Results 1 to 39 of 39

Thread: kada sol?

  1. #1

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    193

    Default kada sol?

    Evo počinjemo sa dohranom, pa me zanima mogu li mu malo "zasolit"??

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    do godinu dana - ni zrno.
    djeca još nemaju "iskvarene" okuse raznim začinima, tako da ono što je tebi bljutavo, njima je super: osjećaju onaj pravi okus namirnice bez ikakvih dodataka.

  3. #3
    Strobery Shortcake's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,749

    Default

    Nama je pedijatrica na samom početku preporučila prstohvat (zapravo je to bilo nekih 10-20 znaca) morske soli radi joda. Hrana je i dalje bila neslana.

  4. #4

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    193

    Default

    da, jagodice, i meni je napamet pao taj jod... Onda neke mame daju, neke ne, pa sam zbunjena.. Apricot, ovo s okusima- slažem se. Danas ćemo probat tikvicu- pravu, iz didova vrta.. :D :D :D . Dobiva li dijete dovoljno joda dojenjem? Naime naišla sam na članak da nedostatk joda može usporiti rzvoj djeteta...

  5. #5
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    15,5mj- ne solim.

  6. #6
    nely's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    402

    Default

    Mene isto zanima to sa soljenjem hrane.Pošto moja curka nikako da prihvati papanje povrća i mesa (10,5 mj),puno mama me savjetuje da joj malo začinim sa solju.Kažu da one svojim bebačima stave mrvicu soli i da im tako preporučuju i pedijatri.E sad mi vi recite koja šteta im se može nanesti ako stavim mrvicu soli u povrtno-mesni obrok..i zašto je baš granica godinu dana?

  7. #7
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    godinu dana nije neka magicna granica.
    i nakon godinu dana ne mora se soliti hrana, pogotovo ne odmah naglo i puno.
    KAd kuham samo tonki (a ima preko 2 godine) jos uvijek ne solim.
    A i nama ostalima solim malo.

  8. #8
    nely's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    402

    Default

    Ili dajte koji savjet kako joj učiniti ukusnijim obroke,tj.sa čim začiniti a da nije štetno?

  9. #9
    paci's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    752

    Default

    Quote Originally Posted by nely
    Ili dajte koji savjet kako joj učiniti ukusnijim obroke,tj.sa čim začiniti a da nije štetno?
    maslinovo ulje

  10. #10
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    isprobavati razlicite vrste i kombinacije povrca i mesa i zitarica.
    i razlicite gustoce i teksture (jusno/kasasto/kruto; miksano/zgnjeceno/u komadicima)
    dodati maslinovo ulje, ili malo putra, mozda persina

    kad mogu svjezi (ili suseni) zeleni zacini - origano, lovor, bosiljak...?

  11. #11
    nely's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    402

    Default

    Sve gustoće i sastave isprobala ali ništa ne pali,neće!

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by a zakaj

    kad mogu svjezi (ili suseni) zeleni zacini - origano, lovor, bosiljak...?
    sa godinu dana sigurno...

    ni mi ne solimo.
    godina dana je neka psihološka granica za one koji misle kako je sol prijeko potrebna.

    Joda, osim u soli, ima u crvenom luku i u povrću koje raste na zemlji u kojoj ima joda (znači, dalmatinsko povrće).

  13. #13
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    a kako vi koji ne dajete niti zrno soli nadoknadite djetetu elektrolite kad se sad puno znoje po ovoj vrucini?

  14. #14
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    ja nisam rekla da ne dajem ni zrno soli.
    samo kad kuham posebno za tonku ne solim.
    ali ona sad cesce jede hranu koju jedemo i mi ostali, dakle blago posoljenu.
    jednom kad se djetetu prosiri jelovnik (negdje nakon godinu dana) sigurno ce poceti jesti i namirnice koje sadrze sol. soli ima i u kruhu, ako se ne varam.

  15. #15
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    jednom kad se djetetu prosiri jelovnik (negdje nakon godinu dana) sigurno ce poceti jesti i namirnice koje sadrze sol. soli ima i u kruhu, ako se ne varam.
    tako. jede namirnice koje vec sadrze sol.
    a i u moru je pojela dovoljno soli za cijelu godinu

  16. #16

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Dia, ja mrvicu solim od kad su ove vrućine. Malo mu posolim jedan obrok, obično ručak. Andrija neće jesti kruh, puno se znoji, i procijenila sam da je bolje ovako.

  17. #17
    Nikina mama's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    297

    Default

    Ionako ce se u zivotu prejesti soli tako da ja to strogo izbjegavam.

  18. #18

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    101

    Default

    Quote Originally Posted by a zakaj
    godinu dana nije neka magicna granica.
    i nakon godinu dana ne mora se soliti hrana, pogotovo ne odmah naglo i puno.
    KAd kuham samo tonki (a ima preko 2 godine) jos uvijek ne solim.
    A i nama ostalima solim malo.

    nakon godinu dana ne mora se soliti hrana ne mora se ni nama pa je solimo da bi bilo ukusnije, pa valjda i maleckim mozemo dodti koje zrnce da jedu ukusniju hranu.

  19. #19

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    101

    Default

    Quote Originally Posted by bublić
    da, jagodice, i meni je napamet pao taj jod... Onda neke mame daju, neke ne, pa sam zbunjena.. Apricot, ovo s okusima- slažem se. Danas ćemo probat tikvicu- pravu, iz didova vrta.. :D :D :D . Dobiva li dijete dovoljno joda dojenjem? Naime naišla sam na članak da nedostatk joda može usporiti rzvoj djeteta...
    iz vrta je sve super tako se i mi hranimo.Imamo tetu koja nam donosi na vrata domace 100%

  20. #20

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    101

    Default

    Quote Originally Posted by paci
    Quote Originally Posted by nely
    Ili dajte koji savjet kako joj učiniti ukusnijim obroke,tj.sa čim začiniti a da nije štetno?
    maslinovo ulje
    potpisujem,po mogucnosti da znas od kog nabavljas.Ja kupujem preko frendice od ljudi koji proizvode samo za sebe,

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    tri ribice, i okusi se uče...
    ako ih još zarana pojačavamo začinima, osjetila će nam otupljivati do te mjere da danas većin odraslih ne može bez soli, papra, vegete...

    beba ima potpuno neoštećena osjetila i uživa u hrani i njezinim pravim okusima.
    pusti neka to što duže ostane tako, ima vremena za sve ono što joj odrasla dob nosi.

    btw, i na ovom forumu ima gomila ljudi koja uopće ne soli. znači, može se

  22. #22
    josie's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    ZG
    Posts
    1,435

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    btw, i na ovom forumu ima gomila ljudi koja uopće ne soli. znači, može se
    da, npr. ja
    većini naroda na svijetu moja je hrana bljutava, ali nas troje ne osjetimo.
    dok kad dođem kod sveki na ručak sve me peče i suše mi se susta koliko žena posoli (a zapravo soli sasvim normalno)

    sol zapravo uopće ne treba biti sastavni dio svakog ručka.

  23. #23
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i kod nas je tako

  24. #24

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    101

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    tri ribice, i okusi se uče...
    ako ih još zarana pojačavamo začinima, osjetila će nam otupljivati do te mjere da danas većin odraslih ne može bez soli, papra, vegete...

    beba ima potpuno neoštećena osjetila i uživa u hrani i njezinim pravim okusima.
    pusti neka to što duže ostane tako, ima vremena za sve ono što joj odrasla dob nosi.

    btw, i na ovom forumu ima gomila ljudi koja uopće ne soli. znači, može se
    ma slazem se ja s tobom,ali kad sam jos prvom djetetu pocela s dohranom slabo mi je jeo cim sa dodala malo soli dijete pocelo jesti.
    A sto tek kazes na (kršitelj koda)ove kasice i ostale...one su prepune zacina.nema logike da ih djeca vise vole od domace hrane ako su bez zacina.ja ih nisam iz tog razloga nikad kupoval,jedino vocne ,a one su preslatke opet ne prirodno.

  25. #25
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nikad nisam kupila staklenku.
    iz čisto škrtih razloga: ne dam novac za nešto što ne valja i čega ću pola baciti.
    lakše i jeftinije mi bilo dati jabuku, krušku ili tikvicu.

    ne znam baš da sva djeca više vole te kupovne kašice od kućne izrade :/
    kako god, oni u te kašice stavljaju "prirodne arome" koje izazivaju ovisnost.
    a, gle čuda, to im puni džepove.
    misliš da ih je briga što je to na štetu naše djece?

  26. #26
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1071

    Deset grama soli dnevno oduzet će oko 70 mg/dan unesenog kalcija povećavajući njegov gubitak u urinu

  27. #27

    Join Date
    May 2006
    Posts
    986

    Default

    osim ovog gore, nitko nije konkretno rekao zašto NE soliti!?
    osim apri za okuse i to... !?

  28. #28

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    334

    Default Zbog "hiperaktivnosti"?

    Davno prije sam bila vegetarijanka i pročitala dosta literature o zdravoj hrani. Dosta sam pozaboravljala, no sjećam se da sam pročitala da djeci hranu ne bi trebalo soliti do cca 7. godine života (?! - a kako ih spriječiti da jedu ono što ne skuhamo mi?) jer da unos soli u organizam kod djece ima za posljedicu potrebu za pretjeranom aktivnosti. Nemam pojma je li točno.

  29. #29

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Quote Originally Posted by may
    osim ovog gore, nitko nije konkretno rekao zašto NE soliti!?
    osim apri za okuse i to... !?
    Nije to samo "za ukuse i to.."
    Ranim navikavanjem na sol dijete se stavlja u rizik da u buducnosti konzumira kolicinu soli vecu od preporucene, sto onda moze dovesti do raznih kardiovaskularnih oboljenja...

    Evo nesto iz BMJ:

    Konzumiranje manje slane hrane smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja za jednu četvrtinu, a od fatalnih srčanih oboljenja za jednu petinu, rezultati su istraživanja objavljenog u prestižnom medicinskom magazinu British Medical Journal.

    Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journalu optimalna količina soli koju bi trebali unositi u naš organizam iznosi 6 grama.

    Stručnjaci već odavno znaju da preslana hrana može povisiti krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

    Nova studija sada pruža dokaze za pomenute naučne tvrdnje i kvantificira štetu koju preslana hrana uzrokuje.

    Osobe koje su značajno smanjile unos soli, smanjile su i šanse za razvoj kardiovaskularnih oboljenja za 25% u narednih 10 do 15 godina. A rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim oboljenjem pao je na 20%.

    Ukupno 3,126 osoba starosne dobi od 30 do 54 godine, koje je proučavao tim naučnika iz Bostona patile su od visokog krvnog pritiska tj. "predhipertenzije".



    sto se joda tice...u majcinom mlijeku ga je sasvim dovoljno. Ukoliko je majka imala zadovoljavajuci jodni status u trudnoci, dojence nije pod rizikom da dobije neku od bolesti nastalih usljed jodnog deficita...
    Morska sol ne sadrzi dovoljnu kolicinu joda...Ali morska riba zato sadrzi...

  30. #30
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default Re: Zbog "hiperaktivnosti"?

    Quote Originally Posted by Tsumami
    Davno prije sam bila vegetarijanka i pročitala dosta literature o zdravoj hrani. Dosta sam pozaboravljala, no sjećam se da sam pročitala da djeci hranu ne bi trebalo soliti do cca 7. godine života (?! - a kako ih spriječiti da jedu ono što ne skuhamo mi?) jer da unos soli u organizam kod djece ima za posljedicu potrebu za pretjeranom aktivnosti. Nemam pojma je li točno.
    Tsumami, da ipak nije šećer?
    tzv "sugar hiper"

  31. #31

    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    73

    Default

    ja sam isto dosta toga cula i sama bila vegeterijanka i nadam se opet al da se nesmije davat do 7 god. daj molim te jedino ak mislite zivjeti u staklenom zvonu

  32. #32

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    btw, i na ovom forumu ima gomila ljudi koja uopće ne soli. znači, može se
    Ja bih umrla. Uzasno puno solim i paprim i zacinjam i takodjer, vecina ljudi ne moze jesti nasu hranu ali iz drugih razloga.

  33. #33

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    15,5mj- ne solim.
    Samo njoj ili i vama?

  34. #34

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    negdje nakon godinu dana...
    ali je i prije probao neke namirnice koje sadrze sol (kruh npr.)...

    vegetu sam izbacila jos prije i kod sebe a luki j ne namjeravam uvesti... i pazim da mu ne dam ili da mu neko ne uvali nesto sa sintetskim mononatrij glutamatom...

  35. #35
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by lucky day
    vegetu sam izbacila jos prije i kod sebe a luki j ne namjeravam uvesti... i pazim da mu ne dam ili da mu neko ne uvali nesto sa sintetskim mononatrij glutamatom...
    A di sve ima tog glutamata? To je vegeta?
    Malo OT, ja sam cijeli zivot mislila da je vegeta kvalitetnija od same soli..i u sve zivo sam stavljala tu crnu vegetu.
    I skuzila da mi sve ima isti vegetni okus..a sad smo na odvikavanju od vegete..rekoh dok potrosim ovo vrecicu vise ne kupujem (ostalo mi dve zlice) i sad ponovo ucim kuhati ali bez vegete.

  36. #36
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    Quote Originally Posted by may
    osim ovog gore, nitko nije konkretno rekao zašto NE soliti!?
    osim apri za okuse i to... !?
    zar se ne opterecuju bubrezi?

  37. #37

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    silent hill
    Posts
    1,605

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    Quote Originally Posted by may
    osim ovog gore, nitko nije konkretno rekao zašto NE soliti!?
    osim apri za okuse i to... !?
    zar se ne opterecuju bubrezi?
    Mislim da je u tome caka. Netko je bio pisao da je upravo neki dr rekao da se sol ne daje do 18 mjeseci radi bubrega.

    Smatram da svaka namirnica u sebi sadrži određenu količinu soli. Ako je kuhaš u vrlo malo vode i tu vodu ne baciš, neće hrana biti bljutava. Ja inače koristim vrlo malo soli u svojoj kuhinji. A za popraviti okus, tek nakon navršenih godinu dana sam znala staviti malo parmezana u povrće.

  38. #38

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    svicarska
    Posts
    1,916

    Default

    Quote Originally Posted by retha
    Quote Originally Posted by lucky day
    vegetu sam izbacila jos prije i kod sebe a luki j ne namjeravam uvesti... i pazim da mu ne dam ili da mu neko ne uvali nesto sa sintetskim mononatrij glutamatom...
    A di sve ima tog glutamata? To je vegeta?
    .
    uhh, u puno gotovih proizvoda... da i u vegeti...
    mislim da se i ovdje nesto govorilo o tome pa lupi u pretraznik... u prirodnom obliku ga neke namirnice sadrze ali navodno je ovaj sintetski opasan... i u velikim kolicinama je opasan a fora je sto se na njega lako 'navuces' tj. bar ja...
    dakle potrazi:
    mononatrij glutamat, monosodium glutamate, E-621 ...

  39. #39
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    F sam počela pred mjesec dana stavljati doslovce 2 zrna soli u hranu, i obožava ju takvu neslanu...
    inače i ja nama kuham s jako malo soli, a mm si dosoli na tanjuru ako mu treba

    vegetu nisam nikad koristila jer mi je hrana s njom užasnog okusa

    koristim začine (peršin, vlasac, bosiljak, mažuran...) i u zadnje vrijeme kombu algu (mada mm njurga na nju - veli da mu je ružno za vidjet)

    inače - osim zbog rizika KV bolesti, sol strašno opterećuje bubrege, a to maloj djeci i bebama nikako ne treba...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •