Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 137

Tema: Božićni kolačići - part ll - recepti

  1. #1
    †marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    685

    Početno Božićni kolačići - part ll - recepti

    Evo slatkice moje ... nastavite sa RECEPTIMA

  2. #2
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Eto me.
    Kuca okicena, darovi zamotani, pet vrsta kolaca ispeceno i tri programa spremna za testiranje
    Jos me ceka madjarica i mlacenje bakalara.
    Glazure sam na kraju skinula s neta, ispale ok, draza ona meksa sa slatkim vrhnjem. Ipak, hvala

    Nego, imadnem jedan problemcic. Naime, mekani bozicni kolacici od male sirene su takvi da mi po jedan zub ostane u njima. Fini, al zilavi i dost tvrdi. Gdje sam, o sireno, pogrijesila? :? :? Help!

  3. #3
    Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,533

    Početno

    Evo jednog padobranca, Majo što su i gdje su :D čokoladne kapljice?
    thx

    Pripremam se u svijet kokija i ostalih kolača, tko zna možda i u mojoj kuhinji napokon zamiriši.

  4. #4
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    schoko tropchen ili tako nekako, kupis recimo u king crossu ili konzumu ili getrou. tamo di je pribor za kolace, one kutijice u kojima su inace ukrasi za kolace.
    al to ti je u stvari samo cokolada za kuhanje u kapljicama. mozes uzeti coksu za kuhanje pa je rezuckati. tako rade oni boljih zivaca od mene

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ja sam bila bolesna, nisam išla na posao pa sam u četvrtak napravila 8 komada i jučer još dva.
    One bijele čokolade s krispijem nisam uspjela pronaći, pa sam izmijenila recepte.

  6. #6
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    One bijele čokolade s krispijem nisam uspjela pronaći, pa sam izmijenila recepte.
    ni ja je nisam uspjela pronaci, mislila sam te zvati iz ducana napravila sam s obicnom, ispalo je jako ok, mm presretan

  7. #7

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Draga, nadam se da nije ništa ozbiljno bilo....
    Ja sam preko vikenda napravila 4 i mislim da neću više...i ovo će biti previše. Mislila sam još Rafaello ali isto ne mogu naći bijelu čoksu....

  8. #8

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Citiraj Maja prvotno napisa
    ni ja je nisam uspjela pronaci, mislila sam te zvati iz ducana napravila sam s obicnom, ispalo je jako ok, mm presretan
    onda ću ipak i ja s obicnom...

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    E, može se staviti obična i onda namrviti oblatnu unutra - ja volim kad Rafaello kuglice hrskaju.
    To sam slučajno skužila kad sam zeznula bajaderu

  10. #10
    Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,533

    Početno

    Majo, hvala.

  11. #11
    ivarica

    Početno

    v.i. n.i.s.t.e. n.o.r.m.a.l.n.e.
    sto drugo reci.

    ima li spasa za nas koje cemo u petak kupovati poklone, u subotu ce mozda biti gotov bakalar, a u nedjelju kolaci?

    dajte mi neki najjednostavniji i najbolji recept za bajadere, uzimajuci u obzir da imam mljevene orahe, a ne bademe i da nemam masinicu za mljevenje keksa nego trebam smisliti neki drugi nacin za samljeti ih (u krpu pa udri).
    praviti cu jos cupavce, apricotin recept imam

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ivka, stavi kekese na neki papir (ja uzela onaj masnjikavi za zamotavanje poklona) stavila kekse na njega (malo ih istrgala rukom) i valjala flašom. Tu količinu za bajadere sam usitnila za 5 minuta, a bilo je potpuno sitno.
    Onaj moj recept je dobar, trebaju ti orasi, keks, čokolada i maslac.
    Maja je radila, pitaj je kako joj je ispalo.
    I, ne brini, osim kolača ništa nisam napravila - a očekujem nezagrebačke goste, njih 7!

  13. #13

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    ja jos nisam ispekla ni jedan, ali planiram Zvjezdice napravit preko tjedna, kao i cokoladnu salamu, a Crnu tortu cu u subotu. i to ce biti sve za bozic. gosti stizu tek 27., pa cu morat opet okrenut rundu kolaca....

    pokloni su kupljeni i upakirani, bor je okicen. e da ga vidite - nikad kicenijeg bora nisam vidjela - david je odusevljen!!!!

  14. #14

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    I ja sam radila Aprine bajadere i jako su dobre....kekse sam u 5 sekundi samljela u multipraktiku...

  15. #15
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    apricot, meni je bolja varijanta tog recepta za bajadere kad se maslac zakipi skupa s vodom i secerom pa gore orasi. okus bude isti, al mi je lakse za zamijesat.
    a rafaelo ti je stvarno bozanski.a uopce nisam ljubitelj kokosa. ivka, napravi i to.

  16. #16
    ivarica

    Početno

    ajde ocu. do nove godine valjda.

    kod kuglica mi je zeznuto to sto kako jednu oblikujem, tako je stavim u usta.

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    A ja se uvijek bojim tog otapanja-skrućivanja maslaca. Da ne bude okus po maslu!

  18. #18
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    primjetila sam ti po receptima da te strah
    al meni ispada ok.

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    ajde ocu. do nove godine valjda.

    kod kuglica mi je zeznuto to sto kako jednu oblikujem, tako je stavim u usta.
    Koliko sam ja upoznala Ivara, on bi mogao stajati pored tebe i biti alter ego.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Postovi
    489

    Početno

    molim znalice za mali savjet...
    evo ja sinoc umijesila kokos roladu (po receptu od sunca) medjutim, mora biti da sam malo pretjerala s tekucinom :/ (ovo mi je prvi put da radim takvu vrstu kolaca). uspjela sam je saviti i lijepo izgleda i sve, cak se moze i lijepo rezati na kriske, ali je ipak nekako premekana. nesto je bolje nakon noci provedene u frizideru, no pitam se kako ce izgledati nakon par sati na tanjuru u toploj sobi...
    dakle, da li da je samo ostavim u frizideru i nadam se da ce se u njemu ipak donekle 'osusiti' ili da je danas poslije rucka odmah zlicama sastruzemo s tacne ? ili mozda imate neki spasonosan savjet...? :?
    Citiraj Maja prvotno napisa
    bozicni kolacici od male sirene su takvi da mi po jedan zub ostane u njima. Fini, al zilavi i dost tvrdi.
    koliko ja imam iskustva s medenjacima (a i ovo su u biti medenjaci) oni moraju odstajati nekoliko dana da bi omeksali (Sireno, molim te potvrdi ovo ) i ja sam te kolacice jucer umijesila i danas ih mislim peci...

  21. #21
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    wild, mislis, peceni odstajati nekoliko dana? tijesto je stajalo negdje dan i pol.

  22. #22
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    kako vama ti kolaci izdrze do bozica to meni nije jasno. ja cu tek sutra poceti peci i onda zivjeti u nadi da cemo za bozic pojest koji.

    i samo da dodam, ovaj topic je cista zaraza. jednostavno covjek ne moze odolit.

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    da medenjaci trebaju odstajati koji dan peceni, da bi omekanili.

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    kako vama ti kolaci izdrze do bozica to meni nije jasno. ja cu tek sutra poceti peci i onda zivjeti u nadi da cemo za bozic pojest koji.

    i samo da dodam, ovaj topic je cista zaraza. jednostavno covjek ne moze odolit.
    Ja ih frknula u zamrzivač - svaki dan čopnem po koji, ali na invaziju me sprječava činjenica da ću imati hrpu gostiju. Pa se ne bih imala čime hvaliti

  25. #25
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    je, potpisujem martu, da nije bilo topica, ne bi bilo ni mojih kolaca. i, marta, tvog izazovnog posta :D
    mi smo pojeli sve skupa mozda 10 kolaca. karakteri smo , plus su kolaci kod bake u hladnoj sobi

  26. #26
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    meni ti je stavljanje kolaca u zamrzivac apsolutno neprihvatljivo. zapravo zamrzivaci mi ni inace nisu opcija koju rado koristim.

  27. #27
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    pazi sad ovo - boli me od jucer dlan i ne kuzim sto mi je, i sad dok precitavam topic skuzim da je to od stiskanja kalupa na medenjake

  28. #28
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    joj, znam to. kako sam ja totalna ono puritanka valjda sto se klaca tice, ja svako tijesto mijesim rukom, a bjelanjke tucem snelslagerom, a mikser koristim samo za kreme, mene ti uvijek poslije bole ruke. i svaki put si mislim, kako sad ovo? od ceg me boli?

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    I meni zamrzivač inače služi samo za držanje onih "baterija" za putni frižider.
    I sad, za kolačiće. (Nisam primijetila razliku u okusu).
    (A mi smo od onih koji ni frižider baš ne koriste - meni sve, nekako, smrdi).

  30. #30
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    kako vama ti kolaci izdrze do bozica to meni nije jasno. ja cu tek sutra poceti peci i onda zivjeti u nadi da cemo za bozic pojest koji.

    i samo da dodam, ovaj topic je cista zaraza. jednostavno covjek ne moze odolit.
    Ja sam stvarno imala dobru volju početi davnih dana peći kolače, ali se jednostavno ne mogu otrgnuti od misli da će oni na kraju izgledati živi užas do Božića. Mjesta u zamrzivaču nemam. Tako da ja tek sutra počinjem s pečenjem da bude sve svježe.I tri dana ne prestajem.
    Ni ja još nisam kupila sve poklone :/ . Bor kitimo na Badnjak, ali kuću sam već okitila, jako je sve slatko, pravi Božićni ugođaj.

  31. #31
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Vidim da je dosta vas htjelo napraviti medena srca.Kad je netko napisao da su mu tvrdo ispali, bojala sam se i upustiti u pravljenje, jer kakve sam sreće, morala bi ih vjetojatno baciti na kraju.
    Stoga sam pronašla jedan drugi recept, provjereno dobar, a ima okus kao prava medena srca. Ako netko hoće:

    MEDENO SRCE
    1,5 šalica šećera
    1 šalica mlijeka
    3 šalice brašna
    1 mala žlica soda bikarbone(NE praška za pecivo)
    cimeta po želji
    1 žlica kakaoa
    Ispeći. Pečeni biskvit prerezati i namazati pekmezom, rezati po želji srca, kocke. Gore čokoladna glazura.


    A što se tiče rafaela, ni ja nisam našla tu crispy čoksu. Jeste onda radile s običnom bijelom, npr. Milkom?

  32. #32
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    ja s obicnom bijelom ipercoopovom fino je ispalo.

  33. #33
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    mene je baka naucila da se u kolace s medom uvijek stavlja sodabikarbona a ne prasak za pecivo. mozda u tom grmu lezi zec?

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Postovi
    489

    Početno

    smrc , nitko nema savjet za moj problem (nekoliko postova iznad) s kokos-roladom...?

    usput, medenjaci (bez kakaa, s praskom za pecivo i jajem) koje radi moja mama isto su strasno tvrdi kad se ispeku, ali zato su nakon nekoliko dana mekani, super...

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    wild, kod mene niti jedan kolač ne stoji nekoliko sati na tanjuru - nekako mi je gadljivo da po njima pada prašina. A i pojeli bi se!
    I ja sam napravila tu roladu - stalno stoji u hladnjaku i reže se prema potrebi.

    Ali, ako hoćeš da ti bude čvršća, drugi put stavi više keksa u tamnu smjesu, a više kokosa u bijelu.

  36. #36
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    wild, nemam savjet za tebe, al hvala sto mi dajes nadu :D

  37. #37
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Wild, i meni nekad ta rolada ispadne premekana. Apricot ti je dala dobar savjet. Sad ti preostaje samo ili da ga stalno držiš u frižu, ili da ga popapate pa ti napraviš do Božića novi.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Postovi
    489

    Početno

    hvala... dakle, ostavit cu roladu u frizideru, pa ako do bozica jos bude valjala, ok, ako ne, vec ce se nekako pojesti
    nisam je ni mislila vaditi iz fridza prije bozica, ali onda ce sigurno morati (izrezana) provesti par sati van njega, jer kolace nosimo na bozicni rucak at svekie's i hm, stalo mi je da ne budu grozni

  39. #39

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Ove kolačiće ja radim za svaki Božić.

    BADEMOVI KOLAČIĆI
    250 g badema
    4 žlice meda
    125 g šećera
    1 žlica mlijeka
    100 g čokolade za kuhanje + 50 g margarina za glazuru.

    Bademe narežite na štapiće i propržiti na tavici. (meni obično tu i tam malo pocrne, ali to ništ ne smeta).
    U posudi rastopite šećer sa 1 žlicom meda i mlijekom (stvarno ne znam kaj to mlijeko predstavlja, jednom sam zaboravila staviti i bilo je isto). Kad se sve karamelizira dodajte bademe i ostali med, promješajte i maknite s vatre.
    Smjesu DOK JE JOŠ VRUĆA skipajte na oblatnu ili na margarinom(jako) premazani masni papir i rasporedite da bude palac debela. Veliki nož umačite u vrelu vodu i režite na male kockice.

    Kad se ohladi naprvite glazuru i šarajte u debelom mlazu po kolačićima. Kad se glazura ohladi kolačiće istrgajte rukama.

    Preporučam samo osobama koje imaju vlastite i zdrave zube.


    KOKOSOVE ŠAPE
    25 dag margarina
    15 dag mljevenog šećera
    15 dag kokosa
    1 vanilin šećer
    brašna po potrebi dodajite(tako da tijesto bude jako gusto)

    Umjesite tijesto, punite modele za šape i ispecite. Kod pečenja pazite da vam šape ne požute ili još gore, posmeđe. Moraju ostati bijele. Uvaljajte ih u mljeveni šećer.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    zene trebam brzinski odgovor Posto idem u trgovinu
    Je li se u ove vanila kiflice mogu filovati i marmeladom? Je li to lici na sta?

  41. #41

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Ne mijenjaj ništa kod vanilin kiflica....savršene su ovakve!!!! Samo ti njih napravi!!

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Vanilin kiflice se ne filaju ničim - da se nisi usudila!
    Zamijesiš tijesto, napraviš dugačku glistu (debljine maloga prsta), režeš na štapiće (duljine maloga prsta) i savijaš u polumjesece.
    Na onim slikama što sam stavila, 1. slika, dolje lijevo - bijeli polumjeseci.

  43. #43
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Nani prvotno napisa
    Ne mijenjaj ništa kod vanilin kiflica....savršene su ovakve!!!! Samo ti njih napravi!!
    Ma raspale bi se skroz kod pečenja!

  44. #44

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    bas sam htjela pitat - di bi Snorki metnula filu...? pa nemas ih sto vidit, ja stavim dva usta ako hocu osjetiti okus....

  45. #45

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Udjem maloprije u trgovinu kad ono na prvoj tezgi VANILA KIFLICE I TO GOTOVE. :shock: Naravno, kupila sam ih. Toliko o mom karakteru
    Zato sam uzela sve za oblatne, pa se nadam da se necemo potrovat kao sto MM predvidja

    A ja sam jela kiflice filovane marmeladom. samo se malo vece naprave.

  46. #46
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ali te su bile od dizanoga tijesta!

  47. #47
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Cure ja sam sinoć ispekla dvije vrste tzv.sitnih ne zbog sebe nego zbog MM jer ja volim kolače red file-red ništa-red file... a posljedica u vidu par šlaufa oko struka
    Nešto ću večeras i sutra i gotovo

  48. #48

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    U sve kolače di idu mljeveni keksi - ja stavim istu količinu keksolina

    i budu suuuuper

  49. #49
    ivarica

    Početno

    apricot, pitanje o rafaelo kuglicama:
    kupila sam jutros 4 bijele milke od sto grama, koliko toga smijem pojesti dok ne dodem doma.

  50. #50

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    apricot, pitanje o rafaelo kuglicama:
    kupila sam jutros 4 bijele milke od sto grama, koliko toga smijem pojesti dok ne dodem doma.
    nije apricot, ali imam ideju koja ce ti se svidjeti.

    pojedi sve cetiri!!

    ko kaze da moras napraviti rafaelo kuglice?

    napravi bajaderu. za nju ti ne treba bijela cokolada? uostalom, kakva je to uopce cokolada?! treba to pojest sto prije....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •