Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: kada puding?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno kada puding?

kad ste počeli davati puding, onaj kupuvni i onaj koji se pravi doma

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

s 11 mjesec. Ne znam je li to rano ili kasno.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S negdje godinu i pol

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s ovim trecim klincem, nadam se NIKAD.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ja isto ovako, ni mi to ne jedemo pa neće ni dijete dok mi možemo na to utjecati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam protupitanje: zašto puding?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nikad.

možda ga je 2-3 puta negdje probao, ali ja ga ne kupujem i ne kuham. zašto bih?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

on ti spada pod mliječne proizvode, pa vrijedi pravilo ka za kravlje mlijeko: poslije 12mj, s tim da bi bilo dobro da prvo proba kravlje mlijeko da se vidi jel ga podnosi

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Imam protupitanje: zašto puding?
    a svi oko mene, i oni koji imaju mlađe bebače već daju i puding i monte i druge slične stvari kao što su smoki i sl., mi (mm i ja) smo odlučili da ćemo jako paziti na prehranu i jedna od želja nam je da stvori zdrave preh. navike.

kako nas stalno napadaju, zašto ne dajete ovo, zašto ne ono... neki dan me mama pitala dali mu može kupiti puding, a ja se nisam na to ni sjetila, pa eto zato, čisto mi treba informacija.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi još nismo probali puding.
    ni monte.

ne zato što bih ja nešto posebno pazila, već zato što ne znam zašto bih joj ih davala :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa tvoj bebač nema ni godinu dana - definitivno mu ne trebaju nikakvi slatkiši i grickalice.

voće umiješano u jogurt (ako ga daješ) mu je čisto dovoljno. negdje na forumu postoji i recept za baby kukuruzne kekse, ako želiš da sam gricka - ali moje je mišljenje da djeci ispod godine (i pol) dana nije potrebno ništa takvoga.

kobila_suzy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj bi odgovor isto bio nikad, al ja svoje derle nisam mogla sacuvati od baka i deda, pa je poceo negdje s godinu i pol.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s oko 2 godine u vrtiću. monte mu je par puta netko kupio kad je šetao s mojom mamom

inače ja mu od neke 3 godine kupujem tu i tamo sojin puding. zašto?
    jer ga voli. a ne jede monte, kinder pingui, smoki, čips, bombone, lizalice...mora imati neki gušt

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

moj odgovor je najbolje ne iako ga je M jeo i mučili smo se sa plikovima koji su mu izbijali i svim ostalim čudima...od kad ih ne jede kaža mu je čista kao suza...po meni imaju previše kemije

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam bake i dede (odn. jedan komplet) pokušala ograničiti na čistu čokoladu, grožđice i rižu u čokoladi i sladolede.

ipak su ga uspjeli naviknuti na sokove

nakon određene dobi ne možeš dijete zatvoriti u kulu bjelokosnu i hraniti samo organski uzgojenim voćem i povrćem, ali možeš selektirati što će od "nepoželjnih" stvari konzumirati redovno a što u rijetkim prilikama.

i moje dijete je sa cca godinu i pol počelo jesti izvan redovnih obroka ali kolače koje sam ja pekla, a vani poneko pecivo ili štapiće sa sezamom. i "navukla" sam ga suho voće.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nikad. nadam se da jos dugo dugo necemo. a kada dodje taj tren da ce to biti iznimka a ne pravilo.

ja sam uvela strahovladu sto se tice sire obitelji tako da vise nemam problema sa time kada ce jesti...nutellu

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znam da ćete sad po meni drvlje i kamenje, ali mislim da nije ništa loše dati ponekad djetetu i čokolino i puding, sok, štapiće..., Naravno, sve u svoje vrijeme. Mi smo se relativno strogo držali pravila dohrane (s koliko mjeseci koju namirnicu). Sad moj mali ima 2,5 godine (pa će ispast da sam zalutala na ovaj podforum) i dajemo mu svega od gore navedenog u razumnim količinama. Jedimo mu još ne dajem nikakve bombone, čips i sl. i to mislim da ne ćemo još dugo.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ni monte.
    a u vrtiću?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    ni monte.
    a u vrtiću?
    baš sam to mislila pitati, kako utjecati na to? -nikako!

ja mu do sad nisam davala nikakve slatkiše koji mu itako nisu potrebni, držimo se tablice dohrane i idemo uglavnom po njoj. a što je to tako strašno u pidingu, mislim bar za stariju djecu, 1,5 na dalje npr. koji su to štetni E-ovi? baš me zanima ako netko zna objasnit

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

naša jede monte a domaći nije još probala.monte samo od vanilije voli-čokoladu ne!

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Recimo, mi doma ne konzumiramo pudinge, monte i ostalo, no u vrtiću povremeno dobije puding, i mlijeko, i hrenovke i cedevitu. A doma toga nema, niti neće. a sto posto sam sigurna da tamo z guštom pojede..e na to sam pristala jer nemogu utjecati na cijeli svijet....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A zašto su puding, monte, štapići, smokići i ostalo loši?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naravno da bebi od 7 mjeseci to neću davat, ali kasnije? Molim vas da mi netko objasni što je tako loše u tome?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    ni monte.
    a u vrtiću?
    nijednom još nisam vidjela puding na jelovniku.
    samo voćni jogurt od tih želatinastih stvari.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj jošmalo prvotno napisa
    pročitaj sastav jednoga, drugoga, trećega... pa ćeš vidjeti da je loše i za odrasle, a kamoli ne za djecu...

štapići nisu loši, to je kao dvopek i zapravo su najbezopasnije grickalica.
    u smokiju, osim što ima kikirikija (izbjegavati davati djeci do 3. godine), ima i mononatrijevog glutaminata koji stvara ovisnost. čista masnoća i kemija.

u pudingu i monteu ima želatine koja se radi... laički rečeno, od mrtvih krava.

ma imaš toga po forumu, pisalo se naveliko.
    samo malo prekopaj po pretražniku.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="apricot"]
    i govedja juhica se radi, laicki receno, od mrtvih kravica

a sto je lose u doma skuhanim pudinzima? pretpostavljam da nesto je, ali ja ih ipak volim i povremeno kuham i dajem djeci.
    kupovne izbjegavam koliko mogu, ali ih povremeno, rijetko, pojedu.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zbrljala sam kvotanje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    i govedja juhica se radi, laicki receno, od mrtvih kravica

ova ti je dobra!
    ali, nekako mi nije bljak kuhati goveđu juhu od govedine, kao što mi je bljak jesti puding od čokolade s mljevenim kravljim kostima.
    to mi je nekako kao kad je žena našla žohara u kruhu. neočekivano!

naravno, neka si svatko odredi što će i kako će, ja jednostavno ne znam zašto bi se puding uopće trebao imati na meniju (kao i čokolino ili takve stvari), pa o tome ni ne razmišljam.
    to nikada nije bilo u našoj kuhinji (mislim i na kuhinju moje mame), pa mi je daleko jednko kao i... sushi naprimjer.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja mu nikada samoinicijativno ne predstavljam te proizvode.
    No, evo, bas je puding u tom odredjenom pakiranju (onom sto smo kupovali u SC-u ko studenti) trazio neki dan po prvi puta kad smo bili u Konzumu (znaci da ga je vec negdje jeo - pretpostavljam u vrticu).
    Dvoumila sam se, s obzirom da casu mlijeka jos nije popio u zivotu, iako konzumira druge mlijecne proizvode. Na kraju sam mu ipak kupila taj puding (btw. od ljesnjaka - i sebi sam, i bas je fini - taj ljesnjak je neki novi okus ).
    Na kraju je pojeo dvije zlicice i rekao: ovo mi spemi u fizidej pa cu posje juhe pojest. (na kraju sam ja dovrsila casicu do kraja )
    Uglavnom, trudim se doista svim snagama da konzumira samo zdravo, bez slatkisa i tih nekih proizvoda s raznim E-ovima. I nije da uvijek popustim ako zatrazi nesto sto mu se svidja, naravno. Al, ipak, drukcije mi je djetetu ne dat slatkise dok je malen, nego kad je vec dovoljno velik da zatrazi (ko sto je ovaj nas slucaj). Po mojem misljenju zabranit mu, tj. ne dat, moze stvoriti i kontraefekat u stvaranju navike oko prehrane. Isto kao i pretjerivat.
    No, iako jesam popustila kod kupovine, ipak imamo pravilo koje ne krsimo --> nije nam na svakodnevnom jelovniku - mozda pojede kolicinski jedan tjedno, al ih otvori dva.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja se slažem s Mony, teško je držati neke proizvode daleko od očiju jer će ih kad tad vidjeti i probati, naravno dokle god možemo mi ćemo se truditi sve te navedene stvarčice izbjegavat ali kasnije će biti sve teže, ali ako stekne jednu zdravu naviku i ako doma jede zdravo neće od jednog pudinga ne bude mu ništa, teško je utjecati i na svoje roditelje, odnosno njihove none, bake, iako se moja mama drži mojih pravila, pita me što mu smije dati ili kupiti. a mislim da je najgora stvar zabraniti, jer tada će to postati poželjno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pročitaj sastav jednoga, drugoga, trećega... pa ćeš vidjeti da je loše i za odrasle, a kamoli ne za djecu...

štapići nisu loši, to je kao dvopek i zapravo su najbezopasnije grickalica.
    u smokiju, osim što ima kikirikija (izbjegavati davati djeci do 3. godine), ima i mononatrijevog glutaminata koji stvara ovisnost. čista masnoća i kemija.

ma imaš toga po forumu, pisalo se naveliko.
    samo malo prekopaj po pretražniku.

malo sam istražila taj Mononatrijev glutaminat koji spominješ ako je to to onda je strašno, baš ću provjeriti koji proizvodi imaju E621 i taj ću broj zapamtiti

E621 Mononatrijev glutaminat
    Pojačivač okusa, biljnog ili životinjskog podrijetla. Natrijeva sol glutaminske kiseline. Mononatrijev glutaminat nalazi se i u mesu ribe, mlijeku, rajčici, no tada ne stvara probleme, jer nije u slobodnom obliku. Kao aditiv koji može imati štetne posljedice dodaje se u hranu u konzervama i u mnoge pikantne namirnice, i to pod raznim imenima, a često kao"prirodna aroma". Učestala upotreba može uzrokovati napadaje glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, depresije, tjeskobe, bolove u prsima, promjene raspoloženja, napetost, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica. Postoje sumnje da izaziva alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Smatra se ekscitotoksinom - može potaknuti živčane stanice na odumiranje, što je uočeno i u pokusima s eksperimentalnim životinjama. Smatra se da velika količina mononatrij-glutaminata izaziva snažno pobuđivanje receptora živčanih stanica, što vodi do njihova uništenja. S tim je povezan i nastanak neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova, Huntingdonova). Posebno može biti štetan u kombinaciji s aditivima E626 do E635. Stoga ih proizvođači često razdvajaju, ne bi li barem na ambalaži učinili opasnost manje očitom. Zabranjen u dječjoj hrani.

koga zanima neka pogleda o drugim brojevima na:
    http://e-brojevi.udd.hr/e_brojevi.htm

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi isto kuhamo doma puding. Istina, ne prečesto jer moji kad brazde radije od pudinga jedu smoki, a doma kuhani puding je kremastiji i punijeg okusa od onog kupovnog. Valjda ima veću koncentraciju kostiju.

Mislim da nije jela puding prije 2,5 godine.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

onda mora da je dobar protiv osteoporoze

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, klin se klinom izbija.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ček malo - pa kaj nije puding napravljen od škrobnog brašna i aroma, bez želatine (barem onaj kojeg kupimo u prahu u dućanu i kuhamo doma)??

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Da, klin se klinom izbija.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Ček malo - pa kaj nije puding napravljen od škrobnog brašna i aroma, bez želatine (barem onaj kojeg kupimo u prahu u dućanu i kuhamo doma)??
    jucer sam kuhala puding doma (dr. oetker) i provjerila sastav: kukuruzni skrob, kakao, cokolada, arome, sol, sojin lecitin kao emulgator.
    Meni se cini prilicno bezopasno

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Ja isto ovako, ni mi to ne jedemo pa neće ni dijete dok mi možemo na to utjecati.
    Zbog cega je puding tako los,ovaj koji se kuha doma?Naravno ne prije god.I ja ga obozavam al vaniliju.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Hranjiva vrijednost (ne mislim na kalorije, nego na vrijedne hranjive tvari) mu je nula. Ako će jesti nešto slatko, neka jede voće (voće+jogurt, npr. za dob mog klinca), a kasnije nešto kvalitetno slatko ako baš želi, tipa neka kvalitetna čokolada, a ne s..nja. Dovoljno će se toga najesti kad bude veći i kad će sam tražiti, pa ne mora sada.

A možda mu neke navike iz ovog doba ostanu, pa i poslije jede takve stvari u razumnim količinama

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mi smo jeli pudinge u vriću
    i to kad sam skužila da su jogurti postali iznimka a puding pravilo
    Nisam dizala frku nego sam ljepo objasnila da ću od sada za svoje dijete donositi voćne kašice jer su pudinzi sr... i da mu škode probavi - istina.
    Od tad su uveli i svježe voće, obične jogurte, voćne jogurte i eventualno jednom tjedno puding. To mi je bilo sasvim ok, mada me i taj jedan backao :/ . Sreća u nesreći, razbolili smo se, pa je sad kod sveki do daljnjeg, tako reć na selu, pudinga ni nevidi :D . Sad je ok, inače nebi ovak skakutala :D
    Kuhani puding mi je ok u odnosu na kupovni, monte nismo nikad kupili. Ali kući baš i nejedemo te stvari. nevidim razloga i potrebe da jede to :/

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A može se i puding skuhati doma na kompotu, a u njega umiješati sjeckano voće

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Džaba.
    Ispada da ti je bazni dio gori od Jupola.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i dolje biskvit, gore šlag...
    i eto ti najljetnijeg kolača.
    mljac!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

s obzirom da je stari dr. oetker moja najbolji frend, ja cu jos malo braniti doma kuhane pudinge

u mojoj klasifikaciji hrane, to mi spada u nesto izmedju prihvatljivog slatkisa i energetskog medjuobroka.
    U istoj kategoriji su mi mlijecni sladoledi, palacinke, muffini (oni cokoladni), zloglasni cokolino, kupovni vocni jogurti, kruh s putrom i pekmezom, kolaci...

Dakle, to je nesto sto je njima fino (a i meni), pojedu brzo i bez prigovaranja, ima nekakvu energetsku vrijednost, a mozda i jos neku sitnu, i skroz mi je prihvatljivo da povremeno tako nesto pojedu.

I dodala bih jos, da ovdje ipak govorim o malo starijoj djeci, dakle ne bih puding svrstavala u dohranu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ne. muffini spadaju u vrhunskivrijedni obrok. 8)

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    a ne. muffini spadaju u vrhunskivrijedni obrok. 8)
    nazalost, kod mene doma prolaze samo mammasanickini i slani sa sunkom i sirom.
    par puta sam probala svercati unutra suho voce i pahuljice, pa sam ih sama morala pojesti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    u mojoj klasifikaciji hrane, to mi spada u nesto izmedju prihvatljivog slatkisa i energetskog medjuobroka.
    U istoj kategoriji su mi mlijecni sladoledi, palacinke, muffini (oni cokoladni), zloglasni cokolino, kupovni vocni jogurti, kruh s putrom i pekmezom, kolaci...
    Za pudinge koji se rade doma, isto ovako. Mlijeko u pudingu smatram zdravim, a ostalo je bezveze, ali čovjeka veseli. Sastav pudinga iz kesice je prilično benigan. Energija je poželjna, jer je troše na megakalorije, a ne kilokalorije.
    Nije mi ideal zdrave prehrane, ali nikako ni nešto odvratno. Uostalom, sve je u mjeri.

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Slažem se.
    Dina je pojela malo doma kuhanog pudinga od čokolade na proslavi svog 1. rođendana, da i ona pojede malo nečeg slatkog dok smo se mi prejedali junk-keks torte
    Ne dajem joj redovito niti bih (od onda nije jela) ali povremeno ne mislim da je to nešto loše (a i sastav je, kako reče vertex, benigan).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •