Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Istiskivanje posteljice

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Istiskivanje posteljice

Zanima me kakvo je vaše iskustvo istiskivanja posteljice nakon prirodnog porođaja....
    Meni je to bilo veoma bolno (bolnije od trudova i poroda zajedno). Naime, to mi je radila neka lada medicinska sestra pa čisto sumnjam u njezino iskustvo :/ . Stisnula mi je s 2 prsta sredinu trbuha tako jako da sam mislila da će mi njezini prsti probiti sve nutarnje organe i doći do podloge na kojoj me tiskala. Stisnula je jedanput i to samo na tom malom dijelu trbuha (sredini) i gotovo. Međutim, kojih 4 sata nakon poroda (kada sam 1. put išla u WC, ispao mi je još jedan dio posteljice tako da me sestra koja mi je pomogla pri tome odlasku pitala "Što vama nisu istisnulči posteljicu?" :?
    Kako su vama to radili,koliko vam je bilo bolno, koliko je trajalo, po kojoj širini trbuha i da li je sva posteljica izašla?

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni su to radili na prvom porodu i ne sa dva prsta nego cijelom šakom

bolilo je ko sam vrag

taman misliš da je sva bol nestala a ono ona navalila na mene ko sivonja

i što je najgore ostao mi je komad posteljice što su srećom odmah primjetili pa su mi dali neku injekciju i još neke kapi koje sam morala piti par dana

nakon nekih desetak dana doma sam na wc-u izvlačila iz sebe taj dio posteljice

odmah sam se javila u bolnicu nakon toga i morala sam već sutradan doć na vaginalni ultrazvuk da vide jeli sve ok

srećom sve je bilo dobro,sve je izašlo van a da nije morala bi na kiretažu

drugi put mi to nisu radili a nitko mi nije objasnio zašto su mi to radili neposredno nakon poroda

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni to nisu radili

samo su je povukli i cijela je izasla

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ni meni nisu ništa pritiskali.
    Samo su je malo povukli i izašla je.
    Bez boli.

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i meni su je povukli i izašla je,a onda još i to tiskanje.....i onda na wc-u skužim da je ima još.
    Znači da to ne rade svima? Nada m se da ću izbijeći sad.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nakon poroda zahtjevaj da ti pokažu posteljicu da vidiš da je čitava.
    I ako te budu pritiskali (nadam se da neće), ne boj se pitati čemu to.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Srećom, izašla je odmah, bez stiskanja i sl. Curi u boxu do (poslije smo bile skupa u sobi) je ostala, nije mogla istisnuti pa je morala na anesteziju da joj izvade.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je dijete povuklo sa sobom.
    Pa su izašle zajedno, ona i njezina posteljina :D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koliko ja znam posteljica puno teže izlazi kad je mjehur pun. Samo se poneki doktori toga ne sjete pa gnjave pacjentice skakanjem na trbuh i sličnim neugodnim pothvatima. Meni tak posteljica nije išla, doktorica je rekla da će prvo kateterom isprazniti mjehur pa će vidjet. Kad mi je ispraznila mjehur, što nije bilo bolno i nisam ni osjetila, posteljica je izašla bez ikakvih bolova. Nisam ni skužila. Ja sam pila puno vode neposredno prije poroda iako su mi rekli da ne pijem pa otuda pun mjehur.
    Također doktorica me prvo pitala dal sam imala pobačaj jer kao onda posteljica izlazi teže. Ak nije to da je pun mjehur. Vjerojatno ima i drugih razloga, al to su oni za koje sam ja čula.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    Koliko ja znam posteljica puno teže izlazi kad je mjehur pun. Samo se poneki doktori toga ne sjete pa gnjave pacjentice skakanjem na trbuh i sličnim neugodnim pothvatima. Meni tak posteljica nije išla, doktorica je rekla da će prvo kateterom isprazniti mjehur pa će vidjet. Kad mi je ispraznila mjehur, što nije bilo bolno i nisam ni osjetila, posteljica je izašla bez ikakvih bolova. Nisam ni skužila. Ja sam pila puno vode neposredno prije poroda iako su mi rekli da ne pijem pa otuda pun mjehur.
    Također doktorica me prvo pitala dal sam imala pobačaj jer kao onda posteljica izlazi teže. Ak nije to da je pun mjehur. Vjerojatno ima i drugih razloga, al to su oni za koje sam ja čula.
    Meni je posteljica sama izašla nakon bebe, nisam ni osjetila. Onda je sestra čekala dok se popiškim (da me ne kateterizira bezveze), trebalo mi je dobrih 15 minuta, i onda mi je stitnula trbuh, 3-4 puta kroz nekih pola sata, ali ni to nije bolilo, niti sam osjetila :/. Tako da ja mislim da su vam to nešto na silu radili, ako vas je bolilo.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Potpisujem martinaP. Ništa nisam osjetila niti prvi, niti drugi put. Pba puta sam rekla "hm" i posteljiza je ispala. Sestra je par puta stisnula trbuh, bez bolova, i to je to.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

posteljica će, ako je sve u redu, nedugo nakon poroda izaći sama. bez potezanja, natezanja, pritiskanja i sl. najviše će tome pridonijeti ukoliko možete bebu odmah po porodu staviti na prsa. kad hormoni prorade nije porebna nikakava sila...samo strpljenje.
    u svoj plan poroda sam ovaj put stavila da ne želim nikakve intervencije kod poroda posteljice. nadam se da će uz malo sreće tako i biti.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oba puta bez nasilja i bez bolova.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne sjećam se nikavih bolova, niti tiskanja, sjećam se drugi porod da je primalja ili netko rekao nešto u stilu, gledaj kako će sad posteljica izaći, ili kako izlazi ne sjećam se, ja sam shvatila tako da su očekivali što će biti s posteljicom jer sam odbila drip, a ono je ispalo bez problema
    Mislim da je primalja povukla možda malo, ali ne sjećam se boli, samo neki nejasan osjećaj čemu žurba ...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    samo neki nejasan osjećaj čemu žurba ...
    i ja sam ga imala
    pa valjda da isprazne rađaonu za slijedeću rodilju
    jer se dobro sijećam da je vrijeme za izbacivaje posteljice bio do 2 sata za prvorotke
    kod mene nije bilo problema
    zašto guraju posteljicu van i čupaju, pa to je najbolji način da dio posteljice zaostane i izazove infekciju :?
    a dovoljno je da bebu stavu mami na prsa neka siše i potaknuti će se prirodan mehanizam ubrzanja izbacivanja posteljice

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je isto sama izašla nedugo iza bebe (oba puta) i nije me ništa bolilo, samo sam imala nagon za tiskanjem i ispala je van. Onda su mi malo pritiskali trbuh ali me to nije ništa bolilo. Ja sam mislila da to rade da ispitaju veličinu maternice.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

malo su stisnili i povukli,
    ništa strašno

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sićam se da je dr. kazao kako ćemo čekat da "rodim" posteljicu, a da će on malo pogledat novine.
    na to sam mu kazala da se on malo pobrine da je čim prije rodim, a neka se onda u miru posveti čitanju.
    ništa nije pritiskao, uvukao cijelu šaku, povukao i to je to. ništa bolno ni strašno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tko bi nama ženama udovoljio, jadni doktori s nama

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    malo su stisnili i povukli,
    ništa strašno
    POTPISUJEM

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sestra ju povukla, ona izašla i to je to. bezbolno.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nista nisam osjetila, izasla je sama i nakon toga ju je pregledao ginic s babicom i jos jednom sestrom i bilo je sve ok ...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod vecine je to ok izgledalo,ali kod mene......
    strasno, bilo mi je gore od samog poroda....
    Nakon jedno pola sata cekanja posteljica nije izlazila,tada su se na mom trbuhu izredali valjda svi koji su bili na odijelu toga dana...
    bolilo je strasno.....
    najvise od svega se sjecam neke dr, ona je dosla zadnja i bila je najgrublja ,par sam ju puta molila da prestane.
    a onda kad su vidjeli da nista od toga pozvali su anesteziologa, i rijesili to...

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Izgleda da je jedino mene izvlacenje posteljice ful skakljalo... i bas mi dobro doslo.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

par minuta nakon sto je izaslo moje maleno zlato i sve te euforije babica mi je rekla da cu morati opet tiskati da mi izadje posteljica. mene nije boljelo, a da li je posteljica sama izasla ili je i ona malo povukla nemam pojma...uglavnom je brzo bilo gotovo u jedan ili dva tiskanja...a bila je ogromna (beba 4400g) i tanka kako su mi kasnije rekli...

evita avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nadam se da će ovaj puta biti neka iskusnija sestra koja zna što radi....

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni je 30-ak minuta nakon poroda babica samo malo pritisnula trbuh i osjetila sam da izlazi...nije bolilo nimalo

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ništa me nije bolilo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kao prvorotkinja jedan u nizu savjeta kojeg sam dobila od strane drugih žena koje su već rodile je da obavezno tražim drip pred kraj kako bi mi on izbacio posteljicu, u suprotnom mogu dobiti sepsu kao što je jedna žena dobila jer joj je zaostao komadić posteljice. Još nisam čula za tu tezu pa sam ostala malo :? , tj. nisam znala da drip služi i tome, jel to laičko mišljenje ili med. činjenica?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

drip ne utječe na to da li će posteljica izać cijela ili ne.....on samo pojačava trudove tj. ubrzava otvaranje

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    drip ne utječe na to da li će posteljica izać cijela ili ne.....on samo pojačava trudove tj. ubrzava otvaranje
    Pa tak sam i mislila, zato mi i visi upitnik nad glavom...Dobro, s obzirom da je i jedan od "uputstava" bio i savjet da rađam zažmirenih očiju da mi ne popucaju kapilari na očima...mislim stvarno više ne znam kaj bi rekla tim ženama....malo OT, ispričavam se.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Švedica prvotno napisa
    Dobro, s obzirom da je i jedan od "uputstava" bio i savjet da rađam zažmirenih očiju da mi ne popucaju kapilari na očima...mislim stvarno više ne znam kaj bi rekla tim ženama....malo OT, ispričavam se.
    Ovo je dobra uputa, zatvoriti oči i ne tiskati u glavu (ne znam kako bi bolje opisala), da ne dođe do pucanja kapilara i ablacije retine (što je pogotovo važno za žene s visokim dioptrijama).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

martina, naravno, to stoji kaj veliš, ali tu je važnije napomenuti da se ne tiska iz glave da se ne bi mislilo da će samo zatvaranje očiju riješiti stvar (baj d vej, nadam se da će mi godine bavljenja trbušnim plesom pomoći ). Mislim da je itekako bitno kad već žena ženi kao laiku daje dobronamjerne savjete da ih dobro i prenese jer u suprotnom u ovom slučaju ja bih žmirila i svejedno tiskala iz glave budući da taj dio uopće nije spomenula.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tiska se kao da kakaš, pri izgonu bebe i pri porodu posteljice. A drip vjerojatno i pojača trudove koji izbacuju posteljicu pa ona , možda, brže izađe. Iako nisam nikada čula za to.

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam dobila drip da bih mogla istisnuti posteljicu.Naime,trudovi su mi bili svakih 8 min,pa su me porodili na silu/hrabrost.Kada je E. izašla primjetili su da je pupčana vrpca odvojena od posteljice,jer je 5 cm već bilo "trulo"(što god da im to znači),te mi je dr još 2x pritisnuo trbuh i onda je izašla i posteljica.Nije me boljelo.Više me boljelo kada mi je jedna sestra davala ergometrin drugi dan.Ta je davala inekcije kao da baca pikado! I to me boljelo više od poroda!!! Brrrr...

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mene nije bolilo ni jedan put. prvi put mi je doktor samo presao rukom preko trbuha i odmah je izasla a drugi put su je povukli za pupkovinu, isto odma izasla. imala sam srece...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kako su vama to radili,koliko vam je bilo bolno, koliko je trajalo, po kojoj širini trbuha i da li je sva posteljica izašla?
    Ako se ne radi o aktivnom vodjenju treceg porodjajnog doba, tada se posteljica radja, kao sto se radja i dijete kod "ne vodjenog", neinterventnog porodjaja, dakle, pomocu majcinih hormona (oksitocina), koji se opet luci u velikim kolicinama ako mama nije uznemirena, ako se ne boji, ako se je ne ometa, ako joj je dovoljno toplo itd...
    Najbolji nacin da se fizioloski, neinterventno rodi posteljica je da se ne presijeca pupucana vrpca (sto znaci da je dijete u majcinim rukama, po mogucnosti na sisi ili na putu do sise).

Davanje umjetnog oksitocina da bi se rodila posteljica nalikuje po svojim svojstvima i mogucim posljedicama davanju umjetnog oksitocina (dripa) da bi se rodilo dijete.

Nalijeganje na trbuh je prilicno barbarski cin, u oba slucaja. A povlacenje pupcane vrpce vrlo rizicna praksa.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[quote="Švedica"]
    Citiraj (maša) prvotno napisa
    Pa tak sam i mislila, zato mi i visi upitnik nad glavom...Dobro, s obzirom da je i jedan od "uputstava" bio i savjet da rađam zažmirenih očiju da mi ne popucaju kapilari na očima...mislim stvarno više ne znam kaj bi rekla tim ženama....malo OT, ispričavam se.[/quote

ovo za zatvorene oči je istina jer ako ih zatvoriš manja je šansa za pogrešno tiskanje.....kod tiskanja ne smije se lice napuhat od zraka ntit smiješ osjetit zrak na prsima....meni je bilo skroz lako zatvorenih očiju tiskat....ne bi ni probala otvorenih očiju..mislim da bi ispale van

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Ako se ne radi o aktivnom vodjenju treceg porodjajnog doba, tada se posteljica radja, kao sto se radja i dijete kod "ne vodjenog", neinterventnog porodjaja, dakle, pomocu majcinih hormona (oksitocina), koji se opet luci u velikim kolicinama ako mama nije uznemirena, ako se ne boji, ako se je ne ometa, ako joj je dovoljno toplo itd...
    Najbolji nacin da se fizioloski, neinterventno rodi posteljica je da se ne presijeca pupucana vrpca (sto znaci da je dijete u majcinim rukama, po mogucnosti na sisi ili na putu do sise).

Davanje umjetnog oksitocina da bi se rodila posteljica nalikuje po svojim svojstvima i mogucim posljedicama davanju umjetnog oksitocina (dripa) da bi se rodilo dijete.

Nalijeganje na trbuh je prilicno barbarski cin, u oba slucaja. A povlacenje pupcane vrpce vrlo rizicna praksa.
    Znači, imam trudove. To je 1. por.doba. Traje nekoliko sati. Trudovi postanu ritmični
    Kad počne tiskanje to je 2. por.doba. Izlazi beba. Pupkovina pulsira.
    3. por.doba: Bebu mi dodaju u naručje. Beba sisa. Dolazi do još tiskanja koje izbacuje posteljicu.

Što sam sve pogriješila? Jel se pupkovina prereže kad prestane pulsirati?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    Ni meni nisu ništa pritiskali.
    Samo su je malo povukli i izašla je.
    Bez boli.
    I kod mene isto tako. Nisam do sada imala pojma da to može boliti. :?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a ja kad sam vidla svog andela sve kaj se sjecam od posteljice je da je bio komentar sestre da je mala. bila sam tolko uzbudena zbog bebe ai sretna da vise nijedan trud nece doci da se tog djela uopce ne sjecam

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znači, imam trudove. To je 1. por.doba. Traje nekoliko sati. Trudovi postanu ritmični
    Cijela podjela je vrlo umjetna (skolska, knjiska, medikalizirana). Trudovi "prvog porodjajnog doba" mogu trajati danima, mogu biti jaci ili slabiji, zena ih ne treba niti biti svjesna.
    Kada postaju zgusnutiji i jaci, tada neki to nazivaju pravim trudovima (u engleskom kazu za ove prethodne da se radi o prelabour, predtrudovima, a kada postane ozbiljno , to je established labour). Koliko ce i ovi utemeljeni trajati, to ovisi o mnogocemu
    (Friedmanova krivulja koja kaze da su dobri samo oni koji otvaraju cerviks barem 1cm po satu je upitna; napravio ju je po malom uzorku zena bijele rase, dobrostojecih koje su radjale u bolnici u 50im godinama prosloga stoljeca; osim toga vrlo je zgodno ako se moze predvidjeti da ce porod zavrsiti u 10ak sati, milom ili silom (umjetnim oksitocinom); radi se o svojevrsnom napretku znanosti i tehnologije primijenjenih na tvornicku traku u svrhu postizanja efikasnosti ili rijecima jednog hrvatskog perinatologa "Zene danas ne radjaju dulje od 12 sati",

Kad počne tiskanje to je 2. por.doba. Izlazi beba.Pupkovina pulsira.
    Nagon za tiskanjem se moze javiti i prije nego sto zavrsti "prvo porodjajno doba" koje se obicno poistovjecuje s potpunom dilatacijom cerviksa. Nagon za tiskanjem se moze javiti i puno kasnije nakon potpune dilatacije cerviksa. I moze trajati satima.
    Pupkovina pulsira (protice krv iz posteljice u krvotok djeteta) jos barem nekoliko minuta nakon rodjenja djeteta. Ako se reze prije toga, dijete ne dobiva onoliku kolicinu krvi koja mu je potrebna.
    Ako se reze nakon prestanka pulsiranja, a prije rodjenja posteljice, postoji nekoliko stvari koje se dogadjaju a koje nisu optimalne za majku i dijete.

3. por.doba: Bebu mi dodaju u naručje. Beba sisa. Dolazi do još tiskanja koje izbacuje posteljicu.
    Skolski je 3 por. doba razdoblje od rodjenja djeteta do rodjenja posteljice.
    Skolski se treba dogoditi u roku od nekoliko minuta do sat vremena (Engleska) Neskolski moze trajati satima, ali su rijetke one (jer se radi uglavnom o nezavisnim babicama) koje su voljne i zadovoljne cekati.
    Jedan opstreticar je cekao 22 sata.
    Zena moze sama prihvatiti svoje dijete, dakle, nije nuzno da joj ga netko da u narucje; vjerojatno tesko izvedivo ako radja na ledjima na uskom krevetu; vrlo lako ako radja cuceci, u vodi i slicno.
    Dojenje potice jace lucenje oksitocina i izbacivanje posteljice, ali to cini i par drugih stvari: topla okolina (koja je prevruca onima koji ne radjaju), neuznemirenost, neometani i stalan dodir sa djetetom itd...

Jel se pupkovina prereže kad prestane pulsirati?
    Moze se prerezati tada, moze prije, a moze se uopce i ne prerezati.
    Ovisi o tome tko je pokraj tebe.
    I, naravno, trebalo bi puno ovisiti i o tome sto ti zelis, jer je presijecanje pupkovine medicinski postupak za koji bi ti trebala moci dati ili nedati svoj pristanak. A posteljica je tvoje vlasnistvo

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Puno ti puno hvala.
    Što je to dilatacija cerviksa?

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni su kad je Mia rođena dali neku inekciju u ruku za koju su mi rekli da služi da bi posteljica lakše izašla, zatim su mi stavili kateter da se popiškim i babica koja me porodila je izvadila posteljicu a da ja nisam skoro ni osjetila. Nisam morala ni tiskati ni ništa. Rekla mi je da se opustim i stavila ruku na moj trbuh, lagano stisnula i povukla posteljicu van. Ništa me nije bolilo.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tibica prvotno napisa
    Meni su kad je Mia rođena dali neku inekciju u ruku za koju su mi rekli da služi da bi posteljica lakše izašla, zatim su mi stavili kateter da se popiškim i babica koja me porodila je izvadila posteljicu a da ja nisam skoro ni osjetila. Nisam morala ni tiskati ni ništa. Rekla mi je da se opustim i stavila ruku na moj trbuh, lagano stisnula i povukla posteljicu van. Ništa me nije bolilo.
    potpisujem, samo nisam dobila taj kateter.
    jedino me je ruka rasturala poslije od te injekcije.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nakon izlaska bebe kroz par minuta je izašla i posteljica sama od sebe bez ikakve boli ,samo je bljcnula van ko neki veliki mjehur iz mene..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najurednije ispala sama, bez potezanja, bez ikakvog pritiskanja trbuha

ideja da se ne pije vode tijekom poroda je jedna od stvari koje ugrozavaju zivot, ne jedna cura u hr je tako dehidrirala (frendica je toliko dehidrirala da je pocela zaudarat na aceton

u nl je tijekom otvaranja i jede i pije, tijekom tiskanja meni su davali samo vodu, da sam trazila hranu (sto mi nije palo na pamet) sigurno bih i to dobila

tu jako upozoravaju da je moguce da nakon poroda imate problema sa pisanjem, pa savjetuju da se prvo vrijeme piski u kadi, uz tusiranje (ni sa tim nisam imala problema piskila sam odmah, jos sam lezala

ja sam kateter dobila jos kad su mi dali cuvenu epiduralnu koja se nije primila, pa su kateter ostavili do poslje poroda ali mats veli da nutra nije bilo skoro nista i piskila sam tek nakon ispadanja posteljice

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni je babica prvo stavila kateter da isprazni mjehur i onda lagano pritisnula trbuh.
    Posteljica je odmah ispala. Zaboljeo me samo pritisak na trbuh.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

[quote="Saradadevii"]... ili rijecima jednog hrvatskog perinatologa "Zene danas ne radjaju dulje od 12 sati"[quote]

:shock: :shock: :shock:

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Što je to dilatacija cerviksa?
    dilatacija cerviksa je otvaranje cerviksa.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •