Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 225

Tema: zitarice, kako, koje, kada???

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

može li mi netko malo stručnije odgovoriti što da kažem frendici kojoj je pedica savjetovala da bebi koja nema mjesec dana dodaje po jednu žlicu rižolina u bočicu
    :?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ima li beba dijagnosticiran refluks ili je beba samo pojačano bljuckala?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da je spominjala bljuckanje

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Alyssa prvotno napisa
    Podizem jer uskoro punimo 6 mjeseci i polako se spremamo na dohranu, pa imam par pitanja za one koji su dohranu poceli zitaricama.

1. Dvoumim se da li da koristim samo rizine pahuljice ili mogu koristiti i pravu rizu. Zitarice u zrnu mi definitivno zvuce kao bolji izbor od ekstrudiranih, ali na nekom od topica (ne sjecam se vise gdje) sam naisla na informaciju da glazirana riza zna imati glutena i da je treba dobro oprati prije kuhanja za bebace pa me nekako frka.

2. Isto me zanima i za proso - moze li proso u zrnu sadrzavati gluten (mislim, moguce da se nesto slucajno pomijesa s prosom) i postoji li neka "gluten free" varijanta?

3. Koliko dugo se kuha proso iz Bio&Bio ducana i treba li ga namakati prije kuhanja? Skroz sam nova u ovome (nisam jos nikad kuhala proso ), a po raznim topicima vidim sve moguce varijante: od namakanja cijelu noc do bez namakanja, od kuhanja 20-ak min. do kuhanja par sati :? .

4. I riza i proso u Bio&Bio ducanu postoji u obliku integralnih pahuljica. Buduci da sam na vise mjesta procitala da je za male bebe bolje ne koristiti integralne zitarice (znam da ima suprotnih misljenja, ali meni objasnjenja za ovu teoriju zvuce jako logicno), odnosi li se to i na pahuljice od integralnih zitarica, buduci da su one ipak prethodno prilicno obradjene?
    I mene zanimaju odgovori na ova pitanja...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

negdje sam pročitala da je do 6 mjeseci starosti djeteta bolje davati pahuljice..
    ja sam svojoj djeci davala i kuhanu žitaricu i pahuljice, kako sam kad imala vremena, mislim da ne možeš tu baš tako jako pogriješiti
    proso ne bih namakala, samo bih ga stavila skuhati, tj. za bebu raskuhati. vidjet ćeš kad ti nabubri i omekani, onda je gotovo

zobene pahuljice (one što su kao tvrdi listići) bih skuhala u rižinom mlijeku i fino bi se raspale

ja sam osobno uvijek za integralne žitarice

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ne znam što bih ovdje napisala al moram se nadovezati da naša Lara od svih navedenih žitarica jede samo rižu i to rijetko jer ju zatvara i malo griza a kruh obožava. Ja sam pazila na taj gluten i nisam joj davala sve do prije mjesec dana i ona neće ništa jesti od navedenoga ja kuham i bacam pa mi dođe da višei ne kupujem. Otišla ja u Karlovac u DM i kupila od Severa i Alnatura al badava mi to. Skuhala joj sa voćem i neće pojede žlicu i neće ponovo joj ponudim drugi dan i neće niti liznuti, govorim o amaranthu, proso, bulgar, žganci, prosene pahuljice nisam probala jer ne znam na koji da joj način spremim jer ako stavim voće neće jesti, nije da neću isprobati jer sam joj skuhala cijele proso pa nije htjela niti gnječeno niti miksano. Više hranu ne miksamo makar ima 3 zuba pa ne može sažvakati pa pomslim ja možda zato neće jesti al ne znam dajte mi savjet, pliz.
    Hoće jesti amprig juhu sa kruhom, nisam joj probala davati kukuruzne pahuljice a pošto neće žgance sa jogurtom niti same ne znam u kojoj drugoj varijanti da joj probam dati - kako vi mame dajete žgance?

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Najviše voli kad skuham palentu sa ribanom jabukom ili kruškom. Isto nam važi i za proso i zobene pahuljice- jedino njih ne kuhamo nego samo ubacimo u ključalu vodu pa dok se ohladi budu taman. Onda tri dana ne želi ni prismrditi tome, sad joj je zadnji hit jogurt (ali nikako u kombinaciji s palentom iako voli oboje) pa izvodim čudesa da proguta nešto osim toga , pa se opet vrati na palentu...sreća (ili nesreća :/ ) meni je to sve fino pa kad neće- pojedem ja "da se ne baci"...

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jel'mogu djetetu napraviti palentu 'Zlato polje' ili 'Franck'? Ima li neke razlike od te palente i npr. Alnaturine kukuruzne krupice (ako sam dobro shvatila, palenta=kukuruzna krupica)?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kukuruzna krupica je isto sto i palenta. Razlika je u tome da je Alnaturina palenta "gluten free", dok ove ostale sadrze i nesto glutena (jer se kukuruz i psenica melju u istom mlinu), za koji pretpostavljam da ga jos niste uveli.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Alnaturina palenta je i krupnija, zrnatija.
    Što je meni osobno super.
    Nekoj bebici, ako voli skroz miksano, bi moglo smetati.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

slabo se nešto spominje zob... dajete li zob i kako? meni baka stalno govori kako je jako zdrava, a sad sa 9 mj. valjda može gluten, pa bi mu dala...
    a na čemu kuhate gris? izdajate? ja mogu izdojiti 60ml uvrh glave ako su mi jako pune kad dođem s posla, pa mi je to malo za kuhanje... jel mogu to pomiješati s vodom? jel može gris u zobeno mlijeko?

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Manal, puno se daju zobene pahuljice. T. je to i danas jedan od dražih obroka - zobene pahuljice kratko prokuhane u zobenom mlijeku i u to naribana jabuka. Dodam mu i cimet i orahe. Po ljeti je varijanti puno više - jagode, ribizli, kupine, breskve... Također, zobene+sušene marelice skuham skupa u vodi i onda malo izradim štapnim mikserom.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zobene pahuljice sam ja počela davati sa osam mjeseci.
    i to tako da ih kratko prokuham (mogu se i samo popariti vrelom vodom) i onda u njih naribam voće ili povrće.
    često njima zagustim povrćne obroke: skuham brokulu, cvjetaču, tikvicu, mrkvu... na kraju kuhanja dodam zobene pahuljice, skinem s vatre i poklopim.

one su najjednostavnije za nositi na put jer se mogu "pofuriti" i vodom iz kafe-aparata u svakom kafiću.
    a ako svaki put unutra staviš drugi dodatak, eto ti gomile različitih, ukusnih i zdravih obroka.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

odlično! hvala na prijedlozima! skroz sam zaboravila na pahuljice, jer mi je baka poslala onako pravu oljuštenu zob, pa sam kontala to skuhati.
    danas u dm-u nisam našla zobeno mlijeko, a baš sam mislila uvesti, pa i za gris... :/

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj "manal prvotno napisa
    danas u dm-u nisam našla zobeno mlijeko, a baš sam mislila uvesti, pa i za gris... :/
    nema ni u Os vec duze zobenog. ne znam zasto. ja pitala...kazu dobit ce....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako vam djeca doje, nema potrebe išta kuhati na mlijeku, kuhajte na vodi.
    pšenični gris nemojte kuhati kao zaseban obrok ako vam je bljakasto da bude na vodi, nego njime zagustite povrćne juhe.
    (iako ja tipujem na kukuruznu krupicu - palentu)

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ako vam djeca doje, nema potrebe išta kuhati na mlijeku, kuhajte na vodi.
    ma ne stavljam ja ta "mlijeko" (zobeno i rizino) kao zbog mlijeka, nego zbog boljeg okusa. ne moze zobeno ili rizino zamijeniti majcino mlijeko.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da, ja isto sve kuham na vodi, palentu voli takvu, a gris još nismo probali, nego to, da bude ukusnije. probat ću s vodom, ali vidjet ću i za zobeno kad ga opet nađem u dm-u. i ja sam u osijeku tražila, mi ni nemamo dm u vu (ja sam dm fan )
    inače zobene smo danas probali, na vodi, baš su mu šmekale!

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    da, ja isto sve kuham na vodi, palentu voli takvu, a gris još nismo probali, nego to, da bude ukusnije. probat ću s vodom, ali vidjet ću i za zobeno kad ga opet nađem u dm-u. i ja sam u osijeku tražila, mi ni nemamo dm u vu (ja sam dm fan )
    inače zobene smo danas probali, na vodi, baš su mu šmekale!
    eh, ja danas ipak nasla zobeno u dm-u.

inace mi palentu na vodi kuhamo, zobene pahuljice isto, a gris na rizinom il zobenom, takodjer i kus kus...ma to je nesto prefino, jos dodate malo grozdjica i ribane jabuke, mljac!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

cokolina, u kojem si dm-u nasla zobeno mlijeko? ima li u tom alnaturinom soli? ja kupila u harmoniji zobeno mlijeko, ali ima soli, pa nisam bas happy.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno Žitarice

Pozdrav svim mamama, tatama i bebačima na ovom forumu od novopečene forumašice
    Dunja ima 10 mjeseci i dosad smo uvele nekoliko vrsta žitarica: rižu (s tim smo počele sa 6mj), zob, proso, pir, quinou i amaranth. Žitarice kombiniramo s voćem i povrćem i Dunja ih jednostavno obožava. Papa i integralni pšenični griz i kukuruznu krupicu. Kod uvođenja ovih žitarica držala sam se kalendara dohrane iz časopisa 'Bebe' pazeći da prerano ne uvedemo one koje sadrže gluten.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    jer mi je baka poslala onako pravu oljuštenu zob, pa sam kontala to skuhati. :/
    ako imaš viška, zob možeš staviti na ugrijanu praznu tavu da se kratko prepeče. par minuta sa pomicanjem tave da se zrna okreću. otprilike dok ne počne pucketati. nakon što se ohladi, samelješ ju u mlincu za kavu, samo onu količinu koju ćeš koristiti i od nje skuhaš griz. ostalo malo prosušiš i spremiš u posudu.jako ukusno i praktično, jedino moraš paziti da ti ne zagori

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Lydia

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Hvala ivy na srdačnom 'dočeku'!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Trebala bih savjet...planiram uvesti gluten uskoro. Mališa ima 8 mjeseci i 10 dana. Zanima me s čime je najbolje početi? Imam doma kus-kus, ali mi se čini da sam pročitala da je bolje početi sa zobenim pahuljicama. Što mislite? Hvala!!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj zeljka231 prvotno napisa
    Trebala bih savjet...planiram uvesti gluten uskoro. Mališa ima 8 mjeseci i 10 dana. Zanima me s čime je najbolje početi? Imam doma kus-kus, ali mi se čini da sam pročitala da je bolje početi sa zobenim pahuljicama. Što mislite? Hvala!!
    Zna li netko?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

željka
    ja sam počela sa zobenim pahuljicama, prosom, u biti sve sam žitarice izredala i na kraju stavila pšenicu u obliku griza

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pozdrav svima!

kroz par dana namjeravamo zapocet s nadohranom, i to konkretno s kuhanom rizom, smiksanom i pomjesanom s izdojenim mlijekom.

moze li mi netko sad objasniti zasto je bijela riza bolja ili losija od integralne za bebu od 6 mjeseci.

onda, nakon npr. tjedan dana rize, s kojom zitaricom da nastavimo?

thanx!

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kao prvo, zasto bi rizu mijesala s mlijekom? Ako normalno dojis, bolje je davati kasice na vodi.

Integralna riza ima previse vlakana za bebinu probavu. Pretjerana upotreba integralne rize (i ostalih integralnih zitarica) ubrzava probavu pa je slaba iskoristenost hrane, a time se smanjuje broj unesenih kalorija(koji je ionako manji kod integralnih zitarica nego kod "preradjenih". Osim toga, smanjena je apsorpcija mikroelemenata vaznih za rast i razvoj, posebno zeljeza, jer ga neiskoristive tvari (mekinje) pokupe i vezu za sebe prije nego sto se uopce pokusa resorbirati.

U pocetku se daju zitarice bez glutena - osim rize to ti je jos palenta (ali pazi da pise da je bez glutena, neke mogu sadrzavati gluten jer se melju u istom mlinu sa psenicom, takvu imas recimo u DM-u), proso (ili prosene pahuljice), quinoa, amarant. Sto se tice rize, ja je nisam miksala, probaj je samo izgnjeciti vilicom - pokazalo se da moj mali ne voli bas skroz glatku strukturu klope.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zato što je bijela puno probavljivija, vrlo jednostavno.

proso, palenta, amaranth, quinoa su bezglutenske namirnice koje možeš odmah uvesti
    ako intenzivno dojiš, sa sedam mjeseci i ostale žitarice

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

, a time se smanjuje broj unesenih kalorija(koji je ionako manji kod integralnih zitarica nego kod "preradjenih". Osim toga, smanjena je apsorpcija mikroelemenata vaznih za rast i razvoj, posebno zeljeza, jer ga neiskoristive tvari (mekinje) pokupe i vezu za sebe prije nego sto se uopce pokusa resorbirati.
    .
    probavljivija ok, ali da su prerađene žitarice hranjivije baš i ne

mi smo uvijek sve radili integralno osim riže, koju smo miješali jer jednostavno ne kupujemo ni sebi drugačije, pa neću početi djetetu.

i crni kruh inače ima više kalorija od bijelog kruha za usporedbu

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne znam, po svim tablicama gdje sam gledala crni kruh ima nesto manje kalorija :?. Jedino ako mu se dodaju sjemenke, onda ima vecu kalorijsku vrijednost.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Kao prvo, zasto bi rizu mijesala s mlijekom? Ako normalno dojis, bolje je davati kasice na vodi.
    stavila bi malo mlijeka u skuhanu rizu cisto da bude rijeđa, kasastija. mislila sam da bi za pocetak sama riza bila presuha ili pregusta... no dobro.. to cu najbolje vidjeti nakon prva 2-3 pokusaja hranjenja.

koliko soli treba staviti u rizu? malo ili nista?

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

[quote="ivy"]
    mi smo uvijek sve radili integralno osim riže, koju smo miješali jer jednostavno ne kupujemo ni sebi drugačije, pa neću početi djetetu.
    Zapravo, vjerojatno bi trebala jer što je dobro/iskoristivo/probavljivo za odrasle, ne mora biti i za djecu, a kamoli za bebe, stoga... :/

Neroslava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

trebalo je pisati ovak :
    Citiraj ivy prvotno napisa
    Zapravo, vjerojatno bi trebala jer što je dobro/iskoristivo/probavljivo za odrasle, ne mora biti i za djecu, a kamoli za bebe, stoga... Undecided

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Spider Pig, probaj skuhati rizu malo rjedje, da ima jos malo one sluzave vodice u kojoj se kuhala riza, to bi trebalo biti dosta kasasto.

Sol ne trebas davati prije god. dana, kao ni secer ni ostale zacine. Hrana je sama po sebi ionako vec dovoljno slana, samo sto smo mi u prehrani navikli na dosoljavanje. Uglavnom, to je preveliko opterecenje za male bubrege.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

... ako intenzivno dojiš, sa sedam mjeseci i ostale žitarice
    aprikot, ne kuzim..
    zasto mogu poceti sa 7 mjeseci sa ostalim zitaricama ako intenzivno dojim? .. a inace bi ih trebala uvodit kasnije (sa 8-9 mjeseci)?

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Gluten treba uvesti sto kasnije ako se ne doji, ali ako se doji onda gluten treba uvesti dok se jos intenzivno doji - otud preporuka da moze vec sa 7 mj., jer je dokazano da majcino mlijeko smanjije rizik od pojave celijakije. Moj mali ce sad 9 mj. i jos jako intenzivno doji (dohrana ide dosta sporo) pa jos nismo uveli gluten, bas se spremam sad s 9 mj.

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Spider Pig, oprosti, izgleda da gornja informacija ipak nije tocna:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=77439

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Alyssa, i ja sam napravila kao i ti; uvela gluten sa devet mjeseci.
    Ali ne mislim da sam pogriješila jer je i sa devet jednako intenzivno dojio kao i sa 6.

Spider Pig, evo o soli:

Nije preporučljivo dodavati sol u prehranu djece do godine dana jer funkcije bubrega nisu dovoljno razvijene, a s druge strane razvija se okus za jače slano. Dijete do 12 mjeseci starosti treba unijeti manje od 1 gram soli dnevno. Imajući u vidu da su mnoge namirnice koje dijete konzumira već posoljene (npr. kruh) te da majčino mlijeko ili dojenačka formula sadrže dovoljne količine soli, svako dodatno soljenje djetetove hrane bilo bi preveliko opterećenje za bubrege što može predstavljati početni mehanizam nastanka povišenog krvnog tlaka.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo mene, malo kopiram sa drugog topica, radi se o izvrsnom makrobiotičkom umaku (za rižu ili što drugo)
    (a i za obranu integralnih žitarica )

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Ovo mi se čini super fora. Jel možeš malo detaljnije, onak za neznalice? S kojim žitaricama si probala, koliko dugo ih pržiš, što znači ukuhati ih kao griz, misliš s mlijekom, na par minuta? Moj B pred mene postavlja visoke zahtjeve i tjera me na kreativnost u kuhinji pa me vesele ovakve drukčije ideje.
    pripremis za tavu ovim redom:
    1. psenica
    2. raz
    3. zob
    4. sezam...ili naravno koje žitarice dijete smije, sezam mogu vrlo rano, a bitan je za okus

prvo zagriješ tavu, poklopljenu, bez masnoca, cista tava, i kada je zagrijana, stavis pšenicu. tava mora imati dobar poklopac koji drzis s krpom, i rucku, jer ju stalno protresaš. kad cujes kako psenica pucka, jos ju malo protresas, ne pustis da pocrni, ali skoro sva mora pucnuti, i svatis ju na tanjur.

zatim stavis raž, ona se pucka malo krace, i iz zelenkaste boje prijede u toplu smedu, staviš ju na onaj isti tanjur
    zatim malo smanjis vatru, i stavis zob, ona pucka dosta kratko (to ti sve ovisi o tvojoj peci)i opet na tanjur
    zatim jos malo smanjis vatru i stavis sezam koji pucka odmah, mozes cak dignuti tavu iznad vatre, ili staviti pokraj, ali pazi, brzo pocrni.

tako, to je osnova.

kada zelis pripremiti umak, odredjenu kolicinu, npr. 2 velike zlice stavis u mikser za kavu, cist od kave, i sameljes, stavis u vodu, hladnu ili mlaku (ako je dijete starije posoliš) kuhas oko 2 min, da postane vezano, kao rijetki griz.
    stavis vode koliko hoces, jednu casu za "kavu" kako kaze moj mali, ili tek da pokrije to brasno ako je za umak za rizu.

ljudi su obično skeptični prema okusu, ali kada probaju, oduševljeni su (meni ukućani uvijek pola pokradu dok još radim )

odlično je kao umak za rižu, ali oni koji kradu jedu ga i ovako samoga

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sezam ide što kasnije jer spada u skupinu visokoalergogenih namirnica.

meni je ovo prekomplicirano, radije stavim pšenične, zobene, ječmene... pahuljice :/

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sezam ide što kasnije jer spada u skupinu visokoalergogenih namirnica.

meni je ovo prekomplicirano, radije stavim pšenične, zobene, ječmene... pahuljice :/

vjeruj mi, vrijedi bar jednom probati
    a cijeli postupak traje kraće nego što izgleda

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma nije uopće upitno je li to ukusno; nimalo ne sumnjam u to.
    samo mi se čini nepotrebno: prženje, mljevenje...
    čak i ako zanemarimo sezam :/

opet kažem kako će svatko napraviti po svome.
    ali ja djetetu neću dati integralne žitarice jer mi se čini da izađu u istom obliku u kojem i uđu - neprobavljene.
    a onda, nikakve koristi od njih, osim što opterećuju probavu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja dajem integralne jer kupujemo samo takve, ali, od rize ne dajem neljustenu, smedju, nego slatku rizu (cini mi se da ona jest ljustena, ali nije skroz obradjena kao bijela riza). Takodjer, vecinu zitarica dijelom protisnem kroz cjedilo i tako malac jede samo unutarnji (oljusteni) dio zrna, a ljuska ostane u cjedilu.

Za zgusnjavanje koristim pahuljice raznih zitarica, ali ne ove za velike, vec one ljuskice za bebe (najlakse mi, lijena sam).

I jos jedno pitanje.. osim rize i jecma, gdje nabavljate ljustene/glazirane zitarice, ako ne dajete inetgralne? Nama je jedini izvor bio shop, a tamo ima samo integralnih.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

sto mu gromova!! koja ludnica od informacija..
    a bila sam tako ponosna sto sam izmedju svih korabica, mrkvica, rizolina i kasica, odlucila dijete prvo nahranit s rizom..
    .. i tek se onda stvari zakomplicirase..

jedni kazu bolja je bijela riza jer je lakse probavljiva. drugi kazu bolja je smedja jer je hranjivija, samo je treba dobro raskuhat. onda treci kazu ja je najbolja slatka riza, a opet ona mozda sadrzi gluten :? :/

spomene li sad jos netko divlju ili crvenu rizu, mislim da cu se u top stavit..

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

uglavnom, nakon milijun razlicitih savjeta i iskustava, jucer sam otisla kupit knjigu od j. boban pejic, "za bebe i djecu", buduci da sam odlucila kuhat razlicite zitarice, a nije bas da znam kako se sprema proso, amaranth ili neka kvinoja... samo, izgleda da ja ni o rizi puno toga ne znam

a u knjizi, izmedju ostalog, pise da se u kuhane zitarice za bebe od 6-8 mjeseci moze staviti mljeveni sezam (sta mi se cini super ideja, i zbog okusa i zato sto ima jako puno Ca i Fe.. )
    medjuti, neki opet spominju da je sezam jak alergen..
    Pa kad se onda sezam moze dodavat??

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

spider pig bravo na izboru knjige
    za sezam ti se ne bih usudila reći, ja sam ga dala negdje u 10-om mjesecu i nije bilo reakcije
    (al mu je zato moja mama dala neki dan jagodu i sav se osuo u roku keks :/ )

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

inače, proso je zimska žitarica jer dobro "grije", tako bi ju trebalo rjeđe davati ako se beba puno znoji i ako joj je vruće
    zob je odlična za probavu

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

spider pig bravo na izboru knjige
    knjiga mi se svidja i ima stvarno dosta korisnih savjeta.
    medjutim, u receptima za bebe od 6 pa nadalje se spominju alge. ja ponekad koristim alge u prehrani i znam da su jako zdrave, pune minerala.. bla, bla.. al opet nisu one karakteristicne za nase podneblje, ne znam nikoga ko je djeci kuhao alge, pa me malo frka stavljat ih u rizu, i to u prve obroke..
    stavlja li netko alge u zitarice? kombu i ostale?

ma covjece ludnica prava :shock: ko tu moze bit pametan od svih tih informacija...
    kad poludim dat cu mu komad pancete u jednu, a mladi luk u drugu ruku, pa nek jede pa ako mu je vec sudjeno da dobije alergiju, bolje od pancete nego od juznoamerickih zitarica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •