Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: upravo smo pronasli krpelja pod pazuhom, sto sad?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno upravo smo pronasli krpelja pod pazuhom, sto sad?

evo, kako pise u naslovu - upravo sam kod juniorke pronasla krpelja pod pazuhom. visio je, nije se zario u kozu. skinula sam ga relativno lagano, jos je bio ziv i micao se. mjesto na kojem je bio sam dezinficirala, no ostala je crvena tockica. on bas nije bio debeo (krpelj) pa pretpostavljam da se nije stigao bas napiti krvi.
    kaj sad?
    zvala sam pedijatra i preporuka je da to dodjemo pokazati.

ima li stogod da moze primiti kao "protuotrov"? bas se bojim neke zaraze.
    hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hrvoje je imao krpelja prije 3 mjeseca i nakon što mu ga je pedijatrica izvadila, dala mu je Sumamed preventivno zbog Lajmborelioze.

Nekima su pedijatri preporučili samo pratiti pa ako se uoči crvenilo da se dođe do njih.

Ako je pedijatrica rekla ići pokazati, odi da budeš mirna.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prati da se ne pojavi crvenilo u obliku kruznice oko mjesta uboda.
    I odi pokazati pedijatrici kad je vec rekla da dodjete.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne mogu vjerovati da je dr. dao sumamed preventivno, bože, pa antibiotici samo zbog uboda krpelja? prvo se prati kroz par dana da li se pojavljuju crveni krugovi oko uboda pa se tek onda sumnja na boreliozu koja se bez većih komplikacija tada može izlječiti sumamedom. ali dobro, sto ljudio sto ćudi...
    inače ako krpelj nije zario se pod kožu i proveo tamo barem dva sata, nema straha da će dijete dobiti nešto čak iako je krpelj zaražen sa KME ili borelijom.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moj Matej je imao nedavno krpelja sa stražnje strane koljena, nije se još dobro primio i lako smo ga izvadili, prvo ga namazali uljem. Nisam nikog zvala, nije se pojavilo nikakvo crvenilo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo kod malene našli krpelja prije 2 mjeseca pa smo ipak odlučiči da dr. to pogleda, dok smo došli tamo krpelj se otkvačio i našli ga na hlačama tako da nije bilo ništa. tada nam je dr. rekla da je preporuka ne mazati krpelje ničim osim alkoholom jer kad ga se 'davi' drugim stvarima tioa ulja ili laka za nokte, ako je otrovan u tom trenutku može ispustiti u organizam još više otrova.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Austrijanci to rješavaju momentalno (čim prije tim bolje) drvenim pincetama. A tamo ih imaaaa...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moj mali je pokupio krpelja u subotu , muž ga je vadio pincetom i dio je ostao unutra, otišli na hitnu i rekla nam doktorica da maloj djeci ne vade ništa kirurški , da će se ugnojiti i samo izaći van. Jedino da pratimo da ne dobije temperaturu ili povraća.

Da li je netko imao sličan slučaj ? Koliko dugo treba čekati da to izađe van. Napravio se crveni prištić . Ne znam što sada dalje?

Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

sorry sto skrecem sa teme ali kako izgleda gosp.krpelj i kako da primjetim da je ujeo dijete?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja samo želim reći da smo dvaput imali krpelja, i dvaput smo zaradili, tj. moj sin, lajmsku bolest. Uguglajte, gadna boleština s ozbiljnim posljedicama ako se ne liječi, ali srećom - tura sumameda i nema problema.

Saznali smo da su naši krpelji, tu ispod Sljemena jako inficirani tom bolešću, neki ludi postotak... pa se sad jako čuvamo, i špricamo.

PUno se govori o meningitisu, ali su krpelji time manje inficirani, veća je šansa dobit lajmsku bolest. Ako je pedijatar dao antibiotik, ja bih ga djetetu dala...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cizma prvotno napisa
    sorry sto skrecem sa teme ali kako izgleda gosp.krpelj i kako da primjetim da je ujeo dijete?
    Evo slike: http://www.hrphotocontest.com/data/g...4429/35037.jpg

Izgleda kao mali paucic... promjera 1-2 mm (kad se napije krvi, bude i veci). Tijelo mu je plosnato i na dodir tvrdo, a rilo ima nekakve dlacice koje izgledaju kao borove grane - kad se zarije u tkivo, ostaje unutra, pa ga je tesko izvaditi... Kod mene u Podravini zove se "šklopec" (u Sloveniji "klop").

Ja sam dijete sjeverne Hrvatske i odrasla sam s ubodima krpelja. Vadila sam ih sebi sama (pincetom za obrve) a stariji sin zaradio ga je jedan jedini put, u podsljemenskoj zoni.

Krpelja ima gdje ima stoke i/ili divljaci. Idu oni i na cucke i macke... Ako su zarazeni, prenose kojekakve bolestine, izmedju ostalih i krpeljni encefalitis (upalu mozga) a to nije bezazlena stvar. Kad je moj sin ulovio krpelja, pedijatrica je rekla da 2-3 tjedna pratimo dijete hoce li dobiti temperaturu, i po potrebi odmah dodjemo, ali nista se nije dogodilo.

Za uklanjanje krpelja treba imati "grif" - primiti ga pincetom, a onda ne vuci nego zakretati, kao da odvijate vijak, dok SAM ne popusti. U protivnom, rilce se otkine i ostane u kozi, a tada je prisutan i dodatni rizik od infekcije (to se hoce zagnojiti).

Rjesenje: autan i duge hlace

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala ti puno.preselili smo u prigradsko naselje imamo veliku bastu a u nasoj okolini ima jako puno domacih zivotinja a ja nisam nikada imala iskustvo sa tim

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo je jos bitno:

Ako se u dvoristu i vrtu uredno kosi trava, rizik je manji, jer ti napasnici se penju na visoku travu i tako vrebaju. Mi imamo u Prigorju vikendicu vec nekoliko godina i ni jednoga nismo nasli, ali kad smo bili kod prijatelja na drugom mjestu, moj sin je otisao u nepokosenu livadu i odmah ga je pokupio.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Dosta ih je oko domaćih životinja pa posebno paziti ako imate kućne ljubimce i tretirati ih redovito. Čujem da je Sljeme već krcato njima, kao i dijelovi Slavonije, te područje oko Pule.

Sredstva protiv krpelja, duge hlače u šetnjama, pregled nakon dolaska doma.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja isto samo gledam hoće li ubodena osoba (bilo dijete, ja ili mm) dobiti temperaturu. Ne bih preventivno davala Sumamed, išla bih doktoru samo ako ne uspijem sama ukloniti.
    Inače ima ih više vrsta, manjih i većih, ali svi izgledaju slično kao onaj na linku, jedino kad se uspiju napiti krvi se jako povećaju. Ne bacajte ih žive, jer nakon što su se napili krvi namnože se - od jednog ih dođe 200, i onda imate veselje ako ste ga pustili recimo u vrtu. To je jedino što redovito ubijam :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •