Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Teratogenost lijekova koje uzimamo

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Teratogenost lijekova koje uzimamo

Podaci iz knjige Medicinksa genetika autorice Zergollern.
    Znam da nijedan lijek nije bezazlen,ali..:/

Heparin-otprilike 10-15 posto fetusa žena liječeno heparinom je mrtvorođeno.
    20%prematurno ili je uslijedila neonatalna smrt
    otprilike 2/3 je normalno.

Upotreba progesterona(Dabroston?) za vrijeme trudnoće jasno je povezana
    s povećanim rizikom od maskulinizacije vanjskog spolovila ženskog fetusa
    Stupanj maskulinizacije ovisi o vremenu liječenja i čini se da se neće javiti nakon 12.tjedna gestacije
    Veličina tog rizika je 1-2 %

Klomifen i slični spojevi vezani su uz veći rizik za Down sindrom i za defektne neuralne cijevi
    Parovi kojima je potreban klomifen da bi inducirali trudnoću snose veći rizik da će im dijete imati konatalne promjene...

Antikoagulantna terapija sa kumarinskim efektom davana u prvom trimestru može dovesti do snažnog teratogenog učinka u razvoju ploda....

Salicilati(aspirin) može dovesti do povećanog rizika od fetalne hemoragije a može se ometati i fetusni rast...upotreba u kasnijim stadijima trudnoće može ometati zatvaranje duktusa arteriozusa. :?

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja bih bila jako skepticna prema tim tvrdnjama. Npr. pogledaj izvorne clanke u bibliografiji - cesto se iz samog naslova da naslutiti rezultat clanka - da li potkrepljuju te tvrdnje.

Tvrdnja o heparinu - cak i ako je tocna - mozda dolazi iz cinjenice da se heparin daje zenama koje vec imaju probleme s trudnocom (npr. ugrusak koji ometa hranjenje ploda); ako je tako, onda taj podatak nije posljedica heparina nego drugih uzroka koje heparin treba lijeciti.

Ako se radi o prirodnom progesteronu (a ne sintetickom), onda mi nije jasno kako moze imati takve posljedice jer ga placenta proizvodi u velikim kolicinama.

Klomifen se luci iz tijela dosta brzo, te ga do ovulacije u tijelu nema - tako da opet, ako su ti podaci tocni, mozda su problemi posljedica nekih drugih poremecaja koji zahtijevaju upotrebu klomifena, a ne samog lijeka; ili uzimanje klomifena u trudnoci.

Na kraju krajeva, svatko treba sam procijeniti rizik tih lijekova, ali ja bih ipak isla citati izvorne clanke kad se radi o tim stvarima jer mi se ponekad cini da se igraju pokvarenog telefona...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Podaci su iz knjige namjenjeni studentima medicine kao ispitno gradivo i liječnicima.
    Naišla sam na knjigu u Sveučilišnoj knjižnici.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sto smo vise senzibilizirane za ovu temu to cemo vise ovakvih podataka naci, svi ce biti na svoj nacin tocni a istovremeno i netocni jer su sve to statistike radjene na nekom uzorku, pitanje je koji su sve drugi parametri uticali na te ishode i da li su ih istrazivacki timovi prepoznali i uzeli u obzir, jer neki rade svoje znanstvene clanke i karijeru dokazujuci da je neka supstanca korisna a drugi da je ta ista supstanca stetna. Da li citate kontraindikacije na svakom lijeku koji pijete? I tamo cete se svaceg nacitati, da sada ne ulazim u detalje.

- Heparin i Aspirin - uzmite u obzir da bi zene kojima se zbog antifosfolipidnog sindroma daje ta terapija bez te terapije u 90% slucajeva zavrsile s pobacajem! Kazu da za tu skupinu upotreba samo aspirina smanjuje rizik pobacaja s 90% na 60% a upotreba aspirina i heparina na 30% !
    - Koliko znam sredstva na bazi kumarina (warfarin) se daju jedino kada se svjesno ide u rizik jer zene npr. imaju metalne srcane zaliske i to im je jedina sansa da prezive i dodju do djeteta
    - Klomifen i Down sindorm - statisticki gledano Down sindrom kao i sve aneuplodije su u korelaciji s losijom kvalitetom jajnih stanica (naletila sam i na spomen radova koji ukazuju i da kava povecava rizik od Downovog sindroma)

Zakljucila bih da nuspojava uvijek ima, dobro je toga biti svjestan no istovremeno se nastojati s tim previse ne opterecivati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To što si je našla u Sveučilišnoj knjižnici mi govori da je jako davno pisana. Tipa 80.-te? Ništa nije bez rizika, ali odkad sam na forumu (5 godina) nisam čula za takav nekakav slučaj, a klomifen uzima svaka 2. žena. Prije će to bit povezano sa starosti rodilje, rekla bih. Nedavno je izašao topic da je femara koma opasna itd.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je ista ispitna literatura kao i za nas defektologe iz kolegija humana genetika-e sad ću baš pogledati što točno piše-tu knjigu imam doma.

u kojem je to poglavlju?

a pojavnost downovog sindroma se povezuje s koječime i kad bi se točno znala uzročno-posljedična veza između ovog sindroma i nekog teratogena rađao bi se vrlo mali broj djece s ovim sindromom.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Knjiga je iz 1991.godine. :/

Poglavlje 12-to. :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znači, pisana pred 15 godina... Ne znam, ja se ne bih previše uznemiravala. Autori stranci ili naši?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da je autorica strana. Ali, ja doslovno ne znam za trudnoću bez utrogestana - a sve bebe su OK :/ .

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ljiljana Zergollern je naša autorica,a jedan od suradnika je i dr.Davor Begović

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sonja3333 prvotno napisa
    Knjiga je iz 1991.godine. :/

:/
    Možda ona govori o običnom Heparinu :/
    Sada se trudnicama daje niskomolekularni Heparin koji ne prolazi kroz posteljicu pa je sigurniji. Po mojoj dr. počeo se koristiti prije desetak godina.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Radi se vjerojatno onda o knjizi Medicinska genetika 1-ja imam broj 2-ta je od nekih 800 stranica i iz 94. godine-broj 1 sam "posudila nekome zauvijek" -u 12. poglavlju ovog 2. dijela je hematološka genetika.

Prof Z. je naša prof.-prilično stara i ugledna u toj branši, ali morate se naučiti razmišljati drugačije-to znači da utvrđena korelacija između nekih pojava ne znači i uzročno-posljedičnu vezu.

Ponavljam vam da kad bi se mogla odrediti uzročno-posljedična veza, problema nikad ne bi ni bilo jer bi se na uzrok moglo djelovati.

Zbog toga se i radi prenatalna dijagnostika-imate kojekavih pretraga danas, a na UZV IVF trudnice i tako idu vrlo često baš da se prati ima li ili nema nekakvih problema.

A sve mi smo preuzele određeni rizik da ćemo roditi dijete i potencijalno s teškoćama samim time što smo odlučile biti trudne-u sitom su položaju i žene koje ne idu na potpomognutu-zavirite malo na pdf. problemi u trudnoći pa ćete vidjeti da većinu dilema imaju trudnice koje su začele bez ikakve medicinske pomoći.

npr. ja sam u ovoj trudnoći dobila prilično antibiotika iz penicilinske skupine i do 36. tjedna trudnoće sam uzimala Andol/aspirin i moj A. je savršena beba.

Bitno je biti u rukama dobrog i stručnog doktora koji će problem uočiti na vrijeme.

A bolesno stanje treba liječiti-puno je štetnije za bebu da ako imaš neki hematološki problem /ili bilo kakav drugi-ovo samo za primjer/, taj problem ne liječiš jer tek onda može doći do zastoja u rastu pa i do smrti djeteta.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da...sve ovo što sam vam napisala sam znala i dok sam bila trudna i svejedno sam bila povremeno u priličnom sstrahu što je onako pa mogu reći i nerviralo mog doktora, a nerviralo je i mene ali si nisam mogla pomoći.

I završilo je dobro, a sad imam nove strahove...a sve je to normalan dio života-netko se boji više, netko manje, netko ne želi ništa znati da ga to ne optereti, netko kao vi i ja voli puno nati da se rastereti...

zato je dobro da se možemo jedni drugima požaliti

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Klomifen - provjerila sam info na vise svjezijih izvora i evo rezultata:

"One of the concerns about the use of Clomiphene has been whether it increases the incidence of chromosomal abnormalities and congenital abnormalities. There have been several reports suggesting an association between the use of Clomiphene and neural tube defects, such as spina bifida. However, recent studies have been very reassuring and suggest that there is no evidence for concern on this issue. Indeed, it is now generally agreed that babies born after the mothers treatment with Clomiphene are no more at risk of being malformed than if they were conceived spontaneously." izvor: knjiga "Miscarriage – What Every Woman Needs to Know – A Positive New Approach", Prof. Lesley Regan, 1997, 2001, second impression 2004.

Po američkoj FDA lijek ima kategoriju X sto znaci da se ne smije koristiti za vrijeme trudnoce, no takodjer kazu da broj anomalija odgovara generalnoj populaciji: "The overall incidence of reported birth anomalies from pregnancies associated with maternal Clomiphene citrate ingestion during clinical studies was within the range of that reported for the general population." izvor: http://www.drugs.com/pro/clomiphene.html rev. 03/2007.

U članku madjarsko-kanadske ekipe o teratogenosti lijekova za Clomiphene i FDA klasifikaciji samo piše: "some other drugs were classified as X without any evidence for teratogenic risk (e.g. clomiphene)" izvor: http://www.medsci.org/v02p0100.pdf International Journal of Medical Sciences2005 2

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •