Hej, Deaedi se samo šalila, nemoj ni u ludilu probati!!!!!!!!!!!!!! :shock:Deaedi prvotno napisa
Hej, Deaedi se samo šalila, nemoj ni u ludilu probati!!!!!!!!!!!!!! :shock:Deaedi prvotno napisa
a zašto joj pobogu ideš dat kravlje?? :shock:
Nemoj se s tim zezat. Nasa generacija je odrasla na kravljem mlijeku, ali danas ne bi riskirala sa kravljim barem do godine dana.Lelas prvotno napisa
Npr. ja danas imam visoki kolesterol, nekoliko alergija na sve i svasta...A tek mi je 32g. Da li na tome mogu zahvaliti ajmprin juhi od 3tj - mozda da, mozda ne...Nikad necu znati...Deaedi prvotno napisa
Potpis! Kravlje nikako ne prije godinu dana.Deaedi prvotno napisa
Mi smo tek tada krenuli s kravljim proizvodima.
Nije mi jasno..di se svima zuri..zasto je fora ako beba jede sve i svasta. Bezveze.
Uopce ne znam zasto idem citat ovakve topice jerbo se odmah nanerviram.![]()
TI najvjerovatnije nisi imala problema sa dojenjem i adaptiranim pa ti je lako govorit, a šta da radim dijete ne doji i neće adaptirano.retha prvotno napisa
Šta da joj dam sa 5ipo mjeseci, da živi samo na par kašika voća i povrća?
O svojem dojenju necu pisat jerbo to nije topic za to.
Sto se adaptiranog tice..nisam uopce kompetentna i takvim ozbiljnim stvarima kad dijete odbija mlijeko (jedinu prehranu koja se preporucuje do navrsenih 6mj) bi trebala porazgovarat s svojim pedijatrom i to vec sutra, a ne cekat sljedecu kontrolu. Zelim ti puno srece.
Ponovo isticem ovo gore navedeno.i takvim ozbiljnim stvarima kad dijete odbija mlijeko (jedinu prehranu koja se preporucuje do navrsenih 6mj) bi trebala porazgovarat s svojim pedijatrom i to vec sutra, a ne cekat sljedecu kontrolu
I naravno da prehrana adaptiranim mlijekom nosi svoje rizike, ali u situacijama kad se nema drugog izbora naravno da je adaptirano kravlje bolje od obicnog kravljeg mlijeka. Iako i adaptirano ima obicne kravlje proteine koji nisu prilagodjeni nasem tijelu (rekla bih da oni stvaraju dosta problema), barem je prilagodjen omjer kolicine tih proteina i masti te dodanih vitamina itd.
A sad vas molim da se vratite na naslov teme, a taj je podsjecam "posljedice lose dohrane".
Hvala![]()
Mr grubi, ne mogu ne shvatiti tvoju primjedbu uvredljivo...ili sam opet umorna...
Moja rečenica se odnosila na post koji je napisala Lelas. Da preformuliram što sam htjela reći- da obično mame koje baš ne paze na dohranu ne paze ni na većinu drugih stvari te čine da djeca brže sjedaju , hodaju... Te moja primjedba je bila da se to dešava vjerovatno zbog odnosa roditelja a ne zbog same hrane koja čini djecu naprednijima u tim nekim stvarima, a to se podadudara pa ispadne kako djeca brže napreduju.
Moj L je isključivo dojen 6 mj, i dalje pazimo na prehranu ( a i MM i ja) i puštamo ga da se razvija kojom brzinom hoće i nevidim kako se iz mog posta moglo izčitati nešto drugo? :/ A stvarno neznam zašto se ja sad još kao i opravdavam...
sory ondaivanaos prvotno napisa
u potpunosti se ne slažem da će nemaran odnos majke prema djetetu omogućiti brži razvitak motorike :?
pa o štetnosti hodalica su govorili fizijatri ,ljudi koji štetu od hodalica ispravljaju
onaj dio o formuli se temelji na rečenici: majčino mlijeko štiti od astme, kasnije sklonosti dijabetesu, pretilosti ... ili čitaj između redaka : adaptirano povećava opasnost od tih bolesti
grubo ali istinito
ne smije se zaboravljati da je dijete emotivno biće a ne samo tjelesno
jedan od primjera je cry-out metoda, nakon nekog vremena dijete će prestati plakati, ići spavati kad ga se legne ... ali šta je s njegovim osječajima, s osječajem napuštenosti, trajne nesigurnosti ... jel se isplati?
ne pitam niti tražim da objašnjavaš svoj odgoj, nego ti napadam tvoj zaključak , koji je temeljen na čemu? jer ga smatram potpuno pogrešnim
nemam ništa osobno protiv tebe, želim raspraviti kako i odakle si došla do tog zaključka koji se kosi s dokazanim činjenicama
tribala sam staviti ovog smajlićakod prve rečenice
MGrubi,.baš me zanima bi li bila toliko rječita da iz bilo kojeg zarloga nisi dojila svoje dijete.Uopće nisi fer prema mamama koje moraju davati adaptirano
Ja sam othranjena na adaptiranom, sa tri mjeseca sam dobivala mlijeko s keksom jer je mama mislila da mi je samo dojenje premalo. Bila sam velika beba i tako je počela s bočicom. Ali do 2 godine nisam probala kravlje obično. Nemam nikakvih problema. Ali jedna stvar me iznenadila. Prestala sam koristiti kravlje mlijeko i sve nefermentirane mliječne proizvode jer Leda jako bljucka kad ih konzumiram. Pred neki dan sam pojela sladoled jer nisam mogla odoljeti (prasica) i lice mi se skroz osulo. Dakle, moji problemi s pubertetskim prištićima su nestali kada sam izbacila KM.
MM je odhranjen na KM, iako sveki kaže da mu ništa ne fali jer je ko od stijene odvaljen, ipak postoje problemi. Pretilost, totalni problemi s probavom.
dala sam adaptirano svojoj maloj kad sam si mislila da "nemam mlijeka", ne zanima me zbog čega je beba na adaptiranom (viruj mi najteže mi je čuti razlog kad je majka htjela dojiti a dojenje je bilo sabotirano - da sam bar ranije stupila u kontakt....), ono je jedina 2. opcija, no nije bezazlenoTrina prvotno napisa
postoji razlika, kao što postoji zdrava i nezdrava prehrana, jedno i drugo s hrana, no ovo drugo je povezano s krvožilnim problemaima i itd...
no ne bi toliko išla OT, nije bitno
da budem jasna: mnoge su bebe spašene zahvaljujući adaptiranom, o tome nema govora
Trina
eto taj dio mi je bio "okidač"Nekako mi se čini da (ili su to iznimke) kao da djeca koja nisu dojena i pažljivo nadohrinjivanja brže sjede itd, ili to ima veze sa stilom odgajanja tih roditelja, hodalicama itd (nekako to povlači druge stvari)?
shvatila sam da se želi reči da je bolje ne dojiti i paziti oko nadohrane jer će onda beba brže napredovati u sjedenju, hodanju ....
I ja mislim da neki nisu fer prema mamama koje iz bilo kojih razloga nisu mogle dojiti!
Razlika je onih koji to možda nisu toliko forsirali i onih koju su se stvarno trudile ali nije išlo.
Što hoćete reći da je moje dijete svakako ugroženo zbog toga što ga više nedojim.
Trebali značit da bilo koji put da odaberem ADAPTIRANO ili KRAVLJE i jedno i drugo nije dobro za moje dijete. Žašto onda nebih odma koristila kravlje žašto čekati godinu dana ako je i Adaptirano loše za moje dijete.
Da izbacim skros mlijeko, zato što više nedojim? Onda sigurno neće biti zdravije.
Meni više ništa nije jasno.............![]()
nisu to moja istraživanja, to su podaci istraživanja koja su potvrdila povezanost tih problema s dojenačkom prehranom, kako bi inače mogli zaključiti da majčino mlijeko štiti od tih bolesti?Lelas prvotno napisa
ne bih rekla da je ugroženo, nego više izloženo , no jel moš birati? ne
potrudiš se da kompeziraš taj nedostatak s kasnijom ishranom, i vjerovatnosti su minimalne
eto npr. gradski zrak povečava mogućnost respiratornih problema i bolesti, i šta bi sad, svi trebali iseliti iz grada?
gle, ja sam sklona debljanju, imala sam trudnički šečer (dr. je rekao jer imam sklonost dijabetesu) i čitavo djetinstvo sam se borila s plućnim bolestima, a na kravljem sam bila od 6mj (mama je morala ići raditi )
isti slučaj je s bratom (dojen do 8mj, nakon toga kravlje)
moja sestra je dojena do 12mj i nema tih problema ... zanimljivo
kravlje nikako ispod 12mj, preteško je za želudac i može izazvati sitna unutarnja krvarenja u stijenki želudca koje za posljedicu ima anemiju
adaptirano je koliko-toliko "olakšano", tj. prilagođeno
lelas, daj malo uspori...![]()
i ja sam ostala bez mlijeka, i kikica je bila na adaptiranom. s nekih 2-3 mjeseca starosti (više se ne sjećam dobro). u tom trenutku - nije bilo drugog rješenja.![]()
majčino mlijeko JE najbolje, ali ako ga nema - treba ići na prvo manje bolje rješenje. a to svakako nije kravlje mlijeko.
ne znam što se sada nudi na tržištu - ali sigurna sam da postoji više vrsta adaptiranog mlijeka, pa bih ti ja ipak preporučila da prvo probaš neku drugu vrstu. možda pomogne. neke mame su mi rekle da njihove bebe ne podnose određene vrste adaptiranog...
uz to kombiniraj odgovarajuću dohranu (ja sam se držala savjeta pedijatrice), i proći će "krizno" razdoblje.![]()
![]()
kad govorimo o dojenju djeteta, i majčinom mlijeku kao najboljoj hrani - ova izjava je sasvim u redu. za majku koja ima IZBOR.MGrubi prvotno napisa
majkama koje nemaju taj izbor, ova izjava može potaknuti grižnju savjesti, i osjećaj manje vrijednosti. i ja sam se borila s takvim stvarima, i trebalo mi je vremena da shvatim da sam dobra majka, iako više nemam mlijeka i ne mogu dojiti.
lelas treba podršku i savjet - kako da najbolje napravi u svojoj sadašnjoj situaciji.
majčina ljubav se ne mjeri mlijekom
gle, od grižnje savjesti se ne bježi, treba se suočiti i raščistiti stvari sa sobom
:/ nisam vidila da je tražila savjet, niti išta o njenoj situaciji
sory
1. točno - ali često pročitam suprotna mišljenjaMGrubi prvotno napisa
2. u ovakvim slučajevima - majka ne treba imati grižnju savjesti
da se vratimo na temu?doHRANA, ne doJENJE.
![]()
Lelas nemoj ni pod razno davati kravlje mlijeko. Ono je stvarno jako stetno za tako malu bebu.Lelas prvotno napisa
Definitivno se moras posavjetovati s pedijatrom o djetetovoj ishrani.
Kao sto sam ti rekla ja sam svoje na kapaljku na kraju hranila dok nisu dosli do uzrasta da se uvodi dohrana i onda se naravno situacija malo poboljsala.
Nije dobro ni stalno mjenjati adaptirana i iz tog razloga ti i govorim da se posavjetujes s pedijatrom.
Sta i koliko tvoje beba ustvari sada jede? Kako dobija na tezini?
Pedijatru mozes otici i pored redovitih kontrola kada imas problema.
Ja sam s Noah s 5 mjeseci totalno odustala od ideje bocice jer nisam vise mogla ni njega ni sebe maltretirati i nekako izgurala tih mjesec dana prije nadohrane.
Znam da ti je sigurno tesko ali opet moram naglasiti da nedajes kravlje vec koliko toliko adaptirano.![]()
MGrubi prvotno napisa
Čudno kako ti je to bilo okidač, tj kako si taj dio razumjela na taj način. Pitaš me da objasnim svoj zaključak- to uopče nije bio zaključak, buduči da je upitnik na kraju rečenice. Ja sam se samo ponukana prethodnim postom gdje se spominje beba koja je u svemu uranila prisjetila nekoliko primjera beba iz moje okoline koje nisu dojene i roditelji se hvale kako sjede, hodaju rano... te sam to i povezala sa njihovim stilom odgajanja-hodalicama itd.Nigdje nisam rekla da tako treba, već je to bila samo moja obzezvacija. Ali ti kao da taj dio nisi vidjela... Osječala sam se prozvanom. A i izgleda da tebi nije baš teško naći okidać![]()
Evo ja sam skužila što je IvanaOS htjela reći, a to je nešto što sam se i ja znala zapitati....
Gledajući primjere iz svoje okoline, znam majke koje nisu dojile, slušale su savjete od svojih svekrva, majki, itd... znači krenule su s ranijom dohranom, hodalice, kravlje mlijeko, nekako, po meni nemarno... al eto, dječica su im tako brzo napredovala, i sa motorikom, nemaju nikakvih problema sa hranjenjem, djeca im klopaju sve...
I sad.... čitajući tu po forumu, i po ostalim forumima, a i iz svog iskustva, gdje sam u svakoj situaciji reagirala koliko sam mogla ispravnije, znači, što zdravija prehrana, nema hodalice, pazila na sve i svašta... i sad... imamo velikih problema sa hranjenjem. Znači, jako su izbirljive, jako malo jedu, ma koma... i svi mi tupe da se to desilo zbog mojih fantazija, pa kako smo svi mi odrasli, pa ovo, pa ono...
ZAšto se sad napravila tolika frka, da sve naše bolesti su nastale zbog dohrane?
Ma dajte molim vas, ako ikad dobijem rak kojeg organa, sigurno neće biti zbog loše dohrane, nego zbog cigara![]()
Vidim da neki ovdje navode, da ja imam povišen šećer, tlak, ovo ono, mama mi je s tri mjeseca dala juhu... a ne govori nitko kakav mu je danas način prehrane, dal se davi u coli ili hamburgerima?
I da ne zaboravim o tome koliko tu utječe genetika, odnosno nasljedne bolesti...
Prejednostavno je reći: imam to i to zbog ajpren juhe!
Nama je pedijatar objasnio da je to zbog toga što sa četiri mjeseca okusnice u ustima još nisu razvijene i što god daš djetetu ono će prihvatiti. Sa šest mjeseci neke su okusnice razvijene, a neke ne i zato djeca teže prihvaćaju dohranu kad su starija ili prihvaćaju samo jednu vrstu hrane.suzyem prvotno napisa
Miha je odmah prihvatio voće, a sa povrćem se i danas borimo iako je već puno bolje.
:shock: :shock:ivanaos prvotno napisa
ovo mi je fakat tesko za povjerovat!!!
![]()
Ovo može biti točno, ali ako gledamo da je npr. moja sveki hranila svoje dijete onako kako joj je mama savjetovala, a njoj njena, može biti da je ta ajpren juha samo okidač za neku bolest.suzyem prvotno napisa
slažem se da kriva dohrana nije isključivi krivac za zdravstvene probleme. ali u dobrom dijelu slučajeva - može izazvati kasnije probleme.
postoje određene vrste hrane koju naš organizam teže prihvaća (instinktivno ih odbijamo), a koju smo prisiljeni jesti - samo zato što smo "mali". a roditelji smatraju da je to zdravo.
ja se ne sjećam puno toga - ali se sjećam (negdje oko 3 godine) "slika" hrane na tanjuru - koju ne mogu ni danas jesti... (riba, mlijeko, paprika...) . bolovi, napuhnutost, mučnine...
ja sam kod kikice jako pazila na to da ju ne forsam da jede nešto što ne želi. imali smo "dogovor" za jedan ili dva zalogaja - za probu. i onda sam promatrala da li ima problema.
puno stvari koje je probala, kasnije je tražila jesti. ipak - postoji i hrana koju ne jede ni dan danas. i ja rađe skuham dva ručka (ili si ona sama napravi ono što želi) - nego da ju tjeram da jede ono što joj ne odgovara.
Sorci, u pravu si... Možda je puno veći problem to što roditelji inzistiraju na određenim vrstama hrane (kravlje mlijeko je izvrsan primjer), jer dijete to kao mora... a dijete nam u biti govori, pokazuje što mu paše...
Ali što je kad dijete recimo odbija voće, ili povrće? Mislim, po svim pravilima zdrave prehrane, to bi trebalo najviše jesti... da li nam tad pokazuje da nije spremno :/
MM je recimo postao spreman za povrće oko dvadesetih godina, do tad sačuvajbože...
moje znanje o tom dijelu je svedeno na moje (loše) iskustvo.
za odbijanje voća ne znam, ali znam da sam skoro stradala kad sam u gostima pojela DESET banana...![]()
možda djetetu ne paše određeni okus, pa bi trebalo probati s nekim drugim voćem ili povrćem... ili ga pripremiti na drukčiji način... :/
što je bilo?sorciere prvotno napisa
stari me htio nalematPaulita prvotno napisa
![]()
sorciere prvotno napisa
a ja mislila neki probavni problemi....
![]()
![]()
ali sad si razmišljam... banane su mi i dalje najdraže voće.![]()
nekad sam jela jabuke, i nisam ih se mogla dovoljno najesti. sad ih jedva okusim. kruške isto tako. lubenice i dinje - skoro ništa :?
jedem jagode (kad ih ima), banane, breskve, zelene nektarine - a sve ostalo mogu, ali ne poželim...
ja se sječam da mi jew bilo užasno muka od sataraša (ko nezna-varivo od paprike, luka, patliđana, rajčice..) i meni i mojoj sestri. Ona se čak jednom ispovračala u tanjurA baka nas je tjerala, jer je to povrče pa je zdravo :/
upravo tako!lukica prvotno napisa
i odgovor koji svima dajem je: koliko ljudi se okrece makrobiotici, zdravoj prehrani, kuhanom, bez ulja, masti, zacina...u starijoj dobi. i zbog cega. i zar onda nije logicno da cu takvom zdravom prehranom hraniti svoje dijete.
znas, kada sam se educirala i kada sam citala koje su sve prednosti majcinog mlijeka i koji su rizici adaptiranog, samo sam cekirala, stavljala kvacice....i sestra i ja smo odrasli na nekoj kemijskoj formuli i caju sa saharinom, dohrana...kakva se vec savjetovala prije 30 godina. upale uha sam imala toliko, vec od par mjeseci, da imam kvrge iza usiju, traume od bolnica, to mi je bio drugi dom, poremecaj metabolizma su mi dijagnosticirali sa 4,5 godina, nakon sto su 2 godine mislili da sam ciras, pa do puberteta na dijabeticarskoj dijeti, sestra je imala xx upala pluca, srebrnjak joj je bio vrtic, asmaticar, alergicar.....Lelas prvotno napisa
s ovim sam samo htjela reci da to nisu babske price, da to nije samo promocija dojenja, da su to znanstveno utvrdjene cinjenice potkrijepljene stvarnim dokazima.
i radi se o tome da se majke educiraju. da kada donose odluku, da je donesu na temelju pravih i potpunih informacija.
da se makne mit o mlijeku koje nestaje preko noci, o mlijeku koje je slabo, koje nije dobro itd.
i kad se uspije u tome, nece vise biti toliko recenica poput "Ajte molim vas recite mi vi onda šta da mi majke koje nedojimo šta da dajemo djetetu? :? :/![]()
"
mene srce boli kada citam takve recenice. stvarno mi je zao.
i srce me boli i htjela bi iskociti iz koze kada se izbaci jedna kljucna rijec- "iskljucivo" u recenici "preporuca se ISKLJUCIVO dojenje 6. mjeseci"
nemam rijeci. zapravo imam, ali su prejake...ivanaos prvotno napisa
hvala bogu, u zivotu nisam probala kolu i ina "ubijam se iznutra" pica.
jedino zasto mogu zahvaliti formuli i posljedicama iste.
ova tema je bila namijenjena razmjeni informacija o mogućim posljedicama neadekvatne DOHRANE.
umjesto toga - skrenula je na davanje "moralnih packi" majkama koje iz nekog razloga nisu mogle (ili ne mogu) dojiti.
bilo bi mi drago kad bi temu zaključali.
slažem se da topicu hitno treba povratak na temu - i anchie je to jučer zamolila - ali ne vidim nikakve "moralne packe".
Apsolutno se slazem! Mislim stvarno, mi mame koje ne dojimo znamo da je dojenje najzdravije za dijete, ali ispada da ako zena nema mlijeka da je zbog silnih bolesti tj. posljedica od adaptiranog mlijeka bolje pustit dijete da umre od gladi, a ne nedaj Boze dati mu adaptirano mlijeko, onak hellllloooooooooooooo.Lelas prvotno napisa
Ispada da djeca koja su na adaptiranom da su zanemarena, da se nezdravo hrane, blabla, mislim uz duzno postovanje svima malo mi je muka od pljuvanja adaptiranog, ne kazem da se treba poticati i propagirati adaptirano, ali ne treba se o adaptiranom mlijeku ni pisati kao da je put u bolestine kada dijete odraste, onak to je malo too much.
Da se razumijemo zena koja NE ZELI dojiti ona to nece makar joj vi eseje pisale kako je to dobro i zdravo za dijete tako da ne vidim razloga cemu tolika hajka da adaptirano .
Inace ja sam vec na 100 postova napisala da sam ZELJELA dojiti, ali da nisam imala mlijeka tj. u mom cekanju da mlijeko napokon krene dijete zavrsilo u bolnici od pothranjenosti, bez pretjerivanja sin mi je skoro umro od gladi jer sam bila iskljucivo za dojenje, a ni slucajno adaptirano i gle gdje ga je to odvelo - na inufuziju.
Tako da molim lijepo da se napokon prestanu napadati zene koje ne doje djecu, koje hrane djecu adaptiranim mlijekom jer to uopce ne znaci da su nemarne, neodgovorne, lijene ili kakve vec, dapace koliko slucajeva ima da brizna mama doji dijete, a dohranom ga doslovno truje dajuci mi zacuinjenu hranu, sokove kojih je 2l 3 kn (znaci secerna sranja), cokolade, bombone i ostali junk food.
Cini se da sva ta losa dohrana na kraju "ubije u pojam" to dojenje i eto zbog lose dohrane dijete opet moze biti sklono boletima, dakle nije dojenje carobna formula kako dijete biti zdravo jel?!
Ajmo sada napade na mene, inace napominjem da sam za dojenje, ali s druge strane nisam za pricanje o adaptiranom kao da se djeci daje otrov jer sam i ja sama mislila skoro pa da je to "otrov" za djecu pa nisam zeljela ni cut za adaptirano i dijete mi skoro umrlo tako molim vas mene mozete postediti prica kako je ovo dobro, ovo lose, bla bla jer sve i sama znam, ali mislim da adaptirano bez obzira na sve nije bas toooooooliko lose kao sto se ovdje predstavlja.
Rečeno-učinjeno. Zaključavam temu!sorciere prvotno napisa