Ma da, svi to znamo, ali drugačije je kad na neljubaznom primjeru shvatimo.
Loš primjer: uđe malac u dnevnu sobu, mi gledamo TV, a on ravno s vrata "Kakvu to glupost gledate?" Ja :shock: ali pustim da prođe, no mučilo me to i danima razmišljam što da kažem i kako da ga uvjerim da to nije lijepo. Em nepristojno, em neljubazno, te podcjenjivački, pa kako možeš... Nije još ni vidio što gledamo, znači pretpostavlja da sve, što bilo, što mi gledamo da je glupo, a to valjda znači i da smo mi glupi kad gledamo gluposti (i to kao zadano pravilo).
A onda se sjetim da smo i suprug i ja znali tako, ravno s vrata reći "Opet gledaš te glupe serije".Ajd u našu obranu da to kažmo za sereije koje smo u stanju po jednom kadru prepoznati, dakle nismo se zabunili. Ali ipak, stoji ono nepristojno i neljubazno. Možemo zastati bar minutu dvije pa onda reći joj to je glupo, ili mislim da ne bi to trebao gledati ili...
Pa sam sazvala obiteljski sastanak, opisala onu prvu situaciju, svoja razmišljanja, priznanje naše krivice, za ponašanje kao takvo i za loš primjer (mali se samo potiho smijuljio) obećala da ja neću više a bome neće ni mmpa molim i mladog gospodina da ubuduće izbjegava takvo ponašanje.
Dobar primjer: frend od klinca bio je nekoliko dana kod nas, i nakon nekoliko dana našem je djetetu već pomalo gost išao na uha. Stalno mu je davao upute što i kako treba raditi, uključujući i ono što mi od njega tražimo ali on inače eskivira. I tako jednom čujemo našeg malca kako ovom drugom iznerviranim glasom daje upute, i to traje neko vrijeme jer se gosta malo prima, i onda "daj, molim te, napravi ovo ovako". :D Tako smo bili sretni da ga se naš "molim te" koji uvijek ubacimo priljepio toliko da ga upotrijebi bez razmišljanja i kad je nervozan.![]()