Results 1 to 26 of 26

Thread: najbolje rodiliste u Zgb

icyoh's Avatar

Default najbolje rodiliste u Zgb

Znate li koja je najbolja bolnica u zgb? Svatko priča nešto drugo. I mogu li uopće sama birati bolnicu gdje ću roditi?
    kontroliram se u Poliklinici Vili

Ako ti je tesko sama odabrati mjesto gdje ces roditi, pitaj svojeg ljecnika u Viliju sto ti preporucuje. Ukoliko ti Milan Kos prati trudnocu vjerojatno ce ti preporuciti Sv Duh.

mama_jos_malo's Avatar

Rodit ćeš u rodilištu ili doma , pa nastoj tražiti rodilište,a ne bolnicu.
    Vjerujem da kužiš što želim reći
    A koje je rodilište najbolje, ovisi o tome što želiš tj. što ti je važno.
    Želiš li 24-satni rooming in, želiš li da TM bude na porodu, želiš li imati plan poroda koji će se poštovati, želiš li dojiti na zahtjev, čekati da pupčana vrpca odpulsira prije nego se prereže, želiš li pokušati izbjeći epiziotomiju, želiš li dobru potporu za dojenje, možda roditi u kadi ili na stolčiću...? Pokušaj najprije definirati što ti je važno, pa sukladno tome odaberi rodilište

i želim ti da nađeš rodilište u kojem ćeš biti zadovoljna

Eci's Avatar

Quote Originally Posted by mama_jos_malo
    Želiš li 24-satni rooming in, želiš li da TM bude na porodu, želiš li imati plan poroda koji će se poštovati, želiš li dojiti na zahtjev, čekati da pupčana vrpca odpulsira prije nego se prereže, želiš li pokušati izbjeći epiziotomiju, želiš li dobru potporu za dojenje, možda roditi u kadi ili na stolčiću...? Pokušaj najprije definirati što ti je važno, pa sukladno tome odaberi rodilište
    A tko nebi želio takvo rodilište? Postoji li uopče kod nas? Eventualno Rijeka ili Varaždin.
    Po mom iskustvu u svim ostalim bolnicama je više-manje isto. Ovisi na kakvu ekipu naletiš i na koju nogu su ustali taj dan. I kakva je gužva u tom trenutku.

Također sam se kontrolirala u poliklinici Vili (kod dr. Kosa) i on mi je preporučio Sv. Duh (makar tamo nisam spadala po mjestu stanovanja al to je druga priča - uglavnom, primili su me). Otišla sam tamo radi njegove i preporuka nekih poznanica.
    Što reći za porod? u globalu zadovoljna, kad čujem horor priče s poroda jer je prošao brzo (2 sata i 15 min), jer nisam bila vezana za krevet sa trudovima i mogla sam šetat okolo, a nezadovoljna jer su mi se dogodile neke stvari za koje tada, slabo informirana i zbunjena totalno, uopće nisam znala da ih se može izbjeć, poput dripa i veeeelike epiziotomije (nisam mogla sjedit mjesec dana). Babica i doktori - srednja ocjena, sestre na odjelu - kako koja, uz sve pohvale jednoj mladoj sestri koja je tek negdje 2. ili 3. dan ušetala u sobu, vidjela da se mučim namjestit i zapravo da nemam pojma kako podojit dijete - pokazala mi sve jako toplo i ljubazno i tako spasila moje dojenje. Za mene je bilo super i to šta im je bila gužva pa sam otprašila doma vrlo brzo.
    Ovakvih priča ćeš naći stotine iz svih zagrebačkih rodilišta. Sve ovisi o ekipi koju tamo dobiješ i koliko si staložena i jaka da se izboriš za neke stvari.

Čula sam da Vili više ne preporučuju sv. duh iz nekih razloga.
    Meni je rekla da su sve bolnice iste i jedino ako ima komplikacija da je najbolje u petrovu jer imaju najbolju opremu.

vinogradska je zakon..svi su ljubazni..a najvaznije je da je tamo glavni ravnatelj -on je i sef rodilista i kaj on kaze to je zakon,nema toga da ti sesta isfurava neku seficu i pametuje.super su i babice i doktori u radjaoni a to je najvaznije

petarpan's Avatar

sad svatko može tupit svoje...nema najboljeg rodilišta, ni najbolje bolnice...ono što je nekom bio prekrasan porod, drugom je početak noćne more...
    što ti zapravo očekuješ od rodilišta?! najbolje je da se vodiš prema tome...
    ako hočeš porod u vodi, na stolčiću 24-satni rooming in...
    onda će te ljudi znat uputit kamo..ali ako pod time misliš na odnos osblja prema pacijentu, hoće li poštovati tvoje želje i tome slično, onda odi u bilo koje i bori se za sebe i svoje dijete...i računaj na malo sreće da ti se osmjehne

Felix's Avatar

Quote Originally Posted by elizabet20
    vinogradska je zakon..svi su ljubazni..a najvaznije je da je tamo glavni ravnatelj -on je i sef rodilista i kaj on kaze to je zakon,nema toga da ti sesta isfurava neku seficu i pametuje.super su i babice i doktori u radjaoni a to je najvaznije
    ako ti je samo ljubaznost bitna, toga ima u svim rodilistima, isto kao i neljubaznosti, ovisno kako naletis.
    vaznija mi se cini strucnost - a za osoblje koje rutinski inducira i ubrzava porod nikako ne bih rekla da su strucni i upoznati sa razvojem medicine u zadnjih 20 godina...

mama_jos_malo's Avatar

OT, ali i nije

Jučer u seriji Uvod u anatomiju, doktorica-kirurginja rađa i nude joj epiduralnu, a ona odbija i veli da je ne želi jer povećava mogućnost carskog reza. Edukativno

rodila sam na Sv.Duhu i zbilja preporučam tu bolnicu kad bilo tko pita. (trudnoću sam vodila u merkuru)

pošto po mjestu stanovanja pripadam vinogradskoj, na sv.duhu sestra me upozorila da ukoliko bolnica bude 'prenatrpana', poslali bi me u vinogradsku ( ). naravno doktor je na to negirao, i sve je prošlo najbolje moguće.

da ponovno moram roditi, opet bih odabrala SD.

Toplo preporucam Varazdin. Postuju tvoje zahtjeve u vezi poroda, beba je s tobom od prve sekunde i doji se na zahtjev bebice. Lijecnici i sestre ne mogu se usporediti s onima u Zagrebu, a o uredenju u higijeni da ne pricam. Sve je na vrlo visokom zavidnom nivou.

Eci's Avatar

Po mom iskustvu, ako si ti ljubazna prema njima i oni su prema tebi. Rodila sam prije 8 dana u Merkuru i svi su bili ljubazni, spremni pomoči. Čak su mi donjeli bebu na podoj dva sata iza poroda na hodnik jer nije bilo mjesta u sobama. (inače ne nose bebe dok nisi u sobi). Samo sam zamolila jednu simpa sestru.

ma nije ljubaznost samo bitna ali mi je vazno da se netko prema meni ne odnosi ko da nisam zivo bice.
    a sto e tice ubrzavanja poroda i to, mislim da je to u redu jer je i to na neki nacin pomoc da se sto prije rijesis muke.
    a ako hoces radjati prirodno tj bez dripa,epi... onda im to kazes i postuju..

petarpan's Avatar

.
    a ako hoces radjati prirodno tj bez dripa,epi... onda im to kazes i postuju..
    elizabet, nažalost, u našim je rodilištima to često utopija...
    i da, često NE poštuju tvoje želje i često se moraš boriti do zadnjeg daha onakva sva u trudovima...

jele blond's Avatar

da ponovno moram roditi, opet bih odabrala SD.[/quote]

i ja!!!! :D

Ja bih isto rodila ponovno na sv.duhu.Jedino sam poslije imala poprilicno lose iskustvo sa sestrama na babinjacama.

icyoh's Avatar

hvala na info

doduše sad mi se trenutno najviše sviđa kuća za porode u grazu, al dok ja rodim ima vremena

ma iskreno, bitno mi je samo da sve prođe dobro, da su dr stručni i (donekle) ljubazni, ostalo sve mogu pretrpiti

Felix's Avatar

a sto e tice ubrzavanja poroda i to, mislim da je to u redu jer je i to na neki nacin pomoc da se sto prije rijesis muke.
    netocno, daleko je to od pomoci (govorim o rutinskom ubrzavanju poroda bez stvarne medicinske indikacije, sto je pravilo u nasim rodilistima). ima zena koje su se po 12 sati i vise patile na dripu, s prokinutim vodenjakom - ubrzavanje poroda ima svoje rizike po dijete i po majku, veca je mogucnost komplikacija i carskog reza, dijete je cesto pod stresom jer zbog prejakih i predugih kontrakcija maternice ne dobiva dovoljno kisika. da li bi to zeljela za svoje dijete, pod izgovorom da ces tako brze roditi? ili je mozda bolje ici prirodno, jer prirodni trudovi znacajno manje bole nego oni pod dripom, postoji pauza u kojoj se majka i dijete odmore a dijete dobije dovoljno kisika?
    ako i radjas prirodno dva dana, to su trudovi koji se mogu podnijeti i ne stvaraju traumu za dijete i za majku.

to je istina..prirodni trudovi su manje bolni,nego mislim na to kada netko presisa termin,dok ceka i nakon 2 tjedna pokakana plodna voda,e to mi je greska doka i trebao je ubrzati porod!recimo u vinogr uvijek cekaju i nikad nisam cula da su tamo porodili zenu jer oni tako hoce,stvarno cekaju zadnji tren,sto nekad i nije dobro...

stvarno postujem zene koje forsiraju prirodni porod,ali sve vise to nestaje i dolazi vrijeme epiduralnih,i carki rez koji zena trazi da ju uopce ne boli.ja mislim da bi ja riknula na onom stolu da nisam uzela epiduralnu..
    i ne vidim razlog da se mucim ako nemoram..ali,velim,svaka zena ima svoje misljenje o svemu tome..

mamma Juanita's Avatar

recimo u vinogr uvijek cekaju i nikad nisam cula da su tamo porodili zenu jer oni tako hoce,stvarno cekaju zadnji tren,sto nekad i nije dobro...
    ja ti znam osobno dvije trudnice (prijateljic i sestrična) koje su u vinogradskoj forsirali na inducirani porod pod raznim zastrašivanjima, bez ikakvih indikacija sa strane djeteta ili majke, osim datuma termina, koji čak nije bio ni prekoračen.
    i ne mislim da su to izolirani slučajevi.

druga je priča kada zaista postoje indikacije , npr. fetalna patnja, ali pitanje je kako je do nje uopće došlo...
    jer drip umjetnog oksitocina je jedan od mogućih uzroka fetalne patnje, a daje se u vinogradskoj gotovo rutinski.

stvarno postujem zene koje forsiraju prirodni porod,ali sve vise to nestaje i dolazi vrijeme epiduralnih,i carki rez koji zena trazi da ju uopce ne boli.
    ne forsiramo mi ništa , nije dobro forsirati, jer bi to bilo glavom kroz zid.
    mi zagovaramo, a to je velika razlika, prirodni porod do one granice do koje je moguć.
    jer nam je jasno da granice postoje i da će jednom postotku žena trebati medicinska intervencija.
    a ovo što kažeš da dolazi vrijeme epiduralnih, točno je to.
    ali paralelno s time dolazi i val povratka prirodnom načinu rađanja, a to je opcija za koju se (još uvijek) baš nije lako u bolnici izboriti.

iridana2666's Avatar

ja toplo preporučam inozemstvo jer ovdje je sve noćna mora..ili vidi što je sa privatnim rodilištem koje je trenutno u fazi izgradnje.

Vila's Avatar

podupirem i nadam se prirodnom porodu, djetetu koje će biti sa mnom od prve sekunde jer smatram da mu ne može biti nigdje bolje osim do mame gdje je provelo 9 mjeseci, nadam se dojenju što je opet vezano uz prirodu u čiju ravnotežu vjerujem bez sumnje. Zbog toga sam odlučila roditi na Sv duhu. No, ono što me istinski muči je nedostatak znanja o eventualnim medicinskim razlozima, o navodnoj ugroženosti djeteta, majke gdje doktori preporučuju neki oblik intervencije. Čini mi se da bih trebala biti liječnica da bi znala ocijeniti da li zaista postoji razlog, ili je to njihova praksa, shvaćanje, linija manjeg otpora, ljenost.. Kako i kada odbiti sugestiju, odnosno kako prepoznati je li riječ o sugestiji ili medicinski opravdanom razlogu (svi znamo da se poneki stručnjači čude što su neke žene voljne "mučiti se"). Moja prijateljica tvrdi da joj je porod trajao 28 sati, da to nikako nije dobro za dijete, te da je zbog toga njena beba imala loš APGAR. Nisam se upuštala u razgovor jer nisam rodila, nisam se osjećala dovoljno educirano, a i nisam htjela njenu ogorčenost konfrotirati. No, bila sam žalosna jer sam potvdila sama sebi da ne znam kako je takvu sumnju moguće izbjeći. Da li je uistinu strah za takvo što realan i postoji li nešto u RODINOJ organizaciji u obliku seminara (poput onog za dojenje) gdje bi se mogli educirati?

mamma juanita,ovo sto kazes da soraju drip,spazmax,normabele... je apsolutno tocno i sta je najbolje niti te ne pitaju,a niti ti ne objasne kaj je to i za kaj sluzi,a kamoli kakve su posljedice..ja sam osobni primjer svega toga,ali i da su me u trenutku tom pitali uzela bi bilo sta,ali stvarno bilo sta..divim se zenama koje mogu izdrzat tu bol.

..djetetu koje će biti sa mnom od prve sekunde jer smatram da mu ne može biti nigdje bolje osim do mame gdje je provelo 9 mjeseci, nadam se dojenju što je opet vezano uz prirodu u čiju ravnotežu vjerujem bez
    sumnje.

naravno,i mislim da je katastrofalno kod nas kaj ne stavljaju bebu na cicu cim se rodi,i sto je upce nije uz mamu cijelo vrijeme.
    zalosno je to sto,ako beba ima infekciju ili ako nesto s njom nije u redu,sto je odmah razdvoje od mame i kaj ona to dijete nesmije niti primiti dok ne ide doma iz rodilista ..to se pothitno treba promjeniti kod nas.i onda se ljudi cude da zakaj je zena u post depri???!!!??

mamma Juanita's Avatar

Quote Originally Posted by Vila
    Moja prijateljica tvrdi da joj je porod trajao 28 sati, da to nikako nije dobro za dijete, te da je zbog toga njena beba imala loš APGAR.
    sama "satnica" ne mora ništa značiti, jer porod može toliko trajati od prvog do zadnjeg truda, a da je sve savršeno normalno.
    puno je važnije kakav je porod bio: da li su i koji lijekovi korišteni, da li je cijelo vrijeme ležala ili se mogla kretati, da li se osjećala ugodno ili nelagodno, itd, itd.
    ono što uočavam kao apsurd je to da se gotovo redovno i rutinski intervenira u normalan porod s izlikom da ga se treba ubrzat (kao da je brzina poroda garancija da je i najmanje stresan i siguran za dijete), tim interveniranjem da bi se preveniralo se stvari nerijetko zakompliciraju, a s druge strane, onda kada stvari stvarno zapnu i beba (i majka) su već u distresu, onda se nerijetko forsira vaginalni porod.
    nije ni čudo da je porod mnogim ženama neizdrživ i strašan ako su :
    bile pod dripom umjetnog oksitocina kojem je teško odrediti dozu, pa su trudovi često prejaki (i stavljaju i majku i dijete pod veći rizik), pa se mora monitorirati neprestano ctg-om koji ometa kretanje;
    -morale ležati skoro stalno na leđima, u najneprirodnijem mogućem, položaju koji usporava otvaranje i trudove, u kojem su trudovi bolniji i težina trbuha pritišće venu cavu pa je i dotok kisika slabiji;
    -imati izgon u polusjedećem položaju koji je (opet) fiziološki najneprikladniji za porod, jer je promjer zdjelice, tj. otvor (između vrha trtične i pubične kosti )kroz kojeg dijete treba u tom položaju proći najmanji. bdw, za to je dovoljno napraviti jednu jednostavnu i zgodnu vježbu koju smo radili na seminaru Andreee Robertson: stavi se jedne ruka na vrh pubične kosti, druga na trticu.
    probaj se tako naginjati lagano naprijed pa lagano natrag.
    zdjelica se naginjanjem naprijed otvara, a u nazad(poluležeći položaj!) zatvara.

ja bih ti preporučila da se , usprkos tome što sve informacije nikada ne možeš imati, ipak informiraš o fiziologiji poroda.
    ima dosta tekstova na našem portalu:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124

ovdje je Rodina brošura o porodu
    http://www.roda.hr/_upload/dokumenti/Bosura_POROD.pdf
    i preporučam također ova dva topica
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=25493
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=26307

a možeš doći i u Rodino gnijezdo u Čanićevu 14 gdje možeš pokupiti čitav paket Rodinih brošura( od poroda, preko dojenja do autosjedalica).
    samo prije nazovi na 01/61 77 500
    ili 091/ 58 63 717 da provjeriš kada možeš doći.

a što se tiče toga kako se nositi s liječničkim "sugestijama" i sugestijama, pokušaj ovako:
    pitati, pitati i pitati:
    -što se može dogoditi ako napravim ovo što mi predlažete?
    koji su mogući rizici za mene i dijete?
    -što se može dogoditi ako NE napravim ovo što mi predlažete?
    koji su mogući rizici za mene i dijete?
    -što ako ne napravimo ništa i još pričekamo?
    -a sad mi molim to sve stavite na papir i potpišite

na žalost još nimo krenuli s radionicama za porode, još smo u fazi priprema, ali nadam se da ti do tada i ovo može pomoći .

Vila's Avatar

Hvala puno na svemu! bacam se na čitanje!