-
cijepljenje
ako neko zna, molila bih
dakle, moja prijateljica je udana za talijana, bebu radja u splitu a zelila bi je uopce ne cijepiti. pedijatri (na tecaju u bolnici) su joj rekli da nema sanse da je puste iz rodilista bez cjepljenja na tbc i hepatitis.
je li tocno da se ne moze nesto potpisati ili sl , tj da li postoji neki zakon po kojem oni moraju usprkos roditelju cijepiti i ako je to tzbilja tako, moze li se izvuci na drugaciji rezim cijepljenja kad se vrate doma u italiju, tamo nema tbc u obaveznom i hepatitis je sa nekih mjesec, dva???
-
Osoblje foruma
Osobno mislim da ju pedijatri sa tečaja samo plaše.Kako oni misle ostaviti dijete u bolnici kao da je njihovo vlasništvo?
U ovoj zemlji imunizacija je obavezna i postoji propisani kalendar cijepljenja.
Ako postoje medicinske indikacije cijepljenje se odgađa ili potpuno ukida.
Nad svakim postupkom na dijetetu u rodilištu treba se pitati roditelje za pristanak.
Koliko ja zanam cijepljenje za tuberkulozu je obavezno izvršiti tokom prve godine dijeteta,mislim da je ista priča i sa hepatitisom(nisam sigurna on je u kalendaru tek od nove godine,a cijepivo se sastoji od tri doze).
Osobno mislim da bi prijateljica trebala napisati na papir da ne želi cijepiti dijete u rodilištu nego to želi odgoditi(navesti činjenicu da otac nije naš državljan i da ne žive u RH za stalno) i sve to ovjeriti kod javnog bilježnika te papir predati u bolnici kad dođe na porod.
Ako roditelji odbijaju predložene i propisane postupke od strane liječnika tada oni preuzimaju odgovornost za eventualne poslijedice i lako je moguće da će morati potpisati formular u kojem to piše.
Ali isto tako niti jedan zakon nemože prisiliti roditelje na imunizaciju ako oni to odbijaju,mogu ih novčano kazniti ili kazneno goniti (ako se zainate)ali ih ne mogu prisiliti na postupak.
-
Zakon postoji - zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. I na temelju njega Ministarstvo zdravstva i soc. skrbi donosi Program obveznog cijepljenja. Prema tom programu sva novorođenčad se nakon 72 sata od rođenja mora cijepiti protiv tuberkuloza (BCG)
Da li se može izvući? Ne znam :?
Probaj pitati i na zdravlju djece. Ima dosta mama koje uspješno izbjegavaju ona kasnija cijepljenja. Možda znaju
-
Da, spomenuti zakon je u priličnoj koliziji sa zakonom o pravima pacijenta, a daje neke neobično široke ovlasti u slučaju prijetnje zarazom. Doduše, nešto je teže protumačiti BCG kao način sprječavanja bilo kakve zaraze (a kamoli tuberkuloze), a postoji i zakon o pravima pacijenta. Vjerojatno će potpis biti dovoljan.
Kod zaprimanja u bolnicu potpisuje se suglasnost kojom se u potpunosti predaješ na milost doktorima. Potrebno je reagirati prije toga.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma