Koliko dugo ga mogu koristiti, tj. cuvati?
Imam jos nekih ostataka preprzenog sezama, starog otprilike mjesec do mjesec i po.Jel mi to jos ok za jelo? Miris i izgled su ok.
Koliko dugo ga mogu koristiti, tj. cuvati?
Imam jos nekih ostataka preprzenog sezama, starog otprilike mjesec do mjesec i po.Jel mi to jos ok za jelo? Miris i izgled su ok.
Gomasio (prženi sezam) može jaaako dugo stajati, ali je bolje pitanje: na koju foru ti je izdržao tako dugo :D
Kod mene se potamani dvajs' deka za tjedan dana, nema šamse da stoji tako dugo.
Kako ga radiš? Ja ga ručno meljem u mužaru dok ne postane pahuljast. MLJACCCC!
Jedno vrijeme me bila napustila inspiracija za kuhanje pa je stajao zatvoren u nekakvoj plasticnoj kutiji. I vec sam se spremala baciti ga, al po mirisu mi se stvarno cini dobar.
Ja sam tek neki dan kupila muzar. A do tada sam ga gnjecila tako da ga stavim u neku uzu zdjelicu i onda ko ludjak vrtim po tome zlicom. Dok ne dobijem prah.
Jedino jos nisam dosla do zakljucka jel bolji przeni ili sirovi sezam? :/
To procijeni sama, meni je gomasio fora.
Mljevenje u mužaru je jednostavno i stvarno lako. Moraš samo paziti da ne natrpaš previše, jer onda imaš što loviti preko ruba.
Moj gomasio:
- u mužar bacim prstohvat soli i sameljem u fini prah
- u željezni lonac (stvarno ne mora biti Zepter) zagrijan na maloj vatri ubacim sezama toliko da pokrije dno i češće protresem, a čim dobije boju hrastovine - u mužar. Nastojim ne pržiti preveliku količinu odjednom
- melje se dok se sezam ne pretvori u pahuljice
Postupak se ponavlja, samo onaj dio sa soli se može preskakati
A ja sam se isla pravit pametna pa citavi paketic istresla da se przi. A koliko dugo moze stajati sirovi sezam u otvorenom paketicu?
Pojma nemam. Sezam je jako pun ulja i kriterij je - dok to ulje ne užegne. To se pak najlakše ustanovi njuhometrom.
meni je przeni finiji -jača aroma i lakši za žvakanjeZorana prvotno napisa
makrobiotičari preporučuju prženje
neki drugi izvori kažu da se dragocjena ulja oštećuju zagrijavanjem
tko će ga znat
Mislim da cu i ja ostati kod przenja. BArem za sada. Doduse, nisam nikad ni probala gnjeciti sirovi sezam. Nemam pojma jel bi islo puno teze od przenog.
nisam nikad vidjela da se koristi i sirovi sezam.
kad przim sezam za posipavanje po jelima (rizotima, salatama i sl.) przim ga neposredno prije, jer mislim da mu je aroma tada najbolja i ne drobim ga.
moguce da bi se visak przenog sezama mogao dobro drzati i u frizideru za nuzdu.
gomasio je pak drugo, nisam nikad probala gomasio bez soli (u biti to onda i nije gomasio), doduse i ja ga radim u onom blagom omjeru za djecu 16 : 1
Frendovi u Americi su imali nekakav strojčić kojim se od raznog zrnja dobivao "putar": od kikirikija, badema... Isto to od sezama je valjda tahin, a nisam siguran da ga želim raditi ručno.
Upozoren sam da to s lakoćom korištenja mužara nije baš sasvim eksplicitno jasna stvar: batićem se unutar mužara tare kružnim pokretima.
A od čega je tvoj mužar? Meni je MM nedavno kupio na Braču jedan, od kamena, uopće ne znam mogu li ga upotrebljavati i hoće li se dobro prati u mašini?
U Bio&Bio dućanima imate za kupiti suribachi, to je mužar namijenjen baš za izradu gomashia, iznutra je nazubljen.
uf kad se sjetim sezama ,i ostalih sjemenki,sva se najezim od miline.jedna od najdrazih stvari mi je mljeti sezam u sirubachiju,onako vruc iz zdjele.Ili,prziti isto tako kao sto Davor napisa bucine golice koje pucketaju dok se zagrijavaju.A i kuhinja fino zamirishi,pa uglavnom sve smazemo isto veche.
Kameni, glatki, zelene boje, iz Kine. Imam i suribachi i... skuplja prašinu.
Bomballurina,nikako brački kamen nemoj u stroj, ne znam koliko ga je dobro i prati s deterđentom, osim toga upija ulje jer je porozan. Nikako ni blizu octu. To je valjda samo za suho cvijeće...
Da, ja svoga svaki put samo dobro prebrišem na suho. Ne želim znati što bi izašlo van iz suđerice.