Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: koje voce i povrce NE davati prije navrsene 2 godine?

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno koje voce i povrce NE davati prije navrsene 2 godine?

Zanima me je li ima neko voce i povrce koje se ne bi smjelo davati dijetetu prije nego navrsi 2 godine.
    Moj Mali obozava voce i povrce, sada ima veliki izbor, ali mozda ne bih mu smjela nesto davati...
    Pozdrav!

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sa navršenih godinu dana možeš već sve voće i povrće dati. Ja sam svojoj maloj, iako je bila alergična na kravlje mlijeko, dala sa 8 mjeseci jagode i sve je bilo u redu.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi njopamo sve osim graha.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

gljive

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moj Janko ima skoro 3 pa mu još uvijek ne dajem gljive.
    A kaj se jagoda tiče, mislim da je ipak malo preriskantno davati jagode bebi od 8 mjeseci jert ipak ne možeš znati kako će beba reagirati. Janko ih je prvi put jeo ljeto prije 2. rođendana.
    Ostalo u principu jede sve. Kravlje je mlijeko počeo piti s godinu dana

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Gljive ne, grah ne dajem to mi se čini preteško za mali trbuh.
    Jagodice je papao sa 13 mjeseci i sve 5.
    Kravlje mlijeko još ne dajem.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A lubenice i dinje?

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

gljive nikako, negdje sam čitala da ne čak do desete, Ostalo sve. A zakaj vi ne jedete grah? Moj obožava sve grahorice, a grah osobito!
    Uglavnom izbjegavam sve nesezonsko...
    Ne jede još i ananas, mango i sl..
    Mlijeko ne pije, osim u vrtiću..

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj spock prvotno napisa
    A lubenice i dinje?
    jede (ima 13 mjeseci).

grah je ponekad težak i meni, gdje ne bi bio njemu.

gljive ne jedemo obiteljski, pa to niti ne računam.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas je sve na meniu osim gljiva i kravljeg mlijeka.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a u koje voće ili povrće spada mlijeko?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kak sam si ispala bedasta i nedorecena
    dakle one gore gljive koje spomenuh naravno ne dajemo (do 11 godine otprilike ni necemo)

nama je i kravlje mlijeko na minimumu, ja sam jedna od 'onih' kaj misle da je to precijenjena namirnica ali zato jede sve mlijecne preradjevine (ukljucujuci mlijecnu cokoladu )
    i nismo joj jos davali ni med, to cemo za treceg rodjendana probati...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj spock prvotno napisa
    A lubenice i dinje?
    jede.
    sto se voca i povrca tice jede sve sto jedemo i mi (pitanje je samo nacina na koji joj pripremam). nije probala grah, ali zato sto ga zadnjih mjeseci nismo ni mi jeli
    posto ne znam u sta bi spadale gljive- da, ne jede gljive kao ni orasasto voce (orahe, bademe, ljesnjake, kikiriki)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ne jede gljive kao ni orasasto voce (orahe, bademe, ljesnjake, kikiriki)
    Ovako i mi, plus što mu ne mislim davati jagode prije 2 ili 3 godine.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moj neće lubenicu...Dinju isto tak! On gospon voli jagode, maline, kupine, ribizle, trešnje, breskve...
    A med jede/pije već neko vrijeme, obavezno mu ga moram staviti u mlijeko!

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zaboravila sam na gljive. To joj naravno ne dajem. Ona puno stvari meni uopće ne jede, pa kaj bi onda morala sve izbjegavati. Ionako pojede dvije-tri jagodice, ne više. Od voća sada jedino jede lubenicu i to pojede par komadića.

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala cure!
    Znaci trebalo bi izbjegavati gljive, a ostalo po volji.
    Moj Lovre u zadnje vrijeme obozava borovnice i maline - slatko izgleda kad je hvata prsticima. A kad vidi krumpire... - kao da ih nikad nije jeo

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Luna, postoji li neki poseban razlog za izbjegavanje jagoda?
    Naime, već neko vrijeme je razbijena fama o njihovoj "pre" alergenosti: cijela ta priča potječe iz krajeva gdje one i nisu baš uobičajena namirnica, pa je i reakcija veća (sjeverni krajevi, npr).
    Na našim područjima alergija na jagode nije ništa češća od alergija na neko drugo voće.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

gljive nismo papali, orašaste plodove samo u maminim domaćim keksima. par puta je maznuo smoki u vrtiću, tako da je i kikiriki probao :/
    grah jedemo, ali samo ako je dobar, tj ako se fino skuha. bez zaprške. i slanutak, i leću i mahune :D
    lubenicu obožava
    nismo ni trešnje jeli jer se ježim crvića..brrrr

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

lea se davila u jagodama, tresnjama (anegdota-ja inace jedem tresnje ne gledajuci kako izgledaju jer sto ne znas ne boli. no lei bi odgrizla pola, izvadila kosticu i dala joj (iako je pokazala da zna zadrzati i izbaciti kosticu (sama je ibrala par tresanja meni iza ledja)...i tako sve bez crvi, ni ne razmisljam o njima i onda u jednoj onako, pred njenim ustima vec, proviri crv i veli: booooook )....malinama, ribizl jede, crni ribizl- suh, kao i suhe grozdjice, breskve, nektarine, lubenice, i dinje obozava, sljive, sumske jagode....nije probala kivi i ananas i ostalo "tropsko" vce, ali samo zato jer nije bilo prilike. ali mislim da joj je (kad se smanjila zaludjenost jagodama i kad im je prosla "sezona") najdraza ipak obicna- banana 8)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

visnje...zaboravila sam dodati visnje. i agrume.
    naranca u komadu, limun kad jede s nama salatu koja je zacinjena limunom i maslinovim uljem.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

koji su argumenti protiv gljiva tako dugo? Meni je Rio jednom navalio da hoće šampinjone, ja mu dala misleći da će ispljunuti, ali mu se dopalo

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Joj, nemoj šampinjone. Evo zašto: jedan moj kolega je alergičan na njih - pa kaže da su baš šampinjoni koma gljiva jer su u uzgoju jako tretirani svim i svačim.
    Isto je s (kupljenim) jagodama i zato su na glasu da su opasne za izazvat alergiju (tako je barem tumačio jedan zg eko uzgajivač jagoda). U dobi od nešto manje od godine dana, kad su i banane i kupljene tikvice (kao hipoalergene namirnice) mom djetetu izazivale alerg. reakciju, domaće jagode iz vrta nisu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    koji su argumenti protiv gljiva tako dugo? Meni je Rio jednom navalio da hoće šampinjone, ja mu dala misleći da će ispljunuti, ali mu se dopalo
    opet gljive

nina, zato što jetra tek u dvanaestoj godini proizvodi neki enzim potrebam na izlučivanje otrova iz gljiva.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam svojoj u toj dobi nudila sve. jedino nije gljive želila probat. a ne želi ni danas.
    grah (kod nas fažol) je obožavala, jedino što bi ga ja smiksala sa manistrom. volila je i blitvu, špinjaču, fažolete, a posebno raštiku sa mesom.
    danas je već malo izbirljivija, nažalost, sa zelenilom. ja bi volila da jede sve pogotovo što mi imamo u svom vrtu svega i svačega i nikad sa ničim, osim vode, nismo tretirali.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Luna, postoji li neki poseban razlog za izbjegavanje jagoda?
    Da. Vidjela sam alergijsku reakciju na jagode. Kod većine namirnica, alergijska reakcija bude ekcem, osip...Kod jagoda dolazi do naticanje sluznice, što kod male djece može dovesti do gušenja. Ja ne bih riskirala, ne bude se ništa strašno dogodilo ako propusti još koju sezonu jagoda.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da reakcija ne ovisi o namirnici, nego o organizmu.
    ili ne? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, malo sam nejasna.
    htjedoh reći, ako je netko gadno alergičan na bananu, onda će imati i gadnu reakciju (oticanje sluznice, anafilaktički šok ili što već). nije stvar u jagodi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bih rekla. Mislim da je s jagodom specifično. Skoro sam sigurna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

What are the common symptoms of a reaction?
    Symptoms range from a tingling sensation in the mouth, swelling of the tongue and the throat, difficulty breathing, hives, vomiting, abdominal cramps, diarrhea, drop in blood pressure, and loss of consciousness to death. Symptoms typically appear within minutes to two hours after the person has eaten the food to which he or she is allergic.
    radi se općenito o food allergies, ne samo o jagodama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

What are the symptoms of food allergy?

The complex process of digestion affects the timing, location, and particular symptoms of an allergic reaction to food. All of the symptoms of food allergy occur within a few minutes to an hour of eating. A food allergy can initially be experienced as an itching in the mouth and difficulty swallowing and breathing. Then, during digestion of the food in the stomach and intestines, symptoms such as nausea, vomiting, diarrhea, and abdominal pain can start. Incidentally, gastrointestinal symptoms are those that are most often confused with the symptoms of different types of food intolerance.

As mentioned previously, the allergens are absorbed and enter the blood stream. When they reach the skin, allergens can induce hives or eczema, and when they reach the lungs, they can cause asthma. As the allergens travel through the blood vessels, they can cause lightheadedness, weakness, and anaphylaxis, which is a sudden drop in blood pressure. Anaphylactic reactions are severe even when they start off with mild symptoms, such as a tingling in the mouth and throat or discomfort in the abdomen. They can be fatal if not treated quickly.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se s lutonjicom.
    reakcije ovise o organizmu i alergenu; nije jagoda jedina namirnica koja to može izazvati.
    ja znam za slučaj gdje je rogač (onaj s drveta, ne mljeveni) bio gotovo kardinalan...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK, moguće.
    Ali jagoda je kao namirnica daleko alergenija od banane, kruške, tikvice...
    Zato i postoje tablice dohrane - ni po kojoj se jagode ne preporučuju prije godinu dana, u ponekima niti prije 2 godine.
    Jagode su u kategoriji s orašastim voćem. Ako mu to neću davati do 2-3 godine, onda neću ni jagode.
    Kao što rekoh, nisu toliko bitna namirnica da bih riskirala alergiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A strawberry allergy is a common food allergy, affecting thousands of people. They experience symptoms such as itching and swelling of the mouth and throat during and after consumption of this delicious fruit. Some strawberry-allergy sufferers experience a reaction so severe that they require immediate emergency care, and may even die. Yet, some of these same people do not experience any of these symptoms when eating the white strawberry varieties.

Researchers have discovered that the allergy is related to the red color of the strawberries. Although they are unsure about the exact relationship, researchers have been able to conclude that there is a particular protein found in strawberries that closely resembles the allergen found in birch pollen. This protein is NOT found in white strawberry varieties.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zato i postoje tablice dohrane - ni po kojoj se jagode ne preporučuju prije godinu dana, u ponekima niti prije 2 godine.
    U MPG jagode idu s punih 8 mj. (agrumi s 10). Ne nagovaram te na jagode, samo velim da tu tablicu jako cijenim (kao i mnogi), pa evo vidiš kaj piše.

Ja sam Jani dala jagode, domaće, od bake, prije mjesec dana, obožava ih i fala Bogu nema reakcije.

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A mene popljuvali za jagode? Danas sam pročitala u časopisu Bebe slijedeće: Što se smije dabati nakon 12 mjeseci - Agrumi se NE SMIJU davati prije ove dobi jer u preosjetljive djece može zazvati alergijsku reakciju. Isto vrijedi i za kiwi. Za svako voće koje se daje djetetu treba provjeriti porijeklo, ako je to moguće. Treba dobro oprati, zatim mu skinuti koru kako bi unos mogućih štetnih tvari bio sveden na najmanju moguću mjeru. Glede bobićastog voća (jagode, trešnje, maline, borovnice, brusnice i sl.) treba voditi računa o slijedećem: imaju znatnu vrijednost što uz vitamine obiluju antioksidansima, no brzo se kvare pa ih treba kupovati u malim količinama pio mogućnosti iz poznatog izvora. Posebnu pozornost treba posvetiti čišćenju i pranju jer se ne može ljuštiti te treba pregledati i oprati svaku bobicu, a na kraju sve zajedno u cjedilu po tekućom vodom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

trešnje ne spadaju u bobičasto voće, nego u koštunjičavo, kao šljive.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zna li netko od koliko mjeseci se smije davati kaki? (valjda se tako piše)
    Pitam zato što će izgleda ovaj naš u vrtu lijepo uroditi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj klara prvotno napisa
    pomikaki, misliš
    i mene to zanima, to kod nas raste na veliko i nitko ih ne prska. Ali dok sazriju bit ćemo oko 1,5 g, pa će valjda moći?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Citiraj klara prvotno napisa
    pomikaki, misliš
    i mene to zanima, to kod nas raste na veliko i nitko ih ne prska. Ali dok sazriju bit ćemo oko 1,5 g, pa će valjda moći?
    Sunčica lani nije papala to voće (kako god da se zove ). Ove godine će biti dovoljno velika da ga jede, ali izgleda da nam ove godine stablo neće uopće roditi

Mi inače sad papamo sve voće i povrće, jedino što gnjavim prodvače u lokalnom dućanu s pitanjima otkuda je što stiglo.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

kad mogu svjeze smokve?

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj cokolina prvotno napisa
    kad mogu svjeze smokve?
    eh, sad sam negdje na forumu nasla da mogu od 6-8 mjeseca

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A čujte sad ovo: moja jede jagode već dobrih mjesec dana i ništa .Sve ok.
    Onda se jedna dan sva osula, onako urtikarijski. Jela jagode. Pa je bila na nekoj poludijeti i opet sam (ohrabrila sam se) joj dala jagode. I opet osip.
    Sad smo ih prekrižili.
    Možda su ove prve bile "domaćije" nego ove na koje se osula. Ne znam, ali neću ih više davati.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi smo jagode tretirali kao svaku drugu namirnicu koju smo uvodili. Jedan dan jedna, pa drugi dan malo više... sve je bilo ok. Tako da smo ih jeli nakon godine dana. Domaće, iz vrta. Te godine mu nisu bile omiljene, ali se davio u malinama (isto iz vrta iza kuće).

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne bih rekla. Mislim da je s jagodom specifično. Skoro sam sigurna.
    netočno, Lutonjica ima pravo. Gušenje i anafalaktički šok izaziva samo teška alergijska reakcija, inače laka alergijska reakcija je osip i crvenilo. A ovisi i o tome koliko je alergena dospjelo u tijelo (ako si dala samo malo, vjerojatno neće biti tako pretjerana alergijska reakcija čak i da je alergična).
    Ako se tako bojiš ti ne daji, kaj sad, ne bu umrla bez jagoda.
    Ja sam svojoj dala sa 10 mjeseci i sve 5.
    Mislim da ti je kod alergija na hranu ipak stvar u tome da li ste u obitelji skloniji alergijama na određenu namjernicu, ako niste ne moraš se bojati i možeš se držati tablice, ako jeste trebaš uvesti tu namjernicu s oprezom i kasnije nego što to kaže tablica.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    U MPG jagode idu s punih 8 mj. (agrumi s 10). Ne nagovaram te na jagode, samo velim da tu tablicu jako cijenim (kao i mnogi), pa evo vidiš kaj piše.

Ja sam Jani dala jagode, domaće, od bake, prije mjesec dana, obožava ih i fala Bogu nema reakcije.
    u mojoj tablici isto je pisalo za jagode, maliner i bobičasto voće da se daju od 8mj, čini mi se. U svakom slučaju, činilo mi se jako rano. Ionako ih nije ni bilo kad je imala toliko. Prvi put sam pustila susjede da joj daju jednu kad je imala oko 11mj, jer su navalili da joj daju smokija i pršuta, i kad sam sve to odbila ponudili domaću jagodicu pa sam već bila omekšana...
    nije joj bilo ništa, pa sam joj dala još u par navrata po jednu, uvijek domaće. Ionako ih nemamo puno, a kupovne ni sebi baš ne nabavljam.

Ali ovo me zanima (možda bi to mogao biti i poseban topic): za neke namirnice izgleda da vrijedi pravilo probati malo, pa ako nema reakcije može se nastaviti; dok se za neke druge zgražamo kad se kaže to isto (najčešće kravlje mlijeko).

Da li za to ima razloga? Da li neka (i koja) hrana može uzrokovati alergije i druge bolesti postepeno, čak i ako nema odmah reakcije, dok druga izazove reakciju odmah pa znamo na čemu smo? Ili bi sve trebalo ići po istom pravilu?

kompleksno pitanje...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Gljive, ali specificirano vrganje (do 10-te, a i onda u granicama do 12-te). Organski uzgojene šampinjone može dijete jesti od 8. mj.
    Na ostalo isam obraćala pažnju.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

moja je s dvije godine jela svo voće i povrće kod nas dostupno. plus šampinjone (doduše ne sviđaju joj se pa ih ne jede više, ali je probala)

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

kad kuham grah stavim unutra malo kombu alge i ne kuham u previše vode nego s vremena na vrijeme dolijavam hladne vode, tako bude probavljiviji i lakši i nama i njoj.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja bi grah kuhala u express loncu i onda ga pasirala

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •