Odobren mi je dopust do 4. rođendana djece zbog Steline bolesti i potrebe za njegom/terapijom.
Da li sam zakonski zaštićena od otkaza, obzirom da sam doma još od polovice trudnoće, dakle cijelu vječnost?
Odobren mi je dopust do 4. rođendana djece zbog Steline bolesti i potrebe za njegom/terapijom.
Da li sam zakonski zaštićena od otkaza, obzirom da sam doma još od polovice trudnoće, dakle cijelu vječnost?
Prema onome što je meni rekla socijalna radnica, jesi. Ne smiju te čak niti proglasiti viškom.
Danas mi je socijalna radnica rekla da je sve stvar dogovora sa poslodavcem. Što se tiče CZSS-a, za njih sam zaposlena, naknadu će mi oni plaćati i smatraju da nema potrebe ni razloga strahovati od otkaza. Daklem, nisam dobila stopostotnu službenu potvrdu o zakonskoj zaštićenosti.
:?
Sumnjam da će mi šef priprijetiti otkazom, ali nikad ne znaš, već sam dugo doma.
Vidjet ću što će biti kad odem u firmu ovih dana.
Nije baš da je stvar dogovora sa poslodavcem, prema Zakonu o radu, zaštićena si od otkaza i za vrijeme dok traje dopust za njegu djeteta:
Zabrana otkaza
Članak 77.
(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.
(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.
(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.
Minnie, to mi je jasno, hvala ti na službenoj potvrdi.![]()
No, mene brine to što moram prvo doći poslodavcu sa papirom od CZSS-a kojim sam tek dobila pravo na taj dopust, a on mora ispuniti dokument kojim potvrđuje da sam njegov zaposlenik, nakon toga izdaje se Rješenje i na to rješenje se poslodavac može žaliti u roku od 15 dana. Dakle, ovisi o poslodavcu - on može reći "dobro, slažem se da koristiš taj dopust, nći ću honorarca" ili "ne slažem se, kad ti istekne porodiljni vraćaš se na posao ili raskidamo ugovor". Naravno, ako nisam zaposlena na puno radno vrijeme automatski nemam pravo na taj dopust :/