Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Fikus Benjamin

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Fikus Benjamin

Ima li netko ovu biljčicu? Kako i svako koliko dana se zaljeva?. Čula sam da mu ne odgovara propuh, a ja sam ga smjestila pored prozora...Meni se taj grmić toliko svidio da sam ga prije par dana kupila i sad bih ga htjela i presaditi.
    Btw, kako se presađuje? Mogu li otkinuti par listića i staviti ih u vodu dok ne puste korijenje ili ih stavim direktno u zemlju :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ga imam godinama i sve je ljepši.
    Zalijevam ga jednom tjedno a stoji pored prozora na stalku.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Imala sam par tih Benjamina i što sam se više brinula za njih to su mi prije "otišli" ... počelo opadati lišće
    Sad imam jednog , stoji mi na prozoru i što manje oko njega prčkam to on bolje raste :/
    Zalijem ga jednom u tjedan dana , ako se sjetim ubacim i tekuće gnojivo .
    Jednom mjesečno kad tuširam sve biljke u stanu " da skinem prašinu" onda otuširam i njega ...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je sa gornje polovine benjamina misteriozno otpalo svo lišće. Nemam pojma zašto, no ubrzo je opet naraslo. Možda im je to neki stadij :? [/u]

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam ili ovdje ili negdje drugdje pročitala da se 2 puta godišnje zalijeva sa razrijeđenim bjelanjkom....

moj se preporodio nakon prve kure

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Benjamin je jaaako osjetljiv na propuh.Dosta mu je par sati propuha i otpadne mu lišće. Čitala sam da puno brže i bolje uspijevaju oni sa manje bijelih dijelova na lišću-navodno zeleni dio lista ima više klorofila.
    I da - ne smije se previše zalijevati- struli mu korijen i onda više nema spasa.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Fikus Benjamin spada u emocionalne biljke . Smijte se koliko hoćete, ali on reagira na bilo kakvu promjenu. Strašno osjeti promjenu mjesta, a tuguje ako ga ne zalijeva vlasnik. Reagira neobjašnjivim gubitkom lišća koje čudnovato naraste ako se sve vrati na staro. Jednom ok biljka počne napredovati više se ništa ne smije mjenjati. Moja reagira ako je pomaknem za deset cm. Odmah demonstrativno baca zelene listiće. Čim je vratim prestane odbacivati. Tetinu biljku zalijevam po ljeti dok je na moru. Svako ljeto mi skoro se osuši, a čim se teta vrati počnu rasti novi listići. Prestrašno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam ih imala do sada ukupno 5 ili 6
    Svi su mi uspijevali, uprkos promjenama mjesta i propuhu, najbolje oni tamno zeleni sa kovrčastim liščem, a i oni sa žuto-zelenim lišćem, osim jednog sa bijelim lišćem taj nikako da se krene, mijenjala mjseto, zemlju, svjetlo, i nikako (a to mi je jedina biljka koju sam dobila od MM-a)
    Presađujem u gotovu neku austrijsku laganu zemlju, ili u neku zemlju koju proizvodi substral, bitno da nije ona crna obična. Zalijevam 1 tjedno, ne previše.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Osim propuha, ne vole ni suhi zrak. Svi fikusi vole tuširanje, priušti mu jednom tjedno tuširanje. Stavi ga u kadu tako da posudu sa zemljom omotaš najlon-vrećicom (da ga ne bi potopila i previše zalila, zbog truljenja korijena) i zatim ga prskaj raspršivačem, najbolje odstajalom vodom. Pusti ga da se ocijedi i vrati na staro mjesto.
    Ovo tuširanje je ujedno dobro i za pranje prašine, jer je jaaaaako dosadno brisati te male listiće krpicom. Voli svijetlo mjesto, ali ne direktno sunce, najbolje iza guste zavjese.

Ako nemaš uvjeta za tuširanje, onda jedan podložak za lonac napuni kamenim oblucima i postavi lonac na te oblutke. Podložak napuni vodom tako da posuda ne dodiruje vodu, na taj način biljka uvijek ima dovoljno vlage.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nije baš suhi zrak tu gdje ga držim, hodnik, puno svjetla, ogromni prozor sa mutnim staklom, bez direktnog sunca.
    Moguće da bi mu dodatnna vlaga trebala, ali ovi svi ostali mi dobro uspijevaju, a imaju manje svjetla i nikad ih ne prskam, jednom u par mjeseci ih otuširam. Ovaj bijeli je u velikoj tegli, jedva ga je MM odnio na kat, ne mogu ga u kadu nositi dolje. Mogu ga jedino prskati, ali kao što rekoh ove ostale ništa posebno ne njegujem niti prskam.
    Mami smo brat i ja jednom kupili taj tamno zeleni sa kovrčastim liščem, narastao je od 50cm do nekih 2m za par godina, ogroman i gust je bio, svi su se divili kad su došli kod nje u ljekarnu. A ona ga nije niti prskala, niti presađivala, niti zalijevala dok nije vidjela da se već zemlja odvaja. A novu veću teglu je dobio jedino ako sam se ja sažalila dok sam došla, i ako sam imala vremena i pomoćnika za presaditi ga.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

On ima periode kad mu, ko što netko reče, misteriozno otpadne svo lišće, i taman kad ga misliš baciti, on prolista još gušće i ljepše.

Najpopularnija vrsta fikusa s malim listovima je benjamin. Može izrasti u veliko, razgranato stablo, ako preživi prva tri mjeseca prilagodbe, jer ne odgovaraju mu svi prostori i mora se pripaziti dok je biljka mlada. Nikako ne smije biti na propuhu, a potrebno mu je dovoljno svijetla, jer inače lišće mu žuti i otpada.
    Treba voditi računa o pravilnom zalijevanju. Zimi zalijevajte tek svakih desetak dana, a ljeti otprilike dva puta tjedno. Nikako nemojte dozvoliti da stoji u vodi, obavezno nakon petnaestak minuta poslije zalijevanja odlijte višak vode.
    Tijekom proljeća i ljeta prihranite ga jednom mjesečno vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za sobne lisnate biljke.
    Povremeno ga prskajte po listovima.
    Presadite ga svake godine, a kad biljka postane
    Obrezujte ga ako mu želite ograničiti rast, a to je najbolje učiniti u proljeće. Odrezane vrhove stabljike možete koristiti za razmnožavanje. Uzmite reznice duge oko 10 cm. koje imaju dva para listova. Stabljiku odrežite ukoso odmah ispod dolnjeg para listova, a tada i njih otklonite, tako da su vam sada ostala samo dva lista. Takvu reznicu zabodite u zemlju skroz do listova. Držite na toplom i svijetlom mjestu i redovito zalijevajte i ubrzo će potjrati nove listiće.
    citat preuzet odavde:
    http://cvjetakmali.blog.hr/arhiva-2006-01.html

a ovdje imate dobar forum o biljkama(bar mi se čini, nisam puno gledala)
    http://www.svetbiljaka.com/Forums/vi...+benjamin.html

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajoj, koliko korisnih savjeta, cure drage, puno hvala!

Primijetih da ima dosta podvrsta Benjamina, moj je (tamno) zeleni s manjim listićima (nije kovrčav).

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Stavi ga u kadu tako da posudu sa zemljom omotaš najlon-vrećicom (da ga ne bi potopila i previše zalila, zbog truljenja korijenja) i zatim ga prskaj raspršivačem, najbolje odstajalom vodom. Pusti ga da se ocijedi i vrati ga na staro mjesto.
    Rene2, da li mu je dovoljna tolika količina vode koju dobije putem raspršivača, omotan u vrećicu, mislim, da li zemlja i dalje ostane suha ili je tako dovoljno :?
    Ja ga nisam omotala najlon vrećicom, tako da se sva voda slijevala u zemlju dok sam ga tuširala, a nakon 10-tak minuta sam svu vodu iz podloška bacila. (Jesam li ipak pretjerala s zalijevanjem :? ) Namjeravam ga tako tuširati 1x tjedno tijekom ljeta i 1x u 2 tjedna po zimi.

Citiraj Veki prvotno napisa
    Benjamin spada u emocionalne biljke.
    Bit će da sam se ja zato na prvi pogled jako zaljubila u Bendžija, kao ni u jednu biljčicu do sada.
    Smjestila sam ga u spavaću sobu, pored prozora koji je uvijek otvoren (makar u V položaju), čak i zimi, cirkulacija zraka pored njega postoji, ali mislim da to nije propuh. Što se tiče mjesta, neki ljudi kažu da nije dobro biljke držati u spavaćoj sobi, što vi mislite? Ja sam pročitala negdje da fikusi pročišćavaju zrak i da ih se može držati u sobi...

Ja sam ga htjela razmnožiti (a ne presaditi) kako sam gore napisala. Otrgnula sam jednu grančicu s par listića, stavila ju u vodu u neprozirnu čašu, sad čekam da pusti korijenje (hoće li :/ ) pa bih ga zasadila u novi lončić, da li se to tako radi?

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ja sam ovdje ili negdje drugdje pročitala da se 2 puta godišnje zalijeva sa razrijeđenim bjelanjkom....moj se preporodio nakon prve kure
    E pa stvarno su ti Benjamini čudne biljke. S čime razrijediš bjelanjak, vodom?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u litru i pol vode jedan bjelanjak, da ne smrdi...

moram ga slikati!

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ajme, ja imam dva, jedan je veliki preko metra, na propuhu su, zaljevam ih kad se sjetim, ne tuširam ih - ma baš sam grozna a oni rastu :/ Kako i zašto, nemam pojma.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i moji svi rastu, osim toga bijelog
    ali raste mi i ostalo cvijeće, od kad imamo kuću imam i mjestaaa, a imamo tu i jednu firmu koja radi keramičke velike tegle, u to su mi skoro sve biljke posađene i odgovara im čini mi se više nego plastika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super otporan, imam ga godinama (kuc-kuc u drvo). Stan gleda na istok, nisko je i orjentiran je na šumoviti park pa su na rel. sjenovitom su mjestu, di ujutro do cca 11 h ima sunca, zalijevanje jednom tjedno i that's it. Ljeti prežive s jednom u 10 dana. Jedino, prozori u toj sobi se gotovo pa ne otvaraju (ne radi benjamina, nego otvaramo druga vrata na balkon koja idu kroz kuhinju). Otvaranje-zatvaranje prozora (pogotovo kad su temp. razlike velike - recimo zimi u grijanome stanu) i premještanje ih doslovno ubija u kratkom roku - počne padat lišće i za 2 tjedna golo stablo (vidila kod drugih). Za presađivanje ne znam. Znači - najbolje ti je pogodit biljku koja paše u tvoje okružje, obrnuto će teško ići. Ja sam godinama u svom pregrijanom novozagrebačkom stanu orjentiranom na istok pokušala uzgojit kućnu srećicu i ciklame. Ne ide pa ne ide, kad im treba sjever i malo hladnije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prozor u dnevnoj sobi zimi koji put otvorimo na kip, ali gotovo nikad ne zračimo tu sobu na način da otvorimo prozor. Na propuh su koma osjetljivi, stvarno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

maria71, novi avatar!

Hm... moj bi se garant onda mogao buniti kraj otvorenog prozora, a stvarno ne znam di drugo da ga smjestim, tako mi je uljepšao spavaću sobu... :/ A i svaki dan provjeravam i čini mi se da izbijaju novi, mali listići...meni je i zimi skoro uvijek otvoren prozor na V, valjda mu neće smetati...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što se tiče razmnožavanja benjamina,pročitala sam negdje da se mora odrezati grančica duga 10 cm sa dva para listova,donji par se odreže,grančica se posadi u zemlju i gurne se tako da ona dva preostala lista budu na površini,zalije se i to je to.
    Razmnožavanje je uspješno ako potjera mladice.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

koliko sam ja skužila, strašno su osjetljivi...došao je krasan sav ponosan, razgranat, zelen...mama ga smjestila negdje kod sebe...s vremenom je skoro pa nestao...od recimo 500listova, ak si moga nabrojat 15...izbacila ga je van i tila šuknut u šumu...uzela sam ga sebi u sobu...stavila blizu prozora....preporodio se...nakon par mjeseci, mijenjala sam raspored u sobi, prestala mu tepat, pričat, milovat...premjestla malo dalje od prvotnog mjesta...otišao nepovratno....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala ronin!

Moj Bendži za sada super napreduje, svaki dan skužim da izbacuje nove, mlade listiće :D
    Hvala svima na savjetima!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja isto zadovoljna svojom biljčicom, a zašto gubi lišće-nešto joj ne paše...al kupila sam neko tekuće gnojivo za 3 kn :shock:
    od tada blista :D

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam svog Bendžija kupila prije par mjeseci, stavila ga u dnevni boravak koji ima puno prozora okrenutih na istok, stoji jedno 2 m od prozora uz zid, tako da nije na potezu propuha, svjetla ima kolko hoće, ali ne i direktnog sunca, zalijevam ga 1-2 tjedno, prihranim 1 mjesečno gnojivom za zelene biljke, ne mičem ga ni milimetar i ne okrećem i pazim da ga ne dodirujemo i ne očešemo u prolazu jer on voli svoju privatnost ...i prekrasan mi je

Raste naočigled, stalno mu izbijaju mladi listići i sad se ja pitam, kad preraste ovaj štap koji ga drži, kaj onda? Kupit novi, duži štap, pa onda pomoz bog da ga uspijem lijepo uz njega zavezat ili nadoštukavati ovaj postojeći

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Raste naočigled, stalno mu izbijaju mladi listići i sad se ja pitam, kad preraste ovaj štap koji ga drži, kaj onda? Kupit novi duži štap, pa onda pomoz bog da ga uspijem lijepo uz njega zavezat ili nadoštukavati ovaj postojeći
    kloklo, , iste brige nas muče. Ovo s nadoštukavanjem mi uopće nije palo na pamet, ali skroz je dobra ideja, imam osjećaj da ću ga tako manje mučiti, ipak je on osobenjak i emotivac , pa ga ne bih htjela povrijediti ili uvrijediti... Aj ti prva vidi šta ćeš s tim štapom pa mi javi ! Tenk ju!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Primijetih da mu opada lišće, ne jako, ali svaki dan uočim par listića na podu (čak i onih mladih) :/ . Da li je to normalno u ovo doba godine?
    Danas sam ga zalila vodom i bjelanjkom. Kako mu se još može pomoći?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ignorisi ga, dohavizace se na proljece

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

cure super za savjete

ja sam si prosli tjedan kupila Benjamina i sto ga vise gledam sve mi se vise svidja

stoji mi blizu radijatora, jel mu smeta kad je radijator ukljucen

nekako mi to mjesto gdje sam ga stavila idealno a sad ga se bojim i premjestit

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moj je blizu radijatora već nekih 9 godina i ništa mu to ne smeta. Ali, ako je na putu otvorenog prozora, aircona i takvih stvari - nema šanse da to preživi. Predivnog Benjamina u dnevnome mojih staraca koji je trajao dugo "ubila" klima u roku od godine dana. Njima jednostavno ne pašu propusi niti strujanja zraka. Toplo im godi, ali mora biti stalno više-manje ista temperatura, ne šokovi s prozračivanjem i klimom, to oni ne izdrže.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jako su osjetljivi, kao što je već netko spomenuo na promjene, propuh, jako sunce. Odgovara im da ima dovoljno osvjetljenja, a da nije direktno. Znači istočna ili zapadna strana. (prozora). Oni šatirani i bijeli su osjetljiviji od zelenih, zato što trebaju više svjetlosti, a posebno tijekom zime. Ne smije ih se pretjerano zalijevati, jer su oni neka vrsta stabla i ne treba im previše vode. Najbolje im je kada ih se zalijeva odstajalom vodom.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj banklorraina prvotno napisa
    Jako su osjetljivi, kao što je već netko spomenuo na promjene, propuh, jako sunce. Odgovara im da ima dovoljno osvjetljenja, a da nije direktno. Znači istočna ili zapadna strana. (prozora). Oni šatirani i bijeli su osjetljiviji od zelenih, zato što trebaju više svjetlosti, a posebno tijekom zime. Ne smije ih se pretjerano zalijevati, jer su oni neka vrsta stabla i ne treba im previše vode. Najbolje im je kada ih se zalijeva odstajalom vodom.
    potpisujem i savjetujem ovlazivanje listova radije nego standardno zalijevanje

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A je li normalno da mu opada lišće u nekom određenom periodu godine, ili njemu jednostavno ne smije opadati lišće, mislim ako opada onda nešto nije u redu, ili ... :?
    Citiraj ina33" prvotno napisa
    Njima jednostavno ne pašu propusi niti strujanja zraka.
    Hm...moj je pored prozora koji je gotovo uvijek otvoren (u obliku V), možda da ga premjestim :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

fritulice, ja sam prije nekoliko godina imala istu biljku, kojoj su iznenada otpali skoro svi listovi. Skužili smo da je bilo od propuha. Onda smo je posjelki do pola i nahranili nekim tekucim gnojivom i dosta se oporavila.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mrkvice, žao mi ga je presjeći na pola jer onih lijepih mladih listova najviše ima na vrhu...Premjestili smo ga, sada je definitivno daleko od propuha. Još ću ga nahraniti tekućim gnojivom. Vidit ćemo...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj haribo prvotno napisa

mene ovo zanima posto sam dobila nedavno jedan i trenutno ga drzim pokraj prozora
    znaci upaljeni radijatori zimi mu ne smetaju ?

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    Citiraj haribo prvotno napisa

mene ovo zanima posto sam dobila nedavno jedan i trenutno ga drzim pokraj prozora
    znaci upaljeni radijatori zimi mu ne smetaju ?
    evo mom jos ne smeta, kod nas vec radi grijanje...
    i sjetila sam se moje tetke oni imaju podno grijanje i naravno da je Benjamin na podu a izgleda prekrasno, ogroman je, pravo drvo!

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

imala sam ga, počeo se sušiti, zatim ga premjestila "zbog propuha" i presadila ga u svježu zemlju, nije pomoglo.
    zatim ga je uzela sveki na rehabilitaciju (kompletan ljekoviti wellnes) oporavio se. sad je kod nje.
    e da sam znala za ove savjete...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

koliko sam uspjela pohvatati postove ovdje vidim da ga skoro svi jako rijetko zalijevate
    e sad,ja kupila ono sto se utakne u zemlju(nemampojmakaksezove) sto pokazuje da li cvijet ima dovoljno vode i po tome moj fikus bi trebala zalijevati svako 3-4ti dan :?
    pa si sve razmisljam da ga kojim slucajem ne nalijem sa previse vode

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo ja svoj jako često zalijevam i vidim da mu to odgovara
    zadnji put sam još stavila bjelanjak u vodu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo ja svoj jako često zalijevam i vidim da mu to odgovara
    zadnji put sam još stavila bjelanjak u vodu
    Bit će onda da ja svoga rijetko zalijevam (svakih 10-14 dana) :/ ? Možda zato pati i odbacuje listove. Preselila sam ga iz sobe u dnevni, pored prozora (ima svjetla) koji nije stalno otvoren i dalje od radijatora. To mu izgleda još manje odgovara... :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •