Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Trebam savjet: Jaslice i platnene

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Trebam savjet: Jaslice i platnene

Zanima me što sve trebam za jaslice. Da li tetama odnijeti kantu ili da pelene stavljaju u vrećicu. Trebali im dati nešto za prskanje pelena i koliko bih trebala imati pocketica da ih bude dovoljno? Koja je procedura? Kako ste se dogovarale s tetama i što?

TNX

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Trebam savjet: Jaslice i platnene

I mene ovo isto zanima.

A najviše me brine da li će htijeti prati mu guzu sa vodom i vatom jer mi se nimalo ne sviđaju dječje maramice, a nekako se bojim da baš neće biti oduševljene tom idejom.
    I što bi im mogla ponuditi u zamjenu za te maramice, a opet da previše ne zakompliciram?

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

IvaM, ja svome DT perem guzu ovako: u jednoj kutiji drzim vlazne maramice koje su oprane nekih stotinjak puta valjda i sprej bocicom ih navlazim i malo to isto po guzi direkt. Nekad u jednu veliku bocicu dodam i kap etericnog ulja lavande...

Nisam sigurna da li bi tete to htjele raditi? Naravno, if all else fails, mozes reci da je alergican na vlazne i mora se prati vodom...meni je doktor radi osipa na pocetku, kad sam jos koristila jednokratne, rekao da ukinem bilo kakve vlazne i perem samo vodom i gazom ili vatom.

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Citiraj Paula prvotno napisa
    Zanima me što sve trebam za jaslice. Da li tetama odnijeti kantu ili da pelene stavljaju u vrećicu. Trebali im dati nešto za prskanje pelena i koliko bih trebala imati pocketica da ih bude dovoljno? Koja je procedura? Kako ste se dogovarale s tetama i što?

TNX
    nisam pitala za kantu mada mi sada nakon tri tjedna platnenih i jaslica sve više smeta da pelene smrde i sama razmišljam o kanti s vodom
    naime, tete pelene ne ispiru, ja sam im rekla da ne moraju jer imaju samo lavaboiće gdje im peru ruke...i da im olakšam :/
    ali pokakane pelene su katastrofa...
    kakica se ne može istresti jer mu se sva zaljepi pa bi trebala špahtla da to sastružu a nemaju je gdje nakiseliti pa da govance samo ispadne

i sama razmišljam što ću dalje

što se tiće poketica ja sam odustala
    naše poketice drže najviše dva sata, a iz dosadašnjeg iskustva vidim da ga presvlače svaka 4 sata ili kad primjete da je pokakan
    nisam sigurna da bi ga tete presvlačile svaka 2 sata a i bed mi je tražiti jer bi to doista bilo previše posla
    3-4 fitted

Citiraj Iva M. prvotno napisa
    I mene ovo isto zanima.

A najviše me brine da li će htijeti prati mu guzu sa vodom i vatom jer mi se nimalo ne sviđaju dječje maramice, a nekako se bojim da baš neće biti oduševljene tom idejom.
    I što bi im mogla ponuditi u zamjenu za te maramice, a opet da previše ne zakompliciram?
    i ja sam pitala za pranje guze...
    tete nemaju lavoriće i nemaju kadu, a ne vidim ni prostor pored prematalice gdje bi stavile lavorić, a nemaju ni vremena, tako da ne peru djecu nego ih brišu maramicama
    Nikola je ova tri tjedna po prvi put brisan vlažnim maramicama , ali ga ja doma i dalje perem ujutro, popodne...svaki put kod presvlačenja

a što u zamjenu
    pa sama napravi vlažne maramice od čega ti želiš npr. isperi one kupljene, namoči ih vodom i možda neko ulje...cure su pisale o tome
    ali vlažne ti maramice u jaslicama ne ginu!

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne znam za platnene,jer nije nikad nitko ni pitao,ali kod nas se guze peru trljačicama.
    Dakle s vodom i malo tekućeg sapuna, ako je pokakana.
    (trljačice su vrtićke i peru se u vrtiću,kao i bavarini)
    Maramice imamo samo za ukras,tj ako neki roditelj želi sam promjeniti pelenu,a nezna nego maramicama.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bimba, ja bi da DT ide u te jaslice!!

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da tete nisu informirane o platnenima.
    Sigurno bi ih češće mjenjale ako im kažete(zahtjevate!)(pa nema cjelu grupu pelenaša i to platnenih).
    Jest da je to malo više (čaš)posla,ali zato i jesu tamo.
    Za kanticu bi bilo malo nezgodno(mada, može se i njoj naći mjesto),a i ispiranje nije lako-jer nemamo nikad dovoljno rukavica ,
    Lako je dijete presvuči u jednokratnim,i oprat ga,a ne taknuti ništa rukama,ali platnene...su već izvana mokre,pa još kad ih ispireš...ali ni to nije nerješiv problem(tražiti ćemo rukavice,pa makar od roditelja ).
    Najnezgodnije je odlaganje.Jedino u vrećicu,pa u ormarić :/
    Lako je meni sada pričati...vidit ćemo kad se vratim na posao 8)

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Dolisa prvotno napisa
    Bimba, ja bi da DT ide u te jaslice!!
    Dovedi ga.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mi nosimo platnene samo za spavanje u vrtiću, maramice im ne nosim, a slučajno sam primjetila da imaju te trljačice kojima sam se jednom poslužila, od frotira, mekane i stvarno su ok, pitajte možda stvarno imaju to, a voda im je odmah blizu.
    imaju i one kao tuševe gdje ih mogu oprati ako su jako pokakani.
    sve ovisi o tetama na koje naiđeš i dal će se njima to činit kao veliki problem ili ne

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kod nas su super prihvatili platnene. naravno, nosim ili pocket ili aio. vidim da ih sad bolje i namjeste. kakicu istresu i stave u vrećicu pelene. nemogu ih tražit nekakvu kantu s vodom, ni ispiranje guze u vodi jer vidim da stvarno nebi išlo :/
    okupam ga kad dođe doma, i opet mi je draže da je u platnenima + maramice. pelene smrde dok se ne operu, a oprane su bez ikakvok jakog mirisa :D
    još su mi počele govorit koliko pelena imam, koliko bi trebalo donjet ako su prve do ormarića. meni je i to pomak, ipak je to još jedna briga dali dijete ima 1, 2 ili 3 pelene.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

OK. Kod nas u vrtiću se ne bune za platnene i smatraju to zdravijim. Vidim i da svakom djetetu brišu guzu s njegovim maramicama ako se razlikuju od drugih. Dakle situacija je sjedeća - operi maramice u mašini, navlaži ih običnom vodom i stavi u paketić s djetetovim imenom.

Nije mi nitko odgovorio koliko bih pelena trebala nositi svako jutro u vrtić?

Nama pelene ne procure i kad ga tata čuva zna biti popišan i do 4-5h (dok ne dođe baka ali srećom neznamo više što je crvena koža. Da li tete stavljaju one papiriće na pelenu - ne odstrani li se veći dio stolice s time? Doma to ne koristim jer čim se pokaka pelena je dolje a kakicu samo istresem.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nije mi nitko odgovorio koliko bih pelena trebala nositi svako jutro u vrtić?

Nama pelene ne procure i kad ga tata čuva zna biti popišan i do 4-5h (dok ne dođe baka ali srećom neznamo više što je crvena koža. Da li tete stavljaju one papiriće na pelenu - ne odstrani li se veći dio stolice s time? Doma to ne koristim jer čim se pokaka pelena je dolje a kakicu samo istresem.
    Treba ti onoliko pelena koliko i doma.Ovisi koliko sati će biti u jaslicama i koliki je popišanac.
    Tetama (i tati) reci koliko često ga treba presvuči(koliko najduže može biti u 1 peleni) i toliko pelena donesi
    (+rezervnu i rezervnu robicu)
    Objasni im i za papiriće.Možda ih možeš već namjestit u pelenu,da bude spremna za korištenje.
    ps:I tete odmah presvlače..."kad nanjuše krivca"

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj bimba iaia prvotno napisa
    Meni se čini da se smrdljivac u pampersicama nadaleko "čuje". Platnene to znaju bole prikriti. Brrrr

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj bimba iaia prvotno napisa
    Meni se čini da se smrdljivac u pampersicama nadaleko "čuje". Platnene to znaju bole prikriti. Brrrr
    d se zna često kakiti kad već se namješta u krevetiću za spavanje. i to mi i tete kažu, tj, nisam im rekla same su skužile. obično promjene 3 pelene dnevno, zato mi govore da doesem još jednu ili dvi, koliko fali. moram priznati da stvarno vode računa o presvlačenju. mislim da ga i češće presvlače nego ja doma . već je 5mj u jaslicama i nema crvene guze :D

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj snoopygirl prvotno napisa

d se zna često kakiti kad već se namješta u krevetiću za spavanje. i to mi i tete kažu, tj, nisam im rekla same su skužile. obično promjene 3 pelene dnevno, zato mi govore da doesem još jednu ili dvi, koliko fali. moram priznati da stvarno vode računa o presvlačenju. mislim da ga i češće presvlače nego ja doma . već je 5mj u jaslicama i nema crvene guze :D
    blago vama

Nikolu donesem u vrtić u 7, a baka ide po njega oko 14-15h i vrati SAMO JEDNU prljavu pelenu
    a i guza mu je malo ispikana crvenim toškicama, mjestimice

odmah sjedeći put ću ih zamoliti da ga češće presvlače

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

uh, definitivo ih zamoli. mi imamo 3 pelene spremne za pranje iz vrtića, ponekad dvije. presvlače ih redovito u 10 i 30 i poslje spavanja, u ostalo vrijeme, prema potrebi

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

uh, definitivo ih zamoli. mi imamo 3 pelene spremne za pranje iz vrtića, ponekad dvije. presvlače ih redovito u 10 i 30 i poslje spavanja, u ostalo vrijeme, prema potrebi
    Potpisujem

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

eh, i kod nas je presvlačenje u 10.30, ali im Nikola zaspe u različita vremena a da ga prije ne presvuku (teško prihvaća adaptaciju), nekad spava dvaput pa ga presvuku između dva spavanja, a poslije dođe baka

a i presvlačenje im traje po pola sata-sat pa do 14-15h kao i nema potrebe za još jedno presvlačenje :/

budem ih ipak zamolila ako ga mogu svaka 3 sata presvući

a budući da nam se kakica ne da lako istresti iz pelene...sjetila sam se papirića...

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

papiriće posloži u pelenu i napomeni za šta su. tako im je jednostavno.

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ok

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

TNX
    ja sam nosila jednu onu cvrscu vrecicu i nista drugo.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, da bi odnijela platnene pelene u jaslice prvo se trebaš konzultirati s odgijiteljima imaju li oni uvjete za spremanje iskorištenih platnenih pelena i tretiranje guze isključivo vodom

mi u jaslicama djecu mijenjamo tri puta tijekom njihovog boravka u jaslicama (u desetosatnom programu sam) i mislim da bi mi zaista bilo svejedno jesu li u pitanju platnene ili jednokratne pelene (mi nemamo niti jednog bebača s platnenim)

ukoliko mi roditelj donese "maramice s vodom" ni to mi ne bi bio problem, tretiranje guze maramicama s vodom jednako je kao i ono s običnim maramicama, ali npr. mi nemamo uvjete za pranje malih guza pod vodom

jedino što ne znam kako riješiti problem spremanja iskorištenih pelena?
    gdje i kako odgojitelji spremaju iskorištene pelene?
    gdje ih spremiti da ne smrde, pogotovu u ljetnom periodu, a poznato je na žalost da većina jaslica i vrtića nemaju klima uređaje?

zaključak:
    meni ne bi bio nikakav problem koristiti platnene pelene ako to roditelj zahtjeva, samo je jako bitno da se iskorištene pelene dobro spreme i ne šire miomirise po vrtiću/jaslicama

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Kad sam bila na sastanku (ono u 6.-om mjesecu) vodile su nas buduće tete u razgledavanje pa sam vidjela da pored prematalica imaju one bazene s tušem. Ali tu valjda peru samo jako pokakane guze jer su rekle da roditelji donose vlažne maramice. Ma budem ih još pitala.

A ovo sa pranjem vlažnih maramica i močenjem u vodu (ako neće ići drugačije) je super ideja.
    Ako ih ujutro namočim jel izdrže i budu mokre cijeli dan?

I da, ja sam pitala za platnene i rekle su da nema problema, ali nismo se dotakle teme skladištenja istih.

Da, to bi bilo najbezbolnije, samo ja baš ne volim ni papiriće...e jesam komplicirana...

Vjerujem da ću se uspijeti dogovoriti i naći neki kompromis, činile su mi se baš OK.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo ta tema iz drugog kuta...

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pokakana platnena pelena neusporedivo manje smrdi od samo popiškene jednokratne
    a zavezana u najobičniju vrećicu se ni ne osjeti

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi koristimo platnene pelenice i tete u jaslicama su ih super prihvatile. Svaki dan donesem u vrećici 4 čiste , a kada idemo doma uzmem prljave.

Tete u vrtiću skoro uvijek očiste kakača, a ako ne, uopće nije bed. Zadovoljna sam jer tako imam i uvid koliko Doru često presvlače.

Pelene uvijek pospremaju u vrećicu koju im donesem, a onda ih ja doma našpricam ( ponekad i isperem ) i bacim u kantu.

Svi sretni i zadovoljni 8)

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

da vam pravo kažem, ježim se od ove teme, jer na jesen mi kreću cure u vrtić. znam da sa Nikom neću imati problema, ali Ines i pelene, već mi smrdi svađa :/

daj Bože da u mom budućem vrtiću bude bilo koje dijete sa pl. pelenama, tako da ne budem imala nikakvih problema.

i na kraju, kolko pelena nosite u vrtić, i u čemu ih odlažu tete? mislim da nigdje nisam pročitala konkretni odgovor

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

da vam pravo kažem, ježim se od ove teme, jer na jesen mi kreću cure u vrtić. znam da sa Nikom neću imati problema, ali Ines i pelene, već mi smrdi svađa :/

daj Bože da u mom budućem vrtiću bude bilo koje dijete sa pl. pelenama, tako da ne budem imala nikakvih problema.

i na kraju, kolko pelena nosite u vrtić, i u čemu ih odlažu tete? mislim da nigdje nisam pročitala konkretni odgovor

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tea, pročitaj post iznad svojeg

Moja Dora je jedina platnenopelenašica ( baš mi je žao zbog toga )u vrtiću ....

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

joj paula, pa možda smo u istoj grupi?
    i ja o istom razmišljam - na jesen dominik kreće u jaslice
    mi smo uglavnom u fazicama (FB)
    daj pošalji na pp imena teta, pliz

biti će super imati dvije platnene guze u grupi

ah, sada sam se sjetila - vi ste u mlađoj grupi vjerovatno

ali ste u centralnom objektu, jel da?

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Koliko sam ja shvatila,tetama je najveći problem odlaganje pelena(zbog,nazovimo ih prostornih problema).
    Zato,najbolje da prije razgovora o mogućnosti korištenja platnenih,imate već spremne odgovore na njihova pitanja:koliko često,kako se to brzo radi,gdje ih odlagat.Pojednostavite im maksimalno(da li su to AIO ili fitted sa dobrim coverom-jer ako vam kažu da ne stignu presvući svaka 2sata,objasnite da dijete ima platnene i po noći-neda ga puste 12sati,ali da im neće procuriti odmah).Pokažite im.Budite uvjerljive.Jaslice koliko god se trudile ne mogu baš nuditi idividualan pristup(1na1,kao kod kuće),ali ipak one su tu zbog djece,a ne obrnuto.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi koristimo platntne i nismo imali nikakvih problema u jaslicama. Tete su ih stvarno super prihvatile iako su ih prvi put vidjele kad sam ih donijela. Koristim papiriće, doma ih stavim obavezno u svaku pelenu, nosim samo AIO i pocket. Svaku pelenu stavim u odvojenu vrečicu, tako da kad teta uzme čistu pelenu odmah prljavu spremi u tu vrećicu, a ako je kakala baci papirić i spremi ih natrag u ormarić. Ništa ne smrdi. Kad dođemo doma ja ih bacim u kantu a ako je ostalo nešto kakice isperem i to je to. U našoj grupi je jedna teta bila dosta dugo na bolovanju pa su stalno dolazile i mijenjale se druge tete ali stvarno nikad nitko se nije bunio niti prigovorio zbog platnenih. I imamo još jednu našu malu frendicu u grupi u platnenim

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tea prvotno napisa

nemoj se ježiti i nemoj si stvarati presing u glavi
    samo odi i porazgovaraj s tetama
    mi smo sad u fazi kad u jaslicama imamo jako puno djece koji se odvikavaju od pelena, tu je i pokakane i popiškane robice jako puno
    to smo riješile tako što smo zamolile roditelje samo da nam donose one vrečice iz spize (Kerum, Konzum, Tommy, Kaufland....) i kako skinemo što s djeteta tako to dobro zaveženo i napišemo ime na vrečicu
    roditeljima je jasno da mi to nemamo gdje ispirati i čistiti tako da to niti ne traže od nas
    moj prostor rada je jako mali tako da su i roditelji upoznati s našim mogućnostima

nemoj se bedirati bezveze, samo otovren i iskren razgovor s tetama, i moj ti je savjet da na jedan papir napišeš upute kako se ponašati s pelenama, kako i što dijete voli i radi, kako ga tretirati u pojedinim "posebnim" situacijama...to nama odgojiteljima jako puno pomaže a vjerujem da bi i ti kao roditelj volila da ti dijete bude zadovoljno

sretno...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

slažem se s brane, ne treba unaprijed stvarati strah.
    mi smo bespelenaši, pa možete misliti kako je meni bilo kad je trebalo krenut u jaslice, a na kraju je super ispalo, teta je bila čak i sretna što je tako, robu je stavljala u vrećice, kakance smo rijetko imali u gaćama, ali bi ih spakirala u vrećicu i meni je to bilo ok.
    Ja sam uvijek nosila dovoljno robice da ima za presvuć.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj buby prvotno napisa
    ali ste u centralnom objektu, jel da?
    Da malo uletim, jer možda smo i mi u istim jaslicama. Iskrica? Može i na pp.

I pitanje djelomično vezano za temu. Zašto ne koristite vlažne maramice? Guze im loše reagiraju na njih?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I sori, još jedno pitanjce. Jesu li hm obične (pelena + zašt. gaćice) ok za jaslice? Ili je to komplicirano tetama?

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    I sori, još jedno pitanjce. Jesu li hm obične (pelena + zašt. gaćice) ok za jaslice? Ili je to komplicirano tetama?
    ne vidim zašto bi to bilo komplicirano
    samo malo razgovora s tetama i nemojte stvarati predrasude prije nego se upustite u nešto

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj brane prvotno napisa
    Citiraj Jelka prvotno napisa
    ne vidim zašto bi to bilo komplicirano
    samo malo razgovora s tetama i nemojte stvarati predrasude prije nego se upustite u nešto
    Ja isključivo i koristim fitted- pelena i zaštitne, pa takve šaljem i u vrtić. Tete se ne žale. Tjekom 8-satnog boravka presvuku ga 3 puta, rijetko kad samo 2 puta. Pelene odlože u vrećice i to ove najobičnije iz dućana, zavežu i odlože pored kante za jednokratne pelene odakle ih pokupimo po odlasku iz vrtića. Koristim vlažne maramice doma i u vrtiću.
    Kad sam se dogovarala za vrtić i objasnila način korištenja pelena, vlasnica vrtića i teta su rekle da nije problem koristiti platnene i da je za njih jedina razlika u tome što umjesto u kantu za smeće platnenu pelenu stavljaju u vrećicu koju odnosimo doma, iako je moje dijete prvo i još uvijek jednino u platnenima u tom vrtiću, a ja vjerujem i u našem malom gradu i široj okolici.
    Razumijem brigu mama koje se spremaju za jaslice. I sama sam se malo pribojavala kako će to ići s platnenima tim više što su u državnom vrtiću odbili prematati dijete u platnene, razlog nedostatak adekvatnog prostora za odlaganje, a odlaganje pelena u vrećice ili bilo što drugo što ne bi bilo hermetički zatvoreno su odbili kao nehigjensko . Srećom ima i privatni vrtić u kojem sam se sve lijepo dogovorila. Sve funkcionira već tri mjeseca. Nadam se da će tako i ostati .

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

brane i ostale cure hvala vam na savjetima, već mi je lakše.

i još uvijek se nadam da nećemo biti solo u vrtiću :/

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi u vrtiću koristimo fitted+zaštitne gaćice. Tete su čak komentirale da bi sva djeca trebala biti u platnenima. Ja u ruksak za vrtić stavim svaku pelenu u vrećicu za zamrzavanje i upotrebljena se stavi u vrećicu iz koje je izvađena čista. vrećicu s pokakanom pelenom još i vežu. Papiriće stavljam ako nije kakao ujutro, a jedan paket papirića stoji u vrtiću. I nema nikakvih problema.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    pokakana platnena pelena neusporedivo manje smrdi od samo popiškene jednokratne
    a zavezana u najobičniju vrećicu se ni ne osjeti
    S ovim se 100% slažem. Nije mi jasno zašto tolika strka oko odlaganja, pa valjda se i jednokratne negdje odlažu? I smrde. Još više.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kako jednokratne smrde :shock: . Upravo strašno. Moj sin jedva da se osjeti kad se pokaka, a jede sve. Njegova mala sestična, vršnjakinja, kad se pokaka....nevjerojatno kako smrdi, ma i kad se popiški.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •