome, uz mm-a. Bilo je to u drugoj polovici 70-ih i počečtkom 80-ih - i stvarno je bila avangarda.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

prvi put sam čula na rodi.
    no, s obzirom na to da sam ostala trudna s 19 godina, a do trudnoće mi je dojenje bilo zanimljivo ko kravi telefonski imenik, nije ni čudno.
    do rode nisam imala pojma o dojenju, dohrani, ničemu. al kad se ukazala potreba da se informiram o tome, informirala sam se. ranije mi te informacije ne bi bile od nikakve koristi.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja na Rodi.
    Zanimljivo mi je kako je moja mama sestru dojila dvije godine, to je uvijek bila tema za smijanje, jer su njoj noge bile već do poda- i svi su se iščuđavali kako je ona duuugo cicala...I meni je tad ona bila velika i to mi je bilo čudno, svi smo govorili da je razmažena.
    Tek sam sa vlastitim djetetom i Rodinim forumom promijenila percepciju.
    Sad su mi čudni oni koji dojenje 6 mj. smatraju više nego dovoljnim, a dosta ih je u mojoj okolini.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ma ja sam za sve prvi put čula na Rodi. Rodo, hvala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja mama je dojila sestru do 3. godine. Meni je to sasvim normalno. Za termin sam čula ovdje. Sad imamo 6 i pol mjeseci, a već me ljudi pitaju do kad mislim dojiti. :shock: Kao, kaj ne bu skoro dosta? Čini mi se kao da nikad nećemo prestati cikiti, to mi je najnormalnija stvar na svijetu i bez toga bi se osjećala nekak oduzeto.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja oduvijek znam za to, a za termin sam čula na Rodi.

Istina da većina današnjih žena koje poznajem ne doji, ali sve znaju da su nekad djeca trčala za maminom cicom godinama. Moja mama je cicala dvije godine, a često sam čula pohvale za naše dojenje, od komentara da dojim dok imam mlijeka, dok dijete hoće, ili "što duže to bolje, dijete će biti zdravije".
    Većina ljudi ima isti stav o dojenju, samo što su mame sklone odustajanju zbog sumnji i pritisaka okoline na samom početku (da li imaju dosta mlijeka, da nije beba slučajno gladna, pa probaj s adaptiranim, to je isto ok - umjesto da potraže pomoć u dojenju, povjeruju reklami da je zamjensko mlijeko adekvatna zamjena). Ustvari rijetko je koja žena koju poznajem da je dojila (kolegica s posla 3,5 godina) odvikavala dijete rano od sise. Često čujem da je dijete samo odustalo oko 8 mjeseci (česti su štrajkovi u to doba) ili su imali nekih drugih (zdravstvenih) problema pa su prestali, ali ne radi "dobrobiti djeteta". Druga je krajnost kad mama neće uopće da doji jer "mora" pušiti, jer se ne želi zdebljati i sl, takvima se svi prečuđavaju.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Stvarno je nevjerojatno kako nam se percepcija mjenja vremenom i sa situacijom. I ja sam jedna od onih kojima je dojenje bilo nešto normalno, ali ono do otprilike godine dana. MIslim da se prije baš i nisam susrela sa produženim dojenjen. Ni terminom, ni dojenjem. Tek sam se , naravno,kao i ostali s tim susrela na Rodi, ali ni tada nisam razmišljala o tome. Tek kad sam sama došla u tu situaciju mi je to postalo nešto najnormalnije. I sam taj pojam mi je sad čudan jer meni to nije ništa produženo, nego i dalje samo dojenje.
    Jedino su mi moje prijateljice koje još nisu u toj situaciji smješne kad ne shvaćaju kako to još dojimo. Čak im ništa niti ne objašnjavam jer znam da i ja u njihovoj situaciji nisam shvaćala i to mi je o.k. Percepcija nam se mjenja

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

za taj, meni jako nedrag termin, "produzeno dojenje" cula sam na rodinom forumu. no samo dugo dojenje mi je poznato i iz prica starijih generacija.

kad me neko pita koja je granica dojenja zeljela bi ga zapravo pitati koja je granica mazenja? grljenja? zajednickog spavanja? dokle god majka i dijete to zele. i dokle god se osjecaju ugodno. e tako je i sa dojenjem- nema gornje granice kao sto nema gornje granice do kada se maziti.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ...
    kad me neko pita koja je granica dojenja zeljela bi ga zapravo pitati koja je granica mazenja? grljenja? zajednickog spavanja? dokle god majka i dijete to zele. i dokle god se osjecaju ugodno. e tako je i sa dojenjem- nema gornje granice kao sto nema gornje granice do kada se maziti.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

prvi puta sam čula za taj termin na rodi

prije trudnoće sam mislila da djeca maksimalno doje 6 mjeseci.
    u trudnoći sam odlučila dojiti godinu dana, prvih 6 isključivo.
    sad, nakon 6 mjeseci, već škicam polako na ovaj podforum, tak da ne znam do kad ćemo dojiti

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ja sam prvi put cula na Rodi za produzeno dojenje

a sada sam veci ljubitelj od mog sisavca!

i moram priznati, mnogo sam si bitna zbog toga

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Za sam naziv sam čula na Rodi.

A o produženom dojenju nisam nikad prije ni razmišljala.
    Sestra i ja smo kratko dojene, a i sve moje prijateljice su kratko dojile, svega par miseci (neke niti dana) tako da su mi adaptirano mliko i bočice bile skroz normalne, dok nisam došla na Rodu i dok nisam rodila bebača.

Ali isto sam mislila da ću dojiti do 6 miseci, pa kako se to bližilo sam prominila mišljenje pa sam mislila da ću dojiti do godinu dana, a sad se veselim skorom produženom dojenju

I posebno sam ponosna na dojenje jer smo prvih dana bili odvojeni u rodilištu, bebača nisam niti vidila a kamoli dojila.
    Tek sam nakon nekoliko dana od poroda mogla doći na dva podoja dnevno (bebač mi je bio na neonatologiji).
    A čim je došao doma postao je pravi mali sisavac

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod mene slicno kao kod zeljke. Kad sam rodila Zorku, krenuli smo s dojenjem. I onda sam molila Boga da izdrzimo barem dva tri mjeseca, a u ormaricu sam imala rezervu (kršitelj koda)a, bocice i kojesta. Onda sam slucajno otkrila Rodin forum i tako je sve pocelo.

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam znala da se to tako zove, ali još dok smo bili klinci mamina prijeteljica je dojila dijete od 5 godina. Oduvijek sam tako mislila da se dijete doji dok ima mlijeka....a sad vidim da to traje i nakon što mlijeka više nema

Ustvari, da li mlijeko ikad "presuši" ako dijete siše pa makar i jednom dnevno? Nikola se još uvijek "najede" iako sam u 4.mjesecu trudnoće (a čitala sam da se jedan period u trudnoći ne luči mlijeko).

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prije trudnoće sam bila totalni nepoznavatelj beba i svega šta ide uz to.

Pa mi je Bog dao da trudnoću provedem po bolnicama i sve naučim.

Tako sam odlučila isključivo dojiti 6 mj i to mi je bio prvotni cilj. Dalje nisam ni razmišljala.

Od poroda sam konstantno na Rodi i normalno da sam sve te termine ovdje upoznala.
    Sigurno ne u (ne)kvalitetnim časopisima ili (ne)dostupnim knjigama. Čak sam u nedavnom broju MD pročitala kako više ne vlada mišljenje da djecu treba dojiti do 6 mj, već je sa 4mj preporučljivo uvesti dohranu. Čak su izmislili neku tabelu dohrane. Neviđenu, na cijeloj stranici.

To je bio zadnji broj MD koji sam kupila, a kupovala sam ga redovito.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Znam da je Deda trčao sa stolčićem sa četiri godine za svojom mamom.
    I to mi je bilo malo čudno, no ajde. Razmišljam, druga su bila vremena.
    Zatim, MM je dojen 15 mjeseci.
    Mislila sam, luda žena.
    U trudnoći sam bila užasnuta dojenjem, neću ja to moći, nemoguće je.
    Zatim sam odlučila: prvih šest mjeseci, onda pa-pa dojenje.
    Za tri dana puni šest mjeseci. Dohrana? Ne još.
    Dojenje... ne znam kako ni kada ni zašto prestati. I isto škicam na podforum produženih radi sakupljanja informacija

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

za termin sam čula negdje otprilike kad je Lana navršila godinu- kao to je sad nešto posebno, produženo...

Ona je sama prestala s nekih 15 mj
    Jelena je sad 13 mjeseci i doji i dalje
    Meni je to nekako skroz prirodno koliko se god netko čudio tome- kao i dojenju vani..kad čujem prijateljice koje namaju djecu kako pričaju o tome- praktički zgrožene što dijete sisa vani.

A mi...što bih sad stariju kćer trabal tjerati doma jer je seka gladna...i to trčeći

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

nama se jednostavno dogodilo produženo dojenje

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U praksi sam se srela kada je žena MMovog brata jednom podojila klinca od 18 meseci kod nas u gostima. Ostala sam :shock: , iako naravno nisam ništa rekla. Posle kad sam razmišljala i gledala tog klinca kako se raduje sisi bili su mi podvojeni osećaji. Nešto mi je govorilo da to tako ne treba jer su se svi zgražali nad tim. A nešto ipak duboko u meni je govorilo da je to OK čim oboje toliko uživaju u tome. Nekako u to vreme sam nabasala na Rodu i upozanala se i sa terminom "produženo dojenje".
    A mali iz moje priče je sisao 26 meseci a sada je predivan i prepametan četvorogodišnjak.

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kolegica s posla je dojila dijete od 2,5 godine
    bilo mi je malo cudno, ali nista nisam govorila

onda sam zatrudnila, otkrila rodu...
    kao sto neko rece, percepcija se mijenja (:

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Prvi put cula na Rodi .Do tada sam mislila da se dijete doji do godine dana .Inace sve majke u mojoj okolini su dojile do 6 mjeseci , tako da bih se ja odusevila kad bih cula da je neka zena dojila godinu dana . Na Rodi sam tek postala svjesna ( iako nisam jos uvijek majka ) svih predrasuda i gresaka u vezi dojenja .
    U subotu sam prisustvovala smijanju nasih zena jednoj mladoj svedjanki koja doji svoje dijete 16 mjeseci i njihovom nagovaranju da dijete prestane da doji .

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

prije nego sam rodila, iskreno- mislim da se i meni 16 mjeseci činilo puno

a sad...

skroz druga priča...

moja je skoro 14 i ne mislimo prestajati u skoro vrijeme

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Termin produženo dojenje mi se ne sviđa. Dojenje je dojenje... a ovo asocira na nekakvo produljenje nečega što u svojem osnovnom obliku traje kraće.
    Ja bi produženo dojenje stavila pod definiciju od 3.godine nadalje, ne nakon 1.g. no dobro.

Uglavnom, ovdje sam čula za taj termin. A djetešce prvo sam dojila 2,5 godine jer je bila jasna stvar da prepuštam djetetu odluku o prestanku prirodnih ciklusa, procesa i aktova. Ona je prestala tada jer je tada bilo pravo vrijeme za nju.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Termin produženo dojenje mi se ne sviđa. Dojenje je dojenje... a ovo asocira na nekakvo produljenje nečega što u svojem osnovnom obliku traje kraće.
    Ja bi produženo dojenje stavila pod definiciju od 3.godine nadalje, ne nakon 1.g. no dobro.
    A kad ovo predivno biće iz tvog avatara napuni 3 godine tada opet neće odgovrati termin produženo I opet će za vas dvoje to biti "samo" dojenje.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Prvi put sam cula za termin na Rodi. Inace baka je dojila svu svoju djecu u prosjeku dvije godine, mama je dojila mene i sestru, teta svoje klince (do prvog rodjendana).

Imam i dvije frendice koje su dojile 2,5 godine, tako da mi nije bilo cudno. U pocetku kad sam pocela dolaziti na forum produzeno dojenje mi se cinilo tako dalekim, a sad kad D ima 7,5 mjeseci vise i nije...
    Odluka o nastavku nakon prve godine je vec davno donesena...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •