Da li ste ikad pricale sa svojim mamama i bakama ili nekim starijim zenama o tome koliko se sve promjenilo po pitanju ginekologije i porodnistva u zadnjih 50-tak godina?
Ja sam jucer pricala sa svojom bakom i nisam mogla vjerovati sta cujem. Naravno, onda nije bilo UZV-a, i sve se gledalo odokativno. Tako su njoj, kad je nosila moju tetu, rekli da nosi blizance a kad su ju uhvatili trudovi, rekli su joj da su poprecno i da mora na carski. Poslali su ju u Brezice jer su oni bili najstrucniji za to. Ali isto tako su imali visoku smrtnost djece i rodilja. I daj si sad zamislite straha, moja baka, jadna, prvorotka, putuje u Sloveniju, na carski, u bolnicu koje se sve uzasavaju i uvjerena je da ce umrijet na porodu. U bolnici joj babica sapne da ipak nije tako kako joj je njen ginekolog rekao. I ostavi je s tom recenicom samu. A baka, jadna, nezna sta da misli. Rekli su joj da ako ne rodi za 2 sata, ide na carski. A babica joj opet sapne; 3 truda prelezite na jednom boku, 3 na drugom, i 3 na ledima i beba ce doc. I stvarno, veli baka, nakon tih 9 trudova rodila moju tetu zivu i zdravu.
Ja sam bila fascinirana tom pricom, mi se danas zabrinjavamo da li su nam pogodili spol i jos 100 drugih sitnica a onda je bilo tako da se nista nije znalo do rodenja. Svaka cast tim zenama!