Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: "Stari" godišnji

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno "Stari" godišnji

27.4.2006 sam otvorila komplikacije i od tada više nisam radila. Počinjem raditi 5.12. 2007, Kada Zara bude imala godinu dana. Ono što mene zanima je imam li pravo na korištenje godišnjeg odmora od prošle godine, budući da sam radila skoro punih pet mjeseci, i koliko dana.
    S obzirom da se radi o privatniku, od njih neću dobiti nikakve info, a vrlo mi je važno. Ako bih mogla koristiti godišnji, molila bih vas link, tako da onda mogu njima "pokazati dokaze".

Hvala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod nas se "stari" godišnji može koristiti samo do 30. lipnja sljedeće godine. Znači tko nije iskoristio godišnji za 2006. u 2006. mogao ga je iskoristiti najkasnije do 30. 6. 2007. Ako nije, nažalost stari godšnji mu je propao, iako je na njega imao pravo. Mi smo državna ustanova, sumnjam da je kod privatnika bolje.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj filipova mama prvotno napisa
    Mi smo državna ustanova, sumnjam da je kod privatnika bolje.
    U državnoj ustanovi nema pomaka od regula, ali privatnici su fleksibilniji. Možda imaš šanse, napravi se "bedasta" pa ih pitaj za godišnji. Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Citiraj filipova mama prvotno napisa
    Mi smo državna ustanova, sumnjam da je kod privatnika bolje.
    U državnoj ustanovi nema pomaka od regula, ali privatnici su fleksibilniji. Možda imaš šanse, napravi se "bedasta" pa ih pitaj za godišnji. Sretno!
    I ja mislim da bi morala bar pitati. Iako sam kod privatnika, mogu koristiti još 10 dana lanjskog godišnjeg, iako po zakonu na to nemam pravo :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

po zakonu moras raditi barem 6 mjesec u godini koja je prethodila godini povratka na posao, al ti pitaj.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da po zakonu moraš do 30.06. iskoristit go od prethodne godine, a sve ostalo je dobra volja poslodavca (šefa).

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da ovdje ima i jedna caka , a to je da u tekućoj godini moraš raditi bar jedan dan i da tada imaš pravo na godišnji u toj godini ( naravno da trebaš imati staža u toj firmi više od 6 mjeseci, a to imaš jer dok si i na porodiljnom se računa )

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: "Stari" godišnji

Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa
    27.4.2006 sam otvorila komplikacije i od tada više nisam radila. Počinjem raditi 5.12. 2007, Kada Zara bude imala godinu dana. Ono što mene zanima je imam li pravo na korištenje godišnjeg odmora od prošle godine, budući da sam radila skoro punih pet mjeseci, i koliko dana.
    S obzirom da se radi o privatniku, od njih neću dobiti nikakve info, a vrlo mi je važno. Ako bih mogla koristiti godišnji, molila bih vas link, tako da onda mogu njima "pokazati dokaze".

Hvala
    Na stari - nemaš. Sve da si i iskoristila dio u prošloj godini i time stekla pravo, ostatak si morala iskoristiti do 30.06. ove godine. Nakon toga - nema.
    Imaš pravo na godišnji za 2007.

To je službeno. Ali - kod većine privatnika sve je stvar dogovora. Ak ti da godišnji, k'o da je važno za koju je godinu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Cijelu 2006 bila sam što na održavanju trudnoće, što na porodiljnom, uglavnom bez ijednog radnog dana. Počela sam raditi u siječnju 2007. Bez puno nade, jer sam u nemilosti kod poslodavca (državna firma) zbog porodiljnih, zbog dojenja itd..., ipak upitah za stari godišnji. Rekli su mi da bih prema zakonu morala raditi 6 mjeseci u godini, inače se u suprotnom nemamo od čega odmarati. Ali politika je firme da se i u slučaju dužeg bolovanja, dakle manje radnih dana, ipak odobrava lanjski godišnji. No, on se mora iskoristiti do 30.6. iduće godine.
    I tako sam ja lijepo i sasvim neočekivano otišla na lanjski godišnji. Sad u srpnju malo radim i onda opa ajmo na ovogodišnji godišnji. To i vama želim!

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: "Stari" godišnji

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    Citiraj Winnie The Pooh prvotno napisa

Hvala
    Na stari - nemaš. Sve da si i iskoristila dio u prošloj godini i time stekla pravo, ostatak si morala iskoristiti do 30.06. ove godine. Nakon toga - nema.
    Imaš pravo na godišnji za 2007.

To je službeno. Ali - kod većine privatnika sve je stvar dogovora. Ak ti da godišnji, k'o da je važno za koju je godinu
    Upravo tako!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Isto stari godišnji....

Dosta sam čitala o godišnjem odmoru neposredno prije povratka na posao, i više mi ništa nije jasno. Jedni kažu da se mora raditi barem jedan dan u toj godini, neki 6 mjeseci, a neki da imamo pravo na go.
    Konkretno, na bolovanje za vrijeme trudnoće sam otišla 5.1.2007.Rodila sam 30.3.2007, te bi se na proljeće 2008 (ne znam točno datum, ali recimo 1.4.)trebala vratiti na posao. Da li imam pravo iskoristiti godišnji za 2007. godinu, s obzirom da ga se može iskoristiti do 30.6.2008. ili nemam?
    Na poslu su mi rekli da ne, jer nisam radila min.6 mjeseci...
    Sad ti znaj

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za 2007. nemaš, budući da nisi aktivno radila 6 mj.
    Da si u 2007. koristila dio godišnjeg (12 radnih dana) time bi stekla pravo da ostatak iskoristiš u 2008. (do 30.06.) bez obzira na gornju odredbu.

Po povratku na posao imaš pravo na godišnji samo za 2008. godinu.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

vesna,znači li to da ću ja ipak moći koristiti stari kad se vratim s porodiljnog, tako mi se da zaključit temeljem tvog gornjeg posta?!

naime, termin mi je 14.02. 2008.
    28 dana porodiljnog starta 17. 01. 2008.
    od početka 2008. koristila bih novi godišnji, to je točno 12 dana.
    znači li to da ću kad se u veljači 2009. vratim na posao imati pravo na ostatak godišnjeg iz 2008?

p.s.. ne mogu vjerovati ako je ti točno da mi se sve namistilo u dan

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da.
    Korištenjem prvog djela godišnjeg stičeš pravo na korištenje ostatka kad se vratiš (ali do 30.06)

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

fala ti puno još jednom ... :D

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ili, kao ja, u nemogučnosti drugog izbora odeš na neplačeni godišnji od mjesec i sitno dana... :/

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    Da.
    Korištenjem prvog djela godišnjeg stičeš pravo na korištenje ostatka kad se vratiš (ali do 30.06)
    Vesna (ili bilo tko drugi tko se u to razumije), molim te ako mi možeš napisati koji točno zakon/članak to regulira. Naime, ja sam u ožujku ove godine koristila 12 dana godišnjeg za 2007., nakon čega sam odmah nastavila obavezni porodiljni 28 dana prije termina. Na posao bih se trebala vratiti u travnju iduće godine. Ostalo mi je još 18 dana godišnjeg iz 2007. koje, ako sam dobro razumjela, mogu iskoristiti po povratku s porodiljnog i to najkasnije do 30.6.2008. inače gubim pravo na godišnji iz 2007. Je li tako?
    E sad, ima jedno ALI: kad sam o tome razgovarala s poslodavcem (radim na fakultetu, dakle državna "firma") uvjeravali su me da sam nešto krivo razumjela i da neću moći koristiti ostatak godišnjeg iz 2007.??!! Zato bih voljela osobno to pročitati crno na bijelo i da im znam naturiti na nos idući puta kad se čujem s njima. Hvala unaprijed!

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam rodila 01.01.2006 /znači nisam radila ni jedan dan u toj godini/

radim u državnoj firmi

0d 02.01.2007 pa do 08.02.2007 sam koristila cijeli godišnji od 2006.g.

Kod nas se traži 6 mjeseci aktivnog staža samo prilikom zaposlenja odnosno za ostvariti pravo na prvi godišnji odmor

korištenjem porodiljnog se ne prekida radni staž pa se računa kao da radiš

u protivnom nitko ne bi mogao koristiti godišnji odmor prije 01.07.tekuće godine odnosno dok ne odradi 6 mj.aktivnog staža

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Anvi:

http://www.moj-posao.net/jseeker_law...b&entityId=A12

GODIŠNJI ODMOR U 12 TOČAKA

...

9. PRENOŠENJE U IDUĆU GODINU
    Neiskorišteni godišnji odmor odnosno dio godišnjeg odmora može se koristiti do 30. lipnja iduće godine.

...

8. GODIŠNJI ODMOR U DIJELOVIMA

- Godišnji odmor koristi se u prvom redu u jednom dijelu, što znači da poslodavac svojom odlukom može radniku dati isključivo godišnji odmor u jednom dijelu.

- Međutim, ako to želi radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela. Dakle, godišnji odmor u dijelovima može se koristiti isključivo kada to zahtjeva radnik.

- Zakon o radu ne predviđa mogućnost godišnjeg odmora u tri ili više dijelova, ali ako bi se na traženje radnika, radnik i poslodavac tako dogovorili, smatramo da bi takvo korištenje godišnjeg odmora bilo dopušteno. Naravno, apsolutno je nedopustivo da poslodavac nametne radniku korištenje godišnjeg odmora u tri i više dijelova.

- Kada radnik koristi godišnji odmor u dijelovima:
    · prvi dio mora iznositi najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, i mora se koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor;
    · drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

9. PRENOŠENJE GODIŠNJEG ODMORA U IDUĆU GODINU

- Neiskorišten ili prekinuti godišnji odmor:

· Godišnji odmor odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji nije korišten ili je prekinut u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog bolesti ili porodnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. (Pod 'radio' misli se stvarno bio na poslu, a ne bio u radnom odnosu). Dakle:
    * · ako je radnik otišao na bolovanje npr. 10. srpnja 2000. a na posao se vratio npr. 1. travnja 2001. ima pravo iskoristiti godišnji odmor iz 2000. godine, jer je u 2000. godini radio šest mjeseci, ali ga mora koristiti do 30. lipnja 2001.
    * · ako je radnik otišao na bolovanje npr. 10. lipnja 2000. a na posao se vratio npr. 1. travnja 2001. nema pravo iskoristiti godišnji odmor iz 2000. godine, jer je u 2000. godini nije radio šest mjeseci.

- Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini, tj. do kraja iduće godine, a ne samo do 30. lipnja. (Tu nije niti potrebno da je radnik radio šest mjeseci u prethodnoj godini).
    - Kao što je rečeno, drugi dio godišnjeg odmora može se koristiti do 30. lipnja iduće godine, bez ikakvih drugih uvjeta. Dakle, tu nije bitan razloga zašto radnik nije iskoristio drugi dio godišnjeg odmora, niti je potrebno da radio šest mjeseci prošle godine.

...

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

onda ja ipak neću uspjet imat stari godišnji po povratku s porodiljnog, ako sam dobro shvatila jer neću u godini koja prethodi raditi 6 mjeseci. je li to tako?
    mislila sam korisiti 12 dana godišnjeg s početkom 2008. i tada mi taman počinje onih 28 dan porodiljnog. na posao ću se vratiti u veljači 2009.
    kako sam u godini prije radila (točnije bila na g.o.) samo tih 12 dana pred porodiljni, znači da mi taj strai godišni iz 2008. propada za 2009.?!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ZOR
    Članak 46.
    (1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela.
    (2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio u trajanju od najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, mora koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor.
    (3) Drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 47.
    (1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili porodnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

(2) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

Na tebe se odnosi čl. 46. - boldani dio - ako koristiš u dijelovima, i iskoristiš prvi dio, drugi možeš prenijeti.
    Čl. 47. koji uvjetuje 6 mjeseci rada odnosi se na godišnji odmor u cjelini, ili prvi dio godišnjeg odmora (koji ili nije korišten, ili je prekinut prije isteka 12 dana).
    Druga je stvar već to da se tekući godišnji u principu nikada ne koristi od 01.01, ali ti si sama rekla da s time neće biti problema jer će ti poslodavac izaći u susret što se tiče godišnjeg.

... ali, mi pričamo o nečem što će biti (možda) za dvije godine!!! :shock:
    Do onda se svašta može promijeniti, a dajmo malo i prioritet aktualnijim pitanjima.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

fala, vesna , po ko zna koji put. znam da do tada ima ohoho, ali ja svoj plan namjeravam šefovima podastrijeti odmah za 20ak dana kad se vratim s bolovanja na posao, pa neka mi do odma blagoslove, da ih mogu držat za riječ i mirna nastavit bit trudna, radit, odmarat, po planu. ovan štreber

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

malo se kasnije uključujem, ali sam u 2007. koristila nekoliko dana starog godišnjeg. to ništa ne znači?
    i zašto onda u zakonu o radu piše, ne sjećam se koji članak, da se tih šest mjeseci ne odnosi na porodiljni, vojsku, bolest i još nešto. odnosno, da šest mjeseci nemaju pravo na godišnji pripravnici.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj vidra prvotno napisa
    fala, vesna , po ko zna koji put. znam da do tada ima ohoho, ali ja svoj plan namjeravam šefovima podastrijeti odmah za 20ak dana kad se vratim s bolovanja na posao, pa neka mi do odma blagoslove, da ih mogu držat za riječ i mirna nastavit bit trudna, radit, odmarat, po planu. ovan štreber
    bolje štreber nego popušiti stari godišnji kao ja. Vraćam se 16.02.08. na posao (tj 18. jer će biti subota) jer sam bila na komplikacijama i onda nastavila obvezni porodiljni. Da sam znala, mogla sam se 'dogovoriti' da odradim dan-dva, odem 12 dana na go i onda porodiljni. Tj. da je netko drugi u pitanju u mojoj firmi sigurno bi dobio takav savjet. Kod nas je politika - tko je bliže zdjeli...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •