SEITAN
Seitan je proizvod od pšenice, kuhan u temeljcu od kombu-algi, tamarija i vode. Koristi se u nizu jela – od odrezaka, juha, salata do slojevitih jela koja se peku u pećnici. Okusa i kakvoće sličnih mesu, seitan su razvili zen-budistički kuhari u Kini i Japanu te ga koristili umjesto piletine i svinjetine. Napravljen odvajanjem škroba i mekinja od glutena (bjelančevina iz žitarice) iz cjelovitog pšeničnog brašna, seitan je također poznat kao pšenični gluten ili pšenično meso. Bogat je bjelančevinama, seitan daje snagu, te brzo zasićuje.
Priprema domaćeg seitana:
1 kg pšeničnog brašna tip 1100 (ili 850 ili 1400, ima ga u većim dućanima)
oko 4 šalice tople vode
oko 1/4 šalice soja sosa
(za oko 30-40 dag čistog seitana, tj. za 4-5 obroka)
Stavi brašno u veliku posudu i lagano ulijevaj toplu vodu. Mijesi dok ne dobiješ čvrsto tijesto. Prelij ga vodom i pusti da stoji. Idealno bi bilo da odstoji 2-3 sata ili preko noći. Što duže stoji, manje je kruto i lakše za odvajanje škroba od bjelančevina. Postupak se može ubrzati tako da se tijesto prelije toplom vodom i odstoji najmanje 10 minuta. Mijesi (ja to obično radim u kupaoni da manje trackam) tijesto 1 minutu u vodi od namakanja, zatim izlij mutnu vodu. Ulij čistu vodu, ponovi ispiranje i miješanje dok se sav škrob ne ispere (možeš koristiti i cjedilo). Koristi naizmjence hladnu i toplu vodu. Uvijek počni i završi s hladnom vodom da se gluten bolje stisne. S ispiranjem je gotovo kad voda ostane bistra. Gluten stavi kuhati u zavrelu vodu. Najbolje ga je kuhati u što manje vode, i to tako da što manje kipi. Dodaj trakicu kombu-alge i soja sos. Kuhaj oko 1 sat.
Višak seitana može se spremiti u hladnjak u zatvorenoj posudi s malo tekućine u kojoj se kuhao.Tako može stajati nekoliko dana.
No, budući da se seitan može kupiti gotov, i da si skratite posao, evo još nekoliko ideja što se još može sa seitanom:
ODRESCI OD SEITANA:
Seitan nareži na tanke odreske, posoli i uvaljaj u malo brašna. Prži u tavici na malo ulja. Pri kraju pečenja dodaj sjeckani češnjak.
POHANI SEITAN:
Pomješaj mješavinu graham brašna i brašna tip 850, gomashi ili preprženi sezam, malo soja sosa ili soli i vodu, da dobiješ smjesu nešto gušću od smjese za palačinke. Seitan jednostavno uvaljaj u brašno, pa u smjesu, pa krušne mrvice. Ako radiš na pariški način, mrvice izostavi.
Prži u vrlo vrelom dubokom ulju. Izvadi na salvetu da upije višak ulja.
SEITAN GULAŠ:
što ti sve treba:
seitan
senf
ulje
začini (prema ukusu): muškatni oraščić, đumbir, slatka crvena paprika, lovorov list, sol
soja-sos
luk
mrkva
sojino vrhnje
kombu alga ako ti je ostala od kuhanja seitana
peršin
Seitan nareži na kockice, pomiješaj s malo senfa.
Na ulju poprži muškatni oraščić, đumbir i crvenu papriku. Dodaj nasjeckani luk. Kad je postao staklast dodaj naribanu mrkvu. Prodinstaj pa dodaj seitan i dva lovorova lista. Povremeno miješaj, dodaj malo vode, soli i soja sosa. Neka se kuha oko pola sata, može o manje.
Dodaj još tekućine ako fali, a ako je prerijetko u malo vode rastopi žličicu brašna i umiješaj. Umiješaj malo sojinog vrhnja, kombu algu (u kojoj se prvobitno kuhao seitan pa je bila već bila meka shodno tomu) i puno sitno sjeckanog peršina.
Njoke kupi u dućanu, ak ti se ne da i njih raditi sam/a.

Gledaj da su napravljene od krumpira i da ne sadrže jaja.