![]()
(ne znam jel da te skraćeno zovem spider ili pig)
ja sam stavljala kombu zbog probavljivosti i to je bilo skroz ok, al mislim da se ne trebaš opterećivati s time ako inače ne koristiš
![]()
(ne znam jel da te skraćeno zovem spider ili pig)
ja sam stavljala kombu zbog probavljivosti i to je bilo skroz ok, al mislim da se ne trebaš opterećivati s time ako inače ne koristiš
kak nisu? u nasem moru nema algi ili?Spider Pig prvotno napisa
stavljam kombu, zbog probavljivosti (obicno kad kuham mahunarke).Spider Pig prvotno napisa
pa mislim da bez obzira dobio alergiju od zitarica ili ne, stvar je u tome da je zdravije jesti zitarice (ili bar vise od mesa), a ne jesti uopce ili malo mesaSpider Pig prvotno napisa
koliko ja znam, alge koje se mogu kod nas nabaviti nisu iz jadranskog mora (wakame, arame, kombu..), vec su uvozne. i ljudi u nasem podneblju ih nemaju obicaj jesti, cak i ako ima istih takvih algi u nasem moru..
ja isto stavljam komadic kombu alge kad kuham grah ili slanutak, zbog lakse probavljivosti. ali, ono sto je mene zanimalo je da li itko stavlja bebama od 6mj nadalje iste te alge u rizu i ostale zitarice.
komentar o panceti je naravno bio salaa mozda je nekima malo prerano za sale :/
nisam ni mislila da su iz naseg mora, ali zna se da u nasem moru IMA algi, samo je stvar u tome da ih niko ne prodaje, uzgaja ili sta vec za jesti, a to znaci da ih ni nejedemo mi u HR jer nam niko to nije ponudio.Spider Pig prvotno napisa
apricot prvotno napisa
samo da se osvrnem na ovo, jer bi neke mame mogle krivo shvatiti. ja svom malcu dajem cjelovite zitarice od 8 mj (nama je i kasnije pocela dohrana), stvar je samo da se takve zitarice moraju dobro raskuhti u dosta vode i super su probavljive. mogu se i namakati preko noci..probava od R. je besprjekorna! cak bi svim mamama cija djeca imaju problema sa stolicom preporucila da uvedu cjelovite zitarice jer jako dobro reguliraju probavu!
Ja osobno imam problema sa probavom od kad znam za sebe i cim uvedem na par dana cjelovite zitarice u prehranu preporodim se!
dakle stvar je samo u pripremi, nedovoljno kuhana zitarica je i teze probavljiva, ali pravilno kuhana je super probavljiva i mnogo zdravija od preradjene.
i svakom bih prepurucila kuharicu od JBP ''Za bebe i djecu''.. R. je podosta izbirljiv i zato nas je ta kuharica spasila, jer jede skoro sve sta skuham iz nje!
Problem dugog kuhanja zitarica je sto onda u njima vise nista korisno ne ostane pa onda bas i nisu nesto zdrave :/ . "Pravilno" se integralne zitarice ne kuhaju dugo, dugo ih je potrebno kuhati samo za bebe, zbog spomenute probavljivosti, ali onda zapravo i nisu nista bolje od preradjenih.
cokolina, teorija o koristenju namirnica specificnih za neko podneblje ne zasniva se na namirnicama koje je moguce naci u doticnom podrucju, nego na onima koje se tamo uobicajeno pripremaju, na tome da nasi geni "pamte" sto su prethodne generacije jele.
pa ako mogu birati izmedju cjelovitih i preradjenih uvijek biram cjelovite, ne bih bas rekla da kuhanjem sve ode! jer sta onda ostane kod preradjenih ako se prerade i onda jos kuhaju!
naravno da se kuhanjem gube vitamini iz svih namirnica, ali ostane dovoljno da se tijelo namiri odredjenim hranjivim sastojcima!
a sto se tice algi ili hrane koja se ne jede izvorno na ovim prostorima ; eto moje dijete zapocinje sa tom ''egzoticnom'' hranom, pa to njegovim nasljednicima nece biti nista novo i bit ce im zapisano u genima da se to u nasoj obitelji pocelo jesti!
ne razumijem sto se moze desiti djetetu ako jede alge, jer to nasi preci nisu jeli?
ne, ne,...u makrobiotickoj kuharici, zitarice, npr. rizu je potrebno dugooo kuhati, na tradicionalan nacin. tek tako se mogu pravilno iskoristiti svi sastojci. mislim da je problem sto prekratko kuhamo, nikako predugo.Alyssa prvotno napisa
sta se tice algi...
vidim da je doslo do nesporazuma, pa da ponovim pitanje uz objasnjenje..
procitala sam u kuharici za bebe od j.b. pejic da je dobro staviti malo kombu alge u kasicu od rize. kako se u nasem podneblju ne jedu alge (sad nije vazno iz kojih razloga), nemam se s kim posavjetovat u vezi hranjenja 6-omjesecne bebe algama. a isto tako se alge ne spominju u nikakvim tablicama prehrane koje ja imam.
zato pitam: ima li netko saznanja o korisnosti/stetnosti algi u prehrani 6-omjesecne bebe? npr. da li je 6 mjeseci prerano? postoji li opasnost od kakvih alergija, intolerancija... i sta ti ja znam cega.
stavljate li alge samo u rizu ili i u druge zitarice?
ako neko kuha sebi alge s mahunama, to je u redu. al mene zanima stavljte li iste bebama u zitarice
Spider Pig ja osobno ipak ne bih zapocela s algama vec od 6. mj
ja sam ih prvi put pocela koristiti kada je R. imao 10 ili 11 mjeseci. jer alge su slane i one se na pocetku stavljaju umjesto soli. (iako se bas ne osjeti ta sol od alge u jelima).
nije mi sad pri ruci kuharica od JBP, i vise se ne sjecam sta je ona napisala o pocetku koristenja algi, ali eto ja ih ne bih sa 6 mj stavljala bebi.
vazno je da namirnice uvodis polako jednu po jednu, a alga bi vec spadala u neke zacine
i ja ih stavljam u skoro sve zitarice i mahunarke, ali ne uvijek. nije ju potrebno svaki dan stavljati.
one su prepune minerala zato su dobre
hvala morena24!ima mi logike to sto kazes.
sacekat cu i ja sa algama.
evo krenuli smo i mi sa nadahranom![]()
pa kako naslov kaze, zitarice, kako, koje i kada...
mi smo krenuli sa rizom (za pocetak bijela iz dm-a), raskuhana u vodi bez soli i protisnuta kroz cijediljku (mada cu mu slijedecih nekoliko puta ipak bolje smiksati, jer kroz cijediljku ostanu komadici od kojih mu se kaslje). u rizu sam stavila malo svog izdojenog mlijeka (cisto da mu bude lakse prihvatit novi okus).. i mogu reci da je uspjesno proslo prvo hranjenje - nisam morala farbat zidove ponovno nit se prat u kadipojeo je cak 3-4 zlicice, jeee :D
danas nastavljamo sa istim menijem![]()
mi smo počeli sa dječjim pahuljicama iz bio bio - riža i onda proso. između žganciSpider Pig prvotno napisa
ivy, kako si pripremala te pahuljice - samo si ih namocila u mlijeku? da li si ih miksala u blenderu/mikseru? da li si dodavala mlijeka u zgance, il si ih kuhala samo u vodi?
Spider, aj nek ti ne bude teško pročitati topic, naći ćeš sve odgovore.
Ukratko, djeci koja još intenzivno doje, hranu ne treba pripremati na mlijeku jer ono kuhanjem ionako gubi dosta svojstava.
Sve se priprema samo na vodi, bez dodataka začina.
Kada počneš uvoditi voće i povrće, samo ćeš u žitne uvarke dodavati ono što uvodiš.
Ne treba pasirati, blendati... Ali ako tvoje dijete bude htjelo samo kašastu hranu, ti ćeš najbolje znati kako ćeš mu ponuditi. :D
sve na vodi, povrče i voće bi usitnjavala vilicom u toapricot prvotno napisa
a joj, sve sam vec procitala...valjda mi mozdane stanice prebrzo odumiru i informacije skupa s njima..
![]()
thanx ivy, apricot
sta se mlijeka tice, patronazna me savjetovala da u skuhane zgance umijesam malo mlijeka (krivo postavih pitanje), a to sam vec napravila i s skuhanom rizom. no sad vidim da je to vise stvar bebinog ukusa - mogu i ne moram.. sve mi je sad jasno, jeee :D
meni su nevjerojatne te patronažne koje s jedne strane kažu: dajte djetetu sa 5 mjeseci sokić, da se UPOZNA S NOVIM OKUSIMA, a onda: Izdojite malo mlijeka u nove namirnice, da se ne ŠOKIRAJU NOVIM OKUSIMA.
A poznato je da novi okusi strašno štete![]()
e, ima ja jedno blesavo pitanje![]()
vruće je i mali se dosta znoji (dok ga podojim, sav je mokar)a i curi mu nos. nije da sam probala sastav, ali pretpostavljam da su i znoj i šmrkljići slani. da li to znači da bi možda trebalo dodati malo soli u hranu?
pa ja ne mislim da je to losa ideja staviti malo izdojenog mlijeka u rizu, zgance- ne zato da se ne sokira zbog novog okusa, vec zato da ga lakse prihvati. ipak je to prvi put nakon 6 mj da jede nesto sto nije majcino mlijeko..
u prvih tjedan-dva dohrane mi to ima smisla, a kasnije pretpostavljam da je lakse, da je sve samo igra![]()
a sto se tice patronaznih - ima ih dobrih i losih, ja ne bi generalizirala. meni je npr. patronazna savjetovala iskljucivo dojenje prvih 6 mjeseci, ne zurit se sa nadohranom, a kad krenemo, najbolje bi bilo krenuti sa zitaricama i to onima koje su sto manje procesuirane - dakle kuhat ih, a ne koristiti pahuljice, mekinje.. etc. po meni, savjeti na mjestu.
za razliku od patronazne, pedijatrica mi je na jucerasnjem 6mjesecnom pregledu savjetovala da mozemo poceti sa vocem, povrcem... kako ja zelim. ja sam rekla da bi krenula sa zitaricama, na sto je ona rekla da je i to u redu.. :? tablice dohrane uopce nema kad sam ju trazila, vec na zidu visi nekakva tablica koju je izradila firma "(kršitelj koda)".. pa mi je rekla da po toj tablici vidim s cim mogu poceti..
moja je poanta u cijeloj toj prici da je nas zdrav razum ipak najvazniji, a isti taj zdrav razum mi govori da se po pitanju prehrane dojenceta moja patronazna vise informira nego pedijatrica (od koje bi se ocekivalo da treba vise znati, i od koje sam ja ocekivala vise konkretnih savjeta)..
no, vratimo se na zitarice..![]()
ivy
Ja slučajno naletila pa da se uključim. Pa ak su mu šmrkljići slani (pretpostavljaš) valjda ne treba soliti.
BTW mi sve papamo kuhano, fino i gnječeno i žlicom, Bili 21.05. na srebrnjaku i Lara nije alergična na ništa jupi :D
Jedino neće baš papati žitarice al papa žgance sa jogurtom, gris na vodi konačno.
lasada prvotno napisa
![]()
![]()
ja ću riknut! misliš da ih se najede, jelda?![]()
da jednostano zatvorim krug soli i prestanem mu brisati nos![]()
Uveli smo zobene pahuljice i sve OK 8) . Sad se spremam na griz, ne znam da li da odmah udarim po psenicnom ili da prvo dam od pira. Ako krenem s psenicnim, moram li i pir testirati posebno (buduci da je to ipak vrsta psenice, pa jos k tome s puno manje glutena) ili mogu racunati da smo ga "odradili" skupa s psenicnim :? ?
Pitanjce: zašto JBP u svojoj knizi s receptima za bebe i djecu sva jela do prve godine života pasira? :? Konkretno me sad zanima riža, ali i ostale žitarice. Zar ne mogu jednostavno skuhati rižu (eventualno ju malo zdrockati vilicom) i u takvom obliku ponuditi ju bebi? :?
Palonkica, ja nikad nista nisam pasirala. Mislim da je bolje da se dijete otpocetka upoznaje sa strukturom hrane. Znam da Pejicka, kao i brojni pedijatri (uglavnom, starija garda) predlazu pasiranje, ali to stvarno nije potrebno. Moze se medjutim dogoditi da ti dijete ne bude htjelo jesti strukturiranu hranu pa ces biti prisiljena pasirati i postepeno davati sve vece komadice, ali to neces znati dok ne probas.
Ako se bojis zagrcavanja, dokazano je da se djeca kojoj se vec na pocetku dohrane ponudi da prstima jedu vece komade hrane (npr. cijele komade kuhanog povrca ili kriske voca) kasnije puno teze zagrcnu i puno rjedje progutaju nesto sto nije jestivo, bas zato sto vec zarana nauce kakav je izgled, struktura i osjet hrane. Osim toga, kod tako malih beba jos je jak refleks izbacivanja hrane, pa ce prevelike komade koje ne uspiju sami usitniti jednostavno jezikom pogurati van i ispljunuti. Vise o tome vidi na:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=53008
Ja svog malog ipak hranim uglavno na zlicu, ne pasiram, nego ugrubo usitnim vilicom ili (meso) nozem. Ali nastojim uz svaki obrok dio hrane ostaviti u vecim komadima da jede sam prsticima. Rizu sam usitnjavala vilicom prvih mjesec-dva, kasnije vise nisam. Ostale zitarice (proso, zobene pahuljice...) otpocetka dajem bez usitnjavanja.
Alyssa, hvala ti na odgovoru. Iako ne znam puno, upoznata sam s baby-led weaningom i jako mi se sviđa taj način uvođenja dohrane. Međutim, kod nas to baš i nije išlo pa sam ipak u početku pasirala. Zagrcavanje me nije toliko brinulo nego je miš u usta stavljao sve osim hrane dok se sa hranom uglavnom igrao. Sada još uvijek nema velikih pomaka. Tek kad mu ja narihtam recimo koricu kruha u ruci i prinesem ju njegovim ustima onda skuži - aha, pa ja to mogu tako jesti! - tak da mu uglavnom nudim hranu malo zdrockanu vilicom i to nam dobro funkcionira, ali me to što JBP svu klopu do prve godine pasira malo zbunilo. Mislim, ako je već krenula s pasiranjem zašto pasira toliko dugo?! Moja dilema je bila, ako dobro skuham rižu i ona bude mekana, zašto ju ne mogu takvu i ponuditi? Uglavnom, budem napravila ovako kako si ti spomenula
. Prvo ću ju malo usitniti vilicom, a zatim ponuditi i bez usitnjavanja.
Sretno, drzim fige! Lako meni sad biti optimisticna kad unazad 3-4 tjedna super papamo :D ! A dotad nam je bilo povuci-potegni, dosta sam eksperimentirala, ali sve je bilo uzalud dok malac jednostavno jednog dana nije odlucio "idem sad jesti!" Doslovno preko noci dogodila se drasticna promjena!
Vidim da vas puno daje quinou, mislila sam ju i ja uvesti nakon riže, kukuruza i prosa, međutim na ovoj koju sam kupila piše kako quinoa nije primjerena za ishranu dojenčadi :?
Jeste li se već negdje susrele s tom informacijom?
Evo odgovaram sama sebi..suncokret prvotno napisa
Quinoa spada u istu porodicu kao i špinat, te u njoj ima oksalne kiseline i pretpostavljam da je to razlog zbog čega se ne preporučuje u ishrani male djece.
Ma možda sam te krivo skužila jer si vjerojatno mislila da tako gubi sol a ja okrenula na ne/slanu šaluivy prvotno napisa
![]()
![]()
I još da vas sve pitam jer Lara neće žitarice samo rižu, krumpir ovo sve što ste nabrojali da ne kopiram neće, quinoa,amaranht,bulgar,proso, ječam ja kupila i kuhala i bacila sve u smeće mjesec dana borbe a ona samo po kuhanom voću + keks.
Sada sam kupila kukuruzne pahuljice a njih treba ili skuhati ili popariti ili sa nečim namočiti da li je to kuhano ili sirovo voće dajte mi savjet pliz i hvala.![]()
lasada, da ne kopiram, imas odgovor ovdje:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...5638&start=850
kad kažeš "kukuruzne pahuljice", misliš na corn-flakes?
čini mi se ipak da je još premala za to.
isto i za pečeno meso i krumpir. (možda zato ima problema sa stolicom).
lasada, po mom iskustvu, čim počneš davati slatke stvari tipa keks, pa čak bi možda u to uvrstila i kuhano voće jer mislim da je voćni šečer tada u drugom obliku, djeca izgube interes za ostalo, svježe voće ili žitarice bez nečeg slatkog u njima
A sto kazete (vi iskusne i mudre) na ovo sto je suncokret napisala? Za quinou?
ja sam dala sa točno osam mjeseci.
ne znam za tu preporuku da se uvodi kasnije :/
moguće da ima više vrsta (jer sam našla informacije o ranom uvođenju), a vidim da se u dućanu prodaje i kombinacija quinoe i bulgura (u istoj kutiji) pa je onda za pretpostaviti da se zbog glutena u bulguru preporuča kasnije.
ali, stvarno ne znam...
Da mislim na corn flakes jer na Plitvicama niti nemamo drugo kad smo bogu iza leđaapricot prvotno napisa
![]()
Lara ima svaki dan redovito stolicu ali ponekad ima tvrđu pa voće pomogne pečena piletina i krumpir voli ali joj dadem iznutra iz sredine mekano pa to izgleda više kao kuhano i pile pečem u vrećici u pećnici znači bez masnoća.
![]()
premala je za corn flakes
radije joj daj kuhani kukuruz iz konzerve
U konzerviranom povrću nema konzervansa.cokolina prvotno napisa
A ima li šta dodano u toj quinoi koju si kupila?suncokret prvotno napisa
Evo jedan zanimljiv video:
http://www.videojug.com/webvideo/inf...inoa-and-apple
zvuci glupo, ali zasto se onda zove konzervirano?sirius prvotno napisa
zato što je u konzervi.![]()
nema u kukuruzu iz konzerve ništa osim vode, soli i šećera (u minimalnim/dopuštenim količinama). konzervira se toplinom (pasterizacijom, sterilizacijom).
postoje, naravno, i drugi načini konzerviranja (između ostalog i dodavanjem konzervansa), ali ne u ovome slučaju.
pa da, to sam i ja cula. zasto ja onda kupujem ovaj skupi u staklenci, ako je ovaj iz konzerve ista stvar?!morena24 prvotno napisa
zasto je ovaj iz konzerve manje dobar nemam pojma, mozda bas zbog konzerve koja mozda otpusta neke stetne tvari. mislim sad nagadjam!
pa i djecja hrana se pakira samo u staklenke.
Ništa, čista quinoa firme Bio primo-kupila u mulleru i na pakiranju piše da nije primjerena za ishranu dojenčadi.Suncem.m. prvotno napisa
Osim oksalne kiseline nisam uspjela naći ni jedan drugi razlog zbog čega se ne bi mogla davati maloj djeci
ok probat ću kukuruz iz limenke, thanks for advice ( hvala na savjetu).
![]()