Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: kada sol?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno kada sol?

Evo počinjemo sa dohranom, pa me zanima mogu li mu malo "zasolit"??

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

do godinu dana - ni zrno.
    djeca još nemaju "iskvarene" okuse raznim začinima, tako da ono što je tebi bljutavo, njima je super: osjećaju onaj pravi okus namirnice bez ikakvih dodataka.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nama je pedijatrica na samom početku preporučila prstohvat (zapravo je to bilo nekih 10-20 znaca) morske soli radi joda. Hrana je i dalje bila neslana.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

da, jagodice, i meni je napamet pao taj jod... Onda neke mame daju, neke ne, pa sam zbunjena.. Apricot, ovo s okusima- slažem se. Danas ćemo probat tikvicu- pravu, iz didova vrta.. :D :D :D . Dobiva li dijete dovoljno joda dojenjem? Naime naišla sam na članak da nedostatk joda može usporiti rzvoj djeteta...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

15,5mj- ne solim.

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mene isto zanima to sa soljenjem hrane.Pošto moja curka nikako da prihvati papanje povrća i mesa (10,5 mj),puno mama me savjetuje da joj malo začinim sa solju.Kažu da one svojim bebačima stave mrvicu soli i da im tako preporučuju i pedijatri.E sad mi vi recite koja šteta im se može nanesti ako stavim mrvicu soli u povrtno-mesni obrok..i zašto je baš granica godinu dana?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

godinu dana nije neka magicna granica.
    i nakon godinu dana ne mora se soliti hrana, pogotovo ne odmah naglo i puno.
    KAd kuham samo tonki (a ima preko 2 godine) jos uvijek ne solim.
    A i nama ostalima solim malo.

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ili dajte koji savjet kako joj učiniti ukusnijim obroke,tj.sa čim začiniti a da nije štetno?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj nely prvotno napisa
    Ili dajte koji savjet kako joj učiniti ukusnijim obroke,tj.sa čim začiniti a da nije štetno?
    maslinovo ulje

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

isprobavati razlicite vrste i kombinacije povrca i mesa i zitarica.
    i razlicite gustoce i teksture (jusno/kasasto/kruto; miksano/zgnjeceno/u komadicima)
    dodati maslinovo ulje, ili malo putra, mozda persina

kad mogu svjezi (ili suseni) zeleni zacini - origano, lovor, bosiljak...?

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sve gustoće i sastave isprobala ali ništa ne pali,neće!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa

kad mogu svjezi (ili suseni) zeleni zacini - origano, lovor, bosiljak...?
    sa godinu dana sigurno...

ni mi ne solimo.
    godina dana je neka psihološka granica za one koji misle kako je sol prijeko potrebna.

Joda, osim u soli, ima u crvenom luku i u povrću koje raste na zemlji u kojoj ima joda (znači, dalmatinsko povrće).

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a kako vi koji ne dajete niti zrno soli nadoknadite djetetu elektrolite kad se sad puno znoje po ovoj vrucini?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja nisam rekla da ne dajem ni zrno soli.
    samo kad kuham posebno za tonku ne solim.
    ali ona sad cesce jede hranu koju jedemo i mi ostali, dakle blago posoljenu.
    jednom kad se djetetu prosiri jelovnik (negdje nakon godinu dana) sigurno ce poceti jesti i namirnice koje sadrze sol. soli ima i u kruhu, ako se ne varam.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jednom kad se djetetu prosiri jelovnik (negdje nakon godinu dana) sigurno ce poceti jesti i namirnice koje sadrze sol. soli ima i u kruhu, ako se ne varam.
    tako. jede namirnice koje vec sadrze sol.
    a i u moru je pojela dovoljno soli za cijelu godinu

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Dia, ja mrvicu solim od kad su ove vrućine. Malo mu posolim jedan obrok, obično ručak. Andrija neće jesti kruh, puno se znoji, i procijenila sam da je bolje ovako.

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ionako ce se u zivotu prejesti soli tako da ja to strogo izbjegavam.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    godinu dana nije neka magicna granica.
    i nakon godinu dana ne mora se soliti hrana, pogotovo ne odmah naglo i puno.
    KAd kuham samo tonki (a ima preko 2 godine) jos uvijek ne solim.
    A i nama ostalima solim malo.

nakon godinu dana ne mora se soliti hrana ne mora se ni nama pa je solimo da bi bilo ukusnije, pa valjda i maleckim mozemo dodti koje zrnce da jedu ukusniju hranu.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj bublić prvotno napisa
    da, jagodice, i meni je napamet pao taj jod... Onda neke mame daju, neke ne, pa sam zbunjena.. Apricot, ovo s okusima- slažem se. Danas ćemo probat tikvicu- pravu, iz didova vrta.. :D :D :D . Dobiva li dijete dovoljno joda dojenjem? Naime naišla sam na članak da nedostatk joda može usporiti rzvoj djeteta...
    iz vrta je sve super tako se i mi hranimo.Imamo tetu koja nam donosi na vrata domace 100%

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    Citiraj nely prvotno napisa
    maslinovo ulje
    potpisujem,po mogucnosti da znas od kog nabavljas.Ja kupujem preko frendice od ljudi koji proizvode samo za sebe,

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tri ribice, i okusi se uče...
    ako ih još zarana pojačavamo začinima, osjetila će nam otupljivati do te mjere da danas većin odraslih ne može bez soli, papra, vegete...

beba ima potpuno neoštećena osjetila i uživa u hrani i njezinim pravim okusima.
    pusti neka to što duže ostane tako, ima vremena za sve ono što joj odrasla dob nosi.

btw, i na ovom forumu ima gomila ljudi koja uopće ne soli. znači, može se

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    da, npr. ja
    većini naroda na svijetu moja je hrana bljutava, ali nas troje ne osjetimo.
    dok kad dođem kod sveki na ručak sve me peče i suše mi se susta koliko žena posoli (a zapravo soli sasvim normalno)

sol zapravo uopće ne treba biti sastavni dio svakog ručka.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i kod nas je tako

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

tri ribice, i okusi se uče...
    ako ih još zarana pojačavamo začinima, osjetila će nam otupljivati do te mjere da danas većin odraslih ne može bez soli, papra, vegete...

beba ima potpuno neoštećena osjetila i uživa u hrani i njezinim pravim okusima.
    pusti neka to što duže ostane tako, ima vremena za sve ono što joj odrasla dob nosi.

ma slazem se ja s tobom,ali kad sam jos prvom djetetu pocela s dohranom slabo mi je jeo cim sa dodala malo soli dijete pocelo jesti.
    A sto tek kazes na (kršitelj koda)ove kasice i ostale...one su prepune zacina.nema logike da ih djeca vise vole od domace hrane ako su bez zacina.ja ih nisam iz tog razloga nikad kupoval,jedino vocne ,a one su preslatke opet ne prirodno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nikad nisam kupila staklenku.
    iz čisto škrtih razloga: ne dam novac za nešto što ne valja i čega ću pola baciti.
    lakše i jeftinije mi bilo dati jabuku, krušku ili tikvicu.

ne znam baš da sva djeca više vole te kupovne kašice od kućne izrade :/
    kako god, oni u te kašice stavljaju "prirodne arome" koje izazivaju ovisnost.
    a, gle čuda, to im puni džepove.
    misliš da ih je briga što je to na štetu naše djece?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1071

Deset grama soli dnevno oduzet će oko 70 mg/dan unesenog kalcija povećavajući njegov gubitak u urinu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

osim ovog gore, nitko nije konkretno rekao zašto NE soliti!?
    osim apri za okuse i to... !?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Zbog "hiperaktivnosti"?

Davno prije sam bila vegetarijanka i pročitala dosta literature o zdravoj hrani. Dosta sam pozaboravljala, no sjećam se da sam pročitala da djeci hranu ne bi trebalo soliti do cca 7. godine života (?! - a kako ih spriječiti da jedu ono što ne skuhamo mi?) jer da unos soli u organizam kod djece ima za posljedicu potrebu za pretjeranom aktivnosti. Nemam pojma je li točno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj may prvotno napisa
    Nije to samo "za ukuse i to.."
    Ranim navikavanjem na sol dijete se stavlja u rizik da u buducnosti konzumira kolicinu soli vecu od preporucene, sto onda moze dovesti do raznih kardiovaskularnih oboljenja...

Evo nesto iz BMJ:

Konzumiranje manje slane hrane smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja za jednu četvrtinu, a od fatalnih srčanih oboljenja za jednu petinu, rezultati su istraživanja objavljenog u prestižnom medicinskom magazinu British Medical Journal.

Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journalu optimalna količina soli koju bi trebali unositi u naš organizam iznosi 6 grama.

Stručnjaci već odavno znaju da preslana hrana može povisiti krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Nova studija sada pruža dokaze za pomenute naučne tvrdnje i kvantificira štetu koju preslana hrana uzrokuje.

Osobe koje su značajno smanjile unos soli, smanjile su i šanse za razvoj kardiovaskularnih oboljenja za 25% u narednih 10 do 15 godina. A rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim oboljenjem pao je na 20%.

Ukupno 3,126 osoba starosne dobi od 30 do 54 godine, koje je proučavao tim naučnika iz Bostona patile su od visokog krvnog pritiska tj. "predhipertenzije".

sto se joda tice...u majcinom mlijeku ga je sasvim dovoljno. Ukoliko je majka imala zadovoljavajuci jodni status u trudnoci, dojence nije pod rizikom da dobije neku od bolesti nastalih usljed jodnog deficita...
    Morska sol ne sadrzi dovoljnu kolicinu joda...Ali morska riba zato sadrzi...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: Zbog "hiperaktivnosti"?

Citiraj Tsumami prvotno napisa
    Davno prije sam bila vegetarijanka i pročitala dosta literature o zdravoj hrani. Dosta sam pozaboravljala, no sjećam se da sam pročitala da djeci hranu ne bi trebalo soliti do cca 7. godine života (?! - a kako ih spriječiti da jedu ono što ne skuhamo mi?) jer da unos soli u organizam kod djece ima za posljedicu potrebu za pretjeranom aktivnosti. Nemam pojma je li točno.
    Tsumami, da ipak nije šećer?
    tzv "sugar hiper"

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam isto dosta toga cula i sama bila vegeterijanka i nadam se opet al da se nesmije davat do 7 god. daj molim te jedino ak mislite zivjeti u staklenom zvonu

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja bih umrla. Uzasno puno solim i paprim i zacinjam i takodjer, vecina ljudi ne moze jesti nasu hranu ali iz drugih razloga.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    15,5mj- ne solim.
    Samo njoj ili i vama?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

negdje nakon godinu dana...
    ali je i prije probao neke namirnice koje sadrze sol (kruh npr.)...

vegetu sam izbacila jos prije i kod sebe a luki j ne namjeravam uvesti... i pazim da mu ne dam ili da mu neko ne uvali nesto sa sintetskim mononatrij glutamatom...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    vegetu sam izbacila jos prije i kod sebe a luki j ne namjeravam uvesti... i pazim da mu ne dam ili da mu neko ne uvali nesto sa sintetskim mononatrij glutamatom...
    A di sve ima tog glutamata? To je vegeta?
    Malo OT, ja sam cijeli zivot mislila da je vegeta kvalitetnija od same soli..i u sve zivo sam stavljala tu crnu vegetu.
    I skuzila da mi sve ima isti vegetni okus..a sad smo na odvikavanju od vegete..rekoh dok potrosim ovo vrecicu vise ne kupujem (ostalo mi dve zlice) i sad ponovo ucim kuhati ali bez vegete.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zar se ne opterecuju bubrezi?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    zar se ne opterecuju bubrezi?
    Mislim da je u tome caka. Netko je bio pisao da je upravo neki dr rekao da se sol ne daje do 18 mjeseci radi bubrega.

Smatram da svaka namirnica u sebi sadrži određenu količinu soli. Ako je kuhaš u vrlo malo vode i tu vodu ne baciš, neće hrana biti bljutava. Ja inače koristim vrlo malo soli u svojoj kuhinji. A za popraviti okus, tek nakon navršenih godinu dana sam znala staviti malo parmezana u povrće.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj lucky day prvotno napisa
    A di sve ima tog glutamata? To je vegeta?
    .
    uhh, u puno gotovih proizvoda... da i u vegeti...
    mislim da se i ovdje nesto govorilo o tome pa lupi u pretraznik... u prirodnom obliku ga neke namirnice sadrze ali navodno je ovaj sintetski opasan... i u velikim kolicinama je opasan a fora je sto se na njega lako 'navuces' tj. bar ja...
    dakle potrazi:
    mononatrij glutamat, monosodium glutamate, E-621 ...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

F sam počela pred mjesec dana stavljati doslovce 2 zrna soli u hranu, i obožava ju takvu neslanu...
    inače i ja nama kuham s jako malo soli, a mm si dosoli na tanjuru ako mu treba

vegetu nisam nikad koristila jer mi je hrana s njom užasnog okusa

koristim začine (peršin, vlasac, bosiljak, mažuran...) i u zadnje vrijeme kombu algu (mada mm njurga na nju - veli da mu je ružno za vidjet)

inače - osim zbog rizika KV bolesti, sol strašno opterećuje bubrege, a to maloj djeci i bebama nikako ne treba...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •