migulica prvotno napisa
Ticino masa ili po naški šećerna smola:
60 ml hladne vode
1 vrečica + zličica yelatine u prahu
8 zlica fruktoze ili glukoze (ja radim s fruktozom (ima u dm-u))
15 ml glicerina (apoteka-tekuči glicerin 50ml-19 kn)
1 kg šećera u prahu
postupak:
vodu zalijete na zelatinu, da nabubri
fruktozu stavite u lunčić, dodajte jednu zlicu vode i stavite na vatru, morate je otopiti da dobijete gusti sirup (pazi-između gustog sirupa i karameliziranog secera je mali korak!)
U taj sirup kad se mrvu ohladi (cca 10 sekundi) dodajte glicerin,malo po malo konstantno miješajući. Tu vruću smjesu dodajte polako u zelatinu i mijesajte da se otopi.
Šećer u prahu stavite u duboku posudu i napravite udubinu. Mlo pa malo ulijevajte smjesu i miješajte (ne kuhačom kojom kuhate redoviti rucak jer ce pokupiti miris). Uskoro ćete morati rukama mijesiti smjesu. U principu iskoristi se cijela kila šećera, ponekad ne, a ponekad morate jos dodati.
Smjesa mora biti kompaktna, nešto kao stari dobri plastelin. Spremite ju u vrečicu da nema doticaja zraka. kad radite figure, uvijek dopustite da se figure na zraku posusi i time ucvrsti. Bojate tako da dodate malo po malo boje u smjsu i mijesite dok ne dobijete zeljenu nijansu.
Kako nema kvarljivih sastojaka u smjesi ona moze relativno dugo stajati i time vam dopusta da stvari napravite malo po malo, a ne da svisnete noc prije rodjendana...
Nastavak uskoro...
nadam se da vas ne davim.