MMMMMMMljac bakalar.. , obožavam ga. Radimo ga kao i apricot, red bakalara, red krumpira, peršin,češnjak, maslinovo ulje, i to se onda jede žlicom..
A bakalar bianco pravimo bez krompira.
500 g sušenog bakalara
2 dl maslinovog ulja
1 dcl sjemenovog ulja
30 g češnjaka
3 g papara
20 g soli
2 lista lovora

1.dan - Bakalar se istuče drvanim batom, stavi se u duboku posudu, prelije vodom i moči preko noći.
2.dan - Bakalar stavimo kuhati, dodamo sol, list lovora i nekoliko režanja češnjaka pa ga kuhamo dok ne omekša. Kuhanog očistimo od kosti i crnih kožica te ga odijelimo na komade.
U prikladnoj posudi bakalar se tuče mikserom (nekad se to tuklo kuhačom i tresla se teča ), istovremeno dodajemo ulje i juhu u kojoj se kuhao. Kad je bakalar napola tučen, dodamo sitno sjeckani češnjak, sol, papar i dalje uz lupanje dodajemo maslinovo i sjemenovo ulje. Bakalar je gotov kad postane kremast i lijepe bijele boje. Jede se hladan.

A onda još ispečete fini friški kruh pa ga mažete po kruhu dok je još malčice topal s hrskavom korom. Ajme, iznenada ogladnih...