Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Buđenje noću, mlijeko i karijes MOLIM SAVJET

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Buđenje noću, mlijeko i karijes MOLIM SAVJET

Mom su sinu (22 mjeseca ima sad) prvi zubići nikli sa 3 mjeseca, prvi rođendan je dočekao sa 16 zuba. Gornje jedinice su od početka bile žućkaste i sa flekicama, i doktorica smatra da je to jednostavno neka pigmentacija. Nema nikavih promjena na zubićima, ali ne bih željela da dobije karijes.
    Tu ima jedan problem-on preko dana neće kravlje mlijeko (sam prestao dojiti sa 11 mjeseci, mlijeka bilo još 2 mjeseca, ali nije htio), pa mi je doc savjetovala da pošto hoće noću (budi se i traži mlijeko), da mu ipak dam noću, jer "važniji je razvoj kostiju od zubića koji će ispasti).

Ja sad ne znam šta da radim:
    -Da se ugledam na vegane i zaboravim mlijeko i noću (mi smo laktovegetarijanci), on preko dana pojede nešto vrhnja, sira, jogurta?
    -Da pokušam mlijeko dati prije jutarnjeg buđenja (Ali on se po sto puta onda budi, plače...popije gutljaj vode i opet se probudi za 15 minuta)
    -Da poslušam doktoricu?
    -Nešto pametnije?

Ne znam šta da radim, jer ako mu ništa ne dam, po cijelu noć samo plače, a kako znam- jedini način da ga od toga odviknem je da izdržim 10-ak dana tako, što je meni užasno teško, jer kao i većina vas, ne podržavam te vojne metode plakanja i odvikavanja. Osim toga, ujutru idem na posao, pa sam često sva ukomirana.
    Nadala sam se da će on jednog dana sam početi spavati cijelu noć, ali ovo predugo traje...najviše me zabrinjava karijes. Kada oko ponoći popije toplo mlijeko, onda se do ujutru probudi samo 1 ili 2x.
    (Pokušali smo sa obilnom večerom, sa kupanjem u umirujućim kupkama, da mu ne damo da spava po danu, da se umori dok ne padne, pred spavanje njegujemo umirujuću atmosferu i rituale, ali ništa ne pomaže, osim da čekam da se prestane buditi jednog dana).

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Draga Vrinda, moja Ema sada ima 18mj, dojila sam ju do 14mj, prestala sam jer se budila i po 4-5 puta po noci, ja morala na posao neispavana i u zamjenu sam joj jednu noc dala rizino mlijeko. Prihvatila ga je bez problema. I mene malo muci to s karijesom i zubicima, bez obzira sto su mlijecni i sto ce ispasti ne bih voljela da ima pokvarene zubice. Pokusala sam s vodom ali plac je bio strasan, a ni ja nisam za radikalne metode tipa pusti neka place.
    Ona se meni sada budi samo jednom u toku noci popije 200ml toplog mlijeka prakticki u jednom gutljaju i spava dalje.
    Nisam ti pomogla, ali eto da znas da nas ima jos sa istim problemom.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Lea ima 29 mjeseci i još uvijek je bočica sa mlijekom noću aktualna. Isto je popije u dahu i nastavi spavati i ne znam kako da to riješimo, osobito jer bih joj skinula i noćnu pelenu. Probala sam sa vodom ali se razljutila i razbudila. Inače se budi noću samo zbog toga i tim više bih da se riješimo.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala na razumijevanju i spoznaji da nisam sama...Ipak, nadam se da će se neko još javiti sa iskustvom kako je riješio problem...Ili da će mi neko dati kakav konstruktivan savjet, jer ako ovako nastavimo uskoro ćemo imati krezolišasti osmijeh sa crnim zubićima...Mora biti način da to spriječimo.
    Buđenje noću se da preživjeti, idem ranije leći i spavam više sati nego prije, ne osjećam se umorno zbog toga, organizam se ufurao na novi sistem.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a možda bi upalilo postepeno razrjeđivanje mlijeka? sve do stupnja vode

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    a možda bi upalilo postepeno razrjeđivanje mlijeka? sve do stupnja vode
    Da, to je jedino bezbolno rjesenje. Ja sve tako uvodim pa vjerojatno trebam obrnutim postupkom ukinuti

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam Tei ukinula sisu noću i to zapravo dosta naglo. Počela sam joj davati vodu na čašu na kljun jer ona po noći očito nije gladna nego je to samo navika. Imali smo par noći s malo plakanja, ali radije to nego da joj zubi propadnu s tri godine kao mojoj maloj susjedi. Toj je curici fakat teško jer ne može ni jesti kako treba. A treba čekati još par godina da narastu novi zubi. Ja sam djelomično bila opsjednuta s time jer sam ja kao mala imala pokvarene prednje zube, a kao što svi znamo mlječni zubi ipak jesu važni jer čuvaju mjesto trajnim pa oni trajni ne ispadnu baš lijepi ako se mlječni ne održe do kraja. I ja bih ako je ikako moguće željela da Tea izbjegne susrete s ortodontom. Za sada ima fakat savršene zube, nikad joj nisam davala nikakve dude niti bilo što slatko po noći (osim svog mlijeka do godinu i pol). Zna tražit svašta po noći ili prije spavanja u krevetu, al dobije samo vodu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Karijes djeca popuše prvenstveno radi roditelja koji im ližu dude. Sve ostalo je luk voda i poezija.
    Noćne podoje nastavi ... po želji.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Karijes djeca popuše prvenstveno radi roditelja koji im ližu dude. Sve ostalo je luk voda i poezija.
    To fakat izbjegavam raditi osim ako padne vani negdje gdje ju bas ne mogu isprati vodom.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da je sasvim dovoljno ako ti hoće jesti jogurte i sireve...ali, ja ću sad ovdje iskoristiti priliku da se požalim baš zbog tog karijesa. Naime, Matej cica dvije godine noću intenzivno, pije samo vodu, nikad nije imao dudu, slatko jede dosta rijetko. karijes mu je već iza prve godine napao gornje zubiće, a sad su gornje i jedinice i dvojke i trojke jako žute, sa tendencijom ka tamnjenju još većem. Perem mu redovno zube, no planiram ga i odvesti zubaru na popravak u 9. mjesecu.
    eto, kod nas se razvio scenario najgore vrste, iako ovo što Davor kaže meni zvuči utješno.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Re: Buđenje noću, mlijeko i karijes MOLIM SAVJET

Citiraj Vrinda prvotno napisa
    Mom su sinu (22 mjeseca ima sad) prvi zubići nikli sa 3 mjeseca, prvi rođendan je dočekao sa 16 zuba. Gornje jedinice su od početka bile žućkaste i sa flekicama, i doktorica smatra da je to jednostavno neka pigmentacija. Nema nikavih promjena na zubićima, ali ne bih željela da dobije karijes.
    Tu ima jedan problem-on preko dana neće kravlje mlijeko (sam prestao dojiti sa 11 mjeseci, mlijeka bilo još 2 mjeseca, ali nije htio), pa mi je doc savjetovala da pošto hoće noću (budi se i traži mlijeko), da mu ipak dam noću, jer "važniji je razvoj kostiju od zubića koji će ispasti).

Ja sad ne znam šta da radim:
    -Da se ugledam na vegane i zaboravim mlijeko i noću (mi smo laktovegetarijanci), on preko dana pojede nešto vrhnja, sira, jogurta?
    -Da pokušam mlijeko dati prije jutarnjeg buđenja (Ali on se po sto puta onda budi, plače...popije gutljaj vode i opet se probudi za 15 minuta)
    -Da poslušam doktoricu?
    -Nešto pametnije?

Ne znam šta da radim, jer ako mu ništa ne dam, po cijelu noć samo plače, a kako znam- jedini način da ga od toga odviknem je da izdržim 10-ak dana tako, što je meni užasno teško, jer kao i većina vas, ne podržavam te vojne metode plakanja i odvikavanja. Osim toga, ujutru idem na posao, pa sam često sva ukomirana.
    Nadala sam se da će on jednog dana sam početi spavati cijelu noć, ali ovo predugo traje...najviše me zabrinjava karijes. Kada oko ponoći popije toplo mlijeko, onda se do ujutru probudi samo 1 ili 2x.
    (Pokušali smo sa obilnom večerom, sa kupanjem u umirujućim kupkama, da mu ne damo da spava po danu, da se umori dok ne padne, pred spavanje njegujemo umirujuću atmosferu i rituale, ali ništa ne pomaže, osim da čekam da se prestane buditi jednog dana).

Kod nas je došla promjena naglo - skupa sa učenjam spavanja prestali smo i noću konzumirati bilo šta.
    Ja sam nakon cijele prve godine nespavanja izdurala nekako svega tri dana do željene promjene
    (po knjizi koju Rode baš i ne vole naročito "Svako dijete može naučiti spavati").
    Tješilo me to što sam na više mjesta u raznoj literaturi nailazila na objašnjenja kako su ta noćna hranjenja zapravo navika,
    pa je i ta glad "naučena".
    A mi smo stvarno bili otišli predaleko jer se kod nas u noćnoj smjeni
    malo čaja brzo zamijenilo sa malo više, sve do pune bočice (3dl!!!),
    a onda ni to nije smirivalo plač pa smo prešli na mlijeko
    što je funkcionisalo samo jedno vrijeme nakon čega smo prešli na neke kašice, više se ni ne sjećam,
    ali znam da je količina bivala sve veća,
    buđenje sve češće a plakanje sve prodornije...

A sad (od njegovog 13-14 mjeseca)

Uz večeru koja je lagana, obavezno ide dosta tečnosti, čaja, mlijeka, vode, nekad sok ( obavezno razblažen sa vodom),
    a onda, nakon pranja zuba i umivanja i oblačenja pidžame idemo još jednom do kuhinje
    i tu mu ponudim čašu vode,
    ...ne, ne može ništa drugo, oprali smo zube,
    "to" može sutra ujutro, koliko god hoćeš,
    daće ti mama dvije/tri/pet čaša/šolja, koliko god budeš htio...
    i obavezno mu kažem bar dva puta - ovo ti je sve do sutra, popij koliko hoćeš/možeš.
    Ovo je kod nas dosta dobro upalilo, ali moram da napomenem da ja svom sinu nikad nisam nešto rekla pa zaboravila na to,
    čak i ako on zaboravi, ja ga podsjetim "kako smo se jučer dogovorili"
    nema varanja tako da mi vjeruje
    i taj sistem - ovo ti je sve do sutra, nećeš dobiti više - kod nas je vrlo brzo prihvaćen

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nema što mi nismo probali da patrik prespava noć (za par dana 27 mjeseci) - nije nikad, a glavni je razlog napajanje mlijekom bar dva-tri puta na noć.
    od prvih sam zubića i ja zabrinuta za karijes jer na bočicu ne pije samo hektolitre mlijeka i to ponoći, nego i sok (doduše nastojimo da je bez dodatka šećera, ali sve je to :/ ).
    Dudu nikad nije htio, pa ju nikad nisam, niti bih je, lizala prije nego mu je stavim u usta, ali nažalost, ima pik na naš beštek koji je x puta oblizao nakon nas.
    E, sad ne mogu reći da su mu zubi zdravi zdravcati jer zapravo nemam u to baš neki preveliki uvid s obzirom da ih baš ne pokazuje dobrovoljno, ali nastojimo ih bar prati redovito - jednom dnevno bar, a s obzirom da ne da nama, onda ih "pere" sam pa sad ti znaj koliko je to oprano. Upravo zato koristimo i baby pastu bez fluora koja se guta da već kad ih ne očetka kak spada, da bar ksilitol (kako god se pisao) poubija te neke bakterije.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam, nakon iskustva moje dvoje djece uvjerena da je karijes i ta "struktura" zubiju ipak najviše do genetike. Jan ima fantastične, zdrave zube, bez mrljice, bez karijesa. Nola ima od početka naslage na prednja dva, ispod kojih se, kako smo nedavno utvrdili, sakrio karijes kojeg smo nedavno popravili. Ona jednostavno ima drukčije i zube i slinu. Oboje su dugo dojeni, oboma peremo zube od prvih zubića, u jednakom tempu, noćne podoje su imali isto dosta dugo - ok, Nola nešto duže. Nikada bočice, za piće uglavnom voda, ljubimo se u usta i pijemo iz istih čaša. Nisam uzimala niti njima davala nikakve dodatke fluora. A njihovi zubići dvije različite priče.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I meni se čini da je tu prije svega u pitanju kvaliteta zubi, a matej ih ima na MM koji se napatio sa zubima u životu.
    Kad pomislim da moj pradjed u životu nije oprao zube četkicom i kalodontom...a umro sa svim svojim zubima u ustima :/ (ne reklamiram nepranje, dapače)
    Nadam se da će mihael zato biti druga priča.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ljudi se cesto vole tjesiti da je stvar u genetici, ne poduzet dovoljno nego ici linijom lakseg otpora.
    U prosjeku dijete od 12 godina u svicarskoj ima manje od 0,5 zuba zahvacena karijesom, a u hrvatskoj je taj broj blizu 8 (oko 20x vise)!
    To nije zbog genetike nego zbog kolektivne svijesti o zdravlju zubi.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ništa se ja ne tješim genetikom, ali moja svijest o zdravlju zubi je jednaka kod oboje moje djece, a rezultati vidim da su različiti (na vrlo sličan način kako vidim da njihov tata i ja imamo različito kvalitetne zube pa je logično da počnem razmišljati o genetici). Ovi prosjeci su statistike, na velikom broju RAZLIČITIH roditelja i RAZLIČITE djece.
    To što mislim da genetski imaju očito različite zube ne znači da ću odustati od toga da npr. Janove, savršene, peremo.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da ipak postoji sklonost, veća il manja ka nečemu, a mi svojim nastojanjima svakako možemo utjecati na to, više ili manje...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

(Znam sto znaci statistika)
    Iz te statistike se da procitati da ako ljudi i zajednica brinu i shvacaju problem genetski loša podloga ne uspije doci do izrazaja.

Primjer..tokom rata u Hr i Bih je puno ljudi doslo i u svicarsku i primjetili su katastrofalno stanje zubi (za njihov pojam..za nas prosjecno) kako odraslih tako i djece. Djeca rođena u svicarskoj od tih istih ljudi su usla u preventivne i edukacijske programe kao i svi ostali mali svicarci i ta djeca sad imaju gotovo savrsene zube.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Naša priča je sledeća: blizanci stari 32 meseca (znači ista ishrana u trudnoći)

Matija je prvi zubić dobio sa 5 meseci, izbacio prvi noćni obrok sa 10 a drugi sa 13 meseci, dudao dudu koju nikad niko sem njegovog brata nije liznuo, ima 20 zubića od toga 15 kompletno zdravih, 3 pod cirkularnim karijesom, jedan slomljen do korena (pad sa konjića) i jedan sa tačkicom koju popravljamo u ponedeljak.

Boris je prvi zubić dobio sa 9.5 meseci, prvi noćni obrok izbacio sa 18 a drugi sa 22 meseca, nosio dudu koju je delio samo sa bratom, ima 16 potpuno zdravih zuba.

Zubiće im perem ja lično od prvog izniklog zubića. Obojica išli na premazivanje pre nekih 6 meseci u okviru jaslica. U jaslama, kao i sva ostala deca dobijaju tabletice fluora svakog dana ali im ja ne dajem preko vikenda i kad iz nekog razloga ne idu u jasle (ovde je politika fluora još uvek na snazi - možeš se buniti ali te ne fermaju). Jedu jabuke (Matija triput više od Borisa), bombone jedu samo jednom u 3 meseca kad odu kod mojih na selo pa im daju lokalne babe dok šetaju bez mene i to isključivo čokoladne tipa Smarties i sl., tvrde za života nosu probali, čokoladu jednom nedeljno...

Nema pravila :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj ima 2,5 godine i lijepe bijele zube. Često ne da da mu operem zube, nego samo stavi četkicu u usta i pocuca malo paste ...mlijeko mu dajem po noći jer dobijem bočicu nazad u glasvu ako je slučajno voda :? i nema šanse da mu ne dam to mlijeko jer ne bi spavali ni trenutka, e da još kaže meka i kašepresa (mlijeka i krašekspresa) pa ako nisam stavila krašeks. ajme nama! A zubi mu lipi, pa ti sad vidi. Ja imam logiku da ako mu ˝život pita mlijeka˝ odnosno ako njemu paše to mlijeko dva put dnevno ujutro oko 4-5 i navečer kad ide spavati oko 23, zašpto bi mu to uskraćivala. Sačekam da popije i onda mu uzmem bocu, i to je to. Ipak nerijetko zaspi s bocom u ustima , ali nema karijesa, bar zasada, a nadam se da ga neća ni imati

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala puno na savjetima.
    Pokušavamo uvesti neke izmjene:
    Mlijeko koje pije oko ponoći, polako razrjeđujem s vodom ili mu dam vodu sa mrvom domaćeg soka na razmućivanje, samo da ima neki okus, jer bih i ja za vodu dobila bočicu u glavu i budio bi se svakih 30 minuta.
    Sada prihvata mlijeko oko 5-6 ujutru, to mu dam normalno, jer svakako uskoro ustaje i peremo zube.
    Namjera mi je ukinuti noćni obrok i prebaciti ga na svitanje.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Držim ti palčeve
    nadam se da ćete uskoro uspjeti

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majo majke ti šta muljaš
    ne pereš, priznaj i gotovo!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

sva sreća da sam počela pratiti ovaj topic
    sad mi je bar lakše što znam da nisam jedina koja bi dobila bočicu u glavu da mu umjesto mlijeka po noći dam vodu

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    sad mi je bar lakše što znam da nisam jedina koja bi dobila bočicu u glavu da mu umjesto mlijeka po noći dam vodu
    da meni se to dogodilo, doslovno. Uspjela je tako zafitiljiti bocu s vodom da je prosla kroz resetke od kinderbeta i prihujala mi kraj glave uz urlik meeeeekoooooo

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Citiraj Stijena prvotno napisa
    da meni se to dogodilo, doslovno. Uspjela je tako zafitiljiti bocu s vodom da je prosla kroz resetke od kinderbeta i prihujala mi kraj glave uz urlik meeeeekoooooo
    ne znam stvarno otkud mi je to toliko poznato, pogotovo ovaj dio s urlikom

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mekooooo, daj mekoooooo..... I dalje traje, i to, muka mi je i reći, ponekad i tri bočice od po 2 dcl tijekom noći.....
    Zubići su joj super (kuc kuc), nekad ja isčetkam, nekad samo žvače četkicu. Ja sam inače imala koma mliječne zube a trajni su mi hvala Bogu super.
    I ja ću početi razrijeđivati mlijeko pa ćemo vidjeti.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga Vrinda, ne uvodi sok ni za živu glavu, opet ćeš imati isti problem kao s mlijekom, vjeruj mi prošla ja školu. Nakon što smo ukinuli mlijeko, na savjet svekrve (jer nije zaista više trebao jesti po noći) uveli smo prvo čaj pa sok, i onda je postao ovisnik o soku. Rješenje smo pronašli u odlasku zubarici koja mu je rekla da se po noći ne smije (što manje i danju) ništa piti i jesti osim vode ako je žedan. To je upalilo jer je zubarica veliki autoritet, ali još uvijek nas prevesla s nekom cedevitom kad mi se ne da u noći objašnjavati šta će biti sa zubima (znate onu priču o Gricu i Grecu koji pogrickaju zubiće)! Uglavnom zaradili smo karijes na jedinicama ali ga držimo relativno pod kontrolom premazivajući mu zube aminofluoridom na preporuku zubarice. Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala Božana...znam, bilo smo mi i na soku...ma ista je to stvar.
    Sinoć sam mu u totalnoj nesvijesti (jer spava sa nama) dala mlijeko, koje sam milsile tek u zoru...Kad je svanulo, imam šta vidjeti...
    Milsim da ću morati po starinski biti fašista 7 dana-ne dati ništa osim vode po noći dok ne skonta, a po danu ću biti ZOMBI!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •