nemam pojma!
rekla mi je da ide sutra u zg, a danas se ide naci sa nekom gospodjom koja ce joj dati tepih!!
i biti ce sa malim!
nemam pojma!
rekla mi je da ide sutra u zg, a danas se ide naci sa nekom gospodjom koja ce joj dati tepih!!
i biti ce sa malim!
Skuzila sam da malog nema kome ostaviti, a i da ima, doji ga pa to ni ne dolazi u obzir, ali nositi maloga i tepih???!!! Ma ne znam, ona je stvarno sva zbunjena, pa sto mi nije rekla da je danas tu pa bismo se danas nasle...
Dajte je onda pitajte:
-adresu
-koju veličinu robice mali nosi
-koje pelene
-što joj još treba za malenog (od svakodnevnih potrepština, higijene, opreme...)
-što njoj treba (roba, higijena, hrana)
Bucka, šaljem ti pp
Nemojte je zaboraviti pitati je : - li bila kod bilježnika i sve riješila oko
kuće,
- da li je potpisala kupoprodajni ugovor,
- kada mora vratiti one novce koje je
posudila.
sad vec imam cijeli popis natuknica i pitanja na papiru!!!![]()
Bucka, ako mozes do maila danas nakon sastanka s Biljanom, bilo bi dobro da mi javis je li joj jos nesto jako potrebno, pa joj kolegica i ja sutra donesemo.
ok!!
mogu uglavnom do maila u svako doba dana ili noci!!!![]()
Super, Bucka! Sad sam razgovarala sa svojom direktoricom u firmi i spomenula joj Biljanu. Uglavnom, direktorica seli u novi stan i uskoro ce imati hrpu stvari viska (od posteljine do sudja) i kaze da sam joj bas dobro dosla s tom pricom jer bi sve to voljela dati nekome tko stvarno treba. Jest da su to sve fensi smensi stvari (koje ona zamjenjuje novim, jos vise fensi smensi stvarima), ali to bi moglo znaciti da ce Biljanina kucica stvarno postati topli dom njoj i bebacu.
Bas mi je nekako toplo oko srca kad vidim da se pokrenula prava mala lavina pomoci. Idem dok jos nisam postala previse pateticna...
Tihana, ti onda javi šta je dobila od tvoje direktorice. Nema smisla da joj zatrpamo taj kućerak tonama posteljine, robe i ostalog. Jel ima ona kakvu kuhinjicu? Moglo bi joj se i neto klope poslat, tipa leća, suhi grašak, ono nekvarljive stvari..
i mene isto zanima da li ima struju u toj kućici( ne mogu ni zamisliti da je nema) i vodu
pretpostavljam da nema ni kupaonice
da li je riješila oko naknade?
može i meni adresa na pp
vidim da joj je sad najpotrebnija hrana i pelene za bebača
Može li netko tko će se vidjeti sa Biljanom pitati gdje su joj kolica i zašto malenog nosi na rukama??
Kad sam je prvi put vidjela sa bebačem odmah drugi dan sam joj odnjela kolica - stara i dosta teška- pa se požalila da su joj preteška - par dana kasnije jedna forumašica poklonila joj je novija i praktičnija kolica - koja ona očito ne koristi!
Neka joj neka od vas koje ćete se vidjeti s njom objasni da je po ovim temperaturama djetetu ugodnije ležati u kolicima nego da ga ona nosi i tako još dodatno grije. Znam da je imala problema sa kolicima u vlaku ali nemaju njoj što kondukteri prigovarati za kolica - da je neka dobrostojeća ženska ne bi ni zucnuli ovako vide sirota pa udri po njoj.
Koliko znam, u kucici ima struju i vodu, kupaonicu ne. Za kolica ja zaista ne znam, ali jaaaako dobro znam (iz vlastita iskustva) da ima djece koja se NE vole voziti u kolicima. Moja Mara koja sad ima 2 godine definitivno spada u tu kategoriju. Ne znam je li to slucaj i s Biljaninim malim, ali da bi mu bilo po ovim vrucinama tako ugodnije, sigurno bi. Jedino sto mi je Biljana rekla kad sam je srela je da mali ne voli ni na rukama lezati, stalno ga mora drzati malo uspravnije. Ma ona se, cini mi se, jako trudi oko maloga, ali ne znam koliko toga zna (tipa, kad mi je rekla da mu je kupila posteljinu, odmah mi je palo na pamet "valjda ga ne stavlja na jastuk dok spava"). No, tesko je na to utjecati.
Sto se tice moje direktorice, ona je sad u fazi preseljenja i nadam se da ce mi uskoro reci sto konkretno ima.
Definitivno se slazem da bi bilo korisno poslati joj nesto hrane.
tihana , imaš PP
Znam, Marcy, vidjela pp, poslala odgovor cak, ali plavusa ocito nije nesto napravila kako trebaUglavnom, saljem ti sad na mail odgovor koji je pisao u pp-u.
Ivano2 mi je na pp poslala Biljaninu adresu i molila me da je proslijedim zainteresiranima, ali kako Marcy nije dobila moj pp, ocito nesto ne radim kako treba. Poslala sam joj sad mail koji ce, nadam se, dobiti, u kojem je i Biljanina adresa pa vam je ona moze dati.
Ivano2 mi je na pp poslala Biljaninu adresu i molila me da je proslijedim zainteresiranima, ali kako Marcy nije dobila moj pp, ocito nesto ne radim kako treba. Poslala sam joj sad mail koji ce, nadam se, dobiti, u kojem je i Biljanina adresa pa vam je ona moze dati.
Hvala curama koje su u kontaktu s njom i na vijestima koje proslijedjujete. I bravo za kucicu.
Samo bi jos bilo dobro da znamo da je papirologija rijesena.
U svakom slucaju, s ovim pitanjem rijesenim (nadam se) Biljanu i dalje ne smijemo zaboraviti.
Sa originalne teme:sbuczkow prvotno napisa
Biljana je otvorila štednu knjižicu u Hrvatskoj poštanskoj banci
Račun banke 2390001-1070000029
Štedni račun 1124073771
Ime: Biljana Radelić
I jos jedna napomena, napisano negdje na pocetku ove teme:
Dakle, kod HPB se prvo uplaćuje na žiro-račun banke (zajednički), a ono što se upisuje u poziv na broj je ustvari broj štednog računa od Biljane. Ako se taj poziv na broj ne upiše, njoj ne sjedne na račun.
Hvala što ste mi poslale adresu ...
E sad ima pitanje , koji broj pelena nosi petomjesečno djete :?
Jel bi Pampersice do 8 kg bile premale ili da uzmem veći paket ?
Jesu bolje Pampers ili one iz DM ( Baby love ) , maramice , kozmetika ?
Da li Biljana doji bebu ili je beba na dohrani ?
Koja veličina odjeće treba za malenog ...
Od onoga sto sam pohvatala:AnneM prvotno napisa
- bebaca mama za sada doji;
- pelene 8kg je mislim donja granica za malenog ako je rastom kao petomjesecnjak.
Bucka, jesi li se vidjela s Biljanom danas?
vidjela sam se danas sa Biljanom i cura je bas draga!!![]()
jako pazi na malog Matiju, stalno ga ljubi i kaze da joj je on apsolutno sve na svijetu!
neka soc. radnica joj je savjetovala "da ga da", ali ona nece ni cut o tome!!
i ona i maleni su cisti i uredni usprkos losoj fin. situaciji, a maleni ima cak i kapicu na glavi zbog jakog sunca!
struju i vodu ima, ali wc je van kucice!
kaze da je kupoprodajni ugovor za kucicu potpisan, da su bili kod j. biljeznika , da je sve ok i da je kucica sad njena!![]()
maleni ce 25.7 imat 3 mj i skoro 6kg!![]()
ne zna koji broj robice on nosi, ali po mojoj procjeni mozda 72! (danas je bio u majicici i hlacicama dugih rukava, pa mu je vjerojatno bilo prevruce)
koristi pampersice!
jucer su bili na cijepljenju i sve je ok!
kad ide u zg placa povratnu kartu 95kn, a danas je isla u autu sa nekim svojim susjedima kojima za to mora platit 60kn! (kaze da je sretna sto je usparala 35kn)
danas je htjela kupit od onih zena sto prodaju robu na GL. kolodvoru neke hlace, ali je rekla da joj je 30kn puno dati, pa ce ih pitati da li bi joj prodali za 20!
novce koje je posudila od one gospodje sa kamatama mora vratit kad skupi!
kaze da vec par mjeseci nije placala vodu i struju u kucici; dosle su joj vec neke opomene, pa se boji da joj ne iskljuce!!
cure, njoj i bebachu treba apsolutno sve!!!
roba za nju i malog, donje rublje, prasak za ves masinu, samponi, sapuni, pelene, vlazne maramice, kremice, obuca, hrana, sokovi, novac, lijekovi...
kaze da ima dobrog postara koji joj ostavi paket za nju kod susjeda ako nje slucajno nema doma tako da slobodno mozete poslati neki paketic za nju ako zelite!
voljela bi imati klokanicu, a kolicima koja je dobila se strgala rucka dok ih je pokusavala okrenuti tako da malenom ne ide sunce u oci!
matiju jos doji, ali se pozalila da je jucer slabije jela i odmah imala manje mlijeka!
rekla sam joj nek pije puno tekucine i pokusa iskljucivo dojiti malenog 6mjeseci!
matiji je kupila 2 dudice u dm-u ali ih on pljuje, pa kaze da joj je i drago zbog toga jer joj je jedna gospodja rekla da dudice kvare zube!
brine me to sto je izgleda uzela neki mob u paketu za 1kn sa placanjem pretplate svaki mjesec oko 150kn!
ona je izvadila taj broj iz moba i stavila neki svoj broj i misli da je stvar rijesena, ali joj je na adresu doslo rjesenje o ovrsi!!![]()
ona je dosta cesto u zg-u, pa ako imate sto za nju mozete joj osobno dati ili poslati na kucnu adresu!
njoj je zaista apsolutno sve dobro doslo!
kaze da ju dosta bole ledja jer malog stalno nosi, a i nakon poroda nije bas mirovala koliko je trebala!
ps. i ona je jos stvarno dijete!ima samo 21godinu!
Kako ja radim na željeznici, jučer sam se malo raspitala kod kolegica ima li Biljana kakav popust za prijevoz vlakom.
Saznala sam da neki centri za soc. rad subvencioniraju željeznici prijevoze za soc. ugrožene osobe (ovo se konkretno odnosi na kolodvor Đurđevac) ali Tihana mi je rekla da Biljana putuje iz Kloštra Podravskog. Ne znam da li tamo postoji ta mogućnost. Morala bi se raspitati na kolodvoru ili u centru za soc. rad.
Ako na to nema pravo, kao osoba koja je mlađa od 26 godina (ako je hrvatski državljanin sa stalnim prebivalištem u RH) ima pravo na popust od 30% od redovite prijevozne cijene za neograničeni broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. vagonskom razredu svih vrsta vlakova.
Za to joj je potrebna iskaznica, koju uz jednu sliku i osobnu kartu ili neki dokument kojim potvrđuje da je mlađa od 26 godina (osobnu valjda ima ili ....? ) kupuje na putničkoj blagajni.
Iskaznica košta 30 kn i vrijedi godinu dana od dana ispostavljanja. Tako bi ju povratna karta koštala oko 40 kn, što je ipak znatno manje nego što sada plaća.
Prepričala sam ovo Tihani telefonski pa će joj prenijeti kad se bude s njom vidjela.
S obzirom da Biljana nezna koliko je mali velik i koliko je težak pretpostavljam da uopće nejde kod doktora sa njime. To bi trebalo provjeriti jer dijete se treba cijepiti i imati barem sistematski pregled.
Evo, cure, ja se danas poslije posla idem naci s Biljanom i nosim joj dosta stvari. Kolegica ide sa mnom (pitala sam Biljanu je li joj to problem, mislim da joj ne bude neugodno, ali kaze da nije). Ona joj je skupila robicu od svog sina, druga kolegica mi je samoinicijativno donijela kozmetiku i jos neke sitnice za maloga. Valjda ce joj to biti za neko vrijeme dovoljno, da bar po ovim vrucinama ne mora dolazit u Zg. Rekla je da ce doci s kolicima, kaze da je posudila od susjede jer su joj se njezina potrgala.
Ja imam klokanicu (novu, jednom koristenu jer je mojem djetetu i to bilo na popisu nepozeljnih prijevoznih/prijenosnih sredstava) pa cu joj to prvom prilikom isto dati tako da ako je neka od vas isto mislila davati, ne treba.
Drago mi je da je i na Bucku ona ostavila isti dojam kao na mene, stvarno je brizna mama i treba joj pomoc. Koristan je ovaj Marcyin savjet za vlak, prenijet cu joj. Nekako mi se cini (ovo je samo dojam, nisam sigurna) da Biljana dosta oskudijeva u hrani pa joj vjerojatno bas paketi hrane dobro dodju.
Moram je pitati je li sto rijesila s porodiljnom naknadom, to bi joj mozda prorijedilo dolaske u Zg.
ako netko iz Zagreba ima volje, poslije sljedeće Rasprodaje može od donacija izdvojiti stvari koje budu odgovarale.
Samo neka mi se javi dan-dva prije (sljedeća Rasprodaja je 29.9.).
Znači, taj netko bi trebao doći kada se bude razvrstavala roba i probrati sve ono što pripada Rodi.
Kako bi bilo dobro kad bi barem netko imao neki stari frižider sa ledenicom za Biljanu tako da joj možemo dati npr. svježe meso ili neke druge namirnice koje moraju biti na hladnom mjestu.
E da sam znala prije za nju dala bi joj svoj stari koji je završio na otpadu (a mogao se još koristiti).![]()
Kaze Bucka da je mali cijepljen prekjucer.željka prvotno napisa
To za frizider je dobra ideja, ne znam ima li ga, znam da ima ves masinu.
Tihana05 prvotno napisa
Super :D već sam se bojala da nejde na kontrole.
da, mali je cijepljen prekjucer i ima 6kg!!Tihana05 prvotno napisa
ovo ze zeljeznicu je super vijest!! :D
ps. biljana je rekla da ce za zimu morat kupovat drva za loziti, pa bi se mogli i onda nekako organizirat i uplatit joj nesto novaca za ta drva!
apri, ja sam uglavnom na svim rasprodajama do kraja, pa bi mogla odvojiti robicu za malog Matiju!!
Drva bi bilo najbolje naručiti sada jer trenutna je cijena 250kn/m a tko zna kolika će biti kasnije.
onda neka to bude tvoj zadatak: iz one gomile doniranih stvari, odvojit ćeš sve što budeš mislila da je ok.bucka prvotno napisa
i tako možeš na svakoj; ionako ide po domovima ili u mnogobrojne obitelji.
biljana koristi i one jastucice za cicke (kod dojenja), pa bi joj vjerojatno i to dobro doslo!!
Oni od (kršitelj koda)a (koji se peru a ima ih 6kom) koštaju 60kn. Možda bi joj takvi bili dobri jer sad je toplo vrijeme i kad ih opere oni se mogu brzo osušiti.bucka prvotno napisa
A jel joj trebaju (već) higijenski ulošci? Planiram složiti neki paket pa neznam da li da i njih stavim.
to sam ju zaboravila pitati, ali mislim da jos nije dobila M jer to nista nije spominjala!!željka prvotno napisa
1. zakaj mu je odma kupila dvije dude? - jedna nije bila dosta??? :? :?
2. hebemu ljuta sam na fak hebene susjede - dok mi tu skupljamo novce za njezinu kucu ti joj ljudi uzmu 60 kn :shock: :shock: :shock: da ju otpeljaju u zagreb :? :? - nemrem vjerovat - ¨i na kraju - po kaj ona uopce dolazi u Zagreb - nisam bas shvatila
1. ma to je onaj (kršitelj koda)ov paket sa 2 dude zajednoMukica prvotno napisa
2. ona dolazi po stvari koje joj ljudi obecaju dati; ja sam joj jucer dala nesto love, a neki put i prosi :/
Evo kak sam ja to shvatila:
ona posudi 95kn za put do ZGB, prosi na ulici (jel uopće uspije isprositi da vrati ovo što je posudila??? :? ), i tako stalno.
S obzirom da se skupljaju novci za nju i šalju joj se paketi, zar joj nije bolje da bude doma s malim a ne na ovom suncu da prosi za par kuna.
Ovo je sad možda zvučalo ružno, ali ako joj netko želi nešto dati taj će naći način da to dođe do nje a ne da ona zbog toga mora ići do ZGB.
I da se osvrnem na susjede - kakvi su to susjedi koji znaju njenu novčanu situaciju i opet traže novac za prijevoz a oni su i onak išli u ovom smjeru![]()
![]()
![]()
tak si nekaj i ja mislimali ako joj netko želi nešto dati taj će naći način da to dođe do nje a ne da ona zbog toga mora ići do ZGB
i ocito je da naprosi dovoljno da joj se isplati platit 95 kn kartu
mislim - kaj samo meni :/ :? nevjerovatno da neko uzme 200 kn kamata na 1000 kuna i da ti susjed uzme 60 kn da te dopelja u zg?
Zašto ga nosi? Pa ja sam joj prije mjesec dana dala kolica.bucka prvotno napisa
Sad se pitam :?
A kako smo mi došli do nje nego tako da joj je netko prišao dok je po Zagrebu prosila pomoć? Da je čekala doma da netko do nje dođe već bi umrla od gladi.željka prvotno napisa
S obzirom da sam ja iz tog kraja mogu ti reči da to uopće nije nevjerojatno i prijevoz sa susjedima se većinom plaća ili odužuje. E da , što je susjed bogatiji to je manja šansa da će te povest besplatno. Žalosno, ali je tako.Mukica prvotno napisa
Ona posuđuje i snalazi se s onim što zna danas, sad i ovdje. Nema pojma da ja ili vi planiramo, ... moooožda, ... kad dobijemo plaću, ... ako se pokažu istinitim ove priče o njoj, ... uplatiti joj koju kunu ili poslati hranu. Da ona temelji sutrašnji ručak i kupnju te kuće na tolikim ako i možda to bi bilo čekanje da jo netko stavi komad kruha u usta. Žena se snalazi kako zna i može, a vi mudrujete i prosuđujete...
Kažem na današnju situaciju. Jer, stvarno mi je žao da se vuće po ovom suncu sa malom bebom. Svi se trudimo pomoći joj. Čini mi se da je dolazak ovdje jako veliki trošak za nju i zato kažem da s obzirom da su mnoge cure poslale pakete i uplatile novac (a toga će sigurno biti još - ja joj namjeravam poslati paket do kraja tjedna) bi možda bilo bolje da je neko vrijeme doma.mendula prvotno napisa
Nitko ne mudrujueni ne prosuđuje već glasno raspravljamo jer danas se može svašta doživjeti.
Na temelju ovoga što sam čula o njoj mislim da jeoj je stvarno potrebna pomoć.
Cure, super je ovo što radite.
Koju je školu Biljana zavšila? Dali postoji mogućnost da joj netko pomogne da se negdje zaposli kada joj beba malo odraste?
Je, cure, sve su to dvojbe i puno nejasnih stvari, ni meni bas nije bilo jasno kako joj se isplati doci u Zg kad mora platiti 95 kuna za kartu?! I bas mi je zao maloga sto ga vuce po toj vrucini. Meni se samo cini da ona stvarno nastoji prezivjeti i snalazi se i prosudjuje na jedini nacin na koji zna i moze i na temelju svog zivotnog iskustva. Mozda ovo stvarno glupo i malo grubo zvuci, ali ona odlucuje na temelju svoje inteligencije i mozda bi netko od nas pronasao bolje rjesenje u odredjenoj situaciji, mozda bi iskalkulirao sto moze bolje uciniti s tih 95 kuna. Ne kazem da nije inteligentna, ali pokusavam se staviti u njezinu poziciju i perspektivu. Moj dojam je da je ona priprosta, ali postena cura u teskoj situaciji i da joj je pomoc potrebna. Ali to su sve individualni dojmovi i uvijek moze postojati mogucnost da ti netku proda pricu drukciju od istine. Ja se sto se tice Biljane povodim intuicijom i sigurna sam da nije nimalo lako samo dva mjeseca (ili jos i ranije???) nakon poroda uzeti bebu u narucje i okolo prositi. Sad, je li to jedini nacin i izlaz za nju, ne znam, ali ne mogu zaboraviti kad sam je prvi put nazvala i pitala sto joj je potrebno, prvo rekla "hrana". Mislim, ako je i to taktika, ma k vragu sve...