250 g heljde
1 l Bistre supe od povrća
2 veće Mrkve
1 Crvena paprika(veća)
1 Vezica vlasca
1 Luk
250 g Feta sira
2 Jaja
4 kašike Prezla
1 čajna kašičica Curry
2 čajne kašičice Crvene paprike ,ljute
1 čajna kašičica Crvene paprike ,blage
Biber,sol


Staviti 1 l vode da prokuha, pa dodati heljdu I ostaviti da lagano kuha.
Isključiti šporet, a heljdu ostaviti na ringli dok se potpuno ne ohladi(povremeno promiješati).
Mrkvu narendati, papriku I luk isjeći na kockice I usitniti vlasac.
Povrće, jaja,prezle I začine dodati u heljdu I sve DOBRO umiješati.
Ovčiji ili kravlji slani sir izmrviti I također dodati u heljdu.
Rernu zagrijati na 200 °
Od mase napraviti 20 kuglica,malo ih pritisnuti I staviti na pleh obložen bakpapirom.
Peći 40-45 minuta.
Uz to odlično ide svježa zelena salata, kao I preljev od ukuhanog pelata sa malo soli I origana