Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: kruh

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno kruh

Koji kruh da joj ponudim prvi puta da proba?
    I još jedno (možda glupo) pitanje - da li se koji kruh pravi s mlijekom, jer mi smo na njeg alergični?!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kruh se pravi s vodom
    peciva se možda rade s mlijekom (da budu mekša i podatnija)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mliječna peciva su sa mlijekom.
    u kruhu jedino ako je kvasac otapan u mlijeku, ali ne vjerujem da to u pekarama rade.

za početak, najbolje kukuruzni kruh.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

postoje i kruhovi (koja glupa množina ) koji se rade s mlijekom, to su uglavnom mekani, bijeli, paučinasti - malo pripazi u dućanu/pekari
    i naravno - neke kifle, puter štangica...

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Podižem topic.
    Apricot je spominjala kukuruzni kruh. Inače ga i sami jedemo, ali kupovni.
    DAjte kakav recept za bebu.
    Inače, beba smije jesti kvasac?
    Za početak se kruh daje za doručak, ručak? Ono, uz voće/povrće/meso?
    Uh, jedva čekam da zamiriše... a poznavajući nju, dobit ću malu obožavateljicu maminog kruščića!
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 26.05.2010. at 00:06

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Znam da postoji topi o tome što uz/na kruh, ali da sad ne dižem i te...
    Ugl, kad krene jednog dana doručak s kruhom uz pekmez, domaće namaze sirne, ovakve onakve... što umjesto salamica, hrenovkica... jer to ne namjeravam davati.
    Jeste kada davali kuhano, pečeno meso (piletinu, puretinu) posebno pripremljenu za klopati uz kruh, maslac, sirni namaz...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kruh djeca vrlo često jedu kao samostalan obrok jer ga, najčešće - jako vole.

mi nismo neka "mazalačka" obitelj, pa se kod nas na kruh maže samo maslac
    i ta faza "kruh-i-putar" obožavanja, nikada ne prolazi

zapravo mi nikada nije ni nedostajalo neko mazanje
    doručak:
    žganci s jogurtom, vrhnjem ili kravljim sirom
    zobene (ili neke druge) pahuljice sa dodacima suhoga i svježega voća
    proso, quinoa, amaranth, riža... samo ili sa dodatkom nečega voćnoga, povrćnoga ili mliječnoga

i tu imaš dosta kombinacija za cijeli mjesec
    pa ispočetka

ovo pitanje sa mesom ne razumijem

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete nije ljubitelj kruha i u principu do nedavno nije imao doručak ili večeru na način da je nešto namazano na kruh.
    Sad (sa skoro 3 godine) pojede npr. ABC sir s kruhom, ali kruh komadiće i ADC sir sa žlicom, ili isto tako maslac u komadima i komade kruha.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    kruh djeca vrlo često jedu kao samostalan obrok jer ga, najčešće - jako vole.

mi nismo neka "mazalačka" obitelj, pa se kod nas na kruh maže samo maslac
    i ta faza "kruh-i-putar" obožavanja, nikada ne prolazi

zapravo mi nikada nije ni nedostajalo neko mazanje
    doručak:
    žganci s jogurtom, vrhnjem ili kravljim sirom
    zobene (ili neke druge) pahuljice sa dodacima suhoga i svježega voća
    proso, quinoa, amaranth, riža... samo ili sa dodatkom nečega voćnoga, povrćnoga ili mliječnoga

i tu imaš dosta kombinacija za cijeli mjesec
    pa ispočetka

ovo pitanje sa mesom ne razumijem
    U pravu si kada kažeš da nije potrebno mazanje. Zapravo i ja uglavnom svako jutro jedem žitarice s voćem i mlijekom, ako ne, onda kruh s maslacem ili vrhnjem.
    No, kao dijete sam uglavnom mazala kojekave vajkreme, margarine sa salamom, kobasicom..., kruha s masti, sir... Zapravo, u to vrijeme nije bilo cornflakesa i sl. (barem se ja ne sjećam), a nekako mi žgance, griz i dr. moji nisu pravili.
    I sad joj svako jutro dajem žitarice s nekim voćem, svaki dan drugo pa će se valjda na to naviknuti.

A ovo s mesom... ma, sad i meni ispada glupo. No, mislila sam umjesto salame, hrenovke dati npr. na ploškice narezano npr. pečeno pileće bijelo meso. Naravno, ne bih joj ujutro pekla meso, ali ono, ispečeš ga pa ga imaš u frižideru od jučer.
    Recimo, nekada pojedem pureću salamu ili onu šunku gdje se baš vidi meso, dakle nije mljeveno od kojekakvih žlundri, ali frend koji ima Chronovu bolest kaže kako tamo ima baš puno nekih aditiva koji njemu strašno smetaju pa joj tako nešto nikada ne bih dala. Osim toga, puno je i soli.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

a kada može probati kruh?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Prema tablici, s 10 mjeseci.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moj sin obozava kruh i rado ga jede. kada ga kupujem ili pravim on mora pojesti bar maleni dio. mene brine jel to puno kruha, recimo ujutro i onda za rucak i popodne ako vidi da neko jede trazi kruh. pojede ne puno, ali... redovito jede zitarice, voce i povrce.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moj ga uredno već mjesec dana drži u ručici i cucla a sad ima 6 mjeseci, pazimo da ne odgrize jer prije punih 5 mjeseci je dobio zubiće, znači ne jede ga baš da se najede ali se zabavlja s njim i uči se zvakati i odlično mu ide, gluten nas ne plaši jer i dosta kašica za njegovu dob sadrže gluten ali se ne obaziremo jer ga je jednom probao i nijebilo nuspojava i odlično napreduje.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Da, ni ja nisam sigurna koliko kruha je ok. Šnita? Manje? Više?
    E sad. U kruh ide voda/mlijeko, sol, šećer, (maslinovo) ulje/maslac, brašno, kvasac. Da li da izbjegavam davati mu kruhove u koje stavljam mlijeko i maslac? Sol i šećer stavljam po žličicu i to ne smeta?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

kakav kruh da spečem u pekaču za početak?
    imamo godinu dana, ali nismo još dali kruh jer dosad nije bila zainteresirana da sama gricka, već jede mekano kuhano po tablici, sad bi sama grickala pa bi joj dala komadić kruha, ali sablažnjavam se ovih iz pekare pa bi ga spekla u pekaču
    znači smijem staviti kvasac, maslinovo ulje, bijelo i kukuruzno brašno (moram miješati) i malo šečera i soli radi kvasca

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja mislim ako napravimo od vode, soli i šećera radi kvasca, ulja i brašna (kojeg god jer je sve žitarice do sad probao), ne bi trebalo biti problema.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

mi jedemo kruh vec dosta dugo,
    ja ne stavljam secer u kruh niti ulje..
    a uvjek se moze jos u tjesto dodati kuhani zgnjeceni krompir

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pa kako aktiviraš kvasac bez šećera?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

kako aktiviram??
    pa normalno..

stavim toplu vodu i svjezu germu,meko brasno--i digne se..+sol
    suhi ne koristim--jer mi nista ne uspjeva.

a secer stavljam samo kad radim sa mlijekom i to za pite i kiflice

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam u domaći kruh stavljala svašta, ali šećer nisam nikad, koliko se sjećam. Nije ni moja mama. Nije potrebno.

Za početak dohrane, ako želite baš kukuruzni kruh, onaj kupovni je uvijek s velikim udjelom pšeničnog brašna. Ali na Dolcu znam da žene prodaju onaj teški žuti kruh od kukuruza, taj bi morgao biti samo od kukuruza (nisam sigurna, ali čini mi se da se radi od već skuhane palente )

U svakom slučaju, meni nije tako bitno to da je od kukuruza, ali bih za početak dohrane ipak spekla domaći kruh, nije toliko teško. Ali ako pečete u pekaču za kruh, provjerite upute, trebaju biti točno propisani omjeri jer se ne speče ako improvizirate (jednom sam probala s tuđim pekačem, bilo je svašta i zaključila sam da mi je lakše na stari način).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ni ja nisam sigurna koliko kruha je ok. Šnita? Manje? Više?
    E sad. U kruh ide voda/mlijeko, sol, šećer, (maslinovo) ulje/maslac, brašno, kvasac. Da li da izbjegavam davati mu kruhove u koje stavljam mlijeko i maslac? Sol i šećer stavljam po žličicu i to ne smeta?
    osnovni sastojci su: brašno, voda, kvasac i sol. Sve ostalo je po želji, ali ako fali jedna od ove 4 stvari ne bu dobro.

Što se tiče količine, moja ni dan danas ne jede baš puno kruha i to mi je drago. Možda oko pola kriške 2x na dan (s tim da ima već 3 g, a prije je jela još puno manje).

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ja sam nova u pečenju kruha pa mi još malo nisu jasne neke stvari. pomikaki hvala! Dakle, šećer i masnoću mogu slobodno izbacit i neće se ništa dogoditi? Baš ću probat.
    Ali mislim da i ako stavim, ne smeta za kikića, jel da (to je 1 žličica šećera na pol kile brašna)? Ili?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da, tako nekako. Taj šećer, ako se i stavi, mislim da se može smetrati zanemarivom količinom, ali da je potreban sigurno nije.
    Uzmi oko pola kile brašna, dodaj soli (pola žličice) i kvasac, ako stavljaš suhi. Ja obično uzmem svježi ali ga dobro umrvim u šalici s 2 žličice brašna i umješam u brašno. Ako ga dižeš posebno u toploj vodi onda ga dodaš prije vode. Ali meni je to komplikacija s dizanjem kvasca.
    I onda uzmeš vodu koja treba biti topla ali ne vruća, i po malo dodaješ dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Oko par dl. Ako imaš kalup i ne mora biti baš kompaktno, može biti dosta mekano, a tako će ti i kruh biti mekši i rahliji.

Točne omjere možeš naći u raznim varijantama ako malo proguglaš, meni je sve odoka.

Zatim staviš na toplo da se diže (možeš i u pećnicu na 50 stupnjeva). Prave domaćice zatim još jednom umijese kruh i ponovo stave dizati, ali ja sam najčešće zadovoljna s jednim dizanjem, otprilike da se podupla volumen. I onda pečeš.

Još je bitno, ako radiš s kukuruznim ili raženim brašnom, da dodaš dosta bijelog. I integralni pšenični je bolje raditi s dodatkom bijelog brašna, da ne bude pretvrdo.

U tijesto se može dodavati: svakojake sjemenke, maslinovo ulje, nasjeckani luk, ružmarin i druge začine, masline, kuhani krumpir, zgnječene banane (kalorijska bomba) i još bezbroj drugih sastojaka, ali prvo vidite tablicu dohrane

Mlijeko i maslac se u principu ne stavlja u običan kruh, meni to ide u pincu i slična slatka peciva. Ali može se eksperimentirati.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Sto se tice kruha od čistog kukuruznog brašna (prova) pravi se ovak:ak se dobro sjecam..
    kukuruzno brašno(sitno,ne krupica) se prelije sa toplom vodom--pofuri
    i izmjesa,,oblikuje se,i pece - dok kora ne posmedji..
    on je malo ljepljiv i sladak,,i ja ga najvise volim jesti naribanog u toplo mliko

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Napravila sam danas kruh u pekaču. Voda, sol, brašno, kvasac i ispao je mljac, mljac. pomikaki prosvjetlila si me.

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    osnovni sastojci su: brašno, voda, kvasac i sol. Sve ostalo je po želji, ali ako fali jedna od ove 4 stvari ne bu dobro.

Što se tiče količine, moja ni dan danas ne jede baš puno kruha i to mi je drago. Možda oko pola kriške 2x na dan (s tim da ima već 3 g, a prije je jela još puno manje).
    Ako su osnovni sastoji brasno voda kvasac i sol, zasto griz moze sa 8 mjeseci a kruh sa 10?! Ja sama pecem kruh u pekacu i maloj sam dala s 8 mjeseci jel mi ovo stvarno nema logike a soli stvarno nema tako puno u komadicu korice koji joj dam da zulja po zubima

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Da...i meni se to pitanje motalo po glavi. Štoviše, kukuruzno brašno može od 6 mj. Možda je stvar u kvascu? Ne znam, ali i ja sam D. domaći kruh počela davati već sa 8,5 mj. upravo vođena tom logikom.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja skoro svaki dan pečem kruh, i nikad mi ne ispadne dobro.
    zasad ga pečem sebi. imam još 5,5 mjeseci da se ispraksiram, pa da ga i moja cura proba.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Napravila sam danas kruh u pekaču. Voda, sol, brašno, kvasac i ispao je mljac, mljac. pomikaki prosvjetlila si me.
    baš mi je drago

mina30 - ni ja nisam neki ekspert za pitanja dohrane, jedino što mi pada na pamet je također kvasac ali moguće i da se misli na aditive iz kupovnog kruha?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a možda je to zbog ovoga:
    Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    Zato što gluten iz griza teže "izlazi" kad se pomiješa s vodom u tijestu. Ne znam se baš stručno izraziti.
    http://forum.roda.hr/threads/60254-N...81#post1724881

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo jedan jako dobar (nama)recept za kruh.

Domaći kruh na kupusu

1/2 kg glatkog brašna
    vrećica suhog kvasca
    prstohvat soli
    1/2 l mlake vode
    5-6 listova (većih)mladog kupusa

brašno pomiješajte ssoli i kvascom te mješajući uspite vodu.Zamijesite tijesto srednje gustoće.stavite na toplo mjesto pokriveno krpom, a kada se udvostruči premjesiti ga.ponovno ostaviti da se digne.nakon toga staviti tijesto na listove kupusa ,koji su složeni nenemašćen lim za pečenje.oblikovati,zarezati nožem s gornje strane nekoliko puta i peći 40 min. na 180 c

DOBAR TEK!!!

- kruh je još bolji pod pekom.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Podižem!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove