Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Domaći seitan- katastrofa:(

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Domaći seitan- katastrofa:(

U čemu griješim? Što je najbolje, prije mi je OK uspio, ali u zadnje vrijeme kasatrofa! Nije glatke strukture nakon silnog miješanja i ispiranja, nego onak' sav grudičast Ma užas; najradije bih ga bacila, a žao mi brašna i truda... I ne želim prijeći na kupovnu varijantu, ali nemam baš ni love ni vremena za ovakve promašaje .

Upomoooć!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je grudicast onda ga nisi dovoljno isprala, al nisam ga radila 100 godina, pa ni ne mogu puno pomoci.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jako ovisi o brašnu, no meni ga radi mama, pa ne znam više. Od onog dana kad je cjedilo puno zaljepljenog glutena letjelo kroz prozor susjedu u dvorište, moja majka je rekla da će ona to raditi.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

MMarta, ma ni sama ne znam s tim ispiranjem :/ Zbunila me ona knjižica od Tvrtka iz Makronove; piše 5-7 ispiranja, meni se činilo da treba puno više (i jesam ispirala više od 5-7 puta, ali...). Uh, Anita, i meni se čini da to možda nije za mene

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja ga doma radim bar jedanom u dva tjedna i da se pohvalim meni je i kugla od 1,5 do 2 kg brašna gotova u najviše 5 ispiranja.
    ako je u seitanu ostalo škrobastih grudica, onda naprosto nije dobro ispran. prema mom iskustvu to može bit posljedica:

-vrste/proizvođača brašna (inače uglavnom koristim podravkino brašno 850, ne zato što je najbolje, da ne ispadne da ih hvalim, već zato što ga u dućanu uvijek ima.)

-tvrdoće tijesta, jer grudice se mogu stvoriti, ako je ono presuho/pretvrdo. optimalna je tvrdoća poput ušne resice, ja to opisujem još i kao polutvrdo.

-prevruće vode u kojoj ostaviš tijesto da odstoji prije ispiranja, a koja može skuhati površinski sloj tijesta. bitno je da tijesto prije ispiranja bar pola sata odstoji u toplijoj, ali ne prevrućoj vodi. na žalost nemam pojma koja bi to tempričr bila, jer ja sve radim po iskustvu.

no, možda je tvoj seitan naprosto imao grudvičast dan

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Svi mi nekad imamo grudvičaste dane i to nije razlog za odustajanje!

Daisy, daj mu još jednu šansu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anamar, mogu ja jednom doc gledat/mijesit/votevr? nisam seitan ni jela ni radila bas dugo i bas bi mogla.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A kaj je to uopće ?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    anamar, mogu ja jednom doc gledat/mijesit/votevr? nisam seitan ni jela ni radila bas dugo i bas bi mogla.
    marta možeš i dvaput !
    sms-nem te prije nego odlučim mijestit ga. vjerojatno kroz ovaj tjedan...slijedeći namjeravam roditi :D
    Citiraj ana.m prvotno napisa
    A kaj je to uopće ?
    seitan je gluten iz pšenice, pobliže proteinska masa koja se dobije ispiranjem škroba iz brašna. i uz to nešto jako fino, kako kaže thalia

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

SEITAN

Seitan poznat i kao pšenično meso je namirnica koju dobivamo od pšenice, odnosno od crnoga pšeničnoga brašna. U prijevodu, seitan znači pšenični gluten. Vratimo li se u povijest, nedvojbeno ćemo ustvrditi kakoje pšenica, uz rižu, najstarija kultivirana žitarica za koju se pouzdano zna da se koristi više od 6000 godina. Pšenicu je npr. kultivirao veliki perzijski mistik Zoroastra, te se tog područja proširila preko Grčke, Rima i u Europu. Seitan se također koristi i na Dalekom istoku, a tek u novije doba "polako" se širi na Zapad. Seitan možete narezati kao šnicle i prepržiti na ulju, možete ga pohati, grilati na roštilju s povrćem, ili čak napraviti "ćevape" i "pljeskavice" (u kombinaciji sa sojom). Nadalje, može se koristiti kao nadjev za paprike, sarme ili za polpete, pirjati s povrćem, napraviti musaku ili staviti na pizzu. "Dimljeni" seitan se konzumira kao gotov narezak, te kao dodatak jelima u kojima želimo postići "dimljeni okus". I doista, seitan će zadovoljiti i one najkritičnije "mesoljupce" svojim izgledom, ali i okusom.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo ga:

šifra brašna: T850 ili T1100

zamijesi tijesto samo od toga brašna i vode.
    napraviš kuglu tijesta. onak da je tvrda i kompaktna i da se može mijesit.

kuglu uroniš u veliku zdjelu sa vodom.
    pustiš pola sata.

BIT IZRADE SEITANA: da ŠKROB izađe van i da ostane GLUTEN (seitan)

nakon pola sata baciš tu vodu.
    stavi opet vodu.
    i mijesiš tijesto u vodi rukama dok polako izlazi šrkob (kao bijeli prah ili mlijeko se vidi u vodi)
    i tako miješaš i bacaš vodu, stavljaš čistu minimalno pola sata.
    proces je gotov dok voda nije više tak zmazana od šrkoba...kad je blijeđa i čistija.

i onda ti ostane seitan. to ti izgleda kao guma.

tu gumu malo onak oblikuješ kao veću kobasu i zamotaš u krpu kuhinjsku.
    kuhaš sve skupa u vodi pola sata - 45 minuta.

i to je to. gotovo.

POSTUPAK:
    1) zmijesiš tijesto
    2) gnječiš ga u vodi dok škrob ne izađe
    3) skuhaš pola sata u krpi kobasu

ako ti se pri gnječenju u vodi sve skup malo počinje raspadati, ne brini, samo skupljaj i dalje gnječi, ta guma će se sama spojiti na kraju.

kad zamotaš u krpu, savij krajeve...ta guma se onak fino napuhne na kraju...ispadne lijepa kobasa.

i možeš kad gnječiš tijesto, naizmjenično stavljati vruću pa hladnu vodu. to sam negdje pročitala, ne znam da li ima efekta ali nije mi teško raditi pa radim tak.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

SEITAN

Seitan je proizvod od pšenice, kuhan u temeljcu od kombu-algi, tamarija i vode. Koristi se u nizu jela – od odrezaka, juha, salata do slojevitih jela koja se peku u pećnici. Okusa i kakvoće sličnih mesu, seitan su razvili zen-budistički kuhari u Kini i Japanu te ga koristili umjesto piletine i svinjetine. Napravljen odvajanjem škroba i mekinja od glutena (bjelančevina iz žitarice) iz cjelovitog pšeničnog brašna, seitan je također poznat kao pšenični gluten ili pšenično meso. Bogat je bjelančevinama, seitan daje snagu, te brzo zasićuje.
    Priprema domaćeg seitana:

1 kg pšeničnog brašna tip 1100 (ili 850 ili 1400, ima ga u većim dućanima)

oko 4 šalice tople vode

oko 1/4 šalice soja sosa

(za oko 30-40 dag čistog seitana, tj. za 4-5 obroka)

Stavi brašno u veliku posudu i lagano ulijevaj toplu vodu. Mijesi dok ne dobiješ čvrsto tijesto. Prelij ga vodom i pusti da stoji. Idealno bi bilo da odstoji 2-3 sata ili preko noći. Što duže stoji, manje je kruto i lakše za odvajanje škroba od bjelančevina. Postupak se može ubrzati tako da se tijesto prelije toplom vodom i odstoji najmanje 10 minuta. Mijesi (ja to obično radim u kupaoni da manje trackam) tijesto 1 minutu u vodi od namakanja, zatim izlij mutnu vodu. Ulij čistu vodu, ponovi ispiranje i miješanje dok se sav škrob ne ispere (možeš koristiti i cjedilo). Koristi naizmjence hladnu i toplu vodu. Uvijek počni i završi s hladnom vodom da se gluten bolje stisne. S ispiranjem je gotovo kad voda ostane bistra. Gluten stavi kuhati u zavrelu vodu. Najbolje ga je kuhati u što manje vode, i to tako da što manje kipi. Dodaj trakicu kombu-alge i soja sos. Kuhaj oko 1 sat.

Višak seitana može se spremiti u hladnjak u zatvorenoj posudi s malo tekućine u kojoj se kuhao.Tako može stajati nekoliko dana.

No, budući da se seitan može kupiti gotov, i da si skratite posao, evo još nekoliko ideja što se još može sa seitanom:

ODRESCI OD SEITANA:

Seitan nareži na tanke odreske, posoli i uvaljaj u malo brašna. Prži u tavici na malo ulja. Pri kraju pečenja dodaj sjeckani češnjak.
    POHANI SEITAN:

Pomješaj mješavinu graham brašna i brašna tip 850, gomashi ili preprženi sezam, malo soja sosa ili soli i vodu, da dobiješ smjesu nešto gušću od smjese za palačinke. Seitan jednostavno uvaljaj u brašno, pa u smjesu, pa krušne mrvice. Ako radiš na pariški način, mrvice izostavi.

Prži u vrlo vrelom dubokom ulju. Izvadi na salvetu da upije višak ulja.
    SEITAN GULAŠ:

što ti sve treba:
    seitan
    senf
    ulje
    začini (prema ukusu): muškatni oraščić, đumbir, slatka crvena paprika, lovorov list, sol
    soja-sos
    luk
    mrkva
    sojino vrhnje
    kombu alga ako ti je ostala od kuhanja seitana
    peršin

Seitan nareži na kockice, pomiješaj s malo senfa.
    Na ulju poprži muškatni oraščić, đumbir i crvenu papriku. Dodaj nasjeckani luk. Kad je postao staklast dodaj naribanu mrkvu. Prodinstaj pa dodaj seitan i dva lovorova lista. Povremeno miješaj, dodaj malo vode, soli i soja sosa. Neka se kuha oko pola sata, može o manje.
    Dodaj još tekućine ako fali, a ako je prerijetko u malo vode rastopi žličicu brašna i umiješaj. Umiješaj malo sojinog vrhnja, kombu algu (u kojoj se prvobitno kuhao seitan pa je bila već bila meka shodno tomu) i puno sitno sjeckanog peršina.

Njoke kupi u dućanu, ak ti se ne da i njih raditi sam/a. Gledaj da su napravljene od krumpira i da ne sadrže jaja.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Cure, puno hvala! Mislim da ću se za vikend ponovno odvažiti, a ovaj put se nadam stvarno boljem rezultatu

Početno

zasto ne probas praviti seitan s glutenskim brasnom...puno jednostavnije...ima ga za kupiti u Mercatoru, ja na 25 dkg brasna stavim 2,5 dcl mlake vode, stavim malo soli, i obicno stavim i malo zacinskog bilja i suseni kvasac (radi B vitamina-to nije kvasac za dizanje), i tako oblikujem seitan (to traje doslovno 2-3 minute), i stavim kuhati u vodu s povrcem po zelji oko sat i pol...i ispadne mi savrsen, visak zamrznem da ne moram raditi svaki dan...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Malo sunce, hvala na savjetu Nisam prošli vikend skupila hrabrosti za još jedan pokušaj , a ova tvoja varijanta mi se čini pametnije za mene, bar za sad Hvala!

Početno

drago mi je da sam ti pomogla...javi kako je uspijelo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •