Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Kolostrum zlata vrijedi

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Kolostrum zlata vrijedi

Kolostrum zlata vrijedi
    PRVO mlijeko kod dojenja nazivamo kolostrum, ali riječ kolostrum označava mnogo više od toga i koristi se za mnoga liječenja, a ne samo za dojenje.

Prvo mlijeko koje proizvode mliječne stanice trudnice i to u razdoblju već od 6. tjedna trudnoće je kolostrum. Nakon poroda, kolostrum podrazumijeva prvo mlijeko koje dijete siše tako da je upravo kolostrum razlog zbog kojeg se stalno naglašava važnost prvog dojenja djeteta. No, to nije nikakva novost. Naime oduvijek se prvo mlijeko krave smatralo posebno bogatim i vrijednim pa se i naplatilo mnogo više od uobičajene litre mlijeka. Takvo mlijeko davalo se bolesnim ljudima i nedovoljno razvijenoj djeci, a i danas ima vrlo sličnu primjenu. Koriste ga osobe oslabljenog imuniteta, naročito nakon kemoterapija, sportaši koji su izloženi velikim naporima, poslovni ljudi, ali i oni koji jednostavno žele učiniti nešto više za svoje zdravlje.

Što je to tako dobro u njemu?

Ono što kolostrum čini drugačijim od ostalog mlijeka je njegov sastav. Majka priroda pobrinula se da sve na svijetu funkcionira u savršenoj ravnoteži i harmoniji. Utjecajem čovjeka na prirodu, ljudske potrebe i prirodni resursi su se promijenili. Kolostrum je predviđen da svojim sastavom zaštiti dijete (kod ljudi) ili tele (kod krava) od novih utjecaja te da mu ojača imunitet i pripremi ga za "vanjski" život. Zato se u kolostrumu nalazi mnoštvo dragocjenih elemenata koji maksimalno opskrbljuju dijete. U njemu se nalaze proteini, minerali, antitijela, faktori rasta i razne druge hranjive tvari koje se teško mogu pronaći u svakodnevnoj prehrani.

Čemu služi?

Kolostrum pomaže u liječenju raka, umora, herpesa, gljivičnih infekcija, a pokazao se odličnim kada se koristi nakon kemoterapije , može ublažiti bolove, a navodno djeluje i antidepresivno. Prvo mlijeko ima i pozitivno djelovanje u obrani i prevenciji raznih virusnih i bakterijskih bolesti, regeneraciji oštećenog tkiva, daje energiju i regulira probavu. Osim toga, kolostrum je dobar i kod prevencija ili smanjivanja simptoma alergija, ali ipak mu je glavna značajka poboljšanje imuniteta.

Kako doći do njega?

Sada je već jasna stvar da kolostrum nemaju samo žene. Takozvano prvo mlijeko stvaraju mliječne žlijezde svih sisavaca prvi dan nakon poroda, a najkasnije tri dana nakon poroda. Kolostrum koji danas možemo pronaći u ljekarnama dobivamo od krava, na način da tele dobije svoj kolostrum, a zatim se kravi uzima ostatak prvog mlijeka. Krave od kojih se dobiva kolostrum su nisu tretirane lijekovima. Kolostrum ćete teško naći u originalnom obliku, on se najčešće nudi u obliku kapsula koje sadrže kolostrum ili njegovu prerađevinu. Neki proizvođači nude i mlijeka koja se sastoje od prvog mlijeka, ali i drugih sastojaka tako da im je djelovanje široko.

Cijena kolostruma varira od proizvođača do proizvođača. Encian nudi 60 kapsula kolostruma sa Novog Zelanda po cijeni od 100 kuna (točnije 99,99 kn), dok ćete ako isti kupujete preko internet stranica koje nude online kupovinu proći čak 50 posto skuplje. Dymatize Mega Milk je zapravo proteinska mješavina koja u sebi sadrži i kolostrum pa mu je i cijena mnogo viša, točnije, četiri puta viša, a to je 398,00 kuna. Generatrix nudi cijelu kolekciju proizvoda od kolostruma koji služe kao nadopuna prehrani, a cijena im se kreće od 196,00 do 610,00 kuna. Symbiotics Colostrum Plus u web shopu dođe 340,00 kuna, a za tu cijenu dobivate 120 kapsula.

Al.H.

http://www.index.hr/

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sve je to dodatni razlog da se još više propagira dojenje.... :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure moje!!! Šokirana sam!! u 19. sam tjednu druge trudnoće i upravo mi se pojavio colostrum!! :? pa jel to moguće tako rano???

U prošloj trudnoći mi se pojavio tek negdje oko 33 - 34 tjedna

ja mislim, fleka od Luke (koji je btw. 14 mjeseci), kad ono, imam šta vidjeti!! :shock:

Mama Medo avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Laktogeneza počinje sa 16-22 tjedana. Prolaktin (hormon koji potiče izlučivanje mlijeka) u majčinoj krvi neprestano se povećava od 5. tjedna trudnoće do poroda, ali zbog supresijskog učinka estrogena i progesterona, dnevno se luči samo nekoliko mililitara tekućine.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uf, fala.... nisam do sada čula da se nekome pojavilo tako rano...

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

skup taj kolostrum a i sta sve nece pocet prodavat

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Jenz prvotno napisa
    uf, fala.... nisam do sada čula da se nekome pojavilo tako rano...

kako ti je Mama Medo napisala, počinje se stvarati već u 16. tjednu kako bi se osiguralo i za one bebice koje se rode prijevremeno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •