Da, tako nekako. Taj šećer, ako se i stavi, mislim da se može smetrati zanemarivom količinom, ali da je potreban sigurno nije.
Uzmi oko pola kile brašna, dodaj soli (pola žličice) i kvasac, ako stavljaš suhi. Ja obično uzmem svježi ali ga dobro umrvim u šalici s 2 žličice brašna i umješam u brašno. Ako ga dižeš posebno u toploj vodi onda ga dodaš prije vode. Ali meni je to komplikacija s dizanjem kvasca.
I onda uzmeš vodu koja treba biti topla ali ne vruća, i po malo dodaješ dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Oko par dl. Ako imaš kalup i ne mora biti baš kompaktno, može biti dosta mekano, a tako će ti i kruh biti mekši i rahliji.

Točne omjere možeš naći u raznim varijantama ako malo proguglaš, meni je sve odoka.

Zatim staviš na toplo da se diže (možeš i u pećnicu na 50 stupnjeva). Prave domaćice zatim još jednom umijese kruh i ponovo stave dizati, ali ja sam najčešće zadovoljna s jednim dizanjem, otprilike da se podupla volumen. I onda pečeš.

Još je bitno, ako radiš s kukuruznim ili raženim brašnom, da dodaš dosta bijelog. I integralni pšenični je bolje raditi s dodatkom bijelog brašna, da ne bude pretvrdo.

U tijesto se može dodavati: svakojake sjemenke, maslinovo ulje, nasjeckani luk, ružmarin i druge začine, masline, kuhani krumpir, zgnječene banane (kalorijska bomba) i još bezbroj drugih sastojaka, ali prvo vidite tablicu dohrane

Mlijeko i maslac se u principu ne stavlja u običan kruh, meni to ide u pincu i slična slatka peciva. Ali može se eksperimentirati.