Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Vodene kozice

ivarica

Početno Vodene kozice

Ivar mi upravo dobio vodene kozice, i iako su bile za ocekivati, ipak su me docekale nespremnu i sa hrpom pitanja: jeste li ih vi necim mazale, kad pocinju svrbiti, daje li se tad neki sirup?
    doktoru ne treba ici, jelda, dok nema komplikacija (kuckuc).

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mog iskustva;

- i ege ih je dobio na dan kad smo ih ocekivali
    - osim pristica/kozica nikakvih drugih simptoma nije imao
    - najzarazniji je 24h prije nego pocnu izbijati i dok god izbijaju novi
    - nismo ih mazali nicime, osim jednom ili dvaput onim bijelim (ubime kako se zove) iz apoteke i to samo one koje su ga svrbile
    - kupali ga u hipremanganu (jel se tako zove)?
    - kazu da je za kozice losa promjena temperature, dakle izbjegavati izlaske iz kuce

- sve u svemu kod egica je proslo totalno super, nikakvih traumaticnih iskustava nemamo, a imunitet ima

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravih, vjerojatno si i sama cula da taj hipermangan neki ne preporucuju, isto kao ni ono bijelo

mislim da je MaJuanita imala neku dobru foru za kozice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo kupali u hipermanganu i mazali "tim bijelim" - tekućim puderom iz apoteke. Maja se nije niti malo češkala, niti jednu kozicu nije potrgala sunce moje milo. Zato joj je MM strgao jednu nasred nosa.
    Nama je to bila super kombinacija. Kad su prošle, malo smo ju više mazali bademovim uljem da se koža oporavi i sve 5.

ivarica

Početno

mislila sam ga kupati u zobenim pahuljicama (to mi je od tih vracarija nekako draze) , ali ne znam kako napraviti tu smjesu.
    pomijesati s vodom pa procijediti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MJ je preporučila lavandino ulje
    googlaj ga pa ćeš naći o oblažavanju svraba kod uboda a valjda se može i ovdje primjeniti + je antiseptik što valja jer ako se češe može doći do stafilokoknih infekcija bla, bla
    mene više brineš ti, jesi provjerila onaj lijek

ivarica

Početno

lalah, obecala sam jucer sebi - ako ih sad ne dobijem odmah se idem cijepiti

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kozice prolaze prilicno lagano, mislim, ne dozivljavaju ih djeca strasno, nema nekih posebnih teskoca ni za roditelje. meni je teze kad dijete ima par dana visoku temperaturu zbog viroze, nego kozice.

mi smo tockali s bijelim puderom, napravili smo neku igru od toga. ustvari, mislim da sam se s njima najvise u zivotu igrala kad su imali kozice bili smo danima zatvoreni doma.

barbara ih je imala uzasno puno, lara jako malo. svima one prve koje izbiju ostaju kao sitni oziljci cijeli zivot. lara to ima na kapku i na trtici

ivarica

Početno

svima one prve koje izbiju ostaju kao sitni oziljci cijeli zivot.
    ma nije valjda? ja sam mislila da oziljci ostaju samo od onih koje su se inficirale??

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda plus te koje su se inficirale
    ali to je toliko sitno, ja to vidim jer znam da su tamo

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nama se nikad nijedna nije inficirala

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo pravili zobenu kupku, prokuhavala sam zob u ogromnom locu i brčk brčk. smrdi odvratno (misilm meni smrdi ta zob).
    čuj, svrbi sigurno, a ovo kao umanjuje.

doktor će ti prepisati hipermangan i taj neki puder, ja sam hiper odmah bacila jer sami pije vodu dok se kupa pa je li...

a puder smo stavljali nakon kupanja jer je spriječio da male piknice postanu velike. odmah su se osušile kao male. puder sam stavljala sa štapićem za uši.

one koje su prve izbile te su na žalost postale najveće (dok smo mi skužili da su to kozice uopće) pa su teže prošle.

držim fige ivaru i mazi ga.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sjeti se richterova odgovora

ivarica

Početno

zrinka, u nemazanju si odlucan sve dok ti ih dijete ne dobije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da najveća fora s varičelom nisu šta bi gregor rekao pikice nego činjenica da cca7-10 dana nakon izbijanja imunitet naglo i drastično pada

ivarica

Početno

zato necemo do izbora nigdje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zar Ivar već glasa?

Početno

Marku su ostala dva oziljka na celu, meni izgledaju ko krateri, (iako me svi uvjeravaju da se uopce ne vide), od onih prvih, najvecih. Nije mu se inficirala niti jedna jedina, jer se nije usudio grebati jer su ga jako boljele. Stalno mi je dolazio i plakao:"Mama puha, boji, boji!" i ja sam mislila da ce mi srce puknut. Najgori je 4 i 5 dan, nakon toga se stvar smiruje i dijete prestaje biti zarazno negdje nakon 6 dana, kad su se mjehurici pretvorili u krastice. Za hipermangan tad nismo znali, nizozemci kozice ne tretiraju ni sa cim, pa smo na jedvite jade od jednog naseg lijecnika uspjeli dobiti recept za tekuci puder s mentolom, ali nije mu bas previse pomogao. Magdalena ih je dobila 14 dana kasnije, taman smo stigli u Zagreb i dobili savjet o hipermanganu, ispirali ju dva put dnevno i odusevili se. Iako ih je imala 10 puta vise nego Marko, puno brze su se osusile i manje su je iritirale i nije joj ostao niti jedan jedini oziljak. A on jos ima tamne flekice po trbuhu iako je od toga proslo vise od 6 mj.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da najveća fora s varičelom nisu šta bi gregor rekao pikice nego činjenica da cca7-10 dana nakon izbijanja imunitet naglo i drastično pada
    tocno tako.
    meni je pedica stovise preporucila da odmah pocnem davat Klari neki dobar multivit. sirup za podizanje imuniteta, ali i usprkos tome je nakon kozica te zime bila jos 2-3 puta prehladjena (sto je za nju puno), ali joj je to bila i prva vrticka sezona, pa nije ni cudo.
    fora je u tome da varicella spada u herpes zoster viruse a oni vole oslabit generalno imunitet, tako da je dobro primijeniti sve ono sto ga moze dici (osim karantene do izbora ): zdravija hrana nego inace (povrtne juhice, puno zelenjave, voca i zitarica, manje tesko zacinjenog, masnog, mlijecnog i mesa), mozda neki dobar med za dizanje im. i svakako sto manje secera i slatkisa.
    Pusa Ivaru i drzim fige da sve prodje bezbolno .

ivarica

Početno

procitala sam da od slatkog i od vrucine svrbe jos vise.
    ja pojela sad nekoliko apricotinih rafaela i sve me svrbi.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to od griznje savjesti

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma poanta je da je recept moj!
    E, stvarno, Ivarice...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam uvijek mislila da je herpes zoster, odnosno aktiviranje virusa POSLJEDICA pada imuniteta.
    ivka, za imunitet preporucujem petrovicev med za podizanje prirodnog imuniteta.

i, ovi napadi na apricot stvarno trebaju prestati!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

štaaaaa????
    od apricotinih rafaela se dobiju kozice

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    ja sam uvijek mislila da je herpes zoster, odnosno aktiviranje virusa POSLJEDICA pada imuniteta.
    je, istina, ali na zalost i da varicella rusi imunitet

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zapravo, ono sto sam sigurna je da je znak pada imuniteta, bio on uzrok ili posljedica, pa je dobro poraditi na tome .
    ta nasa pedica je sugerirala da su djeca obicno nakon kozica jos sljedeca 2-3 mjeseca dosta osjetljiva upravo zbog oslabljenog imuniteta.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ivarice, ako si spremna to primiti (ipak je to produkt iz humane plazme) mislim da se može dobiti nekakav specifični imunoglobulin i da nije kasno da se zaštitiš. Možda se čak možeš malo zaštititi i cijepljenjem. Nazovi Zaraznu bolnicu i pokušaj doznati.
    Poznam nekoliko ljudi koji su kozice imali kao odrasli i svi su mi rekli da su mislili da će umrijeti kako im je bilo strašno.
    Najgore od svega je da će tebe uhvatiti taman kad Ivaru prođu.

ivarica

Početno

zika, ja na kraju uopce nisam sigurna jesam li ih preboljela, tj. mama tvrdi da nismo (sestra je dobila pred nekoliko godina, kako i ti opisujes, jako gadno joj je bilo), ali davno se na forumu pisalo da ako si imao nekad herpes labialis, da si onda sigurno prebolio kozice. ja se herpesa neki dan taman rijesila, imam ga svake godine nekoliko puta (kad dode sunce nakon duljeg oblacnog razdoblja, eto meni veselja).
    sestra i ja nismo isle u vrtic (osim malu skolu), pretpostavljam da smo ih zato zaobisle.
    kako je ipak dosta neuobicajeno da nisam imala kozice (jer vecina ljuid ih je preboljela), a imam taj herpes na usnama, je li moguce da sam ih ja nekad preboljela u nekom latentnom obliku, a da nitko nije ni skuzio?
    moze li se negdje testirati na prisutnost antitijela?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitaj richtera

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To su skroz drugi virusi. Herpes ti je humani herpes virus (HHV) tip 1 i 2 (1 za usta, 2 genitalni, ali mogu i obrnuto, nisu skroz isključivi). Tip 6 je čini mi se trodnevna groznica (roseola).
    Ovo je Varicella-Zoster virus (VZV) i uzrokuje kozice i herpes zoster - e njega možeš dobiti samo ako si već imala kozice.
    Oba virusa slična su po tome što ostaju u tijelu (i to u živcu) - zbog toga H. Zoster nastaje kod pada imuniteta i izbija po koži točno iznad živca, slično kao i HHV kad jako napadne.
    Antitijela dokazuju sigurno u Zaraznoj, možda i u Rockefellerovoj (državni zavod za javno zdravstvo). Ali kad nisi hitna (na pr trudnice su hitne) možda ćeš u Zaraznoj morati čekati na rezultat. Zovi laboratorij za serološku dijagnostiku (Zarazna).

ivarica

Početno

hvala puno, nazvati cu ih

VAGAx2

Početno Vodene kozice

Budući da ih ni ja nisam preboljela, ovog sam se proljeća cijepila u zaraznoj, Rockfellerova (2 doze u razmaku od, mislim, 6 tjedana).
    Prethodno, moraš putem krvi testirati eventualna prisustva antitijela, da bi bili sigurni da ih nisi preboljela (rezultat nalaza krvi sam čekala cca tjedan dana). Možda ih ne bi bilo loše nazvati i provjeriti da li možeš sve ubrzati zbog dotične situacije (kada sam ja zvala, bili su jako ljubazni i susretljivi).

Držim fige da ih Ivar što lakše podnese!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

još jedan recept za ublažavanje svraba:
    odeš na plac, kupiš rotkvice, raspoloviš i mažeš koze sa njima.... to si može i Ivar sam raditi.
    Želim brzi oporavak

ivarica

Početno

zasad sam ipak odustala od bilo kakvih mazanja i obloga.

ivarica

Početno

kazu u hzjz da cijepljenjem sad ne bi puno postigla, a da misle da sam nekad u zivotu sigurno bila u kontaktu s vk i da nesto antitijela vec imam. to se moze provjeriti sa uputnicom lijecnice opprakse na zaraznoj, nalaz je gotovo isti dan. nisam sigurna hocu li sutra ovo stici.
    dok. kaze da vidim hoce li mi se ista izaci (a misli da nece), a onda ako mi izade da dodem na zaraznu.

ivarove kuckuckuc nisu uopce strasne, iako ih ima posvuda, ali samo kao male crvene tocke. samo na ledima su mu neke velike vodene (3-4mm), njih sest, sedam komada.
    ne svrbi ga, temperatura je uvijek do 37,4, jako je dobre volje, probudio se jutros u 2 i otad pjeva i prica (ne moram reci kakve sam ja volje zbog tog :D :shock: ).
    nadam se da se nece razbuktati.

Početno

Sest - sedam komada po ledjima?

Isuse, moja djeca su imala sest - sedam komada po kvadratnom centimetru! I tako po cijelom tijelu, osim po nogama - tamo ih je ipak bilo manje. Najgore su bile one po kapcima i na rubu nosnice.

ivarica

Početno

ima ih on puno vise na ledima, ali samo 6-7 vodenastih, ostale uopce kao da nisu izasle iz one prve faze. isto ih ima na jako nezgodnim mjestima, u oku (bas na mjestu gdje raste trepavica), na pisonji, na usni, na dlanovima i prstima.

najgore mu je - od sinoc u kosi, jedna do druge, i to velike, a kosu me strah prati (kupam ga u cistoj, mlakoj vodi u koju sam dodala procijedenu vodu u kojoj se namakala zob). jeste vi kojima je toga bilo puno u kosi, prali kosu i kako ste im je onda susili?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj- ja sam ih po kosi imala cudo jedno.
    mislim da su mi dali da si malo namocim kosu, al nisam bas ziher.
    kupala sam se u onom plavom i mazali su me s onim bijelim.
    ja sam vec bila veca kad sam ih dobila ( mislim negdje sesti razred), al proslo je ok- oziljaka vjerojatno imam po glavi- to se sjecam da sam ceskala jer me svrbilo ( tad sam imala puno vise kose nego danas ) i jedan pored nosa koji sam namjerno zgulila .

drzim fige da brzo prodje!!!!!!!

Početno

Nas su kozice napale po ljetu, pa smo Magdaleni i kosu isprali s hipermanganom i pustili da se posusi. Marko ih je imao punu glavu, ali mu tih prvih 5-6 dana nismo prali, ni mazali ni sa cim. Kad su presle u krastice normalno smo mu dalje prali kosu (inace im peremo samo jednom tjedno).
    Ne znam, mislim da ce dijete jos vise svrbiti ako mu se kosa susi fenom, ipak je to vruci zrak, a njemu trenutno pase samo ono sto hladi. Ako vam je dovoljno toplo u stanu, pustite nek se kosa sama posusi. Mislim da je bolje jos par dana zaboraviti na sampone i dalje toplo preporucam hipermangan. I drzimo fige!

ivarica

Početno

evo, proslo je sest dana od izbijanja i valjda je to to, a ako jest, super, prezadovoljna sam kako se ovo razvijalo. temperatura je svaki dan bila oko 37,2 do 37,6, ali stalno u dobrom raspolozenju i igri.

nekoliko je tih velikih, oko 3-4 mm, a ostale su vise kao ubod komarca, ali bez reakcije. sve su se vec sasusile. to ce ga sad poceti svrbiti ili se te napasti ne trebam vise bojati?

nicim ih nisam mazala (osim prvo jutro, cim ih je dobio, kad nisam mogla odoljeti trackanjima), kupala sam ga ne pod obavezno nego samo kad se njemu dalo (znaci samo dvaput ), u mlakoj vodi (negdje 2 stupnja hladnija nego inace) plus zobeno (kupaonica uzasno izgleda poslije tog ).

ko i sve moje frendice, sad cu i ja prodavati okolo svoj sistem ko najbolji (a stvarno, deset razgovora, deset razlicitih savjeta), ali istina je da su njegove kozice, mada ih je na kraju ipak par stotina, dosle u nekom skroz light obliku :D

Početno

Sad kad su se posusile, to je to. Najgore je proslo i vise ne bi smio biti zarazan. I ne bi ga vise trebale svrbiti, samo treba cekati da sve krastice otpadnu i gotovo je. Tada nije lose kozu mazati bademovim uljem ili nekim losionom koji sadrzi callendulu. Flekici mogu jos dugo ostati, ali ipak s vremenom skroz izblijede. I, naravno, racunajte s ozbiljno oslabljenim imunitetom, ali o tome je vec sve receno. Sretno.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super za Ivara 8) , a Ivka, tebe izgleda mimoislo :D

ivarica

Početno

to ne znamo, imam jos min 3 dana fore, a max 15. (znaci u sljedeca tri dana trebam se depilirati, zlu ne trebalo )

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ogavno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitam ovaj topic i informiram se, naime Oliver mi je na samu Staru godinu dobio kozice. Nismo bili u kontaktu s nikim za koga znamo da ima, vjerovatno je pokupio u ambulanti jer je već par tjedana bio virozan pa smo se išli pokazati doktorici. Za sada dobro podnosi, danas ih već ima dosta, nema temperaturu i zadovoljan je, samo se nadam da će tako i ostati. Vjerovatno onda slijedi i Dino, ali veći mi je problem što muž nije imao. U ponedjeljak ću zvati Zaraznu da vidim što će oni reći (za muža).

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo da se i mi prijavimo.
    Naime još nam nisu kozice stigle, ali ih uskoro očekujemo jer je u vrtiću počela prava epidemija oko Božića.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja samo mogu reći da je kod nas zasad OK, Oliju je ovo 5 dan, nije imao temperaturu, samo koji dan 37,5 u guzi. Jednu noć je jako slabo spavao jer ga je valjda svrbilo. Ja ga ne mažem ničim nego ga navečer cijelog okupam u blagoj otopini hipermangana. On je zadovoljan, dobro to podnosi i nadam se da ćemo uskoro u silaznu fazu, da neće više izbijati i da ćemo uskoro ozdraviti. A onda drugi tjedan čekam Dinu i muža (molim Boga da muž ne dobije).

ivarica

Početno

davorka, mogu mislit kako je TM, ja ih nisam dobila, danas je 13. dan od kontakta i nekako je vec izgledno da ih encu ni dobiti, ali sam LUDA od trazenja tockica po tijelu, sve me svrbi, glava me boli, svi simptomi tu, osim - kozica

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam čula neke priče da se kozice mogu imati a da ne izbiju na koži. Čak i da su takve opasnije za komplikacije. Ali mislim da onda ide dosta visoka temperatura. Nije isključeno da si ih u takvom obliku prebolila kao dijete.

ivarica

Početno

da, pisala sam vec gore o tim pretpostavkama da sam ih imala u tom obliku, ali prvo sto mi je poljuljalo teoriju je da ih je sestra dobila ko odrasla (a mi smo dotad bile razdvojene samo jednu godinu sto sam ja prije dosla studirati, znaci da sam ih ja imala u kakvom god obliku kao mala, imala bi ih i ona) a onda si mi ti jos unistila onu moju teoriju da sam ih vjerojatno imala zato jer cesto imam herpes :D

ja sam se preksinoc osula, imam neki sitni osip koji jaaako svrbi, po trupu, rukama i nogama, ali to sigurno nisu kozice, samo ne znam sto je :/

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •