Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 93

Tema: Porodi nekad davno

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Porodi nekad davno

Da li ste ikad pricale sa svojim mamama i bakama ili nekim starijim zenama o tome koliko se sve promjenilo po pitanju ginekologije i porodnistva u zadnjih 50-tak godina?
    Ja sam jucer pricala sa svojom bakom i nisam mogla vjerovati sta cujem. Naravno, onda nije bilo UZV-a, i sve se gledalo odokativno. Tako su njoj, kad je nosila moju tetu, rekli da nosi blizance a kad su ju uhvatili trudovi, rekli su joj da su poprecno i da mora na carski. Poslali su ju u Brezice jer su oni bili najstrucniji za to. Ali isto tako su imali visoku smrtnost djece i rodilja. I daj si sad zamislite straha, moja baka, jadna, prvorotka, putuje u Sloveniju, na carski, u bolnicu koje se sve uzasavaju i uvjerena je da ce umrijet na porodu. U bolnici joj babica sapne da ipak nije tako kako joj je njen ginekolog rekao. I ostavi je s tom recenicom samu. A baka, jadna, nezna sta da misli. Rekli su joj da ako ne rodi za 2 sata, ide na carski. A babica joj opet sapne; 3 truda prelezite na jednom boku, 3 na drugom, i 3 na ledima i beba ce doc. I stvarno, veli baka, nakon tih 9 trudova rodila moju tetu zivu i zdravu.
    Ja sam bila fascinirana tom pricom, mi se danas zabrinjavamo da li su nam pogodili spol i jos 100 drugih sitnica a onda je bilo tako da se nista nije znalo do rodenja. Svaka cast tim zenama!

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

što manje znaš, manje te strah
    al ja bih ipak znala

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moj brat je '69 došao na zadak. Starci su u to doba gradili kuću i mama je zdušno pomagala do zadnjeg dana. Navečer je došla u bolnicu, a doktor legao spavati jer da neće ona do jutra (!?), tako da je jadna mama išla po sestru da ne može više i da će se poroditi. Kad je sestra vidjela nogice (ili guzu - to se ne zna), onda su išli buditi doktora... Brat živ i zdrav, čeka svoje treće dijete!

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moja svekrva se ujutro probudila, imala osjećaj da će rodit, obukla lijepu haljinu i uzela najbolju torbu ( da je ne vide neuređenu i ne pomisle da ide na porod ), prošetala mjestom do tkz. ambulante i rodila za koji sat.
    i eto MM....

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

neka se ona uredila

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj vidra prvotno napisa
    neka se ona uredila
    eh..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Baka moje najbolje frendice je rodila svog sina (frendičing oca), ja mislim, najprirodnije što ljudsko biće može roditi: u polju, i to sama samcata! Veli da joj je pomoglo što je popila malo ulja što se u ono vrijeme vjerovalo da pomaže da beba lakše klizne kroz porođajni kanal! I to joj je bila sva intervencija! Pa si ti sad misli!

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

moja baka je rodila moga tatu u dvorištu u snijegu, a kako je sve bilo zaleđeno, okupali su ga u vinu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja baka je rodila doma, i deda je bio na porodu Nisu imali vagu doma pa ne znaju koliko je moja mama bila teška kad se rodila. Jako veliki snijeg je pao pa su ju s cca 2-3 tjedna zamotali u deku i vozili na sanjkama s konjima 5 km na krštenje.
    Pričala je baka i o jednoj ženi iz sela koja je išla preko šume u vinograd i kad se vraćala doma na pol šume su ju primili trudovi, rodila je sama i došla doma s bebom. I od frendice baka je isto tak sama rodila na livadi kad je išla po sijeno.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

te su žene bile pravi heroji...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pričala je baka i o jednoj ženi iz sela koja je išla preko šume u vinograd i kad se vraćala doma na pol šume su ju primili trudovi, rodila je sama i došla doma s bebom. I od frendice baka je isto tak sama rodila na livadi kad je išla po sijeno.
    pa normalno
    prirodan porod = najlakši porod = najlakši oporavak

nakon što sam rodila margitu, da sam trebala, i ja sam mogla normalno s njom na rukama (ili sisi ) propješačiti šumu do doma.

Lea L. avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I moja je baka rodila doma,nad lavorom tople vode,u čučečem položaju.
    A ja bi sad stolčić,pa si ti misli...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U mojoj obitelji none je desetljećima, tradicionalno na tatin rođendan, prepričavala svoj porod koji je trajao punih 5 dana. Doduše, tu i tamo bi priznala da nije htjela da je itko vidi golu (pa ni doktor) .

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

što manje znaš, manje te strah
    ovo je taaaaaaaaaaaaako točno!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam rođena ne tako davno ('78 ). Kad je mama došla u rodilište, pregledao ju je gin i poslao van šetati , jer "šta će raditi do poroda, pa neće valjda ležati satima", i nek dođe kad više ne bude mogla hodati. Hodala oko Doma zdravlja 2 sata, ušla i rodila me za 30 minuta

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ja sam o ovome razmisljala neku noc,nisam mogla spavati pa nesto se mislim...moja nena je isto radjala kod kuce,kaze ode iza vrata,cucne,uhvati se za steku i istisne dijete,normalno hoda i pere robu napolju do zadnje minute,uleti na kratko u kucu,porodi se ,stavi krpu(ulozak)i idemo dalje.Meni to stvarno nije jasno,zena ima petero djece i tako radjala sve petero.I jos nesto...Nena od mog muza,prosle godine bila bolesna i naredili joj da mora kod ginekologa da pregleda jel dole sve ok da znaju sta ce dalje i zena nece pa nece.Nekako sam ja nju namolila i obecala da cu ja uci sa njom i da je nece pregledati dole samo uzt (slagala) i krene ona samnom,ali morala sam je odvesti kod zenskog ginekloga.I zena je pregleda,naravno morala je i vaginalno i kaze,gospodjo draga pa vi imate grlic kao kod djevojke,kao da nikad niste ni spavali sa nekim a kamo li radjali,a zena ima sedmoro djece,SVU djecu radjala kod kuce,NIKAD do tad nije vidjela ginekologa,NIKAD; a vidi nas sad...
    Ali nije mi jasno,sta kad puknu,kako to sve zaraste dolje bez sivanja???

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

očito ili nisu pukle, ili su pukle toliko malo da je samo zaraslo.

ako porod ide svojim prirodnim tokom i žena zauzima položaje koji joj odgovaraju (npr. čučanje), onda su i puno puno manje šanse za pucanjem.

ja kod drugog poroda nisam uopće pukla - rađala sam na stolčiću, posve prirodno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa nisu pucale jer im nitko nije jahao po trbuhu kao sad

ali je vjerojatno i smrtnost bila veća, baš mi bilo zgodno provjeriti smrtnost u generaciji naših baka

odnosno smrtnost+oštećenja u porodu i danas oštećenja+smrtnost (samo kak se garant pod oštećenja ne broji nikaj)

danas se tako svi čude porodima doma, a baš neki dan razmišljam kako je većina tih današnjih ginića upravo ta generacija koja se zadnja rađala doma.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moju mamu su 78" poslali doma iz rodilišta da neće ona tako brzo roditi jer da joj je trbuh premali i da joj nije još termin (To mi je za ne vjeorovat). Moj tata je mami još na početku trudnoće izračunao termin i točno na taj dan je i rodila. A doktori su joj davali još mjesec dana. A ona prvorotkinja i zna da su je uhvatili oni pravi. I naravno da se vratila tu istu noć. Bilo je to na moj rođendan.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja mama je s menom bila na jednom uzv-u (ja sam `78), a s bratom 2 puta (`81)!!! i to je tada bulo uobičajeno.
    Najbolja epizoda je s mojoj bakom. Kad je ležala u bolnici teta je stalno dolazila jer radi u bolnici, a baka ju je rodila sa 42 godine. U bolnici su mislili da joj je to unuka i bili su iznenađeni kad je rekla da joj je to kćerka. Doktor je pitao jel ju rodila carskim rezom, a moja pok. baka je rekla: A šta vam je to? Ne znam jedino sam nju rodila u bolnici.
    A teta je 6. dijete.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mene moja mama,ne tako davno ,rodila u trajektu
    rođena sam sa niti 2500gr i imala žuticu ali nije htjela ostati u bolnici
    jer su mene htjeli ostaviti a nju slali doma i nije pristala
    btw sa 1g sam imala 14kg(uglavnom na sisi)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    p baš mi bilo zgodno provjeriti smrtnost u generaciji naših baka.
    ne vrijedi, jer u taj % bi ušle smrti od nekontrolirane trudnoće: visoki krvni tlak, poprečni položaj bebe, trudnički dijabetes .....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    mene moja mama,ne tako davno ,rodila u trajektu
    rođena sam sa niti 2500gr i imala žuticu ali nije htjela ostati u bolnici
    jer su mene htjeli ostaviti a nju slali doma i nije pristala
    btw sa 1g sam imala 14kg(uglavnom na sisi)
    wow, lavica je lavica bilo nekad ili sad

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj disa prvotno napisa
    I ja sam o ovome razmisljala neku noc,nisam mogla spavati pa nesto se mislim...moja nena je isto radjala kod kuce,kaze ode iza vrata,cucne,uhvati se za steku i istisne dijete,normalno hoda i pere robu napolju do zadnje minute,uleti na kratko u kucu,porodi se ,stavi krpu(ulozak)i idemo dalje.Meni to stvarno nije jasno,zena ima petero djece i tako radjala sve petero.
    moja baka je često pričala slično... rodila je troje od petoro zdrave djece (danas već djedova i baka) tako da bi se kad bi osjetila trudove lagano zaputila od vinograda prema kući, gdje bi ih sama, u čučnju, rodila, podojila, oprala i nastavila sa svakodnevnim aktivnostima
    a preostalih dvoje je rodila usred rata, da ne govorim da je 2 mjeseca bila u zatvoru trudna, s bebom od godinu i pol u rukama

ali ona je stvarno bila stijena od žene

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisu ranije tako radjale samo stijene od zena. sve su zene tako radjale.

naravno da su radjale puno lakse nego mi sad u bolnicama.
    istina, bilo je smrti koje su se mogle sprijeciti carskim rezom. ali normalni porodi su bili vrlo lagani. dok sada, bolnickim, induciranim, dirigiranim, nehumanim porodima, prevelik broj poroda zavrsava kao trauma i zene se dugo oporavljaju od njega (da ne govorim da je i za dijete vrlo vazno na koji nacin dolazi na svijet).

sto se tice pucanja: prirodni, optimalni polozaji za radjanje (cucanje, klecanje...) omogucuju cca 28% siri otvor rodnice nego lezeci, sto je jako puno, pa je logicno da je i pucanja puno manje. ako ga i bude, to je onda samo povrsinsko koje ni ne treba sivati.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

idealan porod za novo tisucljece bi trebao obuhvatiti ono najbolje iz oba dva nacina: dok je sve u redu, neka ide potpuno prirodno, bez ucestalog kontroliranja i stvaranja atmosfere straha, uz potpunu slobodu rodilje da radi sto joj odgovara, a u onom malom broju slucajeva (dr. marsden wagner govori oko 15% poroda) u kojem je potrebna strucna pomoc, pristupiti carskom bez cekanja i dvoumljenja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kod mame kad je mene nosila je bilo tako da isto nije bilo UZV, pa su mjerili opseg trbuha i po tome određivali ODP :? :shock: koji je i bio manjeviše točan (26.08. a ja se rodila 18.08.)
    bila je u šetnjici kad joj je pukao vodenjak, odšetala se do mog tate na bauštelu da m veli da ide u bolnicu! :shock:
    i eto, sve je ok, od puknuća vodenjaka do mog dolaska je prošlo cca.8 sati!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

htjela sam nekad otvoriti topic sa temom da li mislite da su nekad žene imale 3 i više djece i zato što su rađale manje traumatično nego što mi danas rađamo.
    Da li biste se ustvari lakše odlučile na sljedeću trudnoću ako je prethodni porod netraumatičan i prirodan.

Ja osobno definitivno mogu reći da bih se sada nakon relativno laganog drugog poroda odlučila puno puno lakše na treću trudnoću i porod, nego što sam se odlučila na drugu nakon trauma sa prvog.
    A ono što nikako ne mogu preboljeti je da tih trauma uopće nije trebalo biti, jer je i trudnoća bila idealna da ne može biti idealnija, i porod je počeo sasvim prosječno i normalno.

Odoh s teme, sorry moderatorice.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam rođena u jednom otočkom gradiću, koji, na sreću ima bolnicu. Ali: kad sam se ja brinula što mi je termin u 8. mjesecu i što će možda svi dobri zagrebački doktori tada biti na godišnjem (oduvijek sam naivna ), mama me utješila ispričavši mi da u bolnici gdje je ona rodila mene i sestru nije ni bilo ginekologa, pa je mene porodio urolog, a moju sestru doktor za vene!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da osim toga kaj je nekad porod bio puno prirodniji, pa valjda zato i lakši, je bitno da su žene (prvenstveno one sa sela) bile fizički puno izdržljivije jer su bile naviknute na naporan rad. Čula sam za jednu koja je rekla: Kad bi bar sve bilo tak lako delati kak je roditi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moja je pranona rodila 4 djece od kojih je zadnji bio na zadak i jako velika beba. Rekla je da se jako namučila i da je sva bila popucala.
    Druga prabaka ih je rodila mislim 9 od kojih su jednom bili blizanci koji su umrli na porodu.

Prabaka mi je pričala da je jedna žena u selu kraj nje imala jako težak porod i da beba nikako nije mogla vani tako da su rezali dijete da bi ga izvadili ali je na kraju i ona umrla. To je jedna od šokantnih priča iz prošlosti.

Moja sveki je isto rodila šogija kod kuće i kaže da ga je jako teško rodila i da se teško oporavljala ali su bila takva vremena da je odmah poslije poroda morala natrag u polje

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kad mi je mama trebala roditi sestru tata je vozio na motoru u bolnicu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to su onih 15%
    tužne priče

a sad su rutinski bolnički porodi napravili 90% traumatičnih priča, a malen% tužnih ostaje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da
    ginekologija i bolnice su i izmišljene s dobrom namjerom da spase tih 15%

a svelo se na to da i one koji spadaju u onih 90% klistire, deru se, vežu za krevet, ne daju piti, jesti, ne daju hodati, ne daju se okrenuti, ne daju čučnuti, ne daju prijateljici, mužu da bude utjeha, oslonac, režu, šivaju, tiskaju, vuku posteljice, kiretiraju na živo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dobra namjera se pretvorila u nakaradu, ali mi ljudi smo u tome umjetnici da sve zabrljamo kaj je od početka bila dobra namjera

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moja baka je rodila moga tatu u dvorištu u snijegu, a kako je sve bilo zaleđeno, okupali su ga u vinu
    :shock: :shock: NEMREM BOLIVET

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa rakija bi bila prjaka za nježnu kožu bebe

Baš moram pričat s mamom...i sestrama što je o tome znala baka reć.
    Super je topic

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I meni se srce slama što smo (generalno) sve udaljeniji od prirode.
    Neizmjerno sam zahvalna što postoji medicina zbog onih 15% ali to nikako ne opravdava uplitanje u sve porode.
    Još uvijek se iznenadim koliko danas žena sa zdravim i normalnim trudnoćama pristaje samo da bi im bilo lakše roditi na potpuno doktorske porode pri tome ne misleći što čine sebi i djeci sa svim tim medikamentima i sl. intervencijama.
    I naklon od srca ženama koje su rađale "ono" doba.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Moj tata je mami još na početku trudnoće izračunao termin i točno na taj dan je i rodila. Bilo je to na moj rođendan.
    ideš. koja koincidencija. 8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj camel prvotno napisa
    Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Moj tata je mami još na početku trudnoće izračunao termin i točno na taj dan je i rodila. Bilo je to na moj rođendan.
    ideš. koja koincidencija. 8)

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja prabaka je rodila 12...a kako dida kaže da ličim na nju, nadam se da i ja imam predispozicije za tolike prirodne porode... 8)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mene je sve to potaklo na razmisljanje da li ce se nase unuke nama cuditi kao smo radale. Mi sad imamo 4D UZV. Kaj ce one imat? 18D?
    Ja sam sigurna da ce tehnologija za 50 god puno napredovat i da cemo mi nasim unukama barem jednom reci "u moje vrijeme toga nije bilo..."

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Mene je sve to potaklo na razmisljanje da li ce se nase unuke nama cuditi kao smo radale. Mi sad imamo 4D UZV. Kaj ce one imat? 18D?
    Ja sam sigurna da ce tehnologija za 50 god puno napredovat i da cemo mi nasim unukama barem jednom reci "u moje vrijeme toga nije bilo..."
    da u pravu si,tada ce bebe dolaziti sugurno bezbolno na svijet. :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma već su na putu da završe se izumom umjetne maternice
    lipo, doći češ u kliniku, uspavati ćete i za 30min će laserski carski biti gotov, oporavak 60min
    i odeš kući

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Baš me veseli pomisao da bi budučnost mogla tako izgledati... :/

Jel netko možda gledao film "Djeca čovječanstva"?Zanimljiv prikaz budučnosti koja bi nas mogla zadesiti.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam se naslusala tolikih horor prica da me gotovo do zadnjeg dana bilo strah roditi! ali kada me ulovio prvi trud, sve sam price zaboravila i prozivjela moju. istog trena kada su mi ga stavili na cicu, zaboravila sam i da sam bila trudna, a kamoli da sam rodila.
    osim sto me epiziotomija bolila 7-9 dana, ali i to je proslo!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Baš me veseli pomisao da bi budučnost mogla tako izgledati... :/

Jel netko možda gledao film "Djeca čovječanstva"?Zanimljiv prikaz budučnosti koja bi nas mogla zadesiti.
    a film Gattaca, o dvije klase: viša klasa genski dizajnirane djece i niža nastala na ovaj životinjski način

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tema je odlicna!! :D

Ja takodjer skidam kapu zenama koje su radjale doma, mozda su bile manje splasene nego mi danas jer su manje znale....ja kad danas spomenem mami ili cak i nekim kolegicama s posla koje su 5 godina starije od mene al koje su rodile prije 10 god. i nemaju internet, pola toga me ne razumiju, jer za pola stvari nisu imale kako cut!

Inace, od frendice mama je prije 33 godine rodila u poljskom wc-u, sam!Inace je fizikalac u polju je radila naporno cijeli zivot, uhvatili je trudovi, muz je otisao pjeske do prvog busa, pa s busom u grad po babicu, a ona sama u poljski wc, rodila je brzo i dozvala susjedu...kad je susjeda otvorila vrata imala je sto vidjeti...zenska je drzala bebu u ruci i govorila joj: "pa sta cekas, uzmi ga!"

Inace, i njen komentar je bio da joj je lakse bilo roditi nego istovariti prikolicu sijena!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

zaboravila sam napisati da joj je to bilo drugo dijete, puno, puno godina nakon prvog!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •