Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Uzasno suha koza - neurodermitis?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Uzasno suha koza - neurodermitis?

Jan oduvijek ima uzasno suhu kozu, po zimi narocito, ali ove zime mi se cini gore nego ikada. Uz to se cese, ima kao lisajeve po kozi i sitne krastice mjestimicno. Do sad sam to pripisivala suhoj kozi, kupamo ga dva do tri puta tjedno, mazemo masnim kremama i tako smo to probali drzati pod kontrolom, alimi se cini da kotrolu gubimo. Pocela sam se pitati nije li rijec o neurodermitisu? Kako razlikovati ND od obicne, jako suhe koze?
    Ima li nesto sto mogu napraviti i prije odlaska doktoru, kreme, kapsule ulja nocurka, sto li?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da li ga to smeta i svrbi? Moja mala nećakinja ima neurodermitis i to izgleda prilično grdo, teško da bi se moglo zamijeniti sa suhom kožom, ali vjerojatno ima i različitih stupnjeva bolesti. Kod nje su se te ranice otvarale, tako da je to izgledalo kao crveni otoci ili otvorene rane na koži.

Što joj je pomagalo - probavali su svašta, sjećam se da su koristili Eucerin kozmetiku, da su je kupali u čaju od hrastove kore - to se preporučuje za neurodermitis, koristili su i kremu od jedne travarke. Ako ti bude trebalo, mogu se raspitati za detalje.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, u zadnje ga vrijeme bas svrbi. Sinoc sam malo citala o nd , i meni se cini da to bas puno gadnije izgleda, ali sto kazes, ima tu faza i faza.
    Morat ce nam doktor reci

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tan ima po ramenima 'otočiće' nekakve suhe kože koja je uz to i neke žućkaste boje... mažem ga Mustelinom Stelatopiom (koja nam je dost pomogla kad ga je neurodermitis ćopio po licu gdje ga je svrbilo i češao se), kupam ga, odn. tuširam svaki drugi dan i nema ama baš nikakvog pomaka nabolje, već mu se počelo širiti cijelom nadlakticom. Moja pedijatrica kaže da to nije ništ :? :/ Njega to ne svrbi.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Majo, mi smo to imali nedavno. jako suha koza, mjestimicno s hrasticama i izrazito suhim, ljustecim flekicama.

ispalo je da je nekakav djecji ekcem. mazali 8 dana neku ljekarnicku kremu, napravili pregled krvi, bris grla i nosa, popili turu antibiotika (stafilokok u grlu i nosu) i sad se mazemo s kremom koja se zove Exomega i kupamo u cistoj vodi. hrastice su prosle, koza je glatka.

doduse, nas nije svrbilo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Imate vi tu caj rooibos?

Jedna holandanka Anique ili tako nekako je u Juznoj Africi time lijecila djecu sa alergijama. Kaze da je odlican i za osjetljivu kozu. Samo napraviti kupku od tog caja.

2-3 puta tjedno je mozda previse kupanja za suhu osjetljivu kozu. Stavljate sampone i to unutra? Zwitsal posebno ali i ostali djeciji samponi sadrze brdo parfema koji iritiraju kozu. Izbjegavaj.

Na hrvatskim forumima cesto procitam da ljudi stavljaju maslinovo ulje u vodu pa ako to prakticirate onda samo mala napomena: stavi ga na kraj kupanja kad je koza vec upila dosta vode. Ulje onda to zatvori i koza ostaje mekana. Ako stavis ulje na pocetku zatvaras kozu odmah pa ne moze bas tako dobro primiti vodu.

Ako hoces javi se pa ti posaljem caj.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imamo rooibos u hr.
    Kupanje nije kupanje nego tusiranje, samo da pojasnim. Nikad se ne kupamo. Ja ga tusiram bez icega, tata inzistira na gelu (johnson, 1/3 hidratantne kreme ) pa se svadimo.
    Probat cu s maslinovim, Nolu tako tusiramo.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi povremeno koristimo uljne kupke, npr. Wolfovu, ali ima i drugih, pokazale su se super, jedino onda ne peremo kosu u toj vodi jer je masna.
    To ulje stvori kao neki film na kozi, pa nije tako jako suha.
    S. je kao beba imao neki oblik ND-a, sve i svasta smo isprobali, kortikosteroide, kremice, masti ... nekoliko dermatologa
    samo se povuklo kad je imao nekih 2,5 godine, ali i dalje ima jako jako suhu kozu, koja ga svrbi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo djecaka kupali svaki dan od kada se rodio, pa do negdje njegovog 4. mjeseca. Onda smo ga kupali dva do tri puta sedmicno, a sada jednom sedmicno. Svo ovo vrijeme dok smo ga kupali svaki dan ili svaki drugi dan, koza mu je bila katastrofalno suha i pojavljivale su mu se flekice po nogama i rukama. Mazala sam raznim kremama ali slabo je sta pomoglo. Ja sad oduzih, a samo sam htjela reci da mislim kako cesto kupanje doprinosi susenju koze.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Majo meni su ti lišajevi sumnjivi na ND. Jesu li onak crvenkasti i grubi, nepravilnog oblika?
    Moj Danijel je dobio prvo 2-3 na rukama i to u pregibima kod lakta, a onda se sve proširilo pa ih je bilo posvuda(ruke,šake, vrat, lice,čelo,noge). Doktorica nam je dala kortizonsku mast. Prošlo za dva dana, ali se svako malo vrati(u nešto manjem obliku jer sad pazimo).

Nekoliko savjeta koji ti mogu koristiti, a ne mogu naškoditi.
    1. ne oblačiti vunenu odjeću (iritira i svrbi)
    2. ne davati šećer i slatkiše (pripaziti na sokove i čajeve i sl.)
    3. kožu mazati hidratantnom kremom s vitaminima (2-3 puta dnevno)
    4. kupanje rjeđe i to bez sapuna
    5. acidofil i LGG ubaciti u prehranu da ojačaju imuni sustav
    6. vodenom otopinom propolisa mazati te lišajeve više puta dnevno (ja je nisam našla, našla sam samo alkoholnu otopinu, ali sigurna sam da ima samo treba naglasiti da je za djecu)

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Probaj u ljekarni kupiti BEPHANTEN MAST i ta crvena mjesta namaži s time.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nama je bas u pon dijagnosticiran ND

Maja tu ti je link s jednom slicicom bebe koja ima ND - nas je tocno tako izgledao pa mozes usporedit i zakljucit jel je ili nije:
    http://www.aafp.org/afp/990915ap/1191.html

Dobio je neku kremu koja se sama radi u ljekarni i koja je jako slabi kortikosteroid. Crvenilo mu je proslo, ali jos uvijek ima oziljke. Danas trebamo prestat s tim mazat i pocet ponovo Mustela Stelatopia kremom. Strah me je da mu se ne vrati.

Nazvala sam homeopatkinju koja mi je rekla da obavezno izbjegavam mlijecne proizvode (s obzirom da mlijeko uopce ne pijem), i sve ostale alergene, i da ce me primit iza 7.1.

Strah me je upotrebljavat kortikosteroidnu mast i dalje jer zna biti stetan. Evo sto mi je sogor (koji je doktor u SAD) ko za laike objasnio sta je kortikosteroid, kojim se lijece alergijske reakcije:
    Kortikosteroid je inace prirodna substanca koju luci nadbubrezna zlijezda.U medicine se vidjelo da kortikosteroid ima odlicno protu upalno svojstvo i tako se koristi u mnogim oblicima (tablete, injekcije,kreme). Kortikosteroidi imaju puno nuspojava ako se daju dugotrajno i puno se reapsorbiraju u krvotok. Ta je reapsorpcija u krvotok vrlo rijetka kod krema. No, naravno, cak i kreme imaju odredjeni stupanj reapsorpcije i sa time nekih sistemskih nuspojava. Najvaznije su promjene u imunosti, supresiji proizvodnje prirodnih kortikosteroida i sa time mogucim visestrukim problemima. Ipak, sansa toga sa kremama je minimalna. Glavna nuspojava kreme je stanjivanje koze na mjestu gdje se krema maze. Kreme inace imaju mnoga imena, ali opcenito govoreci ima tri jakosti: Hydrokortizon 1% je obicna krema protiv cese, nema puno nuspojava ali je zato strasno slaba. Betamethasone je jaci, i ima vise nuspojava, ali zato bolje radi. Triamcinolone je najjaci i sa najvise nuspojava. Naravno svaka od ove tri grupe ima puno pojedinacnih ljekova. Ova tri navedena su samo predstavnici grupa.

Eto!
    Zapisala sam ove biljne masti koje ste spomenule, ali me sve strah upotrebljavat na vlastittu inicijativu

Probat cu jedino ovo sto je Lilly rekla - raditi kupku od caja rooibosa, a inace ga kupamo u maslinovu ulju, ali sad cu isto pocet prakticirat stavljat ga pri kraju kupanja.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Frano je kao beba imao dermatitis, a i dan danas mu je koža jako osjetljiva, pogotovo zimi.

Kad je bio beba najbolji nam je bio DRTheissov noćurak, a sada smo otktili Mustelinu Stelatopiu (creme emolliente). Dosta je skupa (neko vrijeme je nije bilo u apotekama-ne znam trenutno stanje). Jedino mi veli (kad mu je koža baš jako suha) da ga peće nakon mazanja. Ali već nakon par mazanja koža se popravi.

Katarini je dijagnosticiran ekcem na ramenu i isto smo dobili blage kortikoseroide kojima nismo htjeli mazati i opet je pomogla gore navedena krema. Stvarno ju preporučam, jer smo na Frani isprobali mislim sve što je u njegovo doba bilo na našem tržištu a i šire.

Kaja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E baš sam htjela otvoriti temu o suhoj koži kad ono ... već otvoreno.
    Daklem sad sam sve pročitala i zaključila da moja Dora nema ND. Na tijelu (točnije, područje koje prekriva bodi bez rukava) ima toliko suhu kožu da je čak ružno za dirati. SAda to izgleda kao kad na suncu dobro pocrniš pa ti se koža nakon mjesec dana počne onako ružno perutati. Kupala sam ju u Johnsonovom badtime-u, a sad samo u čistoj vodi sa malo maslinovog. Nakon kupanja stavljam gel ulje.
    U ljekarni mi je žena rekla da umem Eucerin losion (nekih 98 kn). U dm-u sam vidjela onu novu (kršitelj koda) magic kremu za turbo osjetljivu kožu. Pa sad, ne znam.
    Moram sad čekati da joj sva ta koža otpadne. I što onda? Da izbacim Johnsona (a koristim ga od početka)???

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaja, meni ti je pedijatrica rekla da Johnson proizvodi jako isušuju kožu.
    Zato ti mi za pranje koristimo Eucerin sapun ( i ne sapunam ih kod svakog pranja, abome ni ne kupam svaki dan).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaja, meni ti je pedijatrica rekla da Johnson proizvodi jako isušuju kožu.
    Zato ti mi za pranje koristimo Eucerin sapun ( i ne sapunam ih kod svakog pranja, abome ni ne kupam svaki dan).

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi koristimo samo maslinovo ulje i sol mrtvog mora. Ovo je zanimljivi Lily i ima logike da ulje stavite na kraju. Bitno je da ga nije previše. Pazimo da je uvijek samo pamuk direktno na koži i rublje kao i pamučne majice dugih rukava mjenjamo svaki dan. Naperemo se, ali pomaže. Pazimo, a nekada i zaboravimo da su noktići kratko odrezani. Pošto se Anna uvijek svrbi na unutrašnjosti laktova ponoći joj stavim zavoje na rukaviće od pođame tako da ih ne može povući prema gore i svrbiti se. Pazim također da joj nakon mandarina i naranđa, rajčice operem ruke ili ona sama, ako ih je sama gulila ili dirala prstima, isto radim nakon svih salama jer ako to dođe do kože onda tek imamo frku...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Kaja prvotno napisa
    I što onda? Da izbacim Johnsona (a koristim ga od početka)???
    Izbaci ga odmah. Mislim da je Fortuna (ali nisam sigurna da je bila ona) napisala post o štetnim sastojcima u dječjoj kozmetici koji su pronađeni testiranjem. Bilo je puno proizvoda sa štetnim sastojcima (malo onih bez štetnih sastojaka) i Johnson je bio na listi (pogotovo to gel ulje). Moje je nakon toga odletilo u smeće (taman sam bila kupila to gel ulje da probamo). Osim toga Johnson testira proizvode na životinjama ako se ne varam pa ga i zato izbjegavam.

U svakom slučaju uvijek možeš kupiti bademovo ulje u apoteci i time mazati kožu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nas su Johnsons proizvodi unistili... onda smo presli na niveu. I ja sam sinoc primjetila da mu se koza uzasno osusila i na par mjesta po butinama i nadlakticama ima crvene kruzice... to se pojavila otkako je doslo ovo uzasno hladno vrijeme. Mozda ima neke veze :?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I moj Patrik ima još otkad je bio beba jako suhu kožu sklonu atopijskom dermatitisu. Dermatitis mu se ne pojavljuje često, a kad se pojavi svodi se obično na nekoliko "lišajeva" najčešće na pregibima, hrapavi su i nepravilni na dodir i variraju od boje kože do crvenkaste.
    Lice mu je također jako suho i znaju mu se pojaviti crvene fleke, ali već dugo nisu (kuc, kuc). Dermatitis mu je dijagnosticiran još otkad je imao 6 mjeseci, liječili smo ga, odnosno mazali kremom Parfenac koja je jako puno pomogla (nije steroidna).
    Sad više nema potrebe za Parfenacom ali pazimo čime ga kupamo i mažemo, npr. Johnson, Nivea i slični najrasprostranjeniji dječji šamponi mu užasno isušuju kožu.
    Koristimo ili Eucerin ili Mustelu a u zadnje vrijeme najviše Babylove žutu liniju koja je jako jeftina (u DM-u) a odlično mu paše.

Majo, ja mislim da ako izbaciš taj Johnson i probaš npr. s Babylove losionom ili mlijekom za tuširanje da ćeš vidjeti poboljšanje skoro pa odmah.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo, jucer ga nisam tusirala, a namazala sam ga (nivea intensiv krema, inace mi je najbolja za crvene guze i sl). jutros mu je koza puno bolja. nadam se da sam digla paniku ni oko cega, odnosno da sam pretpostavila da ga je dosta mazati samo poslije tusiranja, a nije. treba svaki dan
    inace smo ga mazali s babylove mlijekom poslije tusiranja ali nekako mi se tesko razmazuje i nije neki efekt bio.
    bacit cemo johnson, tj potrosit ce ga tata
    dm mi je zakon, sada se mazem preko zime s njihovim body butterom, koza mi je mrak.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, Babylove mlijeko je koma pregusto, ali losion je dobar, isto žuto pakovanje.
    I ja sam se zeznula pa sad mlijeko koristim za čišćenje cipela.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naša voda u Zagrebu je jako klorirana pa to dodatno isušuje kožu. Zato je kratko tuširanje bolje od klasičnog kupanja, ali nije gušt za djecu. Bolje je vodu prokuhati pa baciti talog i u tome kupati djecu ili kupiti one petlitarske boce s vodom pa u tome kupati. Bolje je to od svih tih kremica. Koža sebe sama obnovi samo trebamo imati strpljenja i naravno je ne nanovo oštetiti. Lice zna stradati vani od hladnoće,a i rukice, zato ih je dobro namazati kremom za lice, mislim da ima u DM samo ne neposredno pred izlazak van nego malo ranije da koža to nekako rasporedi. Primjetila sam ako ih mažem ranije da im je koža ljepša. Ne mažem ih uvijek kad idu van, a hladno je. Pazim samo da im nisam neposredno prije prala usnice i oko usnica ili obraziće. Onda imamo problema. Imate li vi takva iskustva?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Barbi, kakva ti je to krema Parfenac???
    Jesi ju dobila na recept ili si je sama trazila u ljekarni?
    Zanima me jer nije steroidna, pa bih mozda se o njoj konzultirala s lijecnikom, ako mu se pojavi crvenilo da onda s njom tretiramo.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Zato je kratko tuširanje bolje od klasičnog kupanja, ali nije gušt za djecu.
    je nemam problema s tim, moji oboje gustaju u tusiranju :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako ce ko koristiti rooibos:

http://www.africantea.com/Rooibos-He...os-health.html

a vidim da je Annique stvorila cijelu firmu pa onda i link na knjigu, u opisu vise o tome kako je skuzila djelovanje caja kod alergicne djece.

http://www.annique.com/products/books/books.html

O, a vidim da su tu sad i kreme...

http://www.annique.com/products/skin.../bodycare.html

Prije pet godina je bio samo jedan mali sajtic, a vidi sad...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mony, Parfenac kremu mi je preporučio dječji dermatolog kojem smo išli zbog dermatitisa. Ne ide na recept i košta oko 200 kn, u nekim ljekarnama je imaju a u nekima se naručuje.
    Dermatolog mi je rekao da se može dugo koristiti upravo zato što nije kortikosteroidna nego na bazi nekog derivata nafte ili tako nešto. :?
    Nama je puno pomogla, ali mislim da je ipak bolje da je ne koristiš na svoju ruku nego da se posavjetuješ s nekim dermatologom prije.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Mony, Parfenac kremu mi je preporučio dječji dermatolog kojem smo išli zbog dermatitisa.
    Barbi, a jel mi mozes rec kod kojeg djecjeg deramtologa ste isli.
    Mi smo dermatitis isli lijecit u privatnu kliniku Sabol, gdje nas je primila jedna od 4 doktora u toj pedijatrijskoj poliklinici. No nije dermatologinja. Mozda bi bilo dobro da posjetimo i djecjeg dermatologa, za slucaj, ne dao Bog, da mu se opet pojavi to crvenilo.
    Pa ak ti nije tesko, moze i na pp podaci.
    Thanks.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •