Vrinda prvotno napisa
Mom su sinu (22 mjeseca ima sad) prvi zubići nikli sa 3 mjeseca, prvi rođendan je dočekao sa 16 zuba. Gornje jedinice su od početka bile žućkaste i sa flekicama, i doktorica smatra da je to jednostavno neka pigmentacija. Nema nikavih promjena na zubićima, ali ne bih željela da dobije karijes.
Tu ima jedan problem-on preko dana neće kravlje mlijeko (sam prestao dojiti sa 11 mjeseci, mlijeka bilo još 2 mjeseca, ali nije htio), pa mi je doc savjetovala da pošto hoće noću (budi se i traži mlijeko), da mu ipak dam noću, jer "važniji je razvoj kostiju od zubića koji će ispasti).
Ja sad ne znam šta da radim:
-Da se ugledam na vegane i zaboravim mlijeko i noću (mi smo laktovegetarijanci), on preko dana pojede nešto vrhnja, sira, jogurta?
-Da pokušam mlijeko dati prije jutarnjeg buđenja (Ali on se po sto puta onda budi, plače...popije gutljaj vode i opet se probudi za 15 minuta)
-Da poslušam doktoricu?
-Nešto pametnije?
Ne znam šta da radim, jer ako mu ništa ne dam, po cijelu noć samo plače, a kako znam- jedini način da ga od toga odviknem je da izdržim 10-ak dana tako, što je meni užasno teško, jer kao i većina vas, ne podržavam te vojne metode plakanja i odvikavanja. Osim toga, ujutru idem na posao, pa sam često sva ukomirana.
Nadala sam se da će on jednog dana sam početi spavati cijelu noć, ali ovo predugo traje...najviše me zabrinjava karijes. Kada oko ponoći popije toplo mlijeko, onda se do ujutru probudi samo 1 ili 2x.
(Pokušali smo sa obilnom večerom, sa kupanjem u umirujućim kupkama, da mu ne damo da spava po danu, da se umori dok ne padne, pred spavanje njegujemo umirujuću atmosferu i rituale, ali ništa ne pomaže, osim da čekam da se prestane buditi jednog dana).