potpisujem Tihanu!!
Jedna kolica???????????LeaB prvotno napisa
Druga kolica????????????
ivano2
PostPostano: uto srp 17, 2007 11:17 am Naslov:
Može li netko tko će se vidjeti sa Biljanom pitati gdje su joj kolica i zašto malenog nosi na rukama??
Kad sam je prvi put vidjela sa bebačem odmah drugi dan sam joj odnjela kolica - stara i dosta teška- pa se požalila da su joj preteška - par dana kasnije jedna forumašica poklonila joj je novija i praktičnija kolica - koja ona očito ne koristi!
Neka joj neka od vas koje ćete se vidjeti s njom objasni da je po ovim temperaturama djetetu ugodnije ležati u kolicima nego da ga ona nosi i tako još dodatno grije. Znam da je imala problema sa kolicima u vlaku ali nemaju njoj što kondukteri prigovarati za kolica - da je neka dobrostojeća ženska ne bi ni zucnuli ovako vide sirota pa udri po njoj
Sta su se oboje kolica potrgala?????????
Ja ne sumnjam da joj treba pomoć, i pomoći ću joj koliko mogu, ali sumnjam da će prestati prositi, čini mi se da je to ipak prilično unosno kad joj se isplati financijski dolaziti u zg, čak i po ovim vrućinama. Nadam se da sam u krivu...
Sad sam se čula sa njom i rekla mi je da joj treba HRANA, poslala sam prošli tjedan dva paketa,jedan za nju,a drugi za Matiju, mislim da za sada ima dosta garderobe za maloga (uzet ću ja još koji bodi bez rukava u Kiki) nema donjeg rublja i treba joj higijenske potrepštine,veš mašina joj radi ali je izgleda otišao grijač za vodu,nema ormar za stvari i frižider. Eto možda da se organiziramo pa odnesemo hranu,ja se nudim za prijevoz.
samo da znas da je klostar podravski udaljen 120km od zg-a!dramica prvotno napisa
Dramica, ja joj nosim danas, medju ostalim, i desetak bodica, sto kratkih, sto dugih rukava, pa mislim da ih ne moras i ti uzimati.
Računaj da joj ja šaljem tri.dramica prvotno napisa
Koju veličinu veša nosi? Kupila bi joj sutra nešto gača i grudnjak? Teško je donji veš uzimati ako se neznaju mjere.
Molim da mi netko pošalje na pp li na mail mglibota@net.hr Biljaninu adresu. Nastojat ću danas obaviti kupnju u konzumu - brašno, ulje, šećer, mahunarke u vrećicama i sl. što može podnijeti transport, pa sutra šaljem.
Dobila sam adresu, hvala!
Poslala sam ti adresu na mail.
nosi broj 38-40 i broj cipela 39željka prvotno napisa
pa znam di je otprilike...nema veze ak se napuni auto s klopom,jedino treba prije nabaviti frižider, ja imam televizor (mali) par godina star,sasvim je ok ali nisam ju pitala jel i to treba.bucka prvotno napisa
Ma ne mogu vjertovati da bi uopće bilo tako. Pa ta su kolica dosta čvrsta. Ne znam što bi se na njima potrgalo.Natasa30 prvotno napisa
Jedino ako nema neki peh. :?
Ja imam dva kuhinjska elementa (jedan sa sudoperom), malo su stariji i treba ih očistiti. Pa, ako ih želi uzeti... Problem je što nemam načina dopremiti ih do nje. Može li joj tko to prevesti? I imam jedne tenisice starke-nove, žute, nenošene broj 39 i još cipela.
cure, dajte ju upozorite na sljedeće:bucka prvotno napisa
1. neka odmah preda prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na zemljišno knjižni odjel nadležnog općinskog suda - dok se ne upiše u zemljišne knjige nije vlasnik! znači da onaj koji je upisan u zk može opet nekome prodati tu kućicu, a vlasnik je onaj koji prvi preda valjane papire za uknjižbu prava vlasništva na sud. jedino što to košta 250,00 kn sudskih pristojbi
2. u roku 30 dana od dana potpisivanja ugovora o kupoprodaji, ugovor treba prijaviti na poreznu upravu i odmah neka traži oslobođenje od obveze plaćanja poreza (prva nekretnina i to)
Dakle, cure, situacija je sljedeca. Bile smo kolegica i ja jucer s Biljanom, a neposredno prije nazvala me jedna forumasica koja me upozorila da provjerim i iskreno pitam B. neke stvari. I priznala mi je. Ona nema samo Matiju, nego cetvero djece, od kojih za troje brine njezin tata (u Bjelovaru), iako ih ona, kad moze, uzme k sebi. Rekla mi je da joj je neugodno sto to nije prije rekla jer joj se u selu ionako svi smiju i rugaju. Cinjenica je da je ona cijeli zivot siromasna i da tesko zivi, gotovo gladna. Otac te djece joj povremeno pomogne, ali i on se bavi skupljanjem boca :?, pa i nema bog zna sto, tocnije ni on nema nista, a zivi u istom selu gdje je i B. kucica (mislim da je istina sve sto je rekla o kupnji kucice).
Pitala sam je za porodiljnu naknadu, kaze da je nema, iako mi je to jaaako cudno s obzirom da joj je to 4. dijete i da bi joj do sada valjda netko barem rekao da ima pravo na to. Ne znam...
Njezin tata prima neku pomoc po mami koja je poginula kad su bili mali ona i braca, od cega prehranjuje tu njezinu djecu.
Ne znam vise sto je od svega ovoga istina, jedino znam da je ona stvarno gladna. Kupile smo joj u McDonaldsu jelo, to je tako pojela da mi je srce pucalo, a na kraju si je pola krumpirica ostavila da ponese doma![]()
Prema njezinim rijecima, vazno joj je da djeca imaju, pa makar i ona bila gladna. I da, u Zg kaze da dodje kad stvarno nema, posudi novac za kartu, nesto isprosi od cega vrati posudjeno, a u Zg dolazi da bar nesto pojede jer joj uvijek netko nesto da ili kupi.
Ma ljudi moji, ne znam sto je od ovoga sve istina, a sto nije, ali mislim da joj treba pomoci bar u hrani. Sto se tice eventualnog slanja novca, mozda bismo trebali biti oprezniji da se sad ne pokrecu neke velike akcije, a prica nije utemeljena (jos provjeriti svakako), ali sto moze s hranom, nego je pojesti, ona ili djeca. Jako se cini pristojna, ali joj je i jako neugodno. Mali je super, nisam u zivotu vidjela tromjesecnu bebu koja se tako jako smije, cini se zdravo i njegovano dijete.
I ona je uredna, ali je rekla da joj nedostaje robe. Za maloga za sada ima dovoljno, za stariju djecu isto.
Znam da je ovaj post malo nabacan, ali jos sam pod dojmom jer ni ja na kraju ne znam sto je istina, ali kako je rekla moja kolegica, ona je jadnica s teskom pricom cijeli zivot, a nazalost, cini se da ce tako i ostati. Ne bih htjela ovim postom utjecati na to da joj se sad prestane pomagati jer je ocito rekla neke neistine (broj djece), ali s obzirom da stvarno ima svakakvih prica na koje se moze nasjesti, naravno da treba biti oprezan.
Mislim da bi u svjetlu ovih spoznaja (samo 21 godina i 4 djece za koje se očito nije sposobna brinuti) definitivno trebalo poduzeti nešto po pitanju kontracepcije. Mislim da je netko rekao da ona nema zdravstveno, ali to bi se trebalo rješiti i imala bi pravo na kontr. pilule, a dok doji barem bi trebali koristiti kondome inače bi se uskoro moglo desiti novo djete. Da sam ja blizu ja bi je odvela na zdravstveno da se to pokuša rješiti.Tihana05 prvotno napisa
Rekle smo joj za kontracepciju. Ona je mislila da je dovoljna kontracepcija to sto doji :/
Ona definitivno puno toga ne zna, nije znala ni za ovu mogucnost jeftinijeg prijevoza sto je navela Marcy, a ja ne bih tvrdila ni da je shvatila kad sam joj rekla sto bi trebala napraviti da to ostvari. Rekla je i da bi htjela krstiti Matiju, ali ne zna koga bi uzela za kuma.
obitelj ima 4 djece, i vodi se da primaju naknadu sa czs koja je veća od porodiljne naknade. Zato nema pravo na porodiljnu naknadu. Naknada se vodi na cijelo kućanstvo znači na muža, ženu i četvero djece i šalje se na adresu Mirogojska 1. Čudno bi bilo da tu naknadu uzima netko drugi, mada je vrlo moguće da se isplaćuje mužu. Ali Biljana bi to onda valjda znala, i kaže mi gospođa valjda bi se javila da se to dodijeli i njoj, ako su rastavljeni.
Nemojte me pitati od kojih službi sam ovo iskopala.
Minnie, kolika je uopće porodiljna naknada za četvrto dijete ?
ajme meni........srce mi se para........
aha, njezin tata prima pomoć, možda je onda to to, pa se isplaćuje tati a ne mužu i njoj, nešto mi je žena spominjala zajedničko kućanstvo, ali je nisam najblje shvatila.
meni je ova cijela priča od početka nekakva čudna, ne bih se htjela prenagliti, al nešto mi je klimavo. i to prošenje s malom bebom, pa ta silna kolica, pa se nalazi svaki dan s nekim i plaća 95kn, ne znam...
ali ako mogu pomoći s hranom, pomoći ću, ne mogu podnijeti da je itko gladan. na kraju krajeva, svakom na dušu da li će pomoći i još više onom kome se pomogne ako iskoristi dobre ljude...
Koliko sam ja shvatila, ona ne zivi s ocem te djece, zive u istom selu, on potjece iz mnogobrojne obitelji, isto siromasne, ali ju je, kako ona kaze, stalno varao, pa se ona odvojila od njega i otisla u tu kucicu u podstanarstvo. Kaze da je uvijek htjela imati obitelj i da se jos nada da ce se on opametiti. I najveca joj je zelja imati - kupaonicu!
moguće je da te novce prima muž ili tata, ali mi je čudno da ovi napišu da se novci isporuče na adresu Mirogojska 1, a poštar odnese mužu na drugu adresu.
Tihana, šaljem ti pp.
Što se tiče kupaonice, ja imam novu mješalicu/pipu za kadu, koju sam uništila nekim sredstvom za čišćenje pa je sad poflekavila. Ali je potpuno ispravna. MM je rekao da to ne može gledati, pa ćemo je vjerojatno skidati.
Možda bi se negdje našla kakva tuš kada, imam čak i jedan paket nekih starih pločica ostale od bivšeg vlasnika kuće.
Ali trebali bi prvo saznati što je s tom naknadom, kome to na kraju ide.
Što se tiče kolica, takva nošena djeca često ne žele niti blizu kolica, ja imam jedno takvo koje do svoje 3 godine nije htjela niti vidjeti kolica, a kamoli leći ili sjesti u njih.
Potpisujem paci
Već si stvaram svakakve scenarije a onda me je sram same sebe...
Ne znam...žao mi je bebice,sada su tako grozne vručine a mama ga nosi sa sobom po gradu.Znam da će više isprosit sa malenim u naručju ali...
Ja sam joj još u prvom krugu ove teme malo pomogla a i čitam da ste i vi slale novac i pakete i mislila sam opet,svaki mjesec ponešto,koliko mogu...Što mi je činiti?
Svakako bi trebalo saznati sto je s tom naknadom i kome to ustvari ide. Ja ne mogu tvrditi nista, osim onoga sto sam vidjela. Biljana stvarno ne zna puno, mali je bio u kolicima, na onoj podlozi za presvlacenje pa smo joj rekle da mu ipak preko toga stavi bar platnenu pelenu jer ga ta plastika dodatno grije, ali nije htjela jer je imala samo jednu pelenu kojom ga je stitila od sunca, a koja joj je pala s kolica pa ju je pregazila i nije takvu prljavu htjela stavljati. Mali je bio u bodiju na dugi rukav, a ispod potkosuljica. Pa smo joj rekle da ga ostavi samo u potkosuljici, sto je i napravila, ali mi je pokazivala da su mu hladne rucice pa nije bila sigurna jel mu mozda hladno, pa smo joj objasnile da se oznojio, znoj se ohladio na njemu i otuda hladne ruke i tako unedogled...
Brizna je svakako, mi smo joj pametne uzele za pice coca-colu pa se bojala piti da mali ne dobije grceve i tako. Na kraju, kad smo se rastajale, prisla joj je neka Romkinja s bebom bez pelene i molila je ima li jednu, i Biljana joj je bez razmisljanja dala.
TinnaZ, imas pp (valjda!!!) Ajde mi, pliz, javi je li ti stigao da vidim jesam li svladala tu zahtjevnu tehniku slanja![]()
kaj nisam negdje procitala da vec ima troje djece???, s 21 godinom?.. pa kad je rodila prvo?? s 15-16???
ali nije mi ni to cudno
cudno mi je da ne zna obuc i hendlat cetvrto dijete... te nije sigruna ovo te nije sigurna ono u vezi s djetetom
nemojte se ljutit, al camac u kojem biljana plovi pusta na sve strane
Da, Mukica, mozda imas i pravo, to za sad ne mozemo znati. A to s hendlanjem djece, prvo, cetvrto ili petnaesto...ne bih rekla da ne zna, ona radi kako najbolje zna.
Porodiljna bi joj bila 1663,00 kn i to do trećeg rođendana (budući da joj je ovo četvrto dijete). Negdje se napomenulo da skuplja papire. Jel skupila? Treba pomoć?
Onaj dio s pomoći od CZS - ta pomoć nema veze s porodiljnom naknadom.
IAko je lako moguće da ne ispunjava neki drugi od propisanih uvjeta za nezaposlene majke.
Nisam ja bas iz razgovora shvatila da ona ista skuplja, samo je govorila da ona nema tu naknadu, a nesto je spomenula da u ponedljeljak ide na biro (burzu) na neki razgovor :?
Ako joj je to četvrto dijete , ima pravo i na dječji doplatak koji
inosi 300 kn za svako dijete + 1000 kn dodatka. To je 2200.
Plus rodiljna naknada .
To je malo , ali dovoljno da ne budu gladni i da ne mora prositi.
Jel netko vidio tu kuću i kupoprodajni ugovor ?
Meni je ipak malo nevjerovatno da se bilo koja kuća može kupiti za toliko novaca.
Jel ona možda nekom mora dati te novce koje isprosi?
Daj Muki, habatepatek, nisu svi jednako okretni i snalažljivi, bistri i kajznam kaj sve još.
Kamo sreće da se ona ili bilo tko drugi može ustati ujutro i reći: E, od danas sam drugačija, od danas sam jaka i mudra i donosit ću prave odluke u pravo vrijeme!
Ali ne ide to tako, kad bi bar išlo, ali ne ide
Ja joj želim svu sreću ovog svijeta jer za razliku od neke druge koja bi bez puno razmišljanja dala to dijete od sebe, ona malenog voli i brine se za njega najbolje što sirotica zna, ne možeš očekivati od nikoga više od toga![]()
mislim da je nisu zvali sa biroa, nego sa czs
koliko sam skužila, to je sve u istoj zgradi, možda čak u istom hodniku, a čini mi se da ona ne kuži koja vrata su od čega, i koji papiri se kuda predaju (tamo je valjda i HZZO).
Ne znam niti sama kaj bi mislila za taj czs, s jedne strane mogu joj pomoći da se dozna kuda ide ta naknada, a s druge mogu je prijaviti ako prosi, ili radi nešto drugo što nije u skladu sa propisima, itd.
Kuhinjski elementi su spremni, pa ako netko može odvesti Biljani, bila bih zahvalna. Imam i stari frižider, ispravan je, hladi, ali je star.
Platnene povijače (tzv. švedske) su spremne, pa bih joj i to dala.
Što se tiče prikrivanja informacija![]()
Nije moje da sudim i procjenjujem, ali da prostite keksati se u takvoj situaciji i rađati djecu :?
Želim joj pomoći koliko mogu, ali ne osjećam baš da je sve tu ispravno i korektno.
mene muči ta naknada, da li je prima pa nas mulja ili je ne prima
Nekom logikom: Da li je moguće da bi ona ako prima 2200kn+1600kn=3800kn išla tražiti robicu i ostale potrepštine? Iz kojeg razloga bi to radila?
i meni su neke stvari čudne tu.
Čak sam pomislila da ona možda te stvarčice prodaje..ma teško je ovako bilo što zaključiti.
Nekak si mislim da sam ja možda u njenoj situaciji i da vidim da mi ljudi žele pomoći bila bi 100% iskrena i ispričala svoju priču od A do Ž(mislim ak nemam kaj strašnog za sakrit) jer bi time zadobila njihovo povjerenje i sigurno bi mi pomogli još i više.Pogotovo ako znam da djeci nemam što dati za jest.Mislim da je mogla shvatiti da vi koje ste se nalazile s njom niste soc.služba koja joj želi oduzeti dijete nego dobre i plemenite osobe i da bi trebala biti iskrena da bi joj se dobrim vratilo.
Stalno imam neki čudan osjećaj da se ona nekog ili nečeg boji!
Pomoći ću joj opet ali mislim da to nije neko trajno rješenje.
ja nekako imam osjećaj da ona tog svog muža/dečka/štajeveć ima za vratom. nerijetko žene prose po ulici pa moraju zaradu davati muškarcima. na kraju, ipak je troje djece kod njega.
nije mi jasno ni to da je izrodila četvoro djece, a da nikada nije dobivala nikakvu pomoć od države, hzzo, tko već to daje. osobito ako ima pravo na to. gdje su onda ti novci? pa netko joj je morao to reći, makar u bolnici ili pedijatrica. sigurno znaju njenu situaciju, pa nije kloštar njujork.
sve skupa je jako klimavo. prikupila sam posteljinu, ručnike, kozmetiku za nju, ponešto za bebača. želim da to dobije ona, a ne da netko drugi to uzima, prodaje ili raspačava.
Ja se slazem s Mukicom, nekako mi njezina prica ne drzi vodu...Rado cu joj pomoci, ali neka se sve to jos malo iskristalizira.kloklo prvotno napisa
Drago mi je da ne da malog od sebe, ali kaj je sa prvo troje djece :? Pa ni oni nisu bas veliki, koliko mogu imati, izmedju 2-5g?kloklo prvotno napisa
Lulu, i meni se nekako cini da taj njezin decko ima neku ulogu u svemu tome. Ali nisu djeca kod njega, nego kod njezina oca.
Sad, je li ona u takvoj situaciji da je u smrtnom strahu prema tom decku i on je na sve to tjera (ali zasto onda toliko spominje hranu i govori da je gladna?!) ili nesto trece, nisam pametna. Prvo dijete rodila je sa 16 godina, jedno vrijeme su zivjeli kod njegovih pa je ona odlucila otici kad je vidjela da je vara. To je njezina verzija. Cudni su mi njezini motivi, da nesto mulja, trazila bi novce i igrala na tu kartu. Jako joj je neugodno kad prica o tome, da je muljatorica, drugacije bi to poslozila. Valjda![]()
meni se biljana cini skroz neiskvarenom i naivnom!!
mozda sam fulala u procjeni, ali ako stvarno mulja onda je opako dobra glumica!!
To je i moje misljenje.bucka prvotno napisa
Ja vam vjerujem jer ste je vidjele uživo i s njom razgovarale više od tri riječi.
Čitam sve današnje postove i pomalo se slažem sa svime što je napisano, jednostavno sam kao i Tihana i bucka malo u šoku kako se cijela priča razvija. I jednostavno ne mogu logično poslagati sve puzzle - naknada, 4 djece, tata, dečko/muž.... Ima toga još što mi se ne uklapa - npr. kad smo se jednom vidjele sa Biljanom je bila još jedna cura sa trbuhom do nosa - veli Biljana to joj je prijateljica pa zajedno prose. Ali meni nije dao vrag mira pa gledam ih a one su si tako slične da ne mogu biti sličnije - pitam da niste vas dvije rod - odgovor Ne, nismo. Ali jako ste si slične - odgovor "pa kao sestrične smo". :?
E sad meni nije žao ni hrane ni opreme za dijete, a najmanje jednih starih kolica pa čak ni poprilične sume novaca koje sam joj dala - ali jednostavno više ne znam u što da vjerujem. Nemojte me krivo shvatiti, nisam ni rasist ni ne znam što već - ali mislim da se radi o Romima (možda ona čak i ne ali dečko mi je sumnjiv) i da je možda ipak najpametnije prekinuti financijsku pomoć i eventualno (ali svako neka sam odvagne) nastavit slati hranu ili nešto opreme za dijete (pelene) odnosno za kuću. Ne znam... najradije bih da se varam ...ne mogu vjerovati da je ona tako dobra glumica....
kad sam prvi put srela Biljanu ne znajuci da sam upravo o njoj citala na forumu, uputila sam se prema Importanneu. Prvo sam naisla na jednu mladu mamu s dvomjesecnom curicom koja je prosila, deset metara dalje - Biljana, isto s bebicom. Sad povezujem da su mozda i bile skupa. Joj, ko zna.
ivano2, mozda dobro mislis. Biljanin Matija je tamnije puti, cini mi se kao romsko dijete, vrlo moguce da je tata Rom.
Sve to malo "smrdi", znam da je grozno, ali mozda sam jucer trebala kad smo se rastale i potajno krenuti za njom i vidjeti kamo ide. Nije iskljuceno da ih netko organizirano dovozi u prosnju...Ne bih htjela da je tako, ali...
Ono što je jesno je da je žena u očajnoj situaciji i jedva pliva u svemu. A kad se tako nesretno situacija razvije ljudi često ne znaju kuda bi. Sve im se čiuni nemoguće, i vjerovatno je lakše poniziti se i prositi. A i to je tako očito kad netko odrasta u bjedi.
Možemo se mi čuditi (priznajem i ja se čudim) ali ipak je bolje pomoći. Usrećiti nekoga divan je čin pa makar i kratko. Što i kako se poslie ona nosi sa svime to je njena stvar.
Super ste što joj pružate ruku, a ne okrećete glavu.
![]()
joj LeaLeaB prvotno napisa
![]()
![]()