Vec se o tome raspravljalo na svim ovi prethodnim stranicama.Diva prvotno napisa
Kako smo se mi odlucili na 'meke' ... na pregledu kukova kod ortopeda receno nam je da se spustena stopala ne mogu dijagnosticirati prije 4 godine, sva djeca imaju te masne jastucice na stopalima i sva djeca imaju spustena stopala kada krecu u prve korake. Sukladno tome savjet je bio sto vise hodati bosa, naravno gdje je to moguce, tamo gdje nije cipele bez uloska.
Kad pogledas ponudu po ducanima, cipelice sa uloskom su uglavnom jako tvrde i nesavitljive, a djeca kad krecu u avanturu hodanja savladavaju ravnotezu cijeli stopalom, prstici se micu, 'hvataju' pod kod zaustavljanja, stopalo se giba, pogledaj malo kako 'radi' stopalo i prstici kada je dijete boso i postati ce ti jasno zasto cipela moram biti samo zastita a ne kalup.
I oko spustenog stopala, dakle ako ortoped kaze da se ne moze dijagnosticirati prije 4 godine (ima negdje i topic o tome) zasto ga ukalupiti i nedati mu da samo razvija i podize. Ne znam da li me kuzis, ali recimo ako nosis tijesne cipele nakon nekog vremena dobijes zulj pa na tom mjestu zadebljanu kozu ako nastavis nositi te cipele ... pa isto je tako sa uloscima i podizanjem srednjeg dijela stopala, to mi nekako namece logika, dakle nismo mu dali priliku da nam 'pokaze' da nije spusteno.