Jutros Mija sjeda za stoj za doručak. I dolazi moj tata i grli je. Ona onak nervozno kaže: Pusti me! (Nije baš lijepo za čuti, no to radi već neko vrijeme. Ne razgovara nego se dere. To je "svađalica" faza i nadam se da neće dugo.) I sad ona ljubi Janči koja sjedi u svojoj sjedalici. No dijete kao dijete ne pazi pa joj kosa ide Janči u oči. No Jana ne protestira. A moj tata sve to gleda i komentira kako treba paziti jer je Jana mala. Mia kaže: Nije mala. Nije ovako mala. - i pokazuje prstima veličinu od 3 cm.
Uglavnom Mia sve negoduje je r je deda upozorava na to kako da Janu ljubi da bi na kraju njegov komentar na veliko i malo bio: E pa tako ći ja tebi kad me budeš tražila da ti pomognem.
A Mia ga gleda i kaže: Pa onda će mi mama pomoći.
Zapravo mi je drago kako mu je dala do znanja da ta metoda "e pa ja ću ti vratiti" ne pali, jer je ona ipak dijete koje se tako neće ničemu naučiti. Zapravo hoće, tome da se inati.
Tu sam ja reagirala i počela mu govoriiti kako mu je dobro rekla jer se tako ne objašnjava. A on mi kaže da je branim od njega i da je to loše jer će ispasti da je napada.
Mislim si da je to točno, no ono na što ja reagiram je svaka njegova "nemoj" kad se Mija primakne Janči. On ima problem sa strahom da joj nešto ne učini u svojoj silnoj ljubavi, dok joj ja potpuno vjerujem i srpljivije objasnim kako da se ponaša s Janči.
Zanima me mislite li da griješim kad se obratim dok je Mia blizu? Bih li trebala to činiti uvijek nasamo?
Nekad me iživcira pa reagiram. Kako nas je trenutno puno doma, svi se petljaju u odgoj. A metode su im smješne. Najčešće upravo takve kako sam opisala. Inatljive.