Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Cijepljenje protiv tetanusa?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Cijepljenje protiv tetanusa?

Ciao svima
    Molim pomoć ukoliko netko malo više zna... U subotu sam završila na hitnoj jer sam razrezala prst pa ga je trebalo malo pokrpati. Doktor na hitnoj pita kada sam primila anti-tetanus, i ja odgovaram prije nekih tri-četiri godine. onda opet pita jesi dobila tri zaredom na što sam mu rekla da mi nije jasno što to znači, ali doslovno gledajući, nisam dobila ništa tri zaredom. i tako on odlučio da mi ne da anti-tetanus jer sam trudna, i "anti-tetanus ocijepljena" (tako je zapisao na nalaz). danas sam išla kod svog doktora na previjanje, i sestra se čudi i kaže pa ja ne vjerujem da ste vi triput zaredom obrađeni anti-tetanus, ali kako ste trudni, nećemo Vam dati antibiotike, nego stalno dolazite na previjanje da promatramo ranu.
    i sad mene zanima (napokon sam došla do toga ), što znači triput zaredom primiti anti-tetanus (da li to znači doslovno tri inekcije zaredom), i ustvari bih htjela svima poručiti da to ispada jako važno da točno upamtite kada primate cjepivo da ne biste u ovakvim slučajevima imali nedoumice...
    ja sad ni ne znam da li sam zaštićena protiv tetanusa :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bez brige, to ti malo tko zna. Jedino tko je friško odslužio vojsku, ili je malo dijete - to može s nekakvom sigurnošću tvrditi.
    Što se tetanusa tiče, može se namnožiti i dobro te zatrovati jedino u anaerobnim uvjetima i zato doktor dobro zbori - treba promatrati i čistiti ranu kako se to ne bi dogodilo.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam takoder nedavno zavrsila na hitnoj s porezotinom i dobila sam anti-tetanus. Pitala sam da li je to pametno u trudnoci i rekli su da nema opasnosti. A mislim da o kolicini injekcija ovisi i sama rana, moja kolegica je nedavno primila 2 zaredom. Doduse, nije trudna, a i oni su valjda procjenili da toliko treba.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Tri zaredom znači - prva nakon ozljede , druga nakon mjesec dana , treća nakon tri mjeseca

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj studena prvotno napisa
    Tri zaredom znači - prva nakon ozljede , druga nakon mjesec dana , treća nakon tri mjeseca
    Ne... prva nakon ozljede, druga nakon mjesec i treca nakon godine dana...

Primala pa znam.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ovako vam je to: antitetanusna vakcina je u trudnoći sigurna, jer se radi o neživoj vakcini (za tazliku od živih, koje se u trudnoći ne smiju davati).
    Cijepi se po shemi: odmah nakon ozljede, pa nakon 1 mjesec, pa nakon 6 do 12 mjeseci.
    Kod ozljeda- cijepe se osobe kod kojih postoji sumnja da bi rana mogla biti zagađena sporama Clostridium tetani (bakterija koja izaziva tetanus)
    a) osoba se smatra zaštićenom i ne treba se cijepiti ako je redovno cijepljena u dječjoj i adolescentskoj dobi, a od zadnje doze cijepljenja nije prošlo više od godine dana
    b) ako ozlijeđena osoba nije cijepljena, ili je cijepljena nepotpuno, ili nije poznato kada je i kako cijepljena, ili je zadnju dozu primila prije više od 10 godina, smatra se neimunom i treba se provesti potpuno cijepljenje po gornjoj shemi te se uz prvu dozu dodaje i antitetanusni imunoglobulin
    c) ako je ozlijeđena osoba potpuno cijepljena prije 1-10 godina smatra se djelomično imunom i nakon ozljeđivanja se daje 1 doza antitetanusnog cijepiva
    Inače se po kalendaru cijepljenja zadnji puta cijepi protiv tetanusa u 4.razredu srednje škole.
    Nadam se da je ovo malo pomoglo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •