Citiraj may prvotno napisa
osim ovog gore, nitko nije konkretno rekao zašto NE soliti!?
osim apri za okuse i to... !?
Nije to samo "za ukuse i to.."
Ranim navikavanjem na sol dijete se stavlja u rizik da u buducnosti konzumira kolicinu soli vecu od preporucene, sto onda moze dovesti do raznih kardiovaskularnih oboljenja...

Evo nesto iz BMJ:

Konzumiranje manje slane hrane smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja za jednu četvrtinu, a od fatalnih srčanih oboljenja za jednu petinu, rezultati su istraživanja objavljenog u prestižnom medicinskom magazinu British Medical Journal.

Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journalu optimalna količina soli koju bi trebali unositi u naš organizam iznosi 6 grama.

Stručnjaci već odavno znaju da preslana hrana može povisiti krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Nova studija sada pruža dokaze za pomenute naučne tvrdnje i kvantificira štetu koju preslana hrana uzrokuje.

Osobe koje su značajno smanjile unos soli, smanjile su i šanse za razvoj kardiovaskularnih oboljenja za 25% u narednih 10 do 15 godina. A rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim oboljenjem pao je na 20%.

Ukupno 3,126 osoba starosne dobi od 30 do 54 godine, koje je proučavao tim naučnika iz Bostona patile su od visokog krvnog pritiska tj. "predhipertenzije".



sto se joda tice...u majcinom mlijeku ga je sasvim dovoljno. Ukoliko je majka imala zadovoljavajuci jodni status u trudnoci, dojence nije pod rizikom da dobije neku od bolesti nastalih usljed jodnog deficita...
Morska sol ne sadrzi dovoljnu kolicinu joda...Ali morska riba zato sadrzi...