Evo dva recepta:

LIGNJE U RERNI
Lignje ocistis i izrezes na kolutice ili trakice i stavis u tepsiju koja je puna ulja tako da lignje plivaju u njemu (jedno dva prsta ulja od dna tepsije). Ogulis krompir i izrezes ga na šnitice mi to zovemo "barčice" (kao male barke 8) ). Prvo stavis same lignje u rernu i popeces jedno 15 minuta dok onako ne postanu roza boje, a onda stavis krompir i malo promjesas da lignje ne bi ostale na dnu. Ne znam koliko vremenski peces krompir i lignje zajedno, to ovisi koliko si debelo rezala krompir (a bolje je da ga rezes malo deblje pa ti nece biti suh). Ja pecem na cca 220 stupnjeva. Svako malo promjesas da se sve podjednako spece, ali ne prezestoko da ti se krumpir ne raspadne. Pred kraj posolis. Uvijek ti je svu hranu bolje posoliti pred kraj jer sol inace stvrdnjava. I to je to. Kada je peceno ocjedis ulje da ti ne pliva u njemu i da ti ne bude masno. Mozes malo zaliti sa maslinovim uljem, cesnjakom i persinom ako to volite. Super je i bez, a uz zelenu salatu izvrstan obrok.

PUNJENE LIGNJE
Lignje ocistis od krakova i iznutrica i malo properes onaj tuljac od lignje.
Iznutrice bacis, a krakove narezes na sitno i pomjesas sa sitno sjeckanim cesnjakom i persinom kojima dodas i krusnih mrvica. Sve to izmjesas i dobijes jednu suhu smjesu s kojom punis lignje. Gore ih zatvoris sa cackalicom. Stavis ih na tavu, na malo ulja i lagano popeces. Naravno poklopis tako da ne budu suhe i izgorene vec da se popeku.
Mozes oko lignji staviti i malo krumpira koji bude fini jer poprimi njihov miris. Ovo jelo je dosta pikantno zbog cesnjaka i persina pa mozda ne pase svima.

DOBAR TEK!