Vidi rezultate ankete: Da li su vas tražili privolu za preglede i nečije prisustvo

Glasači
24. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • da

1 4.17%
  • ne

23 95.83%
Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Da li su vas tražili privolu za preglede i nečije prisustvo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Da li su vas tražili privolu za preglede i nečije prisustvo

potaknuta ovim člankom
    Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je jučer ministru zdravstva i socijalne skrbi Nevenu Ljubičiću i predsjedniku Hrvatske liječničke komore Hrvoju Minigu upozorenje i preporuku u vezi s povredama prava na privatnost pacijenata. U posljednje vrijeme u medijima se zamjećuju izjave liječnika o zdravstvenom stanju pacijenata, npr. u slučaju prometnih nezgoda liječnici pobliže iznose povrede određenih organa stradalih osoba, koje ukazuje na moguću povredu prava pacijenata na privatnost, stoji u pismu. Takvo je postupanje, ako je bez privole stradale osobe ili njezina zakonskog zastupnika, protivno članku 37. Ustava (Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka). Malčić stoga ističe obvezu propisanu Zakonom o liječništvu da liječnik sve što sazna o pacijentovu zdravstvenu stanju mora čuvati kao liječničku tajnu, koju može otkriti samo uz odobrenje pacijenta, roditelja ili skrbnika za malodobne osobe.

Redakcija, Hina - 5.7.2007
    ne mogu da ne pomislim što je sa pravom trudnica na privatnost i dostojanstvo prilikom boravka u bolnici/rađaoni te pravom na izjašnjavanje u pogledu nečijeg prisustva porodu i pregledima, te defiliranje raznih osoba kroz rađaonu koje se ne predstave niti pitaju da li smiju napraviti određeni pregled ili zahvati. U ovo dakako spada i prisustvo studenata i učenika (ovo je bilo spominjano par puta u traumatičnom kontekstu u nekim pričama sa poroda).
    Interesira me koliko je takvo ponašanje učestalo i da li se događa u svim ili samo nekim rodilištima.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da sam kojim slučajem sad rodilja, sigurno ne bih dopustila da me svakih sat vremena na porodu pregledava drugi liječnik i to u trudu. A da ne govorim o svim drugim postupcima.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Da sam kojim slučajem sad rodilja, sigurno ne bih dopustila da me svakih sat vremena na porodu pregledava drugi liječnik i to u trudu. A da ne govorim o svim drugim postupcima.
    eeeeee, da mi je današnja pamet!!!!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Meni se to nije dogodila jer sam grebla i grizla, nisam dozvolila da me itko osim 'mog doca' pregledava i nisam tolerirala da osim babica i doca itko ulazi u box. Moram priznati da mi je bilo tesko boriti se za uvjete koje su u mojoj rodnoj zemlji temelj ljudskoj prava (suprug nije bio sa mnom na porodu) ali mi je drago da sam inzistirala. Osoblje me malo cudno gledalo ali sto cu ima ja - nisam ja odavde

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Osoblje me malo cudno gledalo ali sto cu ima ja - nisam ja odavde
    dobra ti je ova nisam ja odavde

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •