Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: spinalna anestezija

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno spinalna anestezija

Evo ovako-zanima me iskustvo cura koje su na carskom tražile spinalnu anesteziju.
    Da li pikica boli,kako to počne djelovati,koliko poslije carskog je još "oduzeti" taj dio tijela,kakav je osjećaj na porodu,da li je istina da 24 sata poslije ne smiješ ustati iz kreveta(jer sam poslije totalne drugi dan lagano šetala kad sam imala posjete ).....u biti,zanima me sve
    Čitala sam puno o spinalnoj na inetrnetu ali voljela bih pročitati baš nečije osobno iskustvo pošto kroz koji tjedan moram roditi a odlučila sam da ovaj put ne želim totalnu anesteziju.
    I ne,nema šanse da imam prirodni porod pošto su iza mene dva carska zbog uske zdjelice

Hvala unaprijed

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam imala spinalnu. Na žalost (ili na sreću!), mnogih se detalja više ne sjećam, jer sam bila u užasnome strahu (mene je sablažnjavala pomisao na blo kakvu operaciju). Ali ono čega se sjećam je da ubod nisam ni osjetila, da počinje djelovati vrlo brzo i da zaista ništa ne osjetiš osim topline (vode, krvi, čega već, kad se izlije). Oporavak je težak. Kod nas se zaista miruje 24 sata. Kažu da bi se spriječile glavobolje i problemi s kralješnicom. Ne znam koliko je to istina. Prvo ustajanje iz kreveta je traumatično, ali to više nema veze sa spinalnom, nego s rezom. Kad bih mogla birati, ne bih nikad izabrala carski, ali od dva zla mislim da bih ipak izabrala spinalnu. Čini mi se da je ženi pored mene u sobi koja je imala potpunu anesteziju bilo puno gore - nije odmah vidjela bebu, strasno je kašljala, a mene je i od malo smijeha jako bolio rez. I ako se dobro sjećam, nije se ona ništa prije mene digla iz kreveta. Ako ne i kasnije, ali to možda ovisi o čemu drugome.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni osobno je spinalna bila super, a već smo pisali o tome, baci pogled na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=spinalna

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Počne odmah djelovati, nisam ništa osjetila, osjećaj se počeo vraćati za neka tri-četiri sata. Poslije šok sobe u kojoj sam bila nekih 17 sati kad sam stigla u sobu, odmah sam dojila M. U nedjelju ujutro (rodila u petak u 21:55) sam šetala i čekala ispred ambulante da mi izmjere tlak na čuđenje dežurnih doktora kako mi je to uspjelo. Inače ne dozvoljavaju nikakva kretanja tri dana, izuzev odlazaka u wc i to uz pomoć sestre ili nekog drugog. Osjećaj je "fenomenalan", naglasili su mi da će ga izvaditi i kad je on počeo plakati plakala sam i ja. Da moram opet na carski, opet bi izabrala spinalnu..

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Na službenim stranicama OB Sveti Duh stoji:

"Svim trudnicama je omogućena spinalna analgezija kao jedna od suvremenih metoda obezboljavanja metoda. Tako se u našoj rađaonici više od 20% poroda obavi u epiduralnoj analgeziju, a oko 20% poroda završi carskim rezom."

http://www.obsd.hr/Ginekologija/index.html

Iz toga bi se moglo zaključiti (barem bih ja mogla) da je spinalna anestezija nešto zapravo svima dostupno.
    Je li zaista tako? (Pretpostavljam da ipak nije.)
    Znači li to da su sve forumašice s iskustvom otamo imale precizno indiciran carski rez? Hvala svima na odgovoru !

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: spinalna anestezija

Citiraj škorpion prvotno napisa
    Evo ovako-zanima me iskustvo cura koje su na carskom tražile spinalnu anesteziju.
    Da li pikica boli,kako to počne djelovati,koliko poslije carskog je još "oduzeti" taj dio tijela,kakav je osjećaj na porodu,da li je istina da 24 sata poslije ne smiješ ustati iz kreveta
    Ubod ne boli. Prvo dobijes jednu malu lokalnu anesteziju koja umrtvi mjesto uboda. Osjetis prolaz igle kroz kicmu, ali ne boli. Pocne djelovati brzo, od ispd grudi na dolje nemas osjeta boli. Osjecaj na porodu: pa u stvari nema ga. Jedino sto sam osjetila je nekakavu tekucinu da se prelijeva - prepostavljam vodenjak, ja sam tada mislila da je krv

Moras mirovati 24h na intenzivnoj. Dobijas infuziju i ne smijes podizati glavu niti nista piti 24h, a niti jesti 72h. (Zadnji obrok ponedjeljak navecer, carski utorak ujutro, prvi obrok mi je bio dorucak u petak).

Super je sto bebicu vidis i dobijes odmah, cim je rodis. Odnosno, dali su mi je na poljubac, pa odnijeli na kupanje i donijeli za par minuta u jastuku i bila je sa mnom dok su me sivali.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tihuana, zasto mislis da je spinalna privilegij, tj. da nije dostupna svima (ukoliko ne postoje neke medicinske kontraindikacije)?

rodila sam u Petrovoj prije skoro godinu dana, vecina zena koje su isle na "hladni" carski birale su spinalnu, i cini mi se da takav izbor favoriziraju i doktori. opca anestezija je kompliciranija i, mislim, opasnija.

ja sam rodila u 10 ujutro, nakon 12 sati mogla sam piti, a sljedece jutro jesti. tad sam se i digla prvi put, dakle 24 sata nakon operacije.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Cure,puno vam hvala na informacijama

Čini mi se da je ženi pored mene u sobi koja je imala potpunu anesteziju bilo puno gore - nije odmah vidjela bebu, strasno je kašljala, a mene je i od malo smijeha jako bolio rez. I ako se dobro sjećam, nije se ona ništa prije mene digla iz kreveta. Ako ne i kasnije, ali to možda ovisi o čemu drugome.
    Freja,vjerujem da je puno gore(za koji tjedan budem mogla usporediti te dvije anestezije ).Djecu sam si vidjela tek par sati nakon poroda,non stop sam im zvonila,(od boli nisam mogla vikati),uopće nisam imala osjećaj da je to moje dijete,kašljala sam ko konj,na rani mi je bila neka crna kožna vreća puna pijeska,mislim da pet kg.U biti,šta se ustajanja tiče-isto je.24 sata sam bila u šok sobi na infuziji i sa kateterom,zatim su me premjestili u sobu i odmah dali bebu,dobila sam i malo čaja,a za jesti se više ni ne sjećam,to mi je i tak bilo onda najmanje važno.

Da vas još pitam-nakon spinalne isto stavljaju tu vreću sa pijeskom na ranu?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da vas još pitam-nakon spinalne isto stavljaju tu vreću sa pijeskom na ranu?
    Meni nisu i nisam nikad cula za to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam imala vrecu na rani i meni je to bilo ok. nije mi smetalo.

osim toga, ja sam bila u onih 8% ljudi/zena koje nakon spinalne boli glava. to mi je bilo prestrasno.

no, bez obzira na sve, mislim da cu ovaj put trazit carski i spinalnu. prosli put nisam imala izbora.

Početno

ja sam rodila na carski s spinalnom anastezijom, s tim da sam mogla birati i opću ali na preporuku anasteziologice zbog visokog krvnog tlaka 200/140 odabrala spinalnu anasteziju, sve mi je bilo vrlo neobično, sve vidiš (trbuh ti se miče, vade posteljicu), čuješ i osjetiš (ali ne tijelo od grudi do nožnih prstiju)...ja sam rodila u 00.05 a mog malog dječaka sam vidjela odmah nakon što su ga izvadili....ako budem ponovno radala ja bih se odlučila za ovo i svakom bi preporučila...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa i ne zvuči tako strašno (a zlo mi je od same pomisli na carski )
    Jel daju i nešto za smirenje? Ja sam inače sklona napadima panike kad je neka prpa oko mene pa da se osiguram prije 8)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jel daju i nešto za smirenje? Ja sam inače sklona napadima panike kad je neka prpa oko mene pa da se osiguram prije 8)
    Dobijes neku tableticu za smirenje, navecer i ujutro prije carskog. Ja je nisam dobila, zaboravili su mi valjda dati, sve druge cure jesu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mene su u Merkuru pitali želim li spinalnu ili opću. Ubod nisam osjetila. Kao što cure kažu nema osjeta od grudi na niže. Carski je bio u 20 h, a prvi put sam se digla sutradan popodne oko 4. Mi smo sa carskim dobile ujutro puno čaja na slamčicu, pa onda oko 10 juhu bez rezanaca (kuharica rekla da je to za dojilje), a za ručak i večeru smo isto dobile nešto tekuće - više se ne sjećam što. Šogi je imala opću na carskom i bilo joj je mučno nakon buđenja i dosta je kašljala (ne znam je li taj kašalj povezan). Za smirenje nisu ništa nudili, a davali su tablete za bolove tko je tražio,

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hvala na info
    Da vas još pitam-cure,koje ste imale carski na hladno-da li su vam radili carski taj dan kad ste se morale javiti u bolnicu ili drugi dan ujutro? Dakle,vi koje ste došle bez trudova i sa cijelim vodenjakom Sutra ujutro idem u bolnicu na pripremu za carski pa me interesira da li,ako od danas navečer više ništa ne jedem i ne pijem,postoji mogućnost da već sutra idem na operaciju? I što je sve ovisilo o odluci za carski-plodna voda ili je stvarno bilo na hladno?
    Možda sam malo puna pitanja ,ali.....

hvala vam

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam bila na carskom prije 3 tjedna. skroz su me uspavali.imam krivu kralježnicu pa spinalna nije dolazila u obzir!ja sam išla na hitni carski.sve je bilo odlučeno u roku 5 min. naime jedan mališan je pritiskao drugog i moglo je biti vrlo loše za oboje mališana da se čekalo još koji dan!no, hvala bogu sve se dobro!
    meni je oporavak bia grozan!3-4 dana nakon carskog užasno me je bolio rez.jedva sam se dizala, primala inekcije protiv bolova!sad je super!ali iskreno, carski više nikad nebi!
    ali ponavljam nisam išla na spinalnu pa neznam kakav je oporavak nakon toga, koliko je meni medicinka rekla puno je brži i lakši oporavak nakon spinalne !

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam prije mjesec i nešto rodila caskim uz potpunu anesteziju.
    Ono što se meni dogodilo je tragikomično.Naime , bila je dogovorena spinalna i anesteziologinja me bola siguno 10 puta i nije pogodila pravo mjesto i onda su išli na potpunu.
    Tako da ne znam je li ispalo dobro ili loše - kad je tako nespretna bila možda i bolje da mi nije dala spinalnu jer tko zna u koje mjesto mi ju je mogla dati pa da imam ne znam kakve posljedice.
    S druge strane nisam vidila odmah bebicu i to je ono najgore.
    A oporavak od carskog - ne daj Bože nikome i ne bih mogla zamisliti opet roditi na carski.
    Ovaj put je zadak bio u pitanju.
    Mnogi govore kako je rađanje carskim spas za ženu - to govore oni koji nemaju pojma šta je carski rez!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

S obzirom da mi u ovoj trudnoci kao jedna od opcija dolazi u obzir i carski, pocela sam citati ovakve topice. Iako mi je muka vec sada.

Mene vise muci onaj dio da ne osjetite dio tijela ispod grudi, mislim da bih se ja strasno uspanicila (a i inace sam sklona panici, na zalost :shock: ). Cure koje ste to prosle, kako izgleda taj dio?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko puta se može na carski?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim tri puta,mislim :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ako je tri, onda neću past u depru ako me to zadesi... 8)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bok cure! Moje porod bio je dogovoren carski rez sa spinalnom anestezijom. Došla sam dan ranije od dogovorenog datuma i prošla sve pripreme (vađenje krvi, EKG, mjerenje tlaka + standarno brijanje i klistiranje drugi dan ujutro). Od 16:00 h nisam ništa jela, a tekućinu nisam smjela piti od 22:00h nadalje, tada sam još dobila malu tableticu za smirenje. Drugi dan u zakazano vrijeme obavili su operaciju. Ubod nije bolio, anestezija je počela djelovati nakon 3-4 minute. Prije operacije provjerili su štipanjem bedra da li djeluje anestezija - masinica mi je blijedila 6 tjedana nakon operacije. Svidjelo mi se što su liječnici bili profesionalni i nisu ništa komentirali što rade, jedino su naglasili da će mi biti malo mučno dok su "dolazili" do bebe (namjerno ne želim detaljno o ovome). I tada sam čula plač mog djeteta i osjetila nalet bujice osjećaja, toliko intenzivnih da sam se rasplakala prije nego što sam ga vidjela (a inače rijetko kada plačem). Odmah su mi ga dali da ga poljubim i to mi je bio savršen trenutak, sa savršenom bebom, neusporedivo s bilo kojim najljepim događajima u životu prije mog djeteta. I zato pozitivno govorim o spinalnoj anesteziji koja mi je omogućila taj kompromis između carskog reza i mogućnosti da odmah poljubim svoje djete. E, sada malo teži dio - oporavak: ležanje na leđima, ne dizati glavu, infuzija - zbog ujednačavanja likvora nakon spinalne. Prvi obrok, tekući nakon 24h, prva dva dana samo tekući obroci, infuzija i kateter dva dana, prvo dizanje iz kreveta katastofalno i bolno, iskašljavanje anestezije je bilo koma - silazila sam s kreveta i klečala na podu dok sam se iskašljala. Plus "kokteli" protiv bolova koji me "rušili s nogu", ali doslovno. Manje sretni trenuci. Ali, svejedno mislim da mi je bilo bolje nego curi do mene koja je bila pod općom.
    Sada znam što me čeka drugi puta, a iskustva mojih prijateljica kažu da je drugi carski bolniji od prvog zbog novih rezova po ožiljcima. Zato se preporučuju tri carska reza. Međutim, sa mnom u sobi je bila cura koja je imala četvrti carski rez, ostala je trudna s podvezanim jajovodima i nije željela pobaciti. Bila je rizična operacija, ali je sve završilo sretno.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja sam nakon 9 sati pod dripom završila na hitnom carskom, jer mišić
    se nije htio spustiti a bojali su se hipoxije.
    Predamnom su se natezali šta je brže totalna ili spinalna anestezija.
    Na kraju su se odlučili na spinalnu.
    Taj dio mi je bio traumatičan, jer sam spinalnu dobijala u najvećim trudovima, pa su me držali ko ludu dok me nisu uboli.
    Sve je dalje išlo jako brzo.Jedna specijalizantica mi je čitavo vrijeme bila
    pored glave i objašnjavala šta mi rade.
    Ležala sam 24h na leđima i prvo ustajanje je bilo koma, kao i glavobolja
    koja je nakon toga usljedila.Izvrstan lijek za tu glavobolju bila je coca cola
    koju su nam u viziti preporučili.I zaista nakon što sam je popila glavobolja
    je prestala.Rez me nikada nije bolio i nakon 5 dana su mi makli zavoj te
    sam se mogla tuširati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •