Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Cjepljenje.....

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Cjepljenje.....

Imam bebu od 3,5 mjeseca....sa 2 mjeseca smo dobili HIB cjepivo + hepB

sad bi uzeli 5u1.....što je točno u tom cjepivu i koja je razlika cjepljenja sa 5u1 i sa "običnim" od HZZO-a?

Znam da je manji broj pikica i da je sa 5u1 manja mogućnost reakcije, al to je sve što znam.

Molim vas da mi objasnite kao nekome tko nema apsolutno pojma o cjepivima što, zašto, kako. kada?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imam ovaj kalendar cjepiva

pa ako možete napisat kad se daje 5u1 i što sve sadržava.

Daje se 3 puta?

Što znače pojmovi inaktivirano i cjelostanično?

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dakle ovako, cjepivo 5u1 je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i H.influenzae tipa b. Razlika je u tome sto se dijete manje puta pika, kao sto vec znas, jer se u jednu dozu strpalo pet razlicitih antigena i sto je manja mogucnost reakcija jer je vise procisceno od ovih "regularnih".
    Inaktivirano zneci da je uzrocnik bolesti koji se nalazi u cjepivu odredjenim postupkom ubijen, znaci nije vise aktivan i ni u kojem slucaju vise ne moze izazvati bolest, a zadrzao je sposobnost da u organizmu izazove reakciju, tj. organizam ce ga prepoznati kao uzrocnika bolesti i stvorit ce protutijela.
    Za razliku od atenuiranog cjepiva, sto znaci da je uzrocnik oslabljen toliko da ne moze izazvati bolest, ali nije skroz mrtav.
    Cjelostanicno znaci da se u cjepivu nalaze cijele stanice uzrocnika bolesti, za razliku od nekih cjepiva u kojima se nalaze samo dijelovi, poput npr. toksoida i bakterina.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni je bilo najvažnije da izbjegnemo OPV, oralni polio, jer kad cijepiš 3x sa 5u1 onda ne ide OPV (koji se, navodno, od dogodine ionako ukida)

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a zašto izbjeći oralni OPV?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

titimita hvala na pojašnjenju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    a zašto izbjeći oralni OPV?
    Jer je OPV jedini uzročnik polija u Hr u zadnjih 20 godina. Nadam se da je to dovoljno dobar razlog.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne baš u zadnjih 20, nego u zadnjih 18 godina.
    Ali da ne bi to tako dramatično zvučalo, treba također napomenuti da OPV u Hrvatskoj nije izazvao postvakcinalni polio već deset (10) godina.
    Drugim riječima, zadnji slučaj pravog poliomijelitisa u Hr je bio 1989, a zadnji slučaj izazvan cjepivom je bio 1997.
    Daklem, opasnost od polija uzrokovanog OPV-om i nije tako velika, obzirom da se već deset godina nije dogodio u Hrvatskoj.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Meni je bilo najvažnije da izbjegnemo OPV, oralni polio, jer kad cijepiš 3x sa 5u1 onda ne ide OPV (koji se, navodno, od dogodine ionako ukida)
    Nila jer primila 3x 5u1 cjepivo pa je opet trebala zadnji puta popiti dozu OPV.... (na sreću nemamo reakcija, za sada :/ )

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I. se rodio lani, krajem godine, tako da nismo obvezni cjepiti se protiv hepatitisa B. Razmišljam da li da ga ipak cjepim najesen. Vaši za i protiv?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Za one koji ne znaju, sad već postoji 6u1. Mi smo to primjenili.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

5u1, 6u1, 7u1... jesu li to one tablete za automatske perilice za posuđe?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    5u1, 6u1, 7u1... jesu li to one tablete za automatske perilice za posuđe?

Predugo si s nama, mujice.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da. Vidim da mi škodi.
    Ali ne mogu si pomoći. Potreba za druženjem s vama je prejaka.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma
    Još koju godinicu i uvjerit ćeš svoju procjepljivačku ekipu da ukinu većinu cjepiva. 8)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, hm...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Quinn to lijepo opisuje starim civilizacijskim paradigmama koje su uglavnom postavljene tako da kad nesto ne daje bas nikakve rezultate - treba samo napraviti jos vise toga istoga (sto i dalje ne daje bas nikakve rezultate)
    Potom jos i jos... a rezultata nigdje.

tanjica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Jedno pitanje (ako sam malo van teme ne zamjerite), imam bebu 3 mjeseca staru, odmah nakon rođenja iz rodilišta je prebačen na Rebro i nije primio BCG, uopće dosad.
    Pedica mi kaže da to i nije tako bitno kad se nabave doze onda će ga cijepiti, dotad cijepimo po kalendaru.Mene to malo brine i bojim se da ne bi bilo kakavih posljedica, da li se to može cijepiti negdje drugdje? Da li je netko imao stakav slučaj?

tanjica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zaboravih napomenuti da sam negdje!?! čula da se BCG mora primiti u prvoj godini ili je prekasno :/ !!!!??? :/
    Ili možda nije??

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BCG je živo cijepivo koje bi trebalo spriječiti teže oblike tuberkuloze.
    Dakle ,u pravilu ne štiti od tuberkuloze.
    Tuberkuloza je bolest koja se dobiva nakon dužeg(nekoliko mjeseci) svakodnevnog(nekoliko sati) izlaganja tuberkulozi ,tj.boravkom sa zaraženom osobom.
    Da bi se dobila tuberkuloza imunitet bi u pravilu trebao biti oslabljen.

Kao što rekoh cijepivo je živo ,dr. tvrde jedno od najsigurnijih,ali u slučaju da dijete ima neku vrstu imunodeficijencije jako opasno jer ne znaju kako će organizam reagirati.
    U zemljma zapada cijepivo protiv tuberkuloze najčešće se ni ne spominje,niti se preporuča osim ako osoba nije iz neke od zemalja istočne Evrope ili tome slično gdje bi teoretski tuberkuloza mogla biti relativno česta.

tanjica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

samo javljam da sam s mišekom obavila cijepljenje 6 u 1 u subotu, cijena 393 kn, a navečer lagana temepraturica ništa strašno, ali ipak mala reakcija!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •