Je li moguće prijaviti čuvalicu na pola radnog vremena i koliki su tada izdaci?
Je li moguće prijaviti čuvalicu na pola radnog vremena i koliki su tada izdaci?
Moguće je.
Minimalna bruto plaća (za puno radno vrijeme) ti je 2298 kn (to je cca 850 kn doprinosa+porez i prirez).
Ti to sve prepoloviš, pa dobiješ svoje izdatke.
Kakva su joj u tom slučaju prava iz zdr. osiguranja?
Dio doprinosa (zdravstvo i zapošljavanje) se plaća na 2.298,00 kn, čak i ako je prijavljena na pola radnog vremena, ako drugu polovicu radnog vremena ne radi negdje drugdje.
Ok, hvala.
Hm, jeste li sigurne? Ja imam prijavljenu tetu čuvalicu na pola radnog vremena i doprinose plaćam na pola od 2.298,00 kn...
I tako već 3 godine.
Da.
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2002/2338.htm
Naknadno je to uvedeno i za doprinos za zapošljavanje. Imaš i ovdje o tome:Članak 26.
(1) Kada je razdoblje obračunavanja kraće od mjesec dana, najniža mjesečna osnovica utvrđuje se razmjerno broju dana za koje postoji obveza obračuna doprinosa i najniže mjesečne osnovice.
(2) Za radnika koji radi nepuno radno vrijeme najniža mje*sečna osnovica za obračunavanje doprinosa za mirovinsko osiguranje utvrđuje se razmjerno satima rada s nepunim radnim vremenom u odnosu na puno radno vrijeme.
(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, radniku koji radi nepuno radno vrijeme, mjesečna osnovica za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje najniža je mjesečna osnovica, osim ako radnik ostvaruje plaću i kod drugog ili više drugih poslodavaca pa je ukupna osnovica (plaća kod svih poslodavaca) viša od najniže mjesečne osnovice.
(4) Kada radnik iz stavka 3. ovoga članka radi nepuno radno vrijeme kod dva ili više poslodavaca, a ukupna plaća kod svih poslodavaca niža je od najniže mjesečne osnovice, svaki poslodavac obračunava doprinose razmjerno radnom vremenu radnika kod tog poslodavca i najniže mjesečne osnovice.
http://www.teb.hr/fip/2005/09/073.pdf
Ako je ukupna plaća radnika, koji radi nepuno radno vrijeme, kod oba poslodavca niža od najniže mjesečne osnovice, svaki poslodavac utvrđuje osnovicu za obračun doprinosa za mirovinsko osiguranje prema članku 26. stavku 2. Zakona, a iznos osnovice za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje razmjeran je satima rada kod pojedinog
poslodavca i iznosu najniže mjesečne osnovice, s tim da ukupan iznos osnovice ne može biti niži od najniže mjesečne osnovice.
Mjesečna osnovica za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje, utvrđena člankom 20. ovoga Pravilnika, primjenjuje se i za obračun doprinosa za zapošljavanje.
Čitam..ali u praksi to nije tako!
Vjerujte mi, evo već 3 godine svaki mjesec ispisujem virmane!!!
Evo dopirnosa za zadnji mjeec:
za mirovinsko 15% 344,7
za mirovinsko 5% 114,9
zdravstveno 15 % 344,7
ozljeda na radu 0,5 % 11,49
za zapošljavanje 1,7 % 39,066
UKUPNO DOPRINOSI 854,856
Zašto misliš da u praksi nije tako?
Ja radim na obračunu plaća, i kad imam prijavu na nepuno radno vrijeme, s brutom manjim od 2298,00 kn, obavezno računam zdravstvo i zapošljavanje na 2298,00 kn, ako taj radnik ne radi još negdje drugdje.
Minnie, sad si me skroz zbunila?!? Možda za kućanstvo vrijedi još neka druga fora? Mislim, meni je ove iznose doprinosa rekla referentica u poreznoj, a i svaki mjesec joj nosim ID koji mi pregleda i potvrdi. I već tri godine su mi doprinosi za pola radnog vremena obračunati na iznos pola minimalca. Koliko sam vidjela i svima ostalima koji imaju prijavljene radnike u kućanstvu. Na REGOSu isto sve prolazi.
Nema razlike kod obračuna plaće za kućanstvo ili za neki drugi radni odnos. Kućanstvo je radni odnos kao i svaki drugi.
Referentica iz porezne ti nije dobro rekla, REGOS nema veze sa obračunom zdravstva i zapošljavanja, ti se doprinosi ne vide na RS obrascu i REGOS prati samo mirovinsko.
Što se tiče ID obrasca, to isto prolazi jer se s njega ne vidi da li ta žena još negdje radi ili ne. Porezna zaduži koliko prikažeš na ID obrascu, zaduženje zatvori sa tvojom uplatom i njima sve štima.
Ako bi HZZO došao u kontrolu, tada bi obračunali razlike. Ali njihove kontrole su rijetke: ja sam samo dva put u životu doživila kontrolu HZZO-a za obračun doprinosa (za dva klijenta), a radim više od 13 godina u računovodstvu, i radimo za puno firmi i obrta.
Sad meni ništa nije jasno... Roza, pa to jesu doprinosi izračunani na 2298 kn (15% od 2298 je ravno 344,7). Znači da ti ipak računaju doprinose na puni bruto, a ne na pola.Roza prvotno napisa
Pa da, to su doprinosi na 2.298,00 kn bruto, ne na manje.![]()
Tek sad vidim da sam u tom postu zaboravila napisati da plaćam polovicu od toga!!! To mi je kopija tablice koju sam dobila na mail iz porezne na početku godine, kad je određena nova vrijednost minimalca za 2007. godinu. Sorry, žurba...