Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: kako s kucnim biljkama dok smo duze odsutni?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno kako s kucnim biljkama dok smo duze odsutni?

nece me biti doma cijeli 8 mjesec...
    a nemam bas nekoga da mu dam kljuceve od stana da dodje zaliti... tj. m(b)m nije pouzdan ako ga zamolim...
    jedna dobra frendica je na drugom kraju grada...
    druga ce biti na putu...
    sa susjednom nisam tako bliska pa mi malo bed pitati ako bas ne moram...

imamo zajednicku veliku terasu - pa razmisljam iznijeti biljke van... a i mozda pitati susjedu da ih povremeno pogleda pa zalije ako treba, ili podigne ako vjetar koju srusi...

e sad koje (da li sve ili bolje da neke ostavim unutra)? i gdje (u hlad, na sunce, zavjetrinu)?
    imam:
    2 palme, 3 paprati, 3 suncokreta i 2 grmica bosiljka...

inace, nije me bilo cijelu veljacu i super su se drzale, samo par listova posusilo i nastavile su jako lijepo napredovati... no po zimi ionako ne treba puno zalijevati...
    sad me malo strah zbog vrucina (a i vise sam se vezala za njih )...

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a da ih staviš u kadu i uliješ nešto vode? mislim da ti se tak mogu lakše očuvati nego vani. nisu na udaru sunca i vjetra

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Palme vole suho tako da se za njih ne moraš puno zabrinjavati.Papratima je bitna redovita zračna vlaga i ne direktno sunce.Za ovo drugo dvoje nisam sigurna. Na tvome mjestu ja ne bih biljke nosila van na terasu, pogotovo ako je na južnoj ili zapadnoj strani.
    Sve bi ih ostavila u stanu,prije puta normalno zalila (ne previše da ne struli korijen!), i sve ih stavila u lavore,posude u koje sam ulila vode i stavila glinastih kuglica (imaš u svakom dućanu za cvijeće,nije skupo) koje upiju vodu . Na taj način biljci osiguravaš zračnu vlagu, a može i potegnuti vode (naravno ako je dno tegle s rupama).
    Ja tako radim i nema me po 5 tjedana.Sve bude ok.
    Samo nemoj previše zaliti! Jedna susjeda me molila da joj nakon 7 dana dođem zaliti cvijeće.Ja došla,a ono SVI listovi otpali od trulež koliko jako je zalilai!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za one koje vole vlagu - staviš lonac u lavor sa vodom, ali na neku ciglu ili sl. Za druge staviš vodu u plastičnu bocu/boćicu, ovisi kolika je biljka i zabiješ grlić u zemlju. Probaj prije puta da vidiš kojom brzinom će voda oteći.
    Ovo su savjeti iz Poljoprivredne emisije, ja ih nisam isprobala.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja bih ti isto preporucila ne stavljanje na terasu zbog udara sunca i vjetra. najbolje u kadu ili u veci lonac pun vlazne mahovine - na taj nacin biljka crpi vlagu i nece istrunut od previse vode. (mozda u ducanima za cvijece prodaju nesto umjesto te mahovine, a za tu svrhu, da ju bas ne trazis sad specijalno :/ )

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bosiljak ne treba previse vode ali kad presusi ga ipak treba zaliti jer ce uvenuti. Paprat bih stavila u kadu, ali to je ipak mjesec dana. :/ S upaljenim svjetlom bi mozda mogle, ali bez zraka ne znam bas... A da ipak zamolis susjedu, ako voli cvijece to joj ne bi trebao biti problem. Meni ne bi bio kad vec imam svoje zaliti i par tuđih primjeraka. Reci da se neces ljutiti ako joj nesto uvene.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj marinna prvotno napisa
    Za one koje vole vlagu - staviš lonac u lavor sa vodom, ali na neku ciglu ili sl. Za druge staviš vodu u plastičnu bocu/boćicu, ovisi kolika je biljka i zabiješ grlić u zemlju. Probaj prije puta da vidiš kojom brzinom će voda oteći.

sad sam vidla tvoj post.... pa stvarno kaj ne proizvodi mislim TLOS nekakve staklene bocice za vodu za cvijece :? .... mislim da da - bas ovo kaj govoris za plasticne boce. stavi se voda u bocicu te se grlo zabije u zemlju... hmmm vis vis zaboravih za taj sistem

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sibell prvotno napisa
    Citiraj marinna prvotno napisa

sad sam vidla tvoj post.... pa stvarno kaj ne proizvodi mislim TLOS nekakve staklene bocice za vodu za cvijece :? .... mislim da da - bas ovo kaj govoris za plasticne boce. stavi se voda u bocicu te se grlo zabije u zemlju... hmmm vis vis zaboravih za taj sistem
    Ja to s bocama prakticiram već godinama i nijedna nije uvenula...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

aime, puno vam hvala na toliko dobrih savjeta...

jos cu ih jos malo prouciti i pogledati u ducanu glinene kuglice, mahovinu, bocice... (nekako mi je u pozadini pamcenja da sam sve to vidjela tamo ali nisam imala pojma cemu bi moglo sluziti)...

a vis', kupaonica mi nije pala na pamet - bas imam veliku kadu, cist' solidan prozor koji mogu ostaviti malo otvoren i super mjesto za objesiti paprati...
    bosiljak cu mozda dati susjedi (hm, ja ga stvarno moram svakodnevno zalijevati inace odmah problijedi) pa nek ga i jedu, a muz joj je talijan pa sumnjam da ce se buniti...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mm je napravio kucno navodnjavanje.
    uzeo je crijevo i "nasadio" one produzetke za navodnjavanje, kapaljke, pa veeliki kabao (skaf, sta god, posuda u kojoj ce biti voda- zavisi o kolicini biljaka i periodu odsutnosti), pumpu (ko ona za fontanu i akvarij) i uticnicu s timerom koja se isprogramira.

i tako, isprogramiras i svaki 3-5-7 dan (kako vec) se upali i radi 1-2-3 minute.

predlazem prije ostavljanja bez nadzora napraviti testnu probu dok ste doma da vidite koja kolicina vode i vremenskog perioda je potrebno za vasu oazu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da imam puno vise biljaka razmislila bi o toj nadasve zanimljivoj instalciji (ili pregrizla sramezljivost ter zamolila susjedu nek zalijeva )...

uh, al svakako ju treba testirati prije odlaska, da ne bi bilo poplave u dzungli...
    ili u trenutku panike nazvat susjedu (po mogucnosti u gluho doba noci kad se obicni takvi napadi javljaju) nek ode provjeriti...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

MOže i tako da se stavi boca s vodom i iz nje se do svake posude sa cvijećem stavi špaga. Biljka "siše" koliko joj vode treba. Isprobano. Funkcionira. :D

Lulu avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

u baumaxu bauhausu nečem takvom postoje staklene kugle s pipkom. kuglu napuniš vodom, a pipak zabiješ u zemlju i polako curka.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni neki susjedi ostavljaju ključ.. zapravo - cijele godine je kod mene . a nikad ni kavu ne popijemo...

i da me sad pitaš kakav namještaj imaju u stanu - pojma nemam ... znam kakav im je frižider (to moram čekirati), prozori i vrata...

ako susjeda ne grize - zamoli ju da ti pripazi stan.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    MOže i tako da se stavi boca s vodom i iz nje se do svake posude sa cvijećem stavi špaga. Biljka "siše" koliko joj vode treba. Isprobano. Funkcionira. :D
    vo, testirala sam ovaj sistem: stvarno funkcionira ALI paprati mi vuku toliko vode da je onaj tanjuric ispod natopljen vodom do vrha :shock:
    spagu sam stavila ISPOD teglice, kod jedne od onih rupica...

na jednoj palmi sam stavila ODOZGORA (zabila spagu sa gornje strane teglice malo u zemlju) i funkcionira isto...

no, kad odem sutra namjeravam staviti vece posude s vodom - al me strah da sve ne posrcu svu vodu odmah pa - strunu.... :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos sistema s vodom i cvjevčicama, i tu treba paziti, jednoj mojoj priji muž sve to iskonstruirao, ali je zaboravio na efekt zagrebačke tvrde vode, tako da je kamenac sve to zaštopao i voda nije tekla. Ja osobno organiziram zalijevanje za kućne biljke dinamikom jednom u 10 dana (zamolim frendove), a balkonsko bilje uvijek propadne, na to sam spremna. Ja nemam ništa što bi zahtijevalo svakodnevno zalijevanje, a ako i bude nešto takvo pomirim se da ga nakon GO-a više neće biti. Nisam nikad isprobala te sisteme s bocama ili kadu (u stvari, ne bi mi stali moji veliki benjamini i ostalo u kadu jer nije neka ogromna), malo me strah da to sve ne iscuri po parketu, ali, ruku na srce, dosad smo se uvijek ovako snalazi. Zainteresirao me bio taj sustav cvjevčica, uz uvjet da nema tih problema s kamencem. Razmišljali smo tad bili svi naglas o, recimo, destiliranoj vodi, samo ne znam je li se biljkama može davati neka voda bez kamenca - tipa destilirana - ili je to onda za biljke presiromašno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, za apartman na moru sam probala stavit sve na balkon - pa neka se "samozalijeva" kišnicom ako bude bila kiša itd. Sve propalo, tako da ti balkon tj. terasu uz ove vrućine ne bih savjetovala. U stvari, ako nisi u Hrv, treba vidjet kakve su vam temperature, moje na Krku ništa nije preživjelo, bojim se, ni čempresići ni ništa. Ove kućne, neke malo mesnatije (koje nisu na balkonu) su znale preživjeti uz lagano otvorene prozore i dobro natopljene i do 3 tjedna bez ikoga, čak i preko ljeta. A i probam birati izdržljivije, baš me zanima na što će sad to sve ličiti nakon ovih vrućina, valjda je koja preživjela (makar onaj bambus što se drži u vodi).

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Kakva spaga? Imam doma samo vunu.
    Kakvu bi spagu trebala kupiti?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Izvješće s mora (nije nas bilo 4 tjedna usred vrućina 7.-mog mjeseca) - svo bilje u stanu je preživjelo, svo bilje na balkonu nije. Dakle, u stanu smo imali one neke mesnate biljčice, kaktuse, bambuse i klorofit i fikus, ništa nije na direktnom svjetlu, prozori su bili otvoreni na kip i nije se zalijevalo 4 tjedna. Balkonske su bile zgurane na hlad, uz nadu da će do njih doći koja kap kiše, ali više-manje nisam očekivala da će ih puno preživjet, iako su 2 trajnice. Druge godine ću kupiti izdržljivije balkonske i njih uvući u stan.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo me na moru - i stalno mislim na svoje biljke u kadi (na stolcicima - i 'transfuziji' spagom)...
    uf...

retha - mozda bi i vuna bila ok...
    probaj dan dva pa vidi...
    meni je najobicnija spaga (mislim da one sa puno najlona i sintetike isto ne bi bile dobre) dobra...
    tj. vidjet cu kako ce sve proci...
    sve biljke su IZNAD razine vode - pa se nadam da nece vuci kao sumanute...
    skuzila sam da sam ih na test-transfuziji stavila pokraj posude s vodom gdje je razina vode bila iznad onog doljnjeg tanjurica... a sad u kadi su one kompletno iznad razne vode...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    retha - mozda bi i vuna bila ok...
    probaj dan dva pa vidi...
    Fakat, trebala bi to isprobat prije.. Ja sam totalni..ali totalni antitalent za biljke..al eto imam tu jednu koja mi se jos uvijek smije i bas bi htjela da mi ostane kad je vec tak dugo samnom izdrzala.
    Al sad citam da su ini33 4 tjedna biljkice bile same..i izdrzale..
    Meni je 25 dana upitno..a onda dolazi sveki pa moze ona zalit..
    Probat cu sad to s tom vunom..
    LL ti si u Hrvatskoj?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

samo javljam da je spaga-transfuzija uspjela i moje biljke su super... :D
    paprati se malo poguzvale ali ne samo da se nisu osusile nego su i fino napredovale... :shock:
    hvala vam cure na savjetima, puno mi znaci sto ste mi savjetima spasile biljke da nam pozele dobrodoslicu doma nakon putesestvija...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super savjeti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •