Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 225

Thread: zitarice, kako, koje, kada???

  1. #1

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    158

    Default zitarice, kako, koje, kada???

    Eto, mi imamo 10,5mes. Jedemo svasta, uglavnom voce, povrce, meso i naravno beskonacno mnogo cike, ali mislim da ne koristimo zitarice.Naime ona nista kupovno ,gotovo nece,probala Milupine zitarice, ali nema sanse.Jede krompiric kuvan skoro svaki dan uz meso, hleb obozava(i pojede dosta), ponekad malo kuvanog pirinca i to bi otprilike bilo to.
    Pa molim za neki savet i mozda recept, jer se bojim da jednostavno ne unosi dovoljno zitarica za koje znam da su neophodne.

  2. #2
    kli_kli's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    3,685

    Default

    proso i quinoa.
    brzo se skuvaju, meki, ukusni, zdravi, mogu i sa povrcem i sa vocem.
    raj za klince.

  3. #3

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Posts
    6,841

    Default

    Amaranth, žganci.

  4. #4

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    smeđa riža, palenta, proso, quinoa, amaranth, zobene, dinkel, ječmene, ražene pahuljice, griz od dinkela ili pira, integralni pšenični griz, cornflakes integralni i obični

  5. #5
    titimita's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    310

    Default

    A kada se mogu poceti davati dinkel i zob?

  6. #6
    Felix's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,219

    Default

    vrlo rano, jer nemaju glutena.

  7. #7
    titimita's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    310

    Default

    Je li 7 mjeseci vrlo rano ili prerano?

  8. #8
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    Quote Originally Posted by Felix
    vrlo rano, jer nemaju glutena.
    Zob sadrzi gluten.

  9. #9
    mišica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    318

    Default

    Ja pitala proizvođača mejlom koje od njihovih žitarica sadrži gluten. Naglasila sam da pitam jer mi treba za bebu. Odgovorili mi da sve žitarice osim kukuruzne krupice u nekom postotku sadrže gluten. Pitala gospodarstvo Sever, oni imaju biouzgoj.

  10. #10
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    ma da,dinkel (pirika koliko sam ja shvatila po naški) nema gluten? meni pedijatrica rekla pirika tek poslije 9 mjeseca :? da kao ima nešto teško probavljivo.ja je obožavam.

  11. #11
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by lasica
    ma da,dinkel (pirika koliko sam ja shvatila po naški) nema gluten? meni pedijatrica rekla pirika tek poslije 9 mjeseca :? da kao ima nešto teško probavljivo.ja je obožavam.
    Dinkel (pir, krupnik), sadrži gluten.

  12. #12

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    299

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa

    Dinkel (pir, krupnik), sadrži gluten.
    Da, vrsta pšenice!
    I zob sadrži gluten!
    Ne sadrže ga proso, riža (treba je oprati prije kuhanja), amarant, kvinoja.

    I ječam se daje tek kasnije (ja dala nakon napunjenih 10mj).

  13. #13

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    171

    Default

    kada mogu bebi dati palentu
    i je li moze ona palenta koji odrasli jedu?

  14. #14
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    od 6mj, ja sam kuhala tu za odrasle i na kraju bi dodala kap maslinovog ulja

  15. #15
    mišica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    318

    Default

    na palenti "zlatno polje" piše da može sadržavati gluten...Ja dajem iz biouzgoja, one nemaju glutena. Alnaturina ili hrv. proizvođač Sever. Ima kupiti u DM obje. Davala na početku dohrane, palenta je kukuruzna krupica.

  16. #16
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    ima gdje za kupiti ona prava palenta koja se dugooo kuha?

  17. #17
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    mišica - I ja sam to vidjela na toj istoj palenti, i o tome pisala negdje na forumu. Neko je odgovorio (kome je to struka) da proizvođači ne moraju na deklaraciji navesti ako npr. u kukuruznom brašnu ima pšeničnog, ukoliko količina pšeničnog ne prelazi 15% :shock:
    Tako da je jedini stvarni pokazatelj da ga nema ona oznaka gluten free sa prekriženim klasom pšenice.
    Ja češće kuham bio kukuruzno brašno nego palentu.
    cokolina - prava palenta = kukuruzno brašno, dugo, se duuugo kuha i bude .

  18. #18
    mišica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    318

    Default

    već sam ranije pisala kako sam kontaktirala gospodarstvo Sever i pitala sam za gluten (naglasila da mi treba za bebu a na pakiranju ne piše). Javio mi se osobno gosp. Mario i rekao da u njihovoj kukuruznoj krupici (palenti, žgancima) nema glutena a da sve ostale žitarice u nekom postotku sadrže gluten... :/
    Eto, nebi valjda čovjek riskirao možebitnu tužbu obzirom da sam naglasila da je za malu bebu....
    Još sam mu napisala da bi takve stvari trebale pisati na pakiranjima.
    Ja mu vjerujem.
    Znači da bi u Alnaturinom moglo biti (nemam sad nijedne njihove žgance doma)...??

  19. #19

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Dokad uopce vi svi skupa izbjegavate gluten? Ja nisam uopce pazila na to. Tj., ionako je poceo jesti tek sa nekih 7.5 mjeseci nesto drugo osim banane i to u minimalnim kolicinama, a sad s 9 mu to uopce ne pratim i dajem gluten.

  20. #20
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    prava palenta = kukuruzno brašno, dugo, se duuugo kuha i bude .
    koliko dugo?

  21. #21
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by cokolina
    Quote Originally Posted by vještičica
    prava palenta = kukuruzno brašno, dugo, se duuugo kuha i bude .
    koliko dugo?
    Joj, ne znam. Mi to papamo kod moje mame, i nešto se jako dugo kuha. Ona nalije vodu, doda masnoću, posoli, i saspe svo brašno u lonac, da napravi "brdašce" Kroz njega kuhačom provrti rupicu, kroz koju onda krčka voda. To se tako krćka beskrajno dugo (od ujutro do ručka :? ) Tek kad voda sapere većinu onog brdašca kukuruza, ona počne miješati. Dotle se samo krčka, bez miješanja. Ja ne znam bolje objasniti.
    Kad kuvam M za doručak, kuham mnogo rjeđe, i kuham nekih 15 min, da se dobro raskuha, u više vode.
    sbuczkow kod nas je najnovijia preporuka da se gluten ne uvodi do punih 10 mjeseci. Inače se uvodi sa punih 8 po tablici dohrane.
    mišica taj dozvoljeni postotak (15%) druge vrste brašna je zbog toga što se na istim mlinovima melju razne žitarice, a mlinovi se ne ribaju baš tako često koliko bi mi voljeli misliti
    Jedino oni proizvođači koji primarno proizvode gluten free proizvode imaju posebne mlinove za kukuruz, pa zasluže tu oznaku na pakovanju.

  22. #22
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Neki pak smatraju da je čak i bolje uvesti gluten ranije, dok bebe još puno doje. Ima i na Rodinom portalu nešto, a evo i jedan mali članak.

  23. #23
    mišica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    318

    Default

    ovo sa brdašcem mi je

    mi imamo skoro 9 mj i nismo jeli gluten (nadam se :/ )

  24. #24
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by mišica
    ovo sa brdašcem mi je

    mi imamo skoro 9 mj i nismo jeli gluten (nadam se :/ )
    Pa kako drugačije da opišem :? Ja to nisam nikad kuhala, samo papala (mamino i bakino, naravno )
    Ni mi nismo klopali gluten i imamo punih 9 mj..
    Jedemo bio kukuruzno brašno, dobro opranu rižu (glazira se pšeničnim brašnom!) i temeljno usisavamo stan, da gospodična ne bi pobrala mrvice s poda Nadam se da smo sa ovim "mjerama pradostrožnosti" sveli doticaj sa glutenom na najmanju moguću mjeru.

  25. #25

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Neki pak smatraju da je čak i bolje uvesti gluten ranije, dok bebe još puno doje.
    Super, bar se ne moram misliti da sam uvela gluten prerano.

  26. #26
    emarink's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    265

    Default

    Ja moram pitati jedno glupo pitanje. Što je to gluten i zašto nije dobar, odnosno, kako može štetiti? Moja jede neke žitarice koje sadrže gluten. Ima 8 mjeseci. Jel to sad neki veliki bed?
    Ja znam da su nama kao djeci pržili brašno kad smo bili male bebe

  27. #27

  28. #28

  29. #29

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Tu sam nasla ovo: "U skandinavskim zemljama celijakija je mnogo češća nego u Europi, a gotovo je nema u zemljama Azije i SAD-a."
    Sto to oni jedu ili ne jedu a da mi jedemo ili ne jedemo pa da je tamo nema a tu ima?

  30. #30
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    genetika

  31. #31
    emarink's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    265

    Default

    Tu piše da se celijakija najčešće javlja kod dojenčadi kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.
    Da li to znači da se celijakija može izazvati ako se uvede gluten prerano ili će se pojaviti bez obzira na to kada se gluten uvede, u slučaju da organizam ne podnosi gluten?

  32. #32
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    Dali će se javiti celijakija ili ne, zavisi u najvećoj meri od genetske predispozicije, odnosno dali u bližoj ili daljoj rodbini dete ima rođaka obolelog od glutenske enteropatije ili ne, te od rane ekspozicije nezrelog probavnog sistema deteta sa proteinom iz gore navedenih žitarica,(prerano uvođenje žitarica u ishrani deteta).U 5-10% slučajeva kod kojih su prvi srodnici oboleli od ove bolesti javlja se bolest kod dece.
    Pri kontaktu sluznice tankog creva sa proteinima iz gore navedenih žitarica, naročito alfa glijadina, dolazi do oštećenja sluznice imunološkom reakcijom u kojoj učestvuje T-celularni imuni odgovor, gde dolazi do skraćenja crevnih resica, hiperplazije crevnih kripti, limfo-plazmocitne infiltracije strome, i propadanja i degeneracije epitela creva sa povećanjem broja limfocita.
    Obično se simptomi jave do 18, a često se javljaju između 9-36 meseci života.
    Bolest kod dece počinje jakim i produženim prolivima, gubitkom apetita i gladovanjem dece, nevoljnost, gubitak raspoloženja i razdražljivost, kao posledica nedovoljnog unosa i iskorišćavanja hrane dolazi do pojave loše ishranjenosti deteta. Rast u visinu deteta obično se dugo održava u normali, da bi kasnije došlo do redukcije masnih zaliha, propadanja mišićnog tkiva, uvećanja trbuha.
    Lečenje ove kod nas poznate bolesti svodi se na samo jednu sigurnu metotu a to je doživotna dijeta bolesnika od glutena, pomoću koje nestaju svi ovde navedeni simptomi.
    Postoje, mada kod nas nešto u manjoj meri adekvatne zamene u ishrani kod celijačne bolesti za gluten, brašna bez glutena, proizvodi tipa slatkiša i drugih sastojaka normalne ishrane kod dece, dok se u inostranstvu mogu takvi proizvodi nabaviti u izobilju uz normalno znatnu cenu. Ranije se kod nas dijeta svodila na ishranu dece samo kukuruznim brašnom, dok su sada takve metode prevaziđene.
    Kao komplikacija hroničnog oblika glutenske enteropatije može se javiti u kasnijem dobu i maligni limfom tankog creva.

  33. #33

    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    22

    Default

    Kupila sam raženi griz i malo sam zbunjena, jer na pakiranju ne piše koliko se kuha...

    kuha li se RAŽENI griz nekoliko minuta kao i pšenični i imate li ideje za recepte?

  34. #34
    mina30's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    696

    Default

    Quote Originally Posted by cokolina
    Quote Originally Posted by vještičica
    prava palenta = kukuruzno brašno, dugo, se duuugo kuha i bude .
    koliko dugo?
    Zna li netko u minutama koliko se kuha? Ja kuham pol sata jel onda dajem djetetu prijesno?

  35. #35

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    vg
    Posts
    194

    Default

    pitanje: koliko dugo se treba namakati proso? i sa čime ga kombinirate?

  36. #36
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by Inka
    pitanje: koliko dugo se treba namakati proso? i sa čime ga kombinirate?
    proso ne namačem, nije potrebno; kombinujem sa svačim od voća pa do mesa

  37. #37
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    Quote Originally Posted by Inka
    pitanje: koliko dugo se treba namakati proso? i sa čime ga kombinirate?
    proso ne namačem, nije potrebno; kombinujem sa svačim od voća pa do mesa
    Mislim da ga čak nije ni dobro namakat :/

  38. #38

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    vg
    Posts
    194

    Default

    piše na alnaturinom pakiranju da treba pa zato pitam (namakanje, kuhanje 5 minuta, stajanje u toj vodi 10 minuta)...

  39. #39
    mina30's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    696

    Default

    Quote Originally Posted by mina30
    Quote Originally Posted by cokolina
    Quote Originally Posted by vještičica
    prava palenta = kukuruzno brašno, dugo, se duuugo kuha i bude .
    koliko dugo?
    Zna li netko u minutama koliko se kuha? Ja kuham pol sata jel onda dajem djetetu prijesno?

  40. #40
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    mina30 da znam koliko, davno bi napisala; pitaću mamu sljedeći put kad odemo u goste. Mada, mislim da ni ona neće biti od pomoći, jer će odgovor vjerovatno biti nešto u stilu "kuhaš dok ne bude kuhano"

  41. #41
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    Quote Originally Posted by Inka
    pitanje: koliko dugo se treba namakati proso? i sa čime ga kombinirate?
    proso se raskuha za cca 40 minuta najkasnije. ne namače se. meni je super za slatke kombinacije s kuhanim voćem. ali može i sa povrćem. ma skoro sve žitarice mogu u kombinaciju sa svim i svačim

  42. #42
    mina30's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    696

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    mina30 da znam koliko, davno bi napisala; pitaću mamu sljedeći put kad odemo u goste. Mada, mislim da ni ona neće biti od pomoći, jer će odgovor vjerovatno biti nešto u stilu "kuhaš dok ne bude kuhano"
    Ma ja sam jela prije samo instant pa i kad probam nisam sigurna da je kuhano. Ako netko drugi zna ili koliko kuhate, pliz!

  43. #43

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Gledam malo sto mi T jede i kako jedu ostala djeca ovdje po forumu i ispada da u svakom obroku imaju zitarice. Hm, nije li to malo previse??

  44. #44
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by sbuczkow
    Gledam malo sto mi T jede i kako jedu ostala djeca ovdje po forumu i ispada da u svakom obroku imaju zitarice. Hm, nije li to malo previse??
    Mislim da nije. Djeci treba energije za istraživanje (puzanje, prohodavanje).
    Pa i mi papamo hljeba uz obrok, ili umjesto njega jedemo krompira, tjestenine, riže, ili nešto drugo škrobnato.

  45. #45
    betty boop's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Opatija
    Posts
    632

    Default

    pitanje je malo OT ali nadam se da mi nećete zamjeriti
    gdje se na riječkom području može kupiti 7corn?

  46. #46

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    42

    Default

    Quote Originally Posted by Felix
    vrlo rano, jer nemaju glutena.
    Griješiš, imaju glutena ali u manjoj mjeri. Zob se ne preporuča do 8 mj.

  47. #47

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by betty boop
    gdje se na riječkom području može kupiti 7corn?
    U splitu sam jednom kupila u ljekarni. Probaj.

  48. #48

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    kad se ono daje riza :? Sa koliko mjeseci???

  49. #49
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    Sa 6

  50. #50
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Jel onaj proso instant od alnature treba nešto posebno pripremat ili samo dodaš- vodu, mlijeko???

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •