Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Bulozni miringitis iliti upala bubnjića

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Bulozni miringitis iliti upala bubnjića

Malo sam zbunjena nakon svega što nam je otorinac jutros napričao, a ovo nam je prva upala uha u životu, pa ne znam više što očekivati, što jest normalno, a što nije - vjerojatno ovdje ima i onih s većim iskustvom...

Dakle, Andrej je noćas zakurio i vrištao od bolova u uhu. Malo je falilo da u 2 u noći odjurimo na hitnu, ali smo zaključili da je bolje dati mu Lupocet i da odspava kako-tako do jutra. Jutros smo bili u Klaićevoj kod otorinca i dobili sljedeće informacije:
    -nema gnojnu upalu uha, nego tzv. buloznu promjenu na bubnjiću (bulozni miringitis), da je to virusnog porijekla i liči na vodenu kozicu na uhu :? ali da to nije virus vodenih kozica :? :?
    -da prolazi spontano ali ako se zakomplicira da dođemo na dodatne pretrage i da nam nema što pedijatar prepisivati lijekove nego da pedijatar samo treba pisati uputnice (aha, a kako to njemu objasniti?? jutros smo išli mimo pedijatra zato što je radila kontra smjena, a inače??)
    -i na nalazu nam je napisao napraviti kontrolu sluha i timpanometriju na jesen, a u ordinaciji nam o tome uopće nije govorio, i sad ne znam, radi li se to uvijek poslije takvih upala, ili ne.
    Usput nas je s visoka popljuvao za korištenje inhalatora (a tko vam je to prepisao?) i dao još neke primjedbe od kojih sam prilično zbunjena. A kako smo došli bez uputnice (pedijatar nam je na g.o., a nismo htjeli čekati suprotnu smjenu popodne), nisam se usudila previše gnjaviti i zapitkivati (i ovako je sve skupa potrajalo).

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Žao mi je, nismo imali ovaj tip upale uha. Mi smo imali klasičnu bakterijsku, praćenu visokom temperaturom. Riješili smo se Klavocinom.
    Žao mi je i to da se specijalisti u bolnicama prepucavaju s pedijatrima preko zbunjenih i s opravdanjem zabrinutih roditelja. Kojima je najvažnije da im djeca što prije ozdrave.
    Ako ti je liječnik u Klaićevoj rekao da je to virusna upala uha, vjerojatno niste dobili nikakvu terapiju. Lupocetom i dalje skidajte temperaturu, a on ujedno djeluje i protiv bolova.

Nadam se da će se javiti i netko tko je imao vama identičnu dijagnozu. Dotad, želim vam da što prije ozdravite.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ono što me najviše zbunjuje je ta preporuka za kontrolu sluha i timpanometriju. Zar se to radi nakon svake, pa i virusne upale uha? Malo mi je to čudno. Tim više jer nam je rekao da na kontrolu dođemo samo ako se stvar zakomplicira (ako počne curiti gnoj ili sl.).

Inače, sad tek vidim koliko je lakše s djetetom koje zna govoriti i reći što ga boli. Da je ovakvu upalu imao prije samo godinu dana, izludili bismo od straha što mu je. Ovako je lijepo sam rekao što ga muči (i nama i doktoru u ordinaciji).

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Ono što me najviše zbunjuje je ta preporuka za kontrolu sluha i timpanometriju. Zar se to radi nakon svake, pa i virusne upale uha? Malo mi je to čudno. Tim više jer nam je rekao da na kontrolu dođemo samo ako se stvar zakomplicira (ako počne curiti gnoj ili sl.).
    Bilo bi sad najbolje da nam se javi koja Roda liječnik. Ona će znati odgovor na tvoje pitanje.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ono što me najviše zbunjuje je ta preporuka za kontrolu sluha i timpanometriju. Zar se to radi nakon svake, pa i virusne upale uha?
    evo da uheko brzo ozdravi.

mi smo proljetos imali jednu (vrlo blagu) upalu, a poslije još i začepljenost zbog prehlade. pedica br. 1 nije preporučila kontrolu. pedica br. 2 rekla je "pa naravno da treba prekontrolirati", ali tek na naš upit. otorinac u zajčevoj također je rekao da treba, ali njegov pokušaj timpanometrije bio je toliko traljav, bezosjećajan i mrcvareći za dijete (ni jedan od 10 nastavaka nije bio prave veličine) da smo odustali od ideje da se vraćamo tamo. žao mi je da smo se uopće uspaničili i završili kod "krive" pedice i u bolnici.

zaključak: uvijek gnjaviti dok se ne uvjerite je li terapija/pretraga dana po defaultu ili zato što djetetu zaista treba.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi smo imali 4 gnojne upale uha i svaki put upozoravani da obvz. dođemo na kontrolu. A skužili smo da je gnojna tek kad bi ujutro vidjela na jastuku i licu skoreni gnoj koji je iscurio.. :shock:
    Nikad se nije nešto žalio, ili plakao, a mora da je gadno bolilo prije nego je puklo.
    I uvijek radili timpanometriju ( nalaz nažalost loš), i sad bi se pojela što nisam uspjela prije svake upale nekako primjetiti da se nešto kuha pa otići dr. prije nego procuri. I svakako sam za kontrole, pa čak i nakon virusne upale, ona se lako zakomplicira.
    Rezultata naših upala: timpanogram loš, bubnjići oštećeni, ide na operaciju treće mandule u devetom, ne čuje na više od 5 metara, u brisu nosa stalno neke gadarije pa je na antibitoticima da opet ne ode na uho.... :/
    A nikad, ma baš nikad nisam po njemu mogla skužiti da je bolestan od strane uha...veseo i dobro raspoložen ko da muništ nije..

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj kasiopeja prvotno napisa
    A nikad, ma baš nikad nisam po njemu mogla skužiti da je bolestan od strane uha...veseo i dobro raspoložen ko da muništ nije..
    Ajoj, mišić mali...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sad ste me malo splašili, ali i natjerali da ozbiljnije razmislim o svemu tome. Jer da se mene pita, ja bih proglasila virusnu upalu gotovom čim prestanu bolovi (a to je praktički već danas) i ne bih više o tome puno vodila računa.
    Još samo da mi netko kaže što je točno timpanometrija i kako se provodi?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A. je imao negdje iza 1.5 godine dvije obične upale uha, u razmaku od nekoliko mjeseci. Ništa osobito jako.
    U prvom razredu se kontrolira sluh, i njemu se kuži da je imao te upale. Sluh je u granicama normale, ali je mene iznenadilo da su upale ipak ostavile traga.
    Ne znam kako se ovaj pregled zove, ali sasvim je bezazlen - stave djetetu slušalice, puštaju se (pretpostavljam) zvukovi raznih frekvencija, a dijete mora reći na koje uho čuje taj zvuk. A. na jednoj strani nije čuo neke zvukove.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Još samo da mi netko kaže što je točno timpanometrija i kako se provodi?
    Evo našla sam jedan link. Možda pomogne.

www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/768/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

timpanogram traje koju minutu, skroz bezbolno..samo kontrolirajte ak vam je preporučeno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ajd' da još malo zapitkujem, kad već mogu:
    kako izgleda komplikacija upale uha? virusne?
    Jučer mu je već bilo sasvim dobro, i mislila sam, gotova boleština, a noćas opet cjelonoćno urlanje, bez temperature. Nos balav i šmrkav, a po novome kaže da ga boli drugo uho. Zbunjuje me to što nema temperaturu (prije dva dana je imao preko 38). Je li to opet za otorinca?
    I da, kad se malo smiri, frče si i gužva oba uha, ali on to i inače radi kad je umoran, pa ne znam je li to nekakav znak ili ne.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako ima puno sekreta iz nosa, moguće je da mu je zaštopao uši i da ga bole. andrej se na upalu gotovo nije žalio a ovo ga je boljelo. u tom slučaju primijetit ćeš i da slabije čuje. lijek - puhanje nosa...

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ako nije u pitanju ta tkz. treća mandula ( adenoidne vegetacije) ,koja je "nasadište" bakterija pa one tubom idu prema gore,pa ju je dobro maknuti, osim toga, čišćenje nosa je nabolja prevencija- osobito onih groznih zelenih , inhaliranje, bez obzira jel dijete bolesno bar povremeno. Jer bakterijska upala nema veze s propuhom, ona uvijek ide "iznutra".
    Ja doista nemogu o simptomima i kako ih prepoznat jer mi ih nikad nismo nešto imali, pa čak ni temperaturu a gnoj se cjedio iz uha.. :shock:
    Al, ako se dijete žali na bol u uhu, nemoj to zanemarit, možda je od virusne upale, a možda se skuplja gnoj iza bubnjića pa ga tiska i boli..
    Gdje idete otorincu?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bili smo u Klaićevoj, jer nam je bilo hitno, a tamo spadamo po mjestu stanovanja.
    E da, kad si spomenula inhaliranje, ja sam pitala otorinca za to, pa mi je s visoka održao predavanje o tome kako ljudi kupuju inhalatore, a da ne znaju za što ih i kako koristiti, kako s tim treba oprezno, kako je kapanje fiziološke otopine sasvim dovoljno... uglavnom, maltene sam se pokrila ušima što sam uopće postavila to pitanje.
    I o "trećoj manduli" je održao mini-predavanje (iako ga ništa nisam pitala ), kako se često problemi pripisuju trećoj manduli, iako nepotrebno...

Andrej je inače sklon problemčićima s nosom (kao i sva djeca u toj dobi, uostalom - ništa posebno), ali s uhom nikad nije imao problema - do sada.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ta predavanja o ne ili da upotrebi inhalatora il treće mandule su mi nepotrebna. Ako postoji problem i ako bi inhalator pomogao onda naravno da ću se malo detaljnije uputit u vrste i načine prije nego ga upotrijebim.
    No, recimo, naš sin je jasličko dijete i od polaska ima problema s nosom. Uvijek curi, nekad gnojno , nekad manje gnojno, al kao ne zabrinjavajuće.
    I onda sam otišla otorincu na pregled, pa je ispalo da ima oštećene bubnjiće-sluh, subakutni sinusitis, povećane i vrlo crvene adenoide i oštećenu sluznicu nosa. A mislili smo da mu samo curi nos i da je to eto, jasličke prirode...

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bili smo u Klaićevoj, jer nam je bilo hitno, a tamo spadamo po mjestu stanovanja.
    E da, kad si spomenula inhaliranje, ja sam pitala otorinca za to, pa mi je s visoka održao predavanje o tome kako ljudi kupuju inhalatore, a da ne znaju za što ih i kako koristiti, kako s tim treba oprezno, kako je kapanje fiziološke otopine sasvim dovoljno... uglavnom, maltene sam se pokrila ušima što sam uopće postavila to pitanje.
    I o "trećoj manduli" je održao mini-predavanje (iako ga ništa nisam pitala ), kako se često problemi pripisuju trećoj manduli, iako nep

Andrej je inače sklon problemčićima s nosom (kao i sva djeca u toj dobi, uostalom - ništa posebno), ali s uhom nikad nije imao problema - do sada.
    Tanja, ja bi se samo malo nadovezala da ako i dalje vidiš da dijete daje znakove da ga nešto muči, otiđite ponovno liječniku sutra. (Naravno, svi se nadamo da će do sutra biti bolje).
    Kad ti se vraća tvoja pedica? Meni je lakše razgovarati s poznatim liječnikom koji nas prati od početka nego kad nabasaš svaki put na nekog specijalista na hitnoj. Oni mi se čine uvijek u žurbi...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Situacija se iskomplicirala, a ja više ne znam je li on stvarno toliko bolestan, ili je samo živčan i neispavan. Uglavnom, danas cijeli dan plače (da ne kažem da urla). Ajde, s bakom je proveo par mirnih sati, ali onda, nakon spavanja, opet. Porasla mu je i temperatura, pa smo htjeli ići doktoru, ali nismo ga mogli izvesti iz kuće u takvom delirično-manijakalnom stanju (plače, sav podbuo, izvija se i baca u stranu kad mu pokušamo obrisati nos, ne da mjeriti temperaturu). Na kraju se nekako smirio i zaspao, a ja sad imam sto upitnika iznad glave.
    1. Je li moguće da ga uho tako jako boli, iako on odlučno tvrdi da ga ništa ne boli?
    2. Može li temperatura narasti samo od plača?
    Sad čekamo sutra, u nadi da ćemo provesti kakvu-takvu noć, jer sam i ja već od nespavanja na rubu živaca i bojim se da negdje gadno kiksam u postupcima, a nemam dovoljno samokontrole :/
    Inače, naš pedijatar je na godišnjem cijeli mjesec, pa svi idu u kontra-smjenu, tako da je kod te doktorice užasna gužva (vidjela u ponedjeljak).

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Situacija se iskomplicirala, a ja više ne znam je li on stvarno toliko bolestan, ili je samo živčan i neispavan. Uglavnom, danas cijeli dan plače (da ne kažem da urla). Ajde, s bakom je proveo par mirnih sati, ali onda, nakon spavanja, opet. Porasla mu je i temperatura, pa smo htjeli ići doktoru, ali nismo ga mogli izvesti iz kuće u takvom delirično-manijakalnom stanju (plače, sav podbuo, izvija se i baca u stranu kad mu pokušamo obrisati nos, ne da mjeriti temperaturu). Na kraju se nekako smirio i zaspao, a ja sad imam sto upitnika iznad glave.
    1. Je li moguće da ga uho tako jako boli, iako on odlučno tvrdi da ga ništa ne boli?
    2. Može li temperatura narasti samo od plača?
    Sad čekamo sutra, u nadi da ćemo provesti kakvu-takvu noć, jer sam i ja već od nespavanja na rubu živaca i bojim se da negdje gadno kiksam u postupcima, a nemam dovoljno samokontrole :/
    Inače, naš pedijatar je na godišnjem cijeli mjesec, pa svi idu u kontra-smjenu, tako da je kod te doktorice užasna gužva (vidjela u ponedjeljak).
    Joj, draga Tanja, nadam se da svi sad spavate...

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

upala uha boli kao sam vrag, sumnjam da ga ne boli...ma sta on da kaze...

ono sto je bitno kod bilo koje upale uha jeste da ti voda ne bi smjela doci u uho ni u kom slucaju (ako perete kosu, stavi cepic od vate prethodno namocen u kremu), takodje, nagle promjene temperature nimalo ne pogoduju.

sto se tice doktora, pozovi mu privatnika kuci da ne ckas u tolikoj guzvi jer sigurno ce onda biti manje nervoze

nisam pametna sta da napisem osim ~~~~~~~~~ da bude cim prije bolje

nadam se da ste imali mirnu noc

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Njojza prvotno napisa
    Zvuči nevjerojatno, ali jesmo!!!
    Osim što je nekoliko puta tražio piti vode, bio je miran, jutros nema temperaturu, kaže da ga ne boli, a tako se i ponaša. Čak je i doručkovao. Ma vidim mu odmah po izrazu lica i čujem u glasu da je bolje.
    Ali jučerašnji dan nam je svima bio pakao, i ne bih rado da se skoro opet ponovi tako nešto.
    On je bio nekoliko puta do sada bolestan, ali nikad nije bio ovako divlji. Mora da ga je gadno boljelo. Štogod to bilo, nadam se da je sad iza nas.

(a pranje kose nam je ionako mission impossible, s upalom uha ili bez nje... nismo mu prali glavu već dva tjedna )

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

(a pranje kose nam je ionako mission impossible, s upalom uha ili bez nje... nismo mu prali glavu već dva tjedna )
    uh, uzmes li njegovog omiljenog lika iz crtica u kadu pa mu peres kosu da vidi da mu nece biti nista?

kod nas pali da legne u kadu pa mu ne ide u oci i zacas operemo kosu bez problema. ako bih mu presla tusem preko glave dok stoji ili sjedi odmah je vriska...

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Njojza prvotno napisa
    Zvuči nevjerojatno, ali jesmo!!!
    Osim što je nekoliko puta tražio piti vode, bio je miran, jutros nema temperaturu, kaže da ga ne boli, a tako se i ponaša. Čak je i doručkovao. Ma vidim mu odmah po izrazu lica i čujem u glasu da je bolje.
    Ali jučerašnji dan nam je svima bio pakao, i ne bih rado da se skoro opet ponovi tako nešto.
    On je bio nekoliko puta do sada bolestan, ali nikad nije bio ovako divlji. Mora da ga je gadno boljelo. Štogod to bilo, nadam se da je sad iza nas.

Ajde, drago mi je da vam je bolje. A i ja sam znala primijetiti da je dan prije ozdravljenja onako najgori. I naravno noć.
    Bitno je da prošlo.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

i mi imamo bulozni miringitis!! :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    Koliko sam shvatila, dijagnosticiran od istog liječnika kao i nama svojedobno
    Kod nas je fakat prošao na kraju sam od sebe... doduše, nakon godinu dana ispostavilo se da ima smetnje sluha :/ ali to nije bila posljedica te jedne upale uha, već malo složenija situacija.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    Koliko sam shvatila, dijagnosticiran od istog liječnika kao i nama svojedobno
    Kod nas je fakat prošao na kraju sam od sebe... doduše, nakon godinu dana ispostavilo se da ima smetnje sluha :/ ali to nije bila posljedica te jedne upale uha, već malo složenija situacija.
    Vidim da si lokacija na Trešnjevki. Mislim da Vinogradska ili KB Sestre Milosrdnice, mislim da su dobri u Orl.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Alizeja prvotno napisa
    Mislim da Vinogradska ili KB Sestre Milosrdnice, mislim da su dobri u Orl.
    Jesu, bili smo već kod njih. I idemo opet... na vađenje mandula za 10 dana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •