ovaj topic otvaram kako bi podijelili svoja iskustva i konkretne nacine na koje djete ucimo prepoznavati osjecaje (pozitivne/negativne, intezivne/manje intezivne itd)...
izrazavati ih (verbalno, gestama itd.)...
luka je jos mali za velike verbalizacije ali vec dugo koristimo jednu stvar koju me sveki naucila:
kad bi pao - znao je plakati vise zbog same zbunjenosti, uplasenosti nego boli...
kad padne stoga:
dodjem do njega i pitam 'di je Bobo?' (pokusavam u poslijednje vrijeme prebaciti na 'gdje te boli?' ali famozni Bobo nam se jako udomacio)
on locira bol: 'tu' (vec samo lociranje boli ga smiri znatno)
puhnem u to mjesto i kazem pokazujuci po zraku kao da odlazi neki leptiric: 'oooode Bobo!'
sad se vec dogadja da kad padne recimo u parkicu i ne da mu se cekati da dodjem i da prodjemo 'iscjeliteljsku' proceduru - on brzo sjedne i kaze sam sebi 'di je Bobo?' puhne i vec je spreman za daljnju akciju...
kad stvarno jako padne nije tako jednostavno tj. trebam ga ipak ja smiriti prije nego me uopce cuje a kamoli dodje sebi... i nije dovoljno samo puhnuti ili dati pusu tamo gdje boli...
no te su situacije ipak iznimka od pravila...
i to je dovelo da kad se ja udarim ili kad lutka padne - on odmah pita 'di je Bobo? i puse![]()
(pa se ja pravim da me stvarno prestalo boliti![]()
ali mogu vam reci i da stvarno pali)
evo, to je primjer koji mi je pao na pamet...
ako vama padne koji na pamet samo podijelite...
dakle - ne teorija (za to nam je j.j. cist dovoljan po mom misljenju) - nego neka situacija na koju ste ponosne tj. mislite da dobro ilustrira kako ste se uspjesno nosile s nekim problemom ili pak lijepom situacijom...
pa da ucimo malo jedne od drugih...
a za greske i promasaje mozemo otvoriti drugi topic...