pa lignja na gradele ide sa utrobom koja se onda izvadi i ocisti kad je pecena...razlog jer onda ostane u unutra onako saftna
ja kad kuham sipu isto je ne ocistim prije nego kad bude kuhana, cak je i lakse

evo jedan recept...maneštrun od liganja (moze i sipa, muzgavac, hobotnica...)
preprzis malo luka i cesnjaka na maslinovom ulju, onda dodas lignje narezane na komadice i to malo "zafrizis", pa stavis pazadajza iz tube (bolje bi recimo bilo suhe pomidore ak imas) malo persina ili celera po zelji, soli, papra po zelji
nakon toga zalijes sa vodom i kuhas nekih pola sata dok ne omeksa
kad je ono pred kraj dolijes jos vode i ubacis unutra tijesto (spagete koje prelomis na tri ili one "supljote" penne rigate) i mjesas dok tijesto nije gotovo

sa rizotom ti je isto...zafrizis luka i cesnjaka (kapule i luka...kak tu kazu) na maslinovom, dodas lignje iliti dr. morke plodove i onda vode i rize
mozes malo vina, vrhnja ak radis na bianco
ako je od sipe (friske) spremis crnilo kad cistis, ja ga znam razmutiti u malo vode da mi se ne skrutne kad ga bacim na vruce

a joj...bas sam se udomacila u ovu "spizu"