Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: varikokela

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno varikokela

zanima me je li neciji muz, partner imao varikokelu i kako ona izgleda? kako znati , onako od oka, da bi to trebalo srediti?

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim da se ne vidi, to je proširena vena pored testisa i mislim da je samo lječnik može napipati.
    Kod mog dragog se ništa nije vidjelo, niti mu je to uzrokovalo neke probleme .... dok nismo saznali za azoospermiju..
    Sigurna sam da se onako odoka ne može procijenti da bi to trebalo srediti, a čak i ako je ima razmislite dobro treba li je operirati.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

bak pročesljaj malo po podpomognutoj ima tamo dosta tema o tome činimi se da je zelimo_bebu nedavno otvorila tako neku temu..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Skrotum povećan, a na opip kao vreća puna crva.
    Imao MM ogromnu, operirao 2x.
    No njega je bolilo.
    Spermiogram radio davno, davno prije prve operacije. Tada je bio uredan.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bak, pretraži potpomognutu, nedavno je bilo detaljno pro i contra operaciji varikokele. To ti uglavnom ne pomaže specijalno za spermiogram, ovo je neki odokativni omjer - u 20% slučajeva pomaže, u 80% ne. Ovisno o tome koliko imate godina odmah se upućujete na MPO. Osim ako se ne radi o nekim subjektivnim problemima - tipa problemi s mokrenjem - onda se ima smisla operiravat. Vani (Slovenija), a sve više i u ZG-u niko to više od ozbiljnih MPO-ovaca ne razmatra kao metodu liječenja neplodnosti. U stvari, ako ste mlađi, a to je sve u kontekstu neplodnosti, onda operacijom nemate što puno izgubit, jedino je to prava operacija, s pravom dugom anestezijom i oporavak nije baš piece of cake. Operirao moj muž zbog neplodnosti - nije baš pomoglo - operirao sestrin muž zbog subjektivnih tegoba - mislim da je ima krv pri mokrenju - to je onda operacija riješila.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, sestrinog muža je bolilo i nije imao problem sa spermiogramom. Operirao je zbog tih subjektivnih tegoba. Moga muža nije ništa bolilo, a nije za spermiogram ni pomoglo. U Mariboru, recimo, za operiravanje varikokela kao liječenje neplodnosti u smislu popravljanja spermiograma odmahuju rukom, a Maribor ti je nekakav referentan centar za liječenje neplodnosti u ovim krajevima.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moj suprug je imao dijagnosticiranu varikokelu i trebao je na operaciju.
    Smatrali su da je to jedan od razloga naše neplodnosti.Kad pih ja ostala
    trudna pa više dr nije ni išao.Varikokela se kod njega nije vidjela niti mu
    pravila smetnje.Na pregled kod urologa je otišao zbog malo lošijeg spermi
    ograma.No nije to ništa strašno, samo je on to htio napraviti privatno kod
    dr Čičin Šain a to skuuuuuupooooo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i ovo poptisujem. Mojoj sisterici zbog varikokele njenog muža reklil da će teško ostat trudna - dvostruka je mama i to piece of cake, nakon operacija varikokele. Nama rekli isto da to treba - operacija nije pomogla, trebali smo na MPO. Ovo ide u prilog mojoj teoriji - ako nije koma izražena, ako ga ne boli, i ako je zbog spermiograma, ako vam nije tipa 25 - rađe nemojte na to gubit vrijeme, nego dođite u ruke MPO stručnjaka koji će vas uputit dalje, te terapije se ionako dodatno čekaju.

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potpisujem Inu33 za sve što je napisala!!!

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Izvlačim temu i molim ako možete napisati iskustva i da li je bilo poboljšanja

Nama je dijagnosticirana varikokela nakon 3 pregleda urologa u 1,5g od kojih je jedan androlog na VV
    I sada jedan dok predlaže operaciju i kaže da je 60 % uspješnost popravka spermiograma, drugi kaže ne zapravo da se prvo napravi collordopler pa da se onda odluči
    Da li smo s razlogom ljuti na prijašnje urologe koji to nisu vidjeli mislim svi su mu pipali jajca i ovaj zadnji (gore spomenuti) je to odmah rekao i potvrdio UZv
    Radili sve pretrage brisevi sterilni, hormoni OK, one krvne na Rebru uredu i tak sada smo u vakuumu, em ljeto se bliži em zakon em godine

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo naseg iskustva, suprug operirao prije 4 godine, nakon 3 mj spermogram se nije popravio. na kontroli nakon 6 mj nalaz malko bolji, doc rekao nek probamo jos koji mjesec, par dan nakon toga moj testic bio pozitivan. i nase pile ce u ljeto 3 godine, da li je pomoglo ili je bio samo splet okolnosti sto se dogodilo nakon 6 mjeseci koliko je upravo potrebno da se naprave novi neznamo.
    suprugu se pod rukom osjetilo bas onako kako je gore netko naveo kao vrecica puna crvica. prije dogovora za operaciju takoder je morao napraviti colordopler testisa.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Linalena, s obirom na desetogodišnje življenje IVF-a, praćenje cura, muževljevu operaciju, a posebno s obzirom na tvoje godine, savjetujem vam da, bez obzira hoćete li se odlučit na varikokelu, odmah odmah na IVF.

Vani (Maribor) uglavnom više, kao opću smjernicu, ne preporučaju operaciju varikokele u svrhu poboljšanja spermiograma, nego samo ako muškarac ima subjektivnih problema zbog toga. Cure koje su imale azo problema, i muž se operirao, na kraju nije donijelo poboljšanje spermiograma.

Moj muž je operirao - i, nije bilo poboljšanja, kao i većini koji su u Hrvatskoj slani na operaciju varikokele. U Mariboru nam je profesor rekao da se to više ne preporuča, otkako su se biolozi izvještili u tehnici ICSIja.

Ja sam to, gledajući unazad, percipirala kao bezveze gubljenje vremena i "zabavljanje nečim" prije nego nego što se dočeka red na IVF-u, a imate (ti, oprosti na direktnosti, ali za začeće i prognozu su bitnije ženine godine i uhvatit dobro ovarijsko vrijeme, nego problemi s muževljevim spermiogramom (ako su manji), koji se rutinski zaobilaze IVF-ICSIjem) za trošit vrijeme na operaciju varikokele - to je minimum 6 mjeseci ispadanja iz stroja za postupke i gubitka, znači, kad dođete u neki postupak, tebi će biti 39, a vani se u toj dobi preporuča isključivo IVF (ne klomifen i ne inseminacije, bez obzira jesu li ili nisu jajovodi zaštopani i bez obzira na spermiogram). To su preporuke Europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju, koje naši više, čini mi se, ne mogu slijediti jer je zakon uveo kraval.

Onda, zašto operirati varikokelu, ako ćeš ti po dobi ionako biti za IVF, a ne za inseminiranje itd.? Tj., možete ići na to, ako ćete ionako čekati, ali primarno je sad ne baviti se njegovim spermiogram i odvlačiti pažnju od ključnog pitanja - čim prije, zbog dobi, u postupak, i to IVF.

Najkraći savjet - ako možete, odite u Maribor, zaobiđite Hrvatsku i zakon, jer ćete i zbog tvojih godina i zbog dijagnoze tvog muža biti ona kategorija koja će bit teško pogođena zakonom (za žene u kategoriji 38+ vani računaju da je potrebno oploditi preko 6 stanica da bi jedna dala embrij od kojeg će nastati trudnoća).

Ono što je pozitivno u vašoj anamnezi je biokemsijska, to svakako daje nade za skori uspjeh, ali morate se brzo skockat, brzo odlučit, idite ili ne idite na varikokelu, ali, zbog tvoje dobi, presjecite to brzo.

Žao mi je na "negativnim mislima", ali vjerujem da ćeš više benefitirati od iskrenosti, nego od dobrih želja.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.05.2010. at 04:12

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Što bih ja, s ovim znanjem, a na vašem mjestu, vjerojatno napravila:

a) brzo se odlučila napravila operciju varikokele, ako je TM od tipova da mu je emotivno bitno "da i on nešto napravi", ako nije i boji se operacija itd., onda bih ga poštedila toga, jer ta operacija nije ono piece of cake, težea je od laparaskopije za žene (oporvak dulje traje, rez je veći itd.):;
    b) ostala na VV, čisto onako, just in case, ali gurala i gurala da čim prije dođete do IVF-a;
    c) sutra poslala papire za Maribor - termin se čeka godina dana.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.05.2010. at 04:18

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Alternativno, možete otić na konzultacije u Maribor i vidjet što oni kažu, hoće li varikokela bit ikakav benefit, s ozbirom na tvoje godine i spermiogram muža. Ali, to vam je čekanje od vjerojatno 3 mjeseca, možete u mailu probati namoliti da vas ubace prije zbog dobi.

Ovisi i puno toga o tome kakav si ti tip, jesi li bormašina ili ne, po meni, moraš počet "borat" i gurat jer je dob već takva da zahtijeva ubrzanje i u odlučivanju i u svoj logistici i fokusiranje na prave probleme.

Meni se, kao laiku, ali laiku koji je svašta prošao i svašta pročitao, koji je to sve živio i živi već jedno desetljeće, prošao VV i Maribor i androloge i varikokele i svašta, da će tu bit veći ili jednaki zez tvoja dob, nego njegov spermiogram.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •