Vidi rezultate ankete: Da ne možete dojiti, biste li svojem djetetu dali da pije mlijeko druge žene?

Glasači
192. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da i to bih dopustila da ga druga žena doji

75 39.06%
  • Da, ali samo izdojeno

26 13.54%
  • Ne znam

47 24.48%
  • Ne

44 22.92%
Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 153

Tema: Da iz nekog razloga ne možete dojiti...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Da iz nekog razloga ne možete dojiti...

...biste li radije da vaše dijete dobija adaptirano ili da ga doji neka druga žena/da dobija izdojeno mlijeko druge žene?

Pitam zato što sam trenutno u situaciji da dojim prijateljičino dijete i prilično sam neugodno iznenađena ponekim komentarima.

Zanima me znate li da je preporuka, ako mama iz bilo kojeg razloga ne može dojiti, davati njezino izdojeno mlijeko, ako ni to ne može, onda je treći izbor banka mlijeka (dakle, mlijeko druge žene) i je adaptirano mlijeko tek na četvrtom mjestu?

Stavila sam anketu za one koji se samo žele anonimno izjasniti, ali rado bih čula razmišljanja na tu temu. Posebno bih me zanimala mišljenja mama čije su bebe na adaptiranom - da ste bili u prilici, bi li ste djetetu radije ponudile mlijeko druge žene?

Naglašavam da se pitanje odnosi na dijete do 6 mjeseci, dakle, kad još nije u igri dohrana.

p.s. Pliz, bez vrijeđanja i konstatacija tipa adaptirano je najveće zlo. Neka ovo bude konstruktivna rasprava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Da iz nekog razloga ne možete dojiti...

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    i je adaptirano mlijeko tek na četvrtom mjestu?
    i da je adaptirano...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Postoje neki medicinski razlozi zasto se ne smije dojiti tuđe dijete. Pisali smo o tome, nije te dugo bilo. Pogledaj topic Bila sam zamjenska dojilja. Netko je pisao zasto se ne preporuca dojiti drugu djecu.

Inace, meni osobno ne bi bilo drago da mi netko doji dijete a mislim da bi i mom malom (sada) bilo cudno da ga netko drugi doji. Mislim da bih radije isla na adaptirano. Not sure :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I da, glasam za mamino izdojeno na prvom mjestu, adaptirano/ tudje mlijeko dijele mjesta ali cak s blagim nagibom prema adaptiranom. Razlog vise- dojenje mi je nekako intiman cin i bilo bi mi cudno da to dijeli s nekom drugom osobom. Eventualno ako bi se radilo o iznimno bliskoj drugoj osobi.

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja bi dojila jedino djecu od mog brata i jedino njegovoj supruzi bi dozvolila da podoji moju djecu

međutim i to bi radila samo u nekoj iznimnoj situaciji inače bi se odlučila na adaptirano

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A opet kad bolje razmislim da me neka mama moli da joj podojim njenu malu bebu to bi i učinila

ma najbolji mi je odgovor ne znam

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj pipi1 prvotno napisa
    Ja bi dojila jedino djecu od mog brata i jedino njegovoj supruzi bi dozvolila da podoji moju djecu

međutim i to bi radila samo u nekoj iznimnoj situaciji inače bi se odlučila na adaptirano
    ja razmišljam ovako

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja ne bih mogla dopustiti da mi neka druga osoba doji dijete pa makar mi to bio i netko sasvim blizak. Sama pomisao da dudla nečiju tuđu bradavicu mi se gadi ma kako god majčino mlijeko bilo najbolje. Al opet to ne bi bilo ono pravo majčino mlijeko.U tom slučaju bila bih za adaptirano.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

dojim svoje dete vec 2,8 god,
    svaciju bih bebu podojila.
    ne bih da ugrozim zdravlje svog deteta,
    gledala bih da je beba zdrava.
    a moje dete je vec dojila druga zena.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj lailah prvotno napisa
    Ja ne bih mogla dopustiti da mi neka druga osoba doji dijete pa makar mi to bio i netko sasvim blizak. Sama pomisao da dudla nečiju tuđu bradavicu mi se gadi ma kako god majčino mlijeko bilo najbolje. Al opet to ne bi bilo ono pravo majčino mlijeko.U tom slučaju bila bih za adaptirano.
    Potpis

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mog muza je u rodilistu dojila druga zena/majka.
    moja baba je dojila tudju curicu u rodilistu.
    tako da i MM i moj tata imaju seku po sisi. moj stari je to isticao puno puta u zivotu.
    stoga, takvo dojenje mi nije strano/cudno/neprirodno.

kad sam ucila GP, poglavlje o nasljednom pravu, uz krvno i tazbinsko srodstvo, odnos usvojitelja i usvojenika spominje se i odnos "po sisi". (naravno on nije relevantan za nasljednopravne odnose, ali se u knjizi spominje). tada sam bila jos daaaleko od uloge majke i taj odnos mi nije bio stran/cudan/neprirodan.

u povijesti je poznato "zanimanje" dojilja.

zelila bi napraviti jednu digresiju.
    citala sam u globusu intervju sa ocem pilule, Carl Djerassijem, koji je rekao kako je pilula povijest. da se buducnost okrece ka sterilizaciji kao kontracepcijskoj metodi- kaze, ljudi ce pohraniti svoje jajne stanice/spermije i sterilizirati ce se. kada ce zakljuciti da je doslo pravo vrijeme da osnuju obitelj, otici ce u ambulantu i zaceti ce dijete.
    zamislite za jedno 30 godina, vase dijete se nije podvrgnulo postupku vec je vas unuk zacet na "old fashion way". i svi gledaju tu cudnu obitelj. i vele da nisu normalni. misle da su nastrani. sektasi.
    a ovaj scenarij je lako moguc.

zamislite da drzite bebu u narucju. beba place. mame nema. mama je npr. u bolnici. i beba urodjeno okrece glavu prema vasoj sisi. otvara usta, prima je. njusi mlijeko. a mlijeko je jednako hrana, tekucina, utociste, spokoj. ta sisa je tom djetetu u trenutku sve. vasa sisa je tom djetetu u tom trenutku sve. da li bi ga otrgli sa svoje sise?

a obrnuta situacija....vi ste zavrsili u bolnici, vase dijete je bespomocno i prima sisu druge zene. da li bi zeljeli da vasem djetetu ta mama prakticki iscupa svoju sisu iz usta?

nikad ne reci nikad

btw. dojila bi tudje dijete. "dopustila" bi da Leu doji druga dojilja.
    sva sreca sto se nismo razdvajali jer da jesmo to bi bila jedina opcija- ona nikad nije uspijela jesti iz flasice.

ps. nadam se da nitko nece naci moj post uvredljiv, samo sam podijelila sa vama jedno razmisljanje koje mi se vec duze vrijeme vrti po glavi

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ženama koje volim i poznam dala bi da doje moje dijete, a i ja bi njihovo dojila bez problema.
    No bila bi mi frka dati dijete ženi koju ne poznajem.
    Kod mene je stvar u nepovjerenju (prema ženi), posesivnosi (prema djetetu) i ponosu ( )
    Izdojeno bi davala, to sigurno.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dojila sam tuđe dijete, moju djecu nije nitko osim mene dojio. Razmislila bih ako bi se radilo o dugoročnoj potrebi i, naravno, dopustila samo provjerenoj dojilici.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    zamislite da drzite bebu u narucju. beba place. mame nema. mama je npr. u bolnici. i beba urodjeno okrece glavu prema vasoj sisi. otvara usta, prima je. njusi mlijeko. a mlijeko je jednako hrana, tekucina, utociste, spokoj. ta sisa je tom djetetu u trenutku sve. vasa sisa je tom djetetu u tom trenutku sve. da li bi ga otrgli sa svoje sise?
    Ovo mi je sasma ok, ali ja sam shvatila da Luna misli na to da "odgojim" neko drugo dijete i netko moje. Kao prvo, nije mi jasno kako bi to funkcioniralo, taj netko bi morao prakticki ziviti s nama jer dojenje oduzima jako puno vremena. Jedino da se izdajam, ali uz ove probleme koje imam s kolicinom mlijeka sumnjam da bi bilo dosta za jos jedna usta. Šala mala.

a obrnuta situacija....vi ste zavrsili u bolnici, vase dijete je bespomocno i prima sisu druge zene. da li bi zeljeli da vasem djetetu ta mama prakticki iscupa svoju sisu iz usta?
    I ovo bi mi bilo u redu.
    btw. dojila bi tudje dijete. "dopustila" bi da Leu doji druga dojilja.
    sva sreca sto se nismo razdvajali jer da jesmo to bi bila jedina opcija- ona nikad nije uspijela jesti iz flasice.
    Da, i Tvrtku bi ovo mogao biti problem iako je prvih deset dana jeo iskljucivo na bocu nakon sto je probao cicu, nije vise bocu nikad htio. Ne znam sto bih da sam ostala bez mlijeka. Mislim da mi je to da ne zeli bocu i bio najveci poticaj da se ovoliko trudim.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ovako gledajući, ne čini mi se odbojna ta mogućnost.

Imam nekoliko pitanja:
    Na koliki vremenski period se misli kada se netko zauzima zamjenski dojiti? Dan-dva, tjedan-dva?
    Koja bi se dojilja danas zauzela dojiti moje dijete 3 mjeseci, pa i manje?
    Koliko je važno to što će ga druga žena dojiti 2 tjedna, a dijete potom svakako završiti na adaptiranom?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ovo mi je sasma ok, ali ja sam shvatila da Luna misli na to da "odgojim" neko drugo dijete i netko moje.
    e, moje je- ako mozes jednom, zasto ne i dvaput. iliti- prvi put je najteze i ostali kliseji

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Na koliki vremenski period se misli kada se netko zauzima zamjenski dojiti? Dan-dva, tjedan-dva?
    Koja bi se dojilja danas zauzela dojiti moje dijete 3 mjeseci, pa i manje?
    Koliko je važno to što će ga druga žena dojiti 2 tjedna, a dijete potom svakako završiti na adaptiranom?
    U konkretnoj situaciji - ne znam točno na koji period. Minimalno dva tjedna. Poanta je da dijete ne zaboravi tehniku sisanja i da se po maminu povratku iz bolnice pokuša relaktacija (mama u bolnici izdaja, ali se to mlijeko ne smije davati zbog lijekova).

Pitanje za one koje bi radije dale adaptirano: ne smeta vas činjenica da je mlijeko druge žene bolje za dijete od adaptiranog? Pitam zato što su argumenti uglavnom subjektivni (gađenje, odbojnost, ljubomora), a što je s objektivnim - da je to mlijeko ipak bolje za dijete od adaptiranog?

Molim vas da ne shvatite ovo kao provokaciju. Radi se o činjenici. Za svako dijete je najbolje mlijeko njegove majke, ali ako mu majka ne može davati svoje mlijeko, još uvijek je bolje mlijeko druge majke nego kravlje mlijeko u prahu. Zašto je pomisao na mlijeko druge majke odbojnija od pomisli o (adaptiranom) kravljem? Zbog pakiranja?

Kažem, pokušavam shvatiti, ali mi ne ide...Jasno mi je da u većini slučajeva mama koja ne može dojiti nema izbora - nemaju svi dojilju pri ruci - ali ako ima, zar nije to onda logičan izbor? Objektivno gledajući?

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

na neki krači period da, draže bi mi bilo da ga netko drugi doji nego
    adaptirano
    ali da znam da ga uopče nemogu dojiti onda bi valjda rađe adaptirano
    ili izdojeno(nije važno čije)na bocu
    ideja o dojilji koja bi stalno bila tu mi se ne sviđa jer bebi do 6mj treba i mama a dojenje je i maženje i emocionalno povezivanje
    tako da na duži period NE :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, to mi ima logike. Tako nekako i ja razmišljam. Ako kod mame ima nade za relaktaciju - onda zamjenska dojilja, a ako nema - onda banka mlijeka tj. izdojeno na bočicu. Kod mene bi adaptirano došlo u obzir samo u slučaju da nikako ne mogu doći do izvora majčinog mlijeka.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da luna to je to ako bi bilo nade za ponovno uspostavljanje dojenja
    svakako bi dojilju
    ali inače boca,i u svakom slučaju da imam izbor znači mogu kupiti ili
    izdojeno ili adaptirano rađe bi izdojeno s prepostavkom da se zna de je ok

eto biznisa za dojilje

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako se radi o kraćem prijelaznom periodu nakon kojeg će sama majka ponovno pokušati s dojenjem, dopustila bih sa zahvalnošću.

Da li se to nekome gadi ili ne, da li to nekoga emocionalno vrijeđa ili ne, da li je to pored adaptiranog uopće potrebno ili ne, meni osobno je manje važno.
    Priznajmo da je to, što zamjenska dojilja čini za maleno koje je iznenada ostalo bez izvora hrane koja ga održava na životu - velika stvar.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    na neki krači period da, draže bi mi bilo da ga netko drugi doji nego
    adaptirano
    ali da znam da ga uopče nemogu dojiti onda bi valjda rađe adaptirano
    ili izdojeno(nije važno čije)na bocu
    ideja o dojilji koja bi stalno bila tu mi se ne sviđa jer bebi do 6mj treba i mama a dojenje je i maženje i emocionalno povezivanje
    tako da na duži period NE :/
    x

mislim da je tesko govoriti o iskljucivom dojenju.
    ono je moguce kratak period. (par dana)

no ako se radi o duzem periodu nakon kojeg ce majka pokusati relaktaciju, razmisljam ko luna.

a ako se radi o jako dugom periodu i nema bas neke sanse da se ponovo uspostavi dojenje, razmisljam ko Arwen.
    Kažem, pokušavam shvatiti, ali mi ne ide...Jasno mi je da u većini slučajeva mama koja ne može dojiti nema izbora - nemaju svi dojilju pri ruci - ali ako ima, zar nije to onda logičan izbor? Objektivno gledajući?
    meni je.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Al opet to ne bi bilo ono pravo majčino mlijeko.
    Nerado se na ovo osvrćem jer je to tvoje mišljenje na koje imaš pravo, ali baš me kosnulo...
    Iz toga proizlazi da niti majka koja nije biološka ne može biti dostojna zamjena biološkoj majci, pa je i tvoj stav prema posvojenju isti?
    Kada malo bolje razmisliš, to bi ti došlo na isto.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

"Da" za doilju/izdojeno mlijeko zdrave majke. Šta bi dala da je moju Micu imao ko podojiti dok mlijeko nije nadošlo... Umjesto toga morala sam po svakom podoju davati adapirano
    Moj otac imao je mater po mlijeku, i poštovo je kao i onu rođenu, jer mu je život spasila (baka dobila mastitis, nije mogla dojiti dok je primala lijekove). Da ga ta dobra žena nije dojila, vjerovatno ne bi preživio, jer tada nije bilo adaptiranog, krava bila daleko, a bio je najmlađi od puno djece.
    Zato (i ne samo zato) glasam "za" za majčino mlijeko u bilo kojoj ambalaži :D

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Al opet to ne bi bilo ono pravo majčino mlijeko.
    Nerado se na ovo osvrćem jer je to tvoje mišljenje na koje imaš pravo, ali baš me kosnulo...
    Iz toga proizlazi da niti majka koja nije biološka ne može biti dostojna zamjena biološkoj majci, pa je i tvoj stav prema posvojenju isti?
    Kada malo bolje razmisliš, to bi ti došlo na isto.
    Ne bi se složila da je to isto. Ne mogu povući nikakvu paralelu izmedju stava prema posvojenju i pitanju koje je Luna inicijalno postavila.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Glasala sam za ne. Ne bi dala da moje dijete doji druga zena.

E sad, da li bi dala izdojeno mlijeko druge zene - mozda i bi, kada bi svaki obrok bio zdravstveno ispitan.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kada smo prošli put o tome razgovarale, nisam znala odgovor, ali sam više naginjala da ne bih mogla dojiti tuđe dijete.
    Ali, kad sam jučer u rukama držala dečkića od 4 dana čija mama se bori sa mastitisom i lošim vibrama iz rodilišta... vidjela sam kako je to najprirodija stvar.
    Nahraniti dijete!

Kao da je u tom trenutku važno čije ime ili gene nosi.

(ne, nisam... davno sam prestala dojiti)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Ne mogu povući nikakvu paralelu izmedju stava prema posvojenju i pitanju koje je Luna inicijalno postavila.
    Naravno da ne možeš kad je ni nema.

Ja sam se osvrnula na lailahin komentar, i moje je moje mišljenje da iz njega možemo iščitati kako ljudsko mlijeko nije dobro za ljudsko mladunče ako ne potječe isključivo od njegove biološke majke.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Na ovo sam mislila kad sam pisala da nije dobro dojiti tudje dijete. Pisala je bibai o tome na temi Bila sam zamjenska dojilja.

"Hm, koliko god to bilo pohvalno nije zdravo dojiti tuđe novorođenče zbog CMV infekcije".
    Netko je pitao sto je to i onda odgovara:
    "Jedan od virusa uzročnika mononukleoze koji se kod trudnica i dojilja često reaktivira i izlučuje putem mlijeka. Nije problem za dijete majke kod koje se to dogodi jer dijete ima i njena protutijela već za dijete majke koja to nema.
    A pošto većina od nas ne zna svoj serološki status bilo bi dobro takve stvari izbjegavati.
    Inače asimptomatska CMV infekcija rane dobi je jedan od najćešćih uzroka smetnji sluha, kocentracije i učenja u školskoj dobi".

Inače, isto razmisljam kao i Arwen, na dulji period (umjesto majke skroz) ne, ali ako zagusti pa cak i na duze vremena da kao pomoc majci da prebrodi pri relaktaciji.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

prebrodi relaktaciju...

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dojila bih drugo dijete, ali samo u slučaju mamine bolesti i sl. Tj. onak iz fore dati drugoj bebi da me cica, to ne bih. Bilo bi mi ful čudno.

Isto vrijedi za Janu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Pitanje za one koje bi radije dale adaptirano: ne smeta vas činjenica da je mlijeko druge žene bolje za dijete od adaptiranog? Pitam zato što su argumenti uglavnom subjektivni (gađenje, odbojnost, ljubomora), a što je s objektivnim - da je to mlijeko ipak bolje za dijete od adaptiranog?
    Ja bi se ipak odlučila za adaptirano. Jako sam posesivna kad se radi o bebama (mojim), teško mi ih je gledati u tuđem naručju. Kao mačka s mačićima. Volim da su u mojoj blizini.
    Ne bih mogla podnjeti da neka druga žena doji moje djete. Zbog bliskosti koja ide s dojenjem. Bila bi ljubomorna.

Takva sam mama.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Zbog bliskosti koja ide s dojenjem.
    U neku ruju si u pravu: često na Forumu govorimo kako dojenje nije samo prehrana, kako je to i maženje i bliskost i ljubav...
    Ali, postoje neki trenutci u kojima je... stvarno samo prehrana.
    Zamjensko dojenje je jedan od takvih.

Svejedno, sve mi samo lamentiramo dok se ne nađemo u situaciji da odlučimo "za" ili "protiv": ponekad se stavovi mijenjaju pod utjecajem okolnosti.

Evo jedne prekrasne priče o tome:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1155

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

dojila bih svako dijete, molila bih svaku (zdravu) dojilju da podoji moje dijete (bez obzira na količinu, trajanje, relaktaciju ili ne) ako ja to iz nekog razloga ne bih bila u stanju.

mislim, odnosno duboko sam uvjerena da veza i ljubav između mene i mog djeteta ne može time biti ni na koji način narušena ili umanjena. maziti se s djetetom mogu i u svim ostalim trenucima. mislim da je ljubomora/posesivnost (štolibitovećbilo) u ovom slučaju na štetu djeteta. između kravlje kemije i ljudske prirode biram potonje

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    mislim da je ljubomora/posesivnost (štolibitovećbilo) u ovom slučaju na štetu djeteta.
    Vjetovatno si u pravu. Isto kao apri. Tko zna kad bi se našla u situaciji bez izbora.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

da sam zbog bolesti privremeno onemogućena dojiti svoje dijete, dala bi da ga doji zamjenska dojilja, ali ona koju poznajem; znači neka od mojih prijateljica- dojilica i bila bi jako sretna zbog toga, iz dva razloga; jer bi moje dijete pilo majčino mlijeko (koje i u ovom kontekstu stavljam ispred adaptiranog) i što imam takvu prijateljicu

ali kužim i ovo što kaže LeaB; sada mi se čini da ne bih imala problem s tim, ali kada bi se zaista našla u toj situaciji, ne mogu sa 100 %-tnom sigurnošću tvrditi kako bi se osjećala; naročito u periodu nakon poroda, kada je bebica jako mala, osjetljivost majke jako velika, hormoni preuzmu ulogu...

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kad sam rodila, napunila sam zamrzivac odredjenom kolicinom svog mlijeka za svaki slucaj... ako zapnem negdje ili se nesto desi, a beba nije iz nekog razloga sa mnom.

I rekla sam muzu, ako mi se nesta desi, a bebi je manje od 6 mjeseci, neka razmisli da nasu prijateljicu (koja ima 2.5 mjeseca starijeg sina i doji ga) zamoli bar malo njenog mlijeka.

Imam vrlo dobru prijateljicu cija je mama nakon strasno teskog poroda bila hospitalizirana 4 mjeseca. Bebica je bila u bolnici mjesec dana i dojile su je cetiri razlicite dojilje.

Dileme nema.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

da, dopustila bi da moje dijete podoji druga žena.

i jesam, već sam i dopustila. bili su to napola podoji iz zezancije dok sam se ja tuširala a cure se uznemirile (i jednu i drugu je po jedanput podojila moja šogorica. P kada je imala cca 13mj, B kada je imala oko 3mj)

kada bi se radilo o nekoj frkovitoj situaciji, kada ne bi mogla biti uz dijete ili kada ne bi smjela dojiti neki period, voljela bi znati da će moje dijete dobiti najbolje. mlijeko jedne mame, samo druge mame

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Razmišljala sam, i možda ću potaknuti nekima bolnu točku, ali pristala bi da druga žena doji moje dijete pod jednim uvjetom - da znam da pazi na sebe i na svoju prehranu kao što ja pazim, konkretnije, da znam da ne pije i ne puši. Takva sam...ali bi zato najvjerojatnije dojila tuđe dijete, pogotovo u slučaju majčine bolesti...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Inesica prvotno napisa
    i jesam, već sam i dopustila. bili su to napola podoji iz zezancije dok sam se ja tuširala a cure se uznemirile (i jednu i drugu je po jedanput podojila moja šogorica. P kada je imala cca 13mj, B kada je imala oko 3mj
    Uvijek sam mislila da starija beba ne bi htjela sisati nekog "novog". Meni je T sad u fazi da ne voli ni da ga nose druge/ nepoznate osobe a kamoli da ga netko doji. Cini mi se da bi bio zbunjen.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Jako je teško reći dok se ne nađeš u toj situaciji.
    Stelli sam u početku davala adaptirano dok se ja nisam ufurala u dojenje i dok nije došlo dovoljno mlijeka da izbacimo adaptirano i nisam razmišljala o ovome jer nisam poznavala mamu koja je baš u to doba dojila. Da sam imala frendicu, rođakinju, susjedu koja baš u to vrijeme doji možda bi i pitala jel bi mi mogla dati malo mlijeka ili jel bi htjela podojiti koji put i moju bebu
    Mislim da bi i ja podojila tuđe dijete i da bi dala da druga mama doji moje ako ja ne bi mogla. Možda ne baš bilo kome s ceste, ali rođakinji/ prijateljici bi.
    Zapravo jednom mi je to palo na pamet kad se jedan bebač probudio i zaplakao dok je mama nešto skoknula obaviti. Prvo mi je palo na pamet da nazovem nj mamu i velim da ću ga ja podojiti dok ona dođe ak je gladan i hitno treba cicu

Da ne duljim, bi, to mi je prirodno, to se radilo uvijek, pa i u filmovima dame i kraljice obično ne doje nego imaju dojilice

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Uvijek sam mislila da starija beba ne bi htjela sisati nekog "novog". Meni je T sad u fazi da ne voli ni da ga nose druge/ nepoznate osobe a kamoli da ga netko doji. Cini mi se da bi bio zbunjen.
    Petra je šogoricu prihvatila u polusnu. ja sam je bila uspavala i otišla se tuširati. ona se počela buditi i šogorica je uskočila.
    drugi dan kad ju je ponudila, onak prek dana, P ju je gledala ko da je s marsa pala i sam se okrenula i otišla dalje
    da definitivno se slažem da bi to kod 'starijih' klinaca teže prolazilo, no onda dojenje više nije niti presudan faktaor u cijeloj priči što se prehrane tiće (iako je kod P dojenje dugo bilo jaaaakoooo važno i što se klope tiće)

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Prvo Luna tebi za ono sto cinis.

Ne stignem sad iscitavati sve vase postove. Reci cu samo da sam glasala, vecina vjerojatno zna - za prvu varijantu.

Nema pola godine kad smo raspravljale na ovu temu, hipotetski, pa me malo cak i zacudio broj onih koje bi (kao i ja) dale dijete na podoj zamjenskoj dojilji.

Ja bih to ucinila kao prvo zato da mi dijete ne jede kravlje odnosno umjetno mlijeko ako ne mora. Zatim, zato da mogu nastaviti dojiti nakon nekog vremena (da beba ne zaboravi sisati) a i treci razlog mi je bitan, a to je za mene ta povezanost. Naime, mislim da bebama zaista treba njeznost, bliskost, povezanost koje imaju u dojenju, pa ne bih to voljela oteti svom djetetu. Zamisljam se u situaciji da mi se nesto dogodi pa smo razdvojeni. Ostao je bez mame. Pa onda i bez dojenja. Neprihvatljivo.

I da, naravno da bih dojila tudje dijete. Ili dala svoje izdojeno mlijeko ako treba.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kako je napisala mina, tesko je o tome govoriti dok se ne nađes u toj situaciji

ali mislim da bi mogla dojiti tuđe dijete
    a da Taru netko drugi doji, mislim da bi na tu dojilju gledala kao na jedno veliko pakiranje mlijeka za moju curicu

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad su me na neonatologiji zamolile sestre da podojim nakon Lukasa i jednu bebu koja tamo leži, a ne želi bočicu, nisam sekunde razmišljala.
    i nije mi bilo čudno.
    sestre su bile zakon

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Samo svojoj sestri bi dozvolila da doji moju bebu , a ako bi trebalo mojoj sestri ili nekoj dobroj prijateljici da ja podojim njenog bebača - to bi sad učinila bez razmišljanja (prije Roda mi to ne bi palo na pamet, zato sam i napisala - sad).

I meni je adaptirano zadnja, zadnja opcija, zato sam i učinila sve što sam mogla da uspješno dojim.

Citiraj klmama prvotno napisa
    kad su me na neonatologiji zamolile sestre da podojim nakon Lukasa i jednu bebu koja tamo leži, a ne želi bočicu, nisam sekunde razmišljala.
    i nije mi bilo čudno.
    sestre su bile zakon
    Da li je majka tog djeteta pristala na to?
    Ja to ne bi učinila bez majčinog pristanka.

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podojila bi drugo dijete bez problema.

Svom djetetu davala bi izdojeno mlijeko

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja bih dala drugoj ženi da mi doji dijete, ali samo ako je to meni bliska osoba. Ne zbog ljubomore, nego zato da sam sigurna da dobiva toplinu i njeznost od nje. I bila bih toj osobi zahvalna do groba.

I naravno da bih dojila tuđu djecu, izdajala se, nema frke...samo pitajte

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni bi bilo jako tesko da mi netko podoji dijete. Zbog ljubomore. Ali, posto smatram da je dobrobit djeteta ispred mojih subjektivnih dozivljaja, prije bi se odlucila za to nego za adaptirano. A vjerujem da bi mi bilo jako tesko....Tudje dijete bi mi bilo lakse podojiti nego dati vlastito nekome na dojenje. :/

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dojila bih necije dijete, izdajala se i sve sto treba.
    U obrnutoj situaciji, bila bih presretna. Naime, ako bih ja lezala u bolnici, na teskim lijekovima, bilo bi mi milijun puta lakse da znam kako moje dijete ima ciku i mlijeko, makar nije moje, i da ce biti minimalno traumatizirano obzirom na cjelokupnu situaciju.
    CAk i ako ne bi postojala mogucnost relaktacije, bilo bi mi draze da ju doji druga zena ili pije izdojeno na bocicu nego adaptirano.
    i bila bih zahvalna toj zeni do groba.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •